HERM300 - nagle przestał działać - nie włącza się - opis naprawy bezpiecznika

• 8 Odpowiedzi
  • 3012 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline WiValdiBB

• 14
  • postęp technologiczny nieustanniennie przyspiesza
    • serwis, części zamienne, urządzenia BIZERBA
  • Sprzęt: WIZARD, HERMES, COMPACT IV
Witam,

Sprzęt działał świetnie przez półtora roku, również jako NAVI z zewnętrznym odbiornikiem GPS firmy HOLUX
..... do wczoraj, kiedy wróciłem autem z traski, wyłączyłem zapłon, wyjąłem sprzęta z uchwytu.
Spostrzegłem że nie działa, pomyślałem wyłączył się...w domu okazało się że to nie jest tak jak myślałem.
Jak się spodziewałem, musiało dojść do jakiegoś lekkiego przepięcia podczas wyłączania zapłonu w aucie,
Na forum xda-developers znalazłem podpowiedź: otóż na płycie jest bezpiecznik, który mógłby zostać przepalony!

OBJAWY USTERKI:
Urządzenie nie reaguje na próby włączania, zarówno softreset jak i hardreset, nie da się wprowadzić w tryb bootloadera. Również nie załącza się dioda sygnalizująca ładowanie, ani nie uruchamia ActiveSync po podpięciu do PeCeta
Jedynie na laptopie pojawia się komunikat o poborze prądu z portu USB

OPIS NAPRAWY:
1. Odkręcamy 4 wkręty mocujące tył obudowy (potrzebny jest do tego wkrętak TORX T6), rozmieszczenie śrub jak i zatrzasków na zdjęciach w załączniku
2. Zwalniamy zatrzaski: najpierw z boków obudowy , delikatnie aby nie wyłamać zatrzasków, można użyć karty kredytowej, następnie uwalniamy dolną część - od strony gniazd wysuwamy obudowę do góry (tam są aż trzy zaczepy, które w tym momencie nie trzymają już obudowy)
3. Usuwamy pokrywę ekranu osłaniającego fragment płyty do którego chcemy się dostać, (lokalizacja bezpiecznika pokazana jest na rysunku w załączniku ), wystarczy z brzegu pociągnąć pokrywkę ku górze, delikatnie w kilku miejscach aby jej nie wygiąć, nie jest ona lutowana, schodzi bez większych oporów
4. Mierzymy omomierzem wskazany element, w moim przypadku nie przewodził czyli był przepalony
DALSZA CZĘŚĆ NAPRAWY PRZEZNACZONA JEST DLA OSÓB KTÓRE POTRAFIĄ PEWNIE 3MAĆ LUTOWNICĘ W RĘKU - ELEMENTY SĄ NAPRAWDĘ MIKROSKOPIJNE - BEZ LUPY SIĘ NIE DA !!!
JEŻELI TAK NIE JEST LEPIEJ ODDAĆ PŁYTĘ DO NAPRAWY ZAWODOWCOM - SZKODA JĄ USZKODZIĆ !!!

5. Oklejamy okolice płyty bezpiecznika fragmentami zwykłej papierowej taśmy maskującej, zabezpiecza to przed niechcianym zalaniem cyną sąsiednich elementów, również oklejamy elementy ekranu (są one wykonane z materiału które chętnie "łapie" cynę
6. Przygotowujemy odpowiedni grocik do lutownicy (ja wciąż używam mojej starej dobrej kilkunastoletniej lutownicy transformatorowej ) o grubości ok 1mm (cienki, delikatny, przepali się szybko ale potrzebny nam jest na parę sekund):

Po zwrócenie mi uwagi przez moderatora ZIELE, który obawia się o trwałość płyty głównej informuję iż jedyną słuszną i w pełni profesjonalną metodą jest wymiana uszkodzonego elementu na nowy sprawny !

NALEŻY WIĘC WYLUTOWAĆ ELEMENT BEZPIECZNIKA I WLUTOWAĆ NOWY SPRAWNY !!!

ALE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ MOŻNA UŻYĆ METODY KTÓREJ JA UŻYŁEM I W ODNIESIENIU DO INNYCH URZĄDZEŃ UŻYWAM BEZ PROBLEMU OD LAT
7. Nie wylutowyjemy bezpiecznika, te elementy są często również przyklejane, ja próbowałem ale nie chciał się bydlak ruszyć
8. Oddzielamy z cienkiej linki pojedynczy drucik, cynujemy końcowy fragmencik i przylutowujemy go na wierzchu elementu, odłamujemy pozostały zbędny fragment
9. Sprawdzany ( wnikliwie !!! ) czy połączenie lutowane jest wykonane pewnie oraz usuwamy taśmę maskującą  i sprawdzamy czy nie ma zwarć, u mnie fragment drucika przylutował  się tak że końcówka dotykała obudowy ekranu - odciąłem  nożykiem tą część
10. Podłączamy kabelek USB do kompa, bez akumulatora, powinna zapalić się dioda LED na czerwono
11. Montujemy obudowę, sprawdzamy działanie
12. Wysyłamy zgrzewkę dobrego browara wykonawcy niniejszego opisu a Waszego dobroczyńcy :)

POWODZENIA !!!

Cała naprawa zajęła mi pół godzinki :) znacznie dłużej sporządzałem niniejszy opis

Pozdrawiam serdecznie,
     Waldek Bęben
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2008, 16:59:11 wysłana przez WiValdiBB »
jeżeli skorzystałeś z pomocy, proszę powiedz chociaż Dziękuję

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
Odp: HERM300 nie włącza się - nagle przestał działać - co mogę zrobić ?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 25, 2008, 10:41:36 »
czy na innej baterii tez nie ma zadnego efektu??
Napisane: Wrzesień 25, 2008, 08:22:40
jakoze tez jestes z B-B to moge sprobowac zreanimowac twojego Hermesa

*

Offline WiValdiBB

• 14
Odp: HERM300 nie włącza się - nagle przestał działać - co mogę zrobić ?
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 25, 2008, 11:34:28 »
Dzięki za chęci pomocy :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2008, 13:05:59 wysłana przez WiValdiBB »

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Dopisz jeszcze do instrukcji, że po takiej naprawie przy następnym przepięciu udajemy się po kupno nowej płyty   B)
Are you shpongled?

*

Offline WiValdiBB

• 14
Niekoniecznie ziele,
Naprawiam w ten sposób zasilacze impulsowe z urządzeń których płyty główne kosztują nawet i 10 tys zł i od kilku lat nie mam z tym żadnych problemów. Oczywiście użyty drucik musi mieć odpowiedni przekrój, w zależności od roboczego prądu który przepływa przez obwód, ja używam pojedynczego włosa z linki. I DZIAŁA TO RÓWNIEŻ JAKO ZABEZPIECZENIE !!!  :ok:  That's all. Taka jest praktyka  :ok:

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2008, 16:26:40 wysłana przez WiValdiBB »

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Taki jeden drucik na pewno wytrzyma więcej niż 6V. Natomiast przy większym prądzie faktycznie może się przepalić. Sam stosuję tą metodę gdy nie mam pod ręką bezpiecznika ale w pda to było by bardzo ryzykowne.
Are you shpongled?

*

Offline WiValdiBB

• 14
Bezpieczniki należy bezwzględnie tylko wymieniać na właściwe przewidziane przez producenta o odpowiedniej wartości i odpowiedniego typu !!!

Zwracam honor bo przemyślałem sprawkę i po sięgnięciu do katalogu bezpieczników SMD wydaje mi się iż jest to jednak bezpiecznik oznaczony literką O a nie jak mi się już z przyzwyczajenia wydawało rezystor zeroomowy oznaczany cyfrą 0. Rezystory zeroomowe montuje się na płycie gdy jest np kilka wariantów wersji elektroniki.
Metodę naprawiania polegającą na wlutowaniu drucika zamiast rezystorów zeroomowych stosuję naprawiając już kilka lat zasilacze impulsowe i wszystko jest OK
Spełniają one oczywiście również funkcję bezpiecznika ze względu na wartość mocy które są w stanie wytrzymać przewodząc bez przepalenia (tak jak i zwykłe rezystory)
Zauważyłem, że bezpieczniki SMD mają najczęściej białe obudowy a rezystory czarne
Bo 0 i O bardzo łatwo pomylić. A tak na marginesie, to jest straszna kicha z oznaczeniami elementów SMD. Takie samo oznaczenie u różnych producentów może występować na zupełnie różnych podzespołach !!!
Bezpieczniki SMD mają naniesione oznaczenia które informują o ich wartościach.
Jeżeli są to litery to wartości podaję poniżej w/g katalogu firmy Littlefuse:
Wartość [A]  = oznaczenie
0,25 = D
0,50 = F
0,75 = G
1,00 = H
1,50 = K
2,00 = N
2,50 = O
3,00 = P
3,50 = R
4,00 = S
5,00 = T

PS. Mam trochę serwisówek do HTC jak i innej dokumentacji. Mogę gdzieś to wrzucić do pdaclub ale nie wiem jak i gdzie. Moderatorze ziele, mógłbyś mnie oświecić ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2008, 08:09:43 wysłana przez WiValdiBB »

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
To ja przy okazji podam parametry bezpiecznika dla Wizarda, bo akurat go przed chwilą sprawdzałem....
Bezpiecznik HTC Wizard: 1.5A, 6V, 0.04Ohm

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Serwisówki wrzuć na RS a lini podaj w dziale ogólnym HTC - tam jest już sporo linków do Manuali serwisowych ( przyklejony wątek)
potrzebna zgoda