Zestaw słuchawkowy - przeróbka

• 12 Odpowiedzi
  • 6641 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sfra

• 38
  • Sprzęt: xda IIs + n6680
Zestaw słuchawkowy - przeróbka
« dnia: Styczeń 20, 2009, 16:44:46 »
Witam,

Naczytałem się już wiele rzeczy o niekompatybilności wielu przejściówek i zestawów słuchawkowych do BA.
Głównym problemem jest konieczność obecności na chinch'u 3 czarnych pierścieni.

Po wielu poszukiwaniach znalazłem na allegro taki zestaw:
http://allegro.pl/item524597088_zestaw_sluchawkowy_hf_htc_xda_spv_m3000_qtek_8010.html

Wydawał się ok - 2,5mm i 3 pierścienie....
Niestety, gdy doszła przesyłka okazało się, że tak jak w wielu przypadkach po wsunięciu chinch'a do końca jest tylko dźwięk w jednej słuchawce, a poza tym nie działa ani mikrofon ani przysik odbierania/odrzucania rozmów :/

Oczywiście mam możliwość zwrotu, ale wcześniej chciałbym się upewnić czy nie można zastosować żadnej modyfikacji aby zestaw zaczął działać  :ohreally:

I drugie pytanie: czy oprócz oryginalnego zestawu słuchawkowego (chyba ok. 70zł) istnieje jakaś inna alternatywa?

Odp: Zestaw słuchawkowy - przeróbka
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2009, 21:01:57 »
Witam,
Oczywiście istnieje możliwość przerobienia powyższego zestawu. Trzeba tylko otworzyć "pudełeczko" gdzie jest potencjometr i przycisk, i odpowiednio przelutować kabelki. Gdzieś już o tym pisałem na Forum. Osobiście używam przerobione słuchawki od noki. A same membrany są od słuchawek firmy Sony. Przy wyborze słuchawek do przeróbki ważne jest aby miały jacka z czterema kontaktami (trzy czarne paski) i aby "pudełeczko" łatwo się otwierało. Oczywiście wygodnym jest jeśli w "pudełeczku" jest płytka drukowana a nie pajęczynka kabelków - ułatwia to przelutowanie.
Pozdrawiam

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2009, 21:06:54 »
jedna uwaga jeśli nie lutowałeś to nie baw się w przeróbki bo nawet z płytką w środku nie dasz rady.

*

Offline sfra

• 38
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 20, 2009, 21:19:57 »
Ok, wygląda na to, że "pudełeczko" rozbiera się całkiem łatwo.
Tak jak widać na zdjęciu - jack ma 4 sekcje rozdzielione 3 pierścieniami - właśnie dlatego kupiłem, bo wydawał się ok  :sleepy:
Teraz mam dylemat, mogę oddać słuchawki i dostanę kasę z powrotem, ale potem znów trzeba będzie czegoś szukać..

Czy po zamianie przewodów wszystkie funkcje będą działały - tzn. dźwięk stereo + mic + odbieranie/odrzucanie rozmów?

@palmrad
gdzie mógłbym znaleźć schemat jak to przelutować?

@Ahmed
sam raczej nie będę lutował  :E potrzebny jakaś lutownica specjalistyczna ? :-?

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 20, 2009, 21:23:19 »
nie specjalistyczna lutownica tylko wprawa w posługiwaniu się myślę że jak znajdziesz schemat i kogoś kto ma troche wprawy to nie będzie problemu.

*

Offline sfra

• 38
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 20, 2009, 21:48:07 »
Otworzyłem pudełeczko i jest płytka.
Jak to mniej więcej wygląda można zobaczyć na zdjęciach poniżej:

Oczywiście trzeba wyczyścić jeszcze silikon, żeby dojść do przewodów, ale chyba to nie będzie jakaś trudna robota.
Teraz prosiłbym o poradę: co do czego  :smile:

*

Offline mycha202

• **
  • 168
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 21, 2009, 12:01:54 »
Ja polecam słuchawki od motoroli E398 , oryginalne -koszt 25 zł.. i nie narażasz swojego BA. Działają świetnie!!
Niemożliwe staje się możliwe- linux...
był sprzęt: SE k310i>SPVM2000>HPhw6550>HTC Wizard>SE C510>Nokia N73>LG Cookie>Toshiba G900>HTC Rhodium

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 21, 2009, 13:06:24 »
Witam raz jeszcze,
W zasadzie przelutowanie powyższego zestawu dla mnie nastręcza jeden problem: właśnie oczyszczenie styków z silikonu  :D
Ale Mycha202 ma rację, po co wyważać otwarte drzwi skoro można kupić gotowe słuchawki.
Natomiast jeśli chodzi o kolejność podłączenia kabelków do płytki w "pudełeczku" to niestety dla kogoś kto nie siedzi w temacie może być to problemem, gdyż potrzebny jest jeszcze omomierz do "przedzwonienia" kabelków od samej wtyczki. Poniżej zamieszczam link do krótkiego opisu wtyku typu jack w MDAIII
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=25678.msg153739#msg153739 (w treści mojej odpowiedzi)
Pozdrawiam

P.S. Jak czytam treść zamieszczonego linku to sam nie rozumiem o co chodzi ale było to kilka lat temu i byłem młodszy :grin: a lutowanie i posługiwanie się różnymi "mądrymi" urządzeniami pomiarowymi to mój chlebuś. Podsumowując, to radzę posłuchać Mycha202  :ok: (tym bardziej, że jak pisze, już te słuchawki przetestował).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2009, 13:25:53 wysłana przez palmrad »

*

Offline sfra

• 38
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 21, 2009, 22:19:27 »
Oczywiście zgadzam się, że od początku zakup działającego zestawu byłby najlepszym rozwiązaniem - no, ale nie wyszło  :sleepy:
Już otworzyłem magiczne pudełeczko, więc odesłać zestawu nie mogę - pozostało mi zatem majsterkowanie :D

Oczyściłem płytkę z silikonu i zabawiłem się omomierzem jak zalecił kolega palmrad.

Wyniki następujące (numerki będą korespondowały z sekcjami na jack'u licząc od czubka):
nr 1 (niebieski) - czubek jack'a
nr 4 (zielony) - sekcja "2" jack'a
nr 2 (czerwony) - sekcja "3" jack'a
nr 3 (zloty) i nr 5 (czerwony dół) - sekcja dolna jack'a, przy plastiku

Od strony słuchawek styki wyglądają tak jak poniżej:

Jak interpretować oznaczenia na płytce? Chodzi mi o te R+, P-. IC etc.

@palmrad
Poniżej zamieszczam link do krótkiego opisu wtyku typu jack w MDAIII
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=25678.msg153739#msg153739
Z twojego postu rozumiem, że gniazdo w BA powinno korespondować takiemu układowi jak na jack'u poniżej:

I teraz pytanie za 100 pkt :)
Które kabelki zamienić na płytce, by uzyskać taką poprawną kolejność?
Który kabelek odpowiada za przycisk przyjmowania rozmowy? Gdzieś słyszałem, że przycisk powoduje zwarcie masy...

Jeśli moje pytania są zbyt lamerskie, to sorry, ale z elektrotechniką nie mam niestety wiele wspólnego - a szkoda, bo jak widać przydaje się w codziennym życiu nader często  :ok:

I jeszcze jedna rzecz - jak wsunę jack do końca - gra tylko prawa słuchawka. Czy to znaczy, że ta sekcja jest dobrze ustawiona?
Jeśli tak, to znaczy, że kabelek nr 3 lub 4 są ok. A jeśli oznaczenie R+ na płytce oznacza kanał prawy, to na mój chłopski rozum nr 4 jest ok, tak?  :O
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2009, 22:51:46 wysłana przez sfra »

