AM EU6.5 - przeliczanie dłuższych tras

• 81 Odpowiedzi
  • 26230 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline stano0

• 15
  • Sprzęt: Navroad 560BF; Nokia N82, Samsung GalaxyS
Odp: AM EU6.5 - przeliczanie dłuższych tras
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 11, 2010, 21:45:03 »
No i stało się.
Dojechałem do W-wy i wszystko byłoby super gdybym 1 km od domu nie zechciał pokombinować i zrobić rundki ok 2 km w przeciwnym kierunku. Mapa nawrzeszczała na mnie, zaczęła przeliczać trasę i wywaliła się dając komunikat o braku pamięci AutoMapy. Podając lokalizację SDMMC\AutoMapa EU\Maps\Polska.
Mam max pamięci (12,5 MB) ustawione na mapy i nie wiem jak mam ten pasztet zjeść???
Poprzednie wersje przed 6.5 tego nie miały

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 12, 2010, 23:06:43 »
Pleciesz, zarówno mój Lark, jak i GoClever z procesorami 400MHz i 64MB RAMu śmigają pięknie z AM.
Nieładnie kolego. Po pierwsze część postów dotyczą PDA a nie nawigacji, która oprócz nawigacji nie robi nic innego (może poza przeglądarką filmów i może MP3). Po drugie: chyba nawigacje mają przeważnie Windows CE 5.0, a PDA najczęściej Windows 6.x (na co masz osobne exeki). Poza tym są różne wyświetlacze: obsługa 320 x 240 zajmuje 1/4 pamięci w stosunku do 640X480. W PDA działa najczęsciej równolegle także GSM/3G.

Co to znaczy "nieładnie kolego". Odnosiłem się do farmazonów o niewystarczającej pamięci 64MB dla AM i jestem pewien, że 64MB pamięci urządzenia wystarczy do poprawnej pracy AM. I tylko tego dotyczył mój post.
A to, że niektóre urządzenia nie współpracują poprawnie z AM, to zupełnie inny problem. Część urządzeń ma tak spi... gospodarkę pamięcią, że np. Mio P560 ma jeszcze dużo pamięci RAM dostępnej (kilkakrotnie więcej, niż potrzeba!), a już żadnego programu się nie zainstaluje, bo rzekomo brakuje pamięci.
Z drugiej strony, wiele lat używałem PDA do nawigacji i doskonale wiem, jak można zablokować możliwość sprawnego działania WM5, czy 6, poprzez zainstalowanie nadmiernej liczby programów. Dlatego właśnie przeszedłem na urządzenia z Windows CE i od tego czasu nie mam problemów z AM. Ale wina złego działania PDA z AM, była po mojej stronie, bo zachłanność posiadania wszystkich "potrzebnych" programów przeważała nad zdrowym rozsądkiem. Teraz PDA służy do tego do czego ma służyć, a sprzęt do nawigacji, służy do nawigacji, a nie do wszystkiego.

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 13, 2010, 08:45:48 »
Ale na Mio mam zainstalowane tylko AM, TC, programik do ikonek na pulpicie Today - chyba cLaunch czy jakoś tak.
Nic więcej - urządzenie tylko do navi, nawet polskiej nakładki nie mam.

Obecnie przy uruchomionej AM i zrzuconej do paska mam 20,56mb wolnej pamięci. Więc mało chyba nie jest.

Z mapą PL nie mam żadnych problemów.

*

Bilunia

« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 13, 2010, 09:42:09 »

Obecnie przy uruchomionej AM i zrzuconej do paska mam 20,56mb wolnej pamięci. Więc mało chyba nie jest.

Następnym razem uruchom AM, wyznacz trasę, jak Ci złapie fixa zrzuć ją do paska, rozpocznij jazdę i teraz podglądaj co się dzieje z pamięcią. Żeby było realniej, to zjedź z wyznaczonej trasy, zmuszając program do jej przeliczenia. Nie sugeruję nawet, by program w tym czasie wysyłał dane Traffic, by nie przechodzić w skrajność.
Miłych wrażeń  :wink:

Z mapą PL nie mam żadnych problemów.
Z mapą nikt nie ma problemów. Tylko pragnę zauważyć, że to nie jest "Atlas samochodowy", tylko program nawigacyjny, który powinien nam umożliwić wyznaczenie trasy (w tym specyficznej, wg. własnych upodobań) z wykorzystaniem zawartych w programie ustawień i następnie po niej prowadzić. :proud:

Dla jasności, żeby nie było, że tylko narzekam.
Na moim sprzęcie, mimo 64 Mb RAM-u, przy wyłączonym Trafficu program ani razu mi się nie wyłożył na trasie. Problemem jest tylko to, że nie każdą trasę chciał wyznaczyć, o czym już pisałem.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 09:48:02 wysłana przez Bilunia »

