Czekałem na jakiś lepszy ROM od 1.02 Sorga i w końcu wyszedł. Wersja lite, stabilny, oparty na 0.21 Sorga ale pozbawiony wad tej wersji.
Ponieważ Sorg się babra w swoim ROMie i z tego co można zobaczyć coraz gorzej wyglądają jego modyfikacje (nie działa touch screen, są białe ekrany lub zwisy systemu) to kolega XTreme na bazie jego najnowszego wypustu stworzył wersję 3.1.0.7, która jest pozbawiona błędów Sorga.
Mam ten ROM od kilku godzin i jestem już zadowolony.
Krótki opis:
1. Ta wersja działa zdecydowanie szybciej niż wcześniejsze buildy WM 6.1 (które są i tak dużo szybsze od standardowego WM 6.0).
2. Jest to wersja ultra lite, czyli pozbawiona jest wszystkiego co niepotrzebne, włącznie z officem, Ur Timem i innymi rzeczami. Pozostał GPS Catcher. Wszystko co komu potrzebne można sobie samemu doinstalować. Tak też jest z javą, jaka nam się podoba - taką instalujemy.
3. Obsługuje tryby QVGA i VGA - przełączanie odbywa się programem
4. Obsługuje standardową aplikację kamery w trybie QVGA - jest ta aplikacja w ROMie i można ją włączyć, w trybie VGA działa zamiennie Cool Camera 1.15.1
5. Obsługuje pamięć RAM 64MB lub po zmianie chipów pamięci 128MB
6. Dodana jest aplikacja latarki - klawisz kamerki naciśnięcie krótkie do oporu
7. Wireless Manager jest w VGA przerysowany na ten tryb - wcześniej był QVGA rozciągnięty na VGA - to samo z ikonami, wszystkie są w trybie VGA w odpowiedniej rozdzielczości.
8. Do obsługi BT dodano aplikację BT Helper - nie sprawdziłem jeszcze czy działa odbieranie plików - wcześniej używałem MoBlue i wszystko działało dobrze.
9. Przy 64MB pamięci po SR jest dostępne 26.5MB pamięci RAM
10. Pamięć ROM dostępna to 178MB (ze 181MB) - więc można instalować do woli w telefonie.
11. Build windowsa: 1.1.6 19591 - najnowszy dostępny
12. Dokładny wykaz programów w tym ROMie:
PIM (kalendarz, poczta, SMS/MMS, zadania, przypomnienia), standardowe gry, ActiveSync, Bluetooth Helper (modyfikowany przez Sorga), kalkulator, CoolCamera z autofokusem/standardowa kamera ASUSA dla trybu QVGA, File Explorer, GPS Catcher, Internet Sharing, Pictures & Videos, xOptions.
Uwaga, standardowym tematem jest szary, natomiast po zaznaczeniu windows default wraca temat niebieski, oprócz tapety - ta zostaje szara. W załączniku dodaję standardową niebieską tapetę tła.
Aha i SMSy są domyślnie jak w WM6, czyli nie są czatem. Natomiast można to zmieniać w rejestrze. Dodatkowo zamiast ikony baterii jest zegarek w Today. Też mozna zmienic w rejestrze.
Sam najnowszy ROM na RapidShare:
http://rapidshare.de/files/39844802/extreme_3107.zip.htmlInstrukcja wgrywania jest na forum, wgranie trwa około 5 minut.
Tak sobie myślę, ze tę wersję można by przetłumaczyć na PL, jeśli ktoś chętny

Jutro dodam kilka screenów.