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 22, 2009, 00:50:30 »
A mówisz, że nic z kabelkologi nie kumasz. W zasadzie to sam dochodzisz do wszystkiego  :ok:
Oczywiście kabelków po stronie słuchawek nie ruszasz, przelutowujesz tylko te od strony jacka.
R+ L+ oznaczają "gorący" słuchawkowy prawy i "gorący" słuchawkowy lewy (łączą się przez płytkę z środkowymi sekcjami jacka).
Odpowiednio R- L- oznaczają prawy i lewy kanał połączone przez płytkę z masą (sekcja najbliżej obudowy jacka).
IC+ C- jak się nie mylę oznacza "gorący" i masę mikrofonu (masa oczywiście jest jedna - ta sama co dla słuchawek). A P-  :worried: prawdopodobnie masę. Ale płytki są różne od różnych słuchawek i połączenia też.
Ale najlepiej zrobisz (wiedząc jakie poprawne ustawienia są dla MDAIII na jacku) jak jeszcze nie rozlutowane słuchawki "przedzwonisz" omomierzem - będziesz słyszał w słuchawkach trzaski (pogłośnij potencjometr) a w mikrofonie po naciśnięciu przycisku będzie zwarcie lub prawie zwarcie. Potem "przedzwaniasz" kabelki od jacka do połączeń na płytce i znając w ten sposób która sekcja jest gdzie przylutowana, będziesz wiedział które kabelki zamienić miejscami. Tylko możesz rozrysować sobie to przy pomiarach na kartce. No i wygląda, że 4 nie ruszasz  :smile:
Powodzenia
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2009, 01:04:59 wysłana przez palmrad »

*

Offline sfra

• 38
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 22, 2009, 20:36:03 »
Hmm.. Musze przyznac, ze nie wiem do konca jak rozpoznac polaczenia po tych trzaskach. Robie tak: daje plus na jack i po kolei na laczenia na plytce. W tym samym momencie sa trzaski w sluchawce, ale nie potrafie z tego wyciagnac zadnych wnioskow. Np daje plus na jakiejs sekcji jack'a i jak sprawdzam polaczenia, to sluchawka trzeszczy na wszystkich. Potem sprawdzam inna sekcje i trzeszczy tylko na trzech..nie wiem co za bardzo z tego wynika.

Gdy dobrze sie przyjrzalem, to oznaczenie na plytce jest IC- a nie C-, czyli bylby to zimny mikrofon, a P- masa. Teraz wszystko nabiera sensu.
L+ R+ sa podlaczone pod odzielne sekcje na jack'u. Wynika z tego, ze IC+ tez musi byc podlaczony w ten sposob. W BA mic jest na czubku, wiec wydaje mi sie, ze jedyne co musze zrobic, to zamiana podpietego niebieskiego z gornej sekcji (prawdopodobnie jest to lewy kanal, tak jak  oznaczono na plytce L+) na gorny czerwony (IC+), ktory podpiety jest do sekcji 3 (patrzac od czubka jack'a).
Jutro przelutuje kabelki i zdam relacje co sie stalo.

Sorry za brak polskich znakow, ale pisze z palma.

*

Offline sfra

• 38
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 23, 2009, 18:48:14 »
No i wyszlo tak jak myslalem - po zamianie kanalu lewego L+ z mikrofonem IC+, wszystko zaczelo dzialac.
Jest dzwiek stereo, dziala odbieranie/odrzucanie rozmow i mikrofon.
Podziekowania dla palmrad za wsparcie:)

Mam tylko jedno pytanie: w nokii jak ktos do mnie dzwonil, to dzwiek slyszalny byl tylko w sluchawkach, a tu jednoczesnie tez na glosniku. Czy tak powinno byc? A moze sa jakies ustawienia, do ktorych jeszcze nie dotarlem?

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 24, 2009, 01:55:00 »
Cieszę się, że mogłem Ci pomóc. Aczkolwiek sukces zawdzięczasz samemu sobie  :ok:
U mnie jak pamiętam jest podobnie z tym dzwonkiem. A czy można to zmienić? wydaje mi się, że chyba nie. Aczkolwiek trzeba by spytać kogoś bardziej doświadczonego w tym temacie. Osobiście zestawu słuchawkowego nie używam zbyt często, a jeśli już, to opcja dzwonka w głośniku nie przeszkadza mi, gdyż słyszę sygnał przychodzącej rozmowy nawet wtedy kiedy nie mam w uszach włożonych słuchawek  :)
Pozdrawiam
Palmrad