*

Offline wsz

• 294
  • Sprzęt: Eten X800-->Sony Xperia SP-->Xperia XZ1 Compact
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 13, 2010, 11:02:44 »
Co to znaczy "nieładnie kolego". Odnosiłem się do farmazonów o niewystarczającej pamięci 64MB dla AM i jestem pewien, że 64MB pamięci urządzenia wystarczy do poprawnej pracy AM. I tylko tego dotyczył mój post.
A to, że niektóre urządzenia nie współpracują poprawnie z AM, to zupełnie inny problem. Część urządzeń ma tak spi... gospodarkę pamięcią, że np. Mio P560 ma jeszcze dużo pamięci RAM dostępnej (kilkakrotnie więcej, niż potrzeba!), a już żadnego programu się nie zainstaluje, bo rzekomo brakuje pamięci.
Z drugiej strony, wiele lat używałem PDA do nawigacji i doskonale wiem, jak można zablokować możliwość sprawnego działania WM5, czy 6, poprzez zainstalowanie nadmiernej liczby programów. Dlatego właśnie przeszedłem na urządzenia z Windows CE i od tego czasu nie mam problemów z AM. Ale wina złego działania PDA z AM, była po mojej stronie, bo zachłanność posiadania wszystkich "potrzebnych" programów przeważała nad zdrowym rozsądkiem. Teraz PDA służy do tego do czego ma służyć, a sprzęt do nawigacji, służy do nawigacji, a nie do wszystkiego.

To znaczy że wszyscy którzy mają problemy z zawieszaniem AutoMapy to, według Ciebie, idioci. Proponuję nie wcinaj się w wątki na ten temat, bo nikomu Twoje posty tego rodzaju nie pomogą. Mam PDA z fabrycznym ROMem, który daje mi ok. 28MB wolngo RAMu po SR bez programów dodatkowych i wszystkie poprzednie wersje AM przed 6.5.0 działały bez takich niespodzianek. 6.5.0 potrafi się zawiesić nawet po wyłaczeniu wszystkich funkcji dodatkowych PDA. Aqurat deklaruje, że ma być: "Urządzenie zgodne z jedną z poniższych specyfikacji:
PocketPC 2003, PocketPC 2003 SE, Windows CE 4.2, Windows Mobile 5/6, Windows CE .NET 5.0, Windows XP, Windows Vista" bez żadnych dodatkowych wymagań co do pamięci. Więc ma to działać. A morały do czego ma służyć PDA sobie odpuść - to jest indywidualna sprawa każdego użytkownika. Aqurat sam ciągnie śmieciową platformę WM bez żadnej alternatywy, więc musi się męczyć.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 18:13:23 wysłana przez wsz »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 13, 2010, 11:57:47 »
Jeżeli ktoś uważa, że do działania AM potrzebny jest tylko system operacyjny według wymienionych specyfikacji, bez ograniczeń co do wolnej pamięci dla programu, to niestety ale jest idiotą.

*

Offline wsz

• 294
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 13, 2010, 12:08:13 »
Inwektywy pominę, bo sam sobie wystawiasz świadectwo. Więc jaka jest minimalna wartość wolnej pamięci aby działała AutoMapa. Proszę o listę od wersji od 4.x i źródło informacji. Jeśli producent tego nie podaje, to znaczy że nie ma dolnych organiczeń - i jest to jego sprawa, że tak robi i musi przyjmować zgłoszenia serwisowe. Jako pierwszą kupiłem jakąś wersję 4.x, która działała i nikt mnie nie powiadomił, że dla nastepnych wersji  wymagania systemowe się zmieniły.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 12:11:45 wysłana przez wsz »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 13, 2010, 12:25:58 »
Inwektywy nie były skierowane konkretnie do Ciebie, a pod adresem wszystkich, którzy mają zawalone swoje PDA różnymi gadżetami i dziwią się, że coś im nie działa. W szczególności instalacja wszelkich nakładek "spolszczających" powoduje problemy i duże straty pamięci.
Wiedz również, że 28MB wolnej pamięci to naprawdę minimum konieczne do sprawnego działania AM. Instalacja jakichkolwiek dodatkowych programów w tym przypadku, będzie powodowała problemy.

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 13, 2010, 12:37:23 »
http://www.automapa.pl/?PEI=38149&article_id=48279

Wg info producenta minimum to 15MB, optymalnie 25MB. Pytanie, czy Aqurat aktualizuje wymagania dla nowych wersji  :mysli:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 13, 2010, 12:46:57 »
Piszę o bezproblemowej współpracy. To, że w pewnych warunkach pójdzie na 15MB, nie znaczy, że przy rekalkulacji długiej trasy się nie wyłoży. Trzeba też mieć na uwadze, że pamięć stopniowo ulega zapchaniