[p750] Połączenie GPRS/WiFi

• 2 Odpowiedzi
  • 1107 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline amr

• 22
[p750] Połączenie GPRS/WiFi
« dnia: Listopad 03, 2008, 20:15:37 »
Witam. Siedze już nad tym drugi dzień i nadal nie mogę dojść jak podczas korzystania z przeglądarki (IE, Opera) zmieniać połączenie internetowe (z WiFI na GPRS i odwrotnie...). Otóż jak otwieram jakąkolwiek przeglądarkę to standardowo łączy się za pomocą WiFI, jeśli Wifi jest niedostępne to jest brak połączenia... Jak zmienić żeby zaczęło łączyć się przez GPRS?

Po drugie - w mobilnym gg podczas opcji "połącz" jest do wyboru rodzaj połączenia, przez Wifi działa ok lecz gdy wybieram Era GPRS Settings lub Era WAP pisze "nieznana odpowiedź dostawcy internetu"... Jestem w Era Tak-Tak... Czytałem że wm6 automatycznie pobiera ustawienia gdy wykryje sieć więc dlaczego nie łączy?

*

Offline amr

• 22
Odp: [p750] Połączenie GPRS/WiFi
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 04, 2008, 15:06:55 »
Ok,już doszedłem do tego wszystkiego jak to zrobić, pozostał tylko jeden nurtujący mnie problem:

Daje na automatyczne wykrycie ustawień GPRS:
start-ustawienia-ustawienia sieci

po czym mam skonfigurowany GPRS (Era GPRS Settings) lecz gdy chcę połączyć przez GPRS to po próbie połączenia pisze: "połączenie zostało zakończone przez zdalne urządzenia". Po wielu nieudanych próbach zobaczyłem że Menadżerze bezprzewodowym mam jakby " nieaktywną" zakładkę Dane (jest szara, wyłączona i nic się nie dzieje jak się klika na nią):

oraz w ustawieniach mam opcje "rozłącz połączenie danych" (klikając na nie też nic się nie dzieje i jest dalej to samo):

Jak uaktywnić tą zakładkę Dane w Menadżerze bezprzewodowym? Podejrzewam że to odpowiada za brak połączenia z GPRS.

*

Offline gbear

• *
  • 56
  • Sprzęt: HTC Diamond
Odp: [p750] Połączenie GPRS/WiFi
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 07, 2008, 17:48:37 »
1. przedewszystkim, jak masz TAK TAKa, to musisz korzystać z ustawień ERA TAK TAK (powinno sie pojawić na liscie wyboru). P750 w tym miejscu źle przypisuje punkt dostępu.

2. Ustawienia --> połączenia --> połączenia -->zaawansowane -->wybierz sieci --> ERA GPRS w pierwszej liscie wyboru. Może sie zdarzyć, ze przy poleczeniu WiFi lub Kablem z kompem, przy aktualizacji danych polaczy sie przez GPRS a nie wifi. Procedura jak powyżej i wybierasz siec w firmie (tak jest u mnie)

takie male niedopracowanie systemu w p750

zakładka dane sama sie uaktywni (masz mozliwosc jedynie wyłączenia połączenia danych)

gg - czasami nie działa, jakaś wpadka systemowa ze raz działa a raz nie na GPRSie :)

mam nadzieje, ze pomogłem

pzdr