Brandowany czy nie?

• 16 Odpowiedzi
  • 1958 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline elektrod

• *
  • 67
  • Sprzęt: mój pierwszy HTC -  Touch HD
Brandowany czy nie?
« dnia: Styczeń 27, 2009, 18:38:02 »
Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum. Na dniach kupuję HTC TP, ale przed ostatecznym zakupem mam jeszcze pytanie jak w tytule wątku. Kupić brandowany (orange), czy może niebrandowany. Za tym pierwszym przemawiają dodatkowe akcesoria jak 'car kit', 'automapa', a za drugim brak simlocka. Ceny na allegro są podobne także ten czynnik odpada. Czy orange mocno zmieniało soft i czy wiąże się to z szybkością  i jakością działania TP

Z góry dziękuję za podpowiedzi
ROM     : eXperience V 6.0
Radio   : 1.14.25.24

Odp: Brandowany czy nie?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2009, 20:25:06 »
I tak pierwsza rzecza jaka zapewne zrobisz po kupnie TP bedzie zmiana ROMu i radia wiec tym czy Orange zmienialo czy nie zmienialo soft to sie raczej nie przejmuj.
Co do simlocka sie nei wypowiem bo nie wiem jak to jest rozwiazywane w tym sprzecie.

B.

*

Offline felix

• **
  • 126
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2009, 22:33:32 »
Orange chyba w ogóle nie ingerował w soft, poza splash screenem. Przynajmniej u siebie tego nie zauważyłem. Ściągnięcie simlocka kosztuje ok. 10 euro chyba.

*

Offline ankhazam

• *
  • 86
  • Sprzęt: Rafałek xD
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2009, 23:27:23 »
Brandowany <- gwarancja realizowana przez operatora (podobno są problemy z egzekwowaniem jej). Oryginalny (gwarancja producenta... ale i tu okazuje się że nie jest doskonale). Mam wersję z dystrybucji polskiej od HTC i jestem zadowolony.

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 28, 2009, 20:26:02 »
Ja również mam niebrandowanego i jestem bardzo zadowolony, ale jak miałbym teraz wybierać pewnie zdecydowałbym się na tego z Orange. Dodatki przeważyłyby, a sim-locka zawsze można się pozbyć  :grin:

*

Offline Glaniu

• **
  • 235
    • www.pagla.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 29, 2009, 02:35:21 »
Ja dodam od siebie ,ze TP z orange jest wpelni spolszczony a nobranding w polsce ma nakladke spolszczajaca (nie wszystko)  InterWrite

Pozdrawiam

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 02, 2009, 13:17:51 »
a propo sim-locka, nie wystarczy jedna z tych kart sprzedawanych na allegro X-sim/turbo Sim ?? za parę złotych bez sim-locka i bez utraty gwarancji. No ale jak z jakością tej karty to już nie wiem

*

Offline DRIFT-R

• 712
  • Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej..
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 02, 2009, 15:56:44 »
a propo sim-locka, nie wystarczy jedna z tych kart sprzedawanych na allegro X-sim/turbo Sim ?? za parę złotych bez sim-locka i bez utraty gwarancji. No ale jak z jakością tej karty to już nie wiem

Można inwestować w kartę za parę złotych lae rewelacji spodziewać się nie można po czymś co kosztuje parę złotych... :)

A jesli kupujemy sprzęt za 1500zł to powiedzmy sobie szczerze.... wydanie 65zł na zdjęcie simlocka to nie tak dużo a jak wiadomo gwarancji przy takiej operacji nie tracimy...
MIO 336/ACER N50/ACER N50P/ASUS A730/MIO A701/HP 6515/SPV E650/HTC TOUCH/ASUS P525/HTC TOUCH/HTC TOUCH DUAL/HTC TyTn II Kaiser/HTC TOUCH PRO/ASUS P552/Asus P750/LG KS20/ASUS M530W/HTC VOX/DIAMOND/HD2/FLYER/DESIRE Z/ONE V/HOX(wkrótce) - moja historia z PDA

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 02, 2009, 19:01:31 »

