[APP] Rewelacyjna klawiaturka FingerKeyboard PL/EN (różne kolory)dla Touch HD !! i nie tylko

• 102 Odpowiedzi
  • 31447 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline venor

• 275
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Zamieściłem kilka sklepanych przeze mnie klawiaturek FingerKeyboard PL/EN (dzieki qrzysztof za polski layout :) ) do wyboru ;-)
(na samym końcu mego posta macie je do ściągnięcia w załącznikach -tylko dla zalogowanych)

Czarno-niebieska Glossy PL-EN:

Czarno-zielona PL-EN:

Niebieska Glossy PL-EN:

Czarno-zielona Glossy PL-EN:

Czarna Glossy PL-EN:

Orginalna Black EN-RO:

"Fatalna klawiatura QWERTY w HTC Touch HD to jedna z tych rzeczy, która potrafi doprowadzić do ciężkiej depresji – Blackstone ma świetny ekran, jest sporo miejsca na wprowadzanie znaków palcami, ale HTC się po raz kolejny nie postarało i oddało użytkownikom półprodukt. Jest co prawda szeroki wybór klawiatur alternatywnych, ale zazwyczaj nie zostały one przystosowane do specyfiki Touch HD (jak np. Resco Keyboard), albo są płatne (np. Resco Keyboard). Przetestowałem kilka klawiatur dotykowych (np. Resco Keyboard) i wszystkie miały swe wady, kończyło się więc na tym, że wpisywałem słowa rysikiem. Jednak jest nadzieja! Oto FingerKeyboard!

Klawiatura FingerKeyboard to oczywiście kolejny pomysł, który wykiełkował na nieocenionym forum xda-developers. Zaczęło się od tego, że jeden z forumowiczów opracował klawiaturę do Touch HD samodzielnie, dla siebie – przypominała trochę tę z iPhone’a lub Resco Keyboard ze skórką iSkin. Do tego projektu przyłączyli się inni i tym sposobem powstała już wersja FingerKeyboard 1.4. Klawiatura działa w trybie portretowym i horyzontalnym, czarna skórka nawiązuje trochę do GUI rosyjskiego HTC Yota, a rosyjska cyrylica jest dodatkowym layoutem, poza EN, dostępnym pod jednym z klawiszy. To dlatego, że FingerKeyboard opracowali Rosjanie. Klawiatura wygląda pięknie, obsługuje się ją super wygodnie, jest sporo miejsca na wszystkie przyciski, w tym klawisze funkcyjne. Poza literami, dostajemy duży zestaw emotikon i dodatkowych znaków lub skrótów (www, com), powstały już wersja w innych językach i zapowiada się to całkiem nieźle. Cieszą też pop-upy ze wpisywanymi literkami"

"Projekt rozwija się niemal z godziny na godzinę, więc warto go obserwować i ściągać nowsze wersje. Instalacja jest trochę kłopotliwa – nie ma jeszcze pliku CAB, więc trzeba pobrać archiwum ZIP, ręcznie rozpakować w Pocket PC do katalogu /Program Files, a następnie zarejestrować bibliotekę DLL za pomocą Fingerkeyb_register.exe."

Link do wątku autora na forum xda:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=479464

Najnowsza wersja EN (czarno-czerwona) i PL/EN-(różnokolorowe)  do ściągnięcia w załącznikach poniżej dla zarejestrowanych:
(załącznik widoczny po zalogowaniu)

ze względów na ograniczoną ilości wstawionych załączników na jeden post-4 ,resztę wstawiłem do drugiego mego posta
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2009, 17:55:50 wysłana przez venor »
DEVICE: HTC Touch HD (Blackstone)

*

Offline cesare

• 1059
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7
[...]
PROGRESS: PROGRESS:
[...]

:-?
-=- Pożegnanie z firmą HTC-=-

*

Offline venor

• 275
  • Sprzęt: HTC Touch HD
tak google na szybkiego przetłumaczyło , sorry ,nie miałem czasu ,żeby samemu wszystko przetłumaczyć ;-)

PS.

Poniżej do ściągnięcia załączniki "Niebieska Glossy" i "Czarna Glossy":
(linki widoczne po zalogowaniu)
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2009, 17:33:36 wysłana przez venor »
DEVICE: HTC Touch HD (Blackstone)

*

Offline cesare

• 1059
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7
tak google na szybkiego przetłumaczyło , sorry ,nie miałem czasu ,żeby samemu wszystko przetłumaczyć ;-)

sorry
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2009, 14:10:36 wysłana przez cesare »
-=- Pożegnanie z firmą HTC-=-

*

Offline smuga

• *
  • 66
bardzo polecam tą klawiaturę!! próbowałem już kilku, ale ta ma pokombinowane coś z precyzją dotykanych klawiszy. Mimo iż wielkościowo przyciski są takie same jak w standardowej qwerty od htc to jednak podczas pisania generuje zdecydowanie mniej literówek. Polecam!
ps. -acha, skórka bardzo ładna... czarna

*

Offline jarom

• **
  • 169
    • http://paragliding.in.poland.nid.pl/
  • Sprzęt: Compaq 4600 -> Hp5500 -> Hp4700 -> Eten x500 -> Eten X800 -> HTC Touch HD
zainstalowalem. polecam. pisze sie latwo kciukiem - czego najlepszym dowodem ten post
jarom

Witam
A czy ktoś zrobił skina polskiego??
Bo coś nie widzę na forum:)

Pozdrawiam
Krzysiek

PS. Sama klawiatura suuper:)

Witam
A czy ktoś zrobił skina polskiego??
Bo coś nie widzę na forum:)

Pozdrawiam
Krzysiek

PS. Sama klawiatura suuper:)

mi coś tylko t9 nie działa... tzn raz działa, a raz nie. Dotychczas używałem spb keyboard i t9 działało ok, natomiast funkcjonalnie to fingerkeyboard jest lepsza

*

Offline zvierzak

• **
  • 166
  • Sprzęt: HTC HD, Motorola Milestone
jeszcze tylko polski skin i gitara ta klawiaturka,

co do t9 autoer napisal że nie działa i nie bedzie bo on nieużywa

*

Offline gumpinoga

• **
  • 235
  • Sprzęt: HTC HD  Blackstone
a moze jakis bezposredni link do tej klawiaturki,,, :mrgreen:...dzieki  :ok:

*

Offline zvierzak

• **
  • 166
  • Sprzęt: HTC HD, Motorola Milestone
pierwszy post tego wątku

*

Offline gumpinoga

• **
  • 235
pierwszy post tego wątku

taak  ale z teej strony nie moge pobrac,chociaz sie zarejestowalem...nie wiem czemu..:(
Napisane: Luty 09, 2009, 21:11:11
zaistalowalem..jest super!!!!! ale,,,jak obrocic ja w panorame...? Gyratora nie mam. i razcej niebede instlowal,czy jest tam na klawiaturze jakis trick do przlaczania widoku ?

*

Offline Jarecki_B12

• **
  • 122
    • Motopod
  • Sprzęt: SGS 3
Spróbuj MobileMagic - o wiele łatwiejszy i skuteczniejszy w konfiguracji od Gyratora. Po za tym daje możliwość konfiguracji klawiszy

Jarecki

Spróbuj MobileMagic - o wiele łatwiejszy i skuteczniejszy w konfiguracji od Gyratora. Po za tym daje możliwość konfiguracji klawiszy

Jarecki

A jeszcze prostszy jest change screen :)

*

Offline gumpinoga

• **
  • 235

Jarecki

Jarecki...zapodaj linka, szukam szukajka na forum ale nie znajduje nic,a goglarka jakies trixi magici wynajduje  :)

*

Offline Jarecki_B12

• **
  • 122
    • Motopod
  • Sprzęt: SGS 3

*

Offline nitro_67

• *
  • 64
    • GreenLemon
  • Sprzęt: HTC Balckstone
jeszcze tylko polski skin i gitara ta klawiaturka,

co do t9 autoer napisal że nie działa i nie bedzie bo on nieużywa

Skin zrobiony na szybko podczas przerwy w pracy. Wyrejestrować klawiaturkę podmienić plik i zarejestrować. Zgłaszać błędy i pomysły bo skin wymaga poprawy.

edit:
Już widzę skuchę. Nie zminiełem layout'u dla landscape. Jak wróce do domu to zrobie to porządnie. Nie bardzo wiem gdzie wsadzić ó i ę. Nie chciałbym ruszać cyferek bo wydaje mi się że częściej się ich używa.
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2009, 08:37:53 wysłana przez nitro_67 »

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
  • Sprzęt: HTC One S
zaistalowalem..jest super!!!!! ale,,,jak obrocic ja w panorame...? Gyratora nie mam. i razcej niebede instlowal,czy jest tam na klawiaturze jakis trick do przlaczania widoku ?
Ja mam Gyratora i obrócenie działa. Ale bynajmniej nie tak jak bym tego chciał. Klawiatura po odwróceniu nie wygląda tak jak na screenach w pierwszym poście tylko identycznie jak w widoku portretowym z dwoma białymi paskami po boku. Powoduje to, że praktycznie zasłania cały ekran (na oko z 98% ekranu).

Edit: chyba jakąś starawą wersję miałem. Zainstalowałem najnowszą 1.4 black - full landscape support i działa normalnie. Jeszcze tylko paczka z ogonkami i mamy za darmo produkt, który bije na głowę konkurencję.
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2009, 16:12:44 wysłana przez qrzysztof »
Pomyśl dwa razy zanim skierujesz kogoś do wyszukiwarki!

*

Offline Echo

• *
  • 63
nitro_67 a dalo by rade zrobic tak, aby czesc z cyframi byla ulozona tak jak na komputerowej klawiaturze numerycznej - 123 na dole, a na gorze 789 ??
Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
Nie bardzo wiem gdzie wsadzić ó i ę. Nie chciałbym ruszać cyferek bo wydaje mi się że częściej się ich używa.
Brakuje miejsca? Na rumuńskiej jest o 4 znaki więcej niż na angielskiej. To akurat idealnie bo my potrzebujemy 2 x 4 = 8 znaków. Kwestia rozmieszczenia chyba tylko.

*

Offline nitro_67

• *
  • 64
    • GreenLemon
nitro_67 a dalo by rade zrobic tak, aby czesc z cyframi byla ulozona tak jak na komputerowej klawiaturze numerycznej - 123 na dole, a na gorze 789 ??

Wydaje mi się że nie powinno być problemu.

Nie bardzo wiem gdzie wsadzić ó i ę. Nie chciałbym ruszać cyferek bo wydaje mi się że częściej się ich używa.
Brakuje miejsca? Na rumuńskiej jest o 4 znaki więcej niż na angielskiej. To akurat idealnie bo my potrzebujemy 2 x 4 = 8 znaków. Kwestia rozmieszczenia chyba tylko.

No tak ale fajnie by było mieć też kropke i przecinek na wierzchu oraz kopiowanie i wklejanie. Pomyśle jeszcze nad tym.

Dodałem poprawioną wersję layoutu. Teraz myśle że jest już w miarę funkcjonalna. Pliczek w moiim poście kilka postów wyżej.
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2009, 22:28:42 wysłana przez nitro_67 »

*

Offline slawoll

• 10
  • HTC TouchHD
nie wiem czy tylko u mnie, ale "ę" nie działa

*

Offline nitro_67

• *
  • 64
    • GreenLemon
Nie tylko u Ciebie. U mnie tez Jutro poprawie, moze ktos zauwazy jeszcze jakies bledy.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
Zrobiłem swój layout:

