Startowanie nawigacji przy uruchomieniu silnika

• 1 Odpowiedzi
  • 1634 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Matthius

• *
  • 62
  • Sprzęt: Navroad 780H & Asus A632
Startowanie nawigacji przy uruchomieniu silnika
« dnia: Lipiec 14, 2009, 12:48:40 »
Witam wszystkich,

Jestem nowy na forum, ale śledzę je już od dobrych kilku lat - dzięki Waszym radom udało mi się już rozwiązać niejeden problem.

Niedawno stałem się posiadaczem 7" PNA (Blow GPS70Rbt). Chciałbym je zabudować w samochodzie (akurat jest w nim idealne miejsce na to). Jest jednak jeden problem - jak je zmusić do tego, aby włączało się automatycznie po starcie silnika? Podłączenie zasilania nie daje efektu, urządzenie pozostaje nieaktywne.

Będę wdzięczny za pomysły. Może znacie kogoś, kto potrafiłby dokonać odpowiedniej przeróbki? Najlepiej w Warszawie i okolicach.

*

Offline ΠΟΝΤΙΚΟΣ

• 411
    • GPS-service.pl
  • Sprzęt: HTC Athena x7500 + co sie trafi ;)
Odp: Startowanie nawigacji przy uruchomieniu silnika
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 05, 2009, 16:42:24 »
Jesli urzadzenie wlacza sie przyciskiem (nie suwakiem ON-OFF) - to mysle ze jest to kwestia CHWILOWEGO zwarcia lub podania stanu logicznego (+5V)  na urzadzenie.

Teoretycznie rzecz biorac, trzeba by podac napiecie na wlacznik zasilania (przypuszczam ze +5v) - ale tu nie obedzie sie bez rozbierania urzadzenia i testow..

Jesli urzadzenie wlacza sie przelacznikiem przesuwanym - mozesz zrealizowac zwarcie przelacznika ktorymis stykami na stacyjce. Chociaz to mocno ryzykowne, a domniemania sa teoretyczne.

Prosciej pewnie bedzie 'pyknac' power na nawigacji :D
Nigdy nie bedziemy jak Bonnie i Clyde, ani orłem i reszką
Będziemy jak ten deszczowy maj, jak ci wszyscy brzydcy ludzie z Tesco..