Można inwestować w kartę za parę złotych lae rewelacji spodziewać się nie można po czymś co kosztuje parę złotych... :)

A jesli kupujemy sprzęt za 1500zł to powiedzmy sobie szczerze.... wydanie 65zł na zdjęcie simlocka to nie tak dużo a jak wiadomo gwarancji przy takiej operacji nie tracimy...

sciaganie simlocka poza punktami wyznaczonymi przez operatora(właściciela sim-locka) jest nielegalne!

dziwie sie jak mozna cos takiego proponowac, a z drugiej strony pietnowac na tym forum ludzi ktorzy chca tu znalezc porade odnosnie crackow do np TT

« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2009, 19:03:51 wysłana przez kaosone »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 02, 2009, 19:13:52 »
kaosane ściągnięcie simlocka nie powoduje utraty gwarancji więc nie jest nielegalne.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 02, 2009, 19:16:31 »
sciaganie simlocka poza punktami wyznaczonymi przez operatora(właściciela sim-locka) jest nielegalne!

Niestety (a może na szczęście) nie masz racji. O ile wiem (a jeśli się mylę to mnie popraw) nie istnieje żaden przepis prawa tego zabraniający.

I na tym kończymy OT dotyczący legalności zdjęcia simlocka

*

Offline grzegorzSA

• **
  • 201
  • Sprzęt: Qtek 8500, HTC TP
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 02, 2009, 19:18:14 »
Ba..
Utrata gwarancji też nie jest nielegalna ;-)
A porównywanie ograniczenia w użytkowaniu (simlock) z kradzieżą (przykładowy crakc do TT) to już lekka przesada...

« Odpowiedź #12 dnia: Luty 03, 2009, 05:29:39 »

Niestety (a może na szczęście) nie masz racji. O ile wiem (a jeśli się mylę to mnie popraw) nie istnieje żaden przepis prawa tego zabraniający.

I na tym kończymy OT dotyczący legalności zdjęcia simlocka

uf nareszcie znalazlem ten cytat "Na koniec warto przytoczyć opinię przedstawiciela operatora, który wywołał zamieszanie. Andrzej Pomarański z Ery podkreśla, że wprowadzenie sprzedaży telefonów bez simlocków jest działaniem
w interesie klientów. Simlocki są własnością sieci komórkowych, serwisanci zdejmują je bezprawnie. "
a pochodzi on miedzy innymi z http://www.hotmoney.pl/artykul/6262/1/biznes-serwisy-chca-bojkotowac-ere-za-telefony-bez-simlocka.ht

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 03, 2009, 07:29:44 »
kaosone  Chyba nie zrozumiałeś. Chodziło mi o jakiś przepis, a nie o bełkot rzecznika prasowego.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 03, 2009, 10:19:28 »
Brandowany <- gwarancja realizowana przez operatora (podobno są problemy z egzekwowaniem jej). Oryginalny (gwarancja producenta... ale i tu okazuje się że nie jest doskonale). Mam wersję z dystrybucji polskiej od HTC i jestem zadowolony.
a gdzie przeczytales o takich problemach z gwarancja orange np. bo wszystki z centrum kraju jada do janek
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 03, 2009, 11:14:38 »
kaosone  Chyba nie zrozumiałeś. Chodziło mi o jakiś przepis, a nie o bełkot rzecznika prasowego.

rzecznik jest od tego zeby wiedziec/odpowiadac za to co mowi  ;-) a skoro mowi to znaczy, ze wie co...
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 11:16:22 wysłana przez kaosone »

*

Offline spinecki

• 7
    • spve650.com - polskie forum użytkowników spv e650
  • Sprzęt: mda vario iv
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 03, 2009, 12:34:56 »
Orange chyba w ogóle nie ingerował w soft, poza splash screenem. Przynajmniej u siebie tego nie zauważyłem. Ściągnięcie simlocka kosztuje ok. 10 euro chyba.

Za zdjecie simlocka i security lock placilem 10... ale funtow brytyjskich...
Napisane: Luty 03, 2009, 12:30:33
A odpowiedz jest prosta - bierz tanszy. Ewentualnie lepiej wyposazony w tej samej cenie :grin: :ok: