Własne menu i zdjecie blokady Navigon 1210 Win ce 5.0

• 19 Odpowiedzi
  • 18965 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Własne menu i zdjecie blokady Navigon 1210 Win ce 5.0
« dnia: Luty 07, 2009, 14:38:54 »
Witam.

Na allegro znalazlem cos takiego:
http://allegro.pl/item538993171_odblokowanie_kazdej_nawigacji_gps_bez_wysylki.html

Czy moze ktos wie jak to zrobic??

Tzn. Wgrac menu i odblokowac ta nawigacje?

Prosze o pomoc.

Szukam juz 2 tygodnie i nic nie znalazlem.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Odp: Własne menu i zdjecie blokady Navigon 1210 Win ce 5.0
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 07, 2009, 21:47:18 »
Jak Ci zależy na gotowcu, to płacz i płać ;) A jeśli chcesz trochę sam powalczyć to chyba da się coś zrobić korzystając z pliku autorunce.exe (można i z karty i z wbudowanego flasha próbować). To chyba działa dokładnie tak, że jeśli na flashu jest plik autorunce.exe, to on jest uruchamiany na starcie, a jeśli go nie ma, to nawigacja odpala plik z karty. Wystarczy sobie zatem podstawić jakiegoś menadżera plików, albo zmajstrować własne menu w sysinfo bądź wolfNCU i podstawić. Uprzedzam, że osobiście nigdy Navigona nie miałem i tylko przytaczam sposoby polecane przez innych. Acha - i zawsze najpierw zrób kopię flasha, przed dokonywaniem jakichkolwiek zmian.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2009, 22:10:19 wysłana przez angler22 »

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
  • Sprzęt: HTC Athena x7500 + co sie trafi ;)
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 09, 2009, 22:51:20 »
Tym ktorzy maja ambicje i wiedze, a nie chca placic na Allegro (nota bene ten czlowiek ktorego aukcje wymieniles uwazam ze robi to na prawde porzadnie i profesionalnie) Podpowiem tak:

1. autorunce w przypadku tego Navigona dziala takze z flasha, nie tylko z karty sd
2. warto na poczatek odpalic Resinfo z biblioteka toolhelp.dll
3. warto ubic proces zidentyfikowany w Resinfo - bez tego nakladka zaslania to, co uruchomisz :)

Powodzenia!
Nigdy nie bedziemy jak Bonnie i Clyde, ani orłem i reszką
Będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco..

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 07, 2009, 11:48:56 »
Tzn.
 Chciałbym to zrobic sam.
 Jesli ktos znalazl jakis sposob na wlasne menu w navigonie to prosze o odpwiedz.
Caly czas zukam i do dnia dzisiejszego nic nie znalazlem.

pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 07, 2009, 14:35:38 »
Jak chcesz robić sam, to rób - poszukaj programów Sysinfo albo wolfncu i przerabiaj, dostosowuj do własnych potrzeb. Później podstawisz sobie za autorunce.exe z karty albo gotowe menu, albo jeśli nakładka fabryczna faktycznie zasłania wszystko to najpierw skrypt mortscripta, który nakładkę zamknie i odpali Twoje menu.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 08, 2009, 15:08:57 »
W sieci znalazlem cos takiego

http://www.[PIRACTWO]/viewtopic.php?t=5484

Czy ktos moze rozumie i moze mi wyjasnic ocb?

Albo przerobic te pliki.

Będe bardzo wdzięczny za pomoc.

:p

Dalej nie wiem jak sie zabrac za te menu

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 08, 2009, 21:09:45 »
Kurcze najpierw piszesz :
Chciałbym to zrobic sam.
a teraz :
Czy ktos moze rozumie i moze mi wyjasnic ocb?
Albo przerobic te pliki.
Jak sam, to sam, a nie czekaj aż Ci ktoś zrobi.. Naprawdę trudno o coś prostszego niż sysinfo - jeden plik exe i kilka ini, w których ustawia się wszystko (rozmieszczenie przycisków na ekranie, ikony, ścieżki do plików). Wszystko to w zwykłym notatniku na PC. Zaczynasz od podstawienia pod autorunce.exe na karcie pamięci jakiegoś menadżera plików (GSfinder, cecommander...), albo po prostu Itaska, czy Resinfo. Ubijasz nimi proces nakładki (wszelkie takie eksperymenty są 100% bezpieczne, możesz śmiało próbować). Później odpalasz na próbę sysinfo z karty pamięci i sprawdzasz, czy działa i czy ładnie wygląda. Jeśli wszystko pasuje przygotowujesz skrypt mortscripta (3 linijki dosłownie), który najpierw zabije nakładkę (polecenie kill nazwaprocesu.exe), a później odpali automatycznie Twoje menu Sysinfo (polecenie Run \katalog\plik.exe).

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 22, 2009, 00:55:02 »
Dokladnie - ale jesli jednak nie jestes w stanie zrozumiec jak dziala ten mechanizm - przeciez NIE MUSISZ - po prostu kliknij na Allegro KUP TERAZ i poczuj sile swoich pieniedzy :)

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 26, 2009, 10:22:30 »
Witam wszystkich. Trafiłem tu bo również szukam sposobu na odblokowanie Navigona 1200. Ale widzę, że koledzy są tu samolubni, wiedzą a nie powiedzą. Nie każdy zna się na sprzęcie i programowaniu tak jak Wy, i dlatego zagląda do forum żeby się czegoś dowiedzieć od bardziej doświadczonych kolegów. Więc porada typu "jak nie wiesz jak to se kup" jest chyba trochę nie na miejscu. Pozdrawiam, tych nieuprzejmych też....

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 26, 2009, 11:16:03 »
Wydaje mi się, że Koledzy bardzo uprzejmie napisali "nie wiesz to się doucz, poczytaj, kombinuj, pytaj", a nie proś o gotowca.
Podali Ci nazwy programów które w tym pomogą, napisali gdzie szukać pliku odpowiedzialnego za uruchamianie menu, opisali
co trzeba robić ... no naprawdę trzeba być mocno negatywnie nastawionym do własnej pracy, by uważać, że to mało ... akurat
pisanie o Anglerze22, że jest samolubny to dla mnie o tyle śmieszny tekst, że wielokrotnie czytałem jego posty pomagające innym
użytkownikom, a i sam z jego wiedzy korzystałem. Trzeba tylko mieć ochotę do samodzielnej pracy !

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 26, 2009, 11:52:53 »
Łatwo Ci mówić, bo się na tym znasz. A skąd mam wiedzieć jaki proces ubić?  A poza tym, jak mam odpalić "resinfo" skoro przed nosem mam pulpit Navigona i NIC poza tym? Jestem ciekaw czy rzeczywiście sam do wszystkiego dochodziłeś i wogóle nie korzystałeś z tzw. "gotowców"? Poza tym jest jeszcze jeden problem, ActiveSync NIE WIDZI NAVIGONA. Więc jak coś zainstalować? Chętnie poczytam odpowiedź. Pozdrawiam, adlenar

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 26, 2009, 14:27:05 »
Procedurę już raz opisywałem, ale skoro jest to nadal niejasne... Navigon automatycznie uruchamia plik autorunce.exe, w kojeności : pamięć flash (wbudowana), karta pamięci. Jeśli znajdzie taki plik na flash'u, dalej już nie będzie szukał. Dlatego najpierw trzeba przemianować plik autorunce.exe na navigonie (np. dopisać 1 na końcu), a następnie wkleić na kartę pamięci np filemance (masz w wątku download\win CE WSZYSTKO co potrzebne) pod nazwą autorunce.exe. Po resecie powinien odpalić menadżer plików, z którego można działać dalej. Nie znam tego konkretnego modelu Navigona, dlatego nie powiem Ci jakie procesy ubić i czy explorer jest, czy go nie ma! Gdybym wiedział, to z pewnością bym napisał..

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 27, 2009, 23:34:26 »
Ja NIGDY nie korzystalem z gotowcow. Ponad dwiescie procedur odblokowujacych napisalem sam. Nie mierz innych wlasna miarka, kazdy ma zdolnosci do czego innego -Ty NIE MUSISZ miec zdolnosci informatycznych - ale za to np. mozesz zajebiscie grabić liście! :)

Dla Mortscripta:

if procExists DianaMainMenu.exe
   kill DianaMainMenu.exe
endif

Run '\sciezka\GrabienieLisci.exe'
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2009, 23:39:34 wysłana przez ΠΟΝΤΙΚΟΣ »

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 01, 2009, 12:27:27 »
Dzięki. Co prawda "Run '\sciezka\GrabienieLisci.exe'" nie działa i muszę grabić sam  :E, ale inne polecenia działają. Pozdrawiam.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 02, 2009, 14:51:11 »
Witam wszystkich. Trafiłem tu bo również szukam sposobu na odblokowanie Navigona 1200. Ale widzę, że koledzy są tu samolubni, wiedzą a nie powiedzą. Nie każdy zna się na sprzęcie i programowaniu tak jak Wy, i dlatego zagląda do forum żeby się czegoś dowiedzieć od bardziej doświadczonych kolegów. Więc porada typu "jak nie wiesz jak to se kup" jest chyba trochę nie na miejscu. Pozdrawiam, tych nieuprzejmych też....

wiedza przychodzi z czasem... trzeba często usiąść i samemu się pomęczyć...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 14, 2009, 16:11:30 »
bikekowal - wiesz, a ja bardzo boleje nad tym, ze po kilkuset takich urzadzonkach staje sie to rutyna, chodzi sie juz gotowymi sprawdzonymi algorytmami :)

Bardzo lubie, kiedy ktos przywlecze urzadzenie, nad ktorym musze spedzic kilka godzin i cos niesztampowo pokombinowac :)
[tu wielki uklon w strone Angler22 ;) ]

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 18, 2009, 20:17:09 »
Witam wszystkich

Odpaliłem Resinfo ale jak chcę wyświetlić procesy to pisze że nie ma toolhelp.dll znalazłem ta bibliotekę ale nie wiem gdzie ma być umieszczona by mozna było podglądnąć procesy.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 19, 2009, 09:39:11 »
Tak jak w przypadku każdej innej dll'ki - trzeba ją umieścić albo w katalogu z aplikacją, albo w katalogu Windows (do wyboru).

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 19, 2009, 15:34:26 »
Mialem uszkodzony plik toolhelp.dll. wszystko działa. Dzieki za pomoc
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2009, 17:14:04 wysłana przez Koti80 »

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 05, 2009, 16:58:58 »
Odrobina wiedzy,i sam zobacz, jak bardzo zycie stalo sie prostsze :D