Opis: Skórka posiada wszystkie znaki dostępne na standardowej klawiaturze PC (z doświadczenia wiem, że lepiej wszystkie mieć bo mogą być raz na rok potrzebne, ale strasznie frustrujące jest jak czegoś nie ma), a ponadto znak €, skróty wytnij/kopiuj/wklej oraz prefiksy i sufiksy url (www., .com, .pl). Zmiany wprowadziłem kosztem buziek (została tylko jedna: :) ). Jest też trochę więcej przycisków i niektóre są minimalnie węższe. Natomiast spacja w trybie panoramicznym jest nieco szersza. W przeciwieństwie do autora klawiatury przyjąłem konwencję, że layout panoramiczny ma być jak najbardziej zbliżony do portretowego. Klawiatura numeryczna bez zmian. Starałem się zrobić to dokładnie, ale zawsze jakieś błędy mogły się wkraść. W razie czego proszę o info.

Paczka do pobrania poniżej, instrukje:

1) Rozpakować plik
2) Wyrejestrować klawiaturę na telefonie (Fingerkeyboar_register->wybrać odpowiednią opcję)
3) Skopiować rozpakowaną zawartość (plik SKIN.TXT) do katalagu Skins
4) Zarejestrować klawiaturę (analogicznie do pkt 2)

Edit: dodałem znak funta £ i yena ¥
Edit: poprawiony odstęp przed Backspace

Najnowsza wersja layoutu do pobrania tu: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=124954.msg904220#msg904220

« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2009, 16:34:12 wysłana przez qrzysztof »

*

Offline nitro_67

• *
  • 64
    • GreenLemon
Poprawiłem ę i kropkę tę obok entera. Plik do pobrania kilka postów wyżej http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=124954.msg901601#msg901601

Poprawiłem ę i kropkę tę obok entera. Plik do pobrania kilka postów wyżej http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=124954.msg901601#msg901601

Czy ktoś ma problemy z poprawnym "wskakiwaniem" skina landscape? Po obróceniu się ekran "kaszani" tzn klawiatura z portretu na srodku landscape i nic nie da się pisać. Trzeba machnąć kilka razy (portret/landscape) i dopiero wskakuje poprawny widok. W spb keyboard problemu nie ma

*

Offline nitro_67

• *
  • 64
    • GreenLemon
Nie używam landscape, ale jak sprawdzałem wszystko było ok, żadnych problemów. Jeśli zmieniasz orientację ekranu przy wysuniętej klawiaturce może się tak robić bo wydaje mi się że przy każdym wysunięciu klawiatura odczytuje plik ze skinem. Ale to tylko moje spekulacje, bo nie wiem jak to faktycznie jest realizowane.

*

Offline qrzysztof

• **
  • 247
Czy ktoś ma problemy z poprawnym "wskakiwaniem" skina landscape? Po obróceniu się ekran "kaszani" tzn klawiatura z portretu na srodku landscape i nic nie da się pisać. Trzeba machnąć kilka razy (portret/landscape) i dopiero wskakuje poprawny widok. W spb keyboard problemu nie ma
Ja miałem podobny problem i okazało się, że miałem chyba inną wersję klawiatury. Bo z początku były właśnie problemy z panoramą. Także upewnij się czy zainstalowałeś z pliku FingerKeyboard - Black edition v1.4 - full landscape support.zip (szczególnie ta ostatnia część ważna).

Nitro, przy obracaniu jeśli klawiatura jest wysunięta to automatycznie się chowa i po zmianie trzeba ją jeszcze raz wywołać.

*

Offline nitro_67

• *
  • 64
    • GreenLemon
Nitro, przy obracaniu jeśli klawiatura jest wysunięta to automatycznie się chowa i po zmianie trzeba ją jeszcze raz wywołać.

No to to wyklucza problem z odczytaniem skina w wersji portrait przy orientacji landscape.

Ja miałem podobny problem i okazało się, że miałem chyba inną wersję klawiatury. Bo z początku były właśnie problemy z panoramą. Także upewnij się czy zainstalowałeś z pliku FingerKeyboard - Black edition v1.4 - full landscape support.zip (szczególnie ta ostatnia część ważna).

na pewno najnowsza wersja, ale rzadko używam landscape więc przeżyje :P może będzie lepiej w kolejnej wersji, warto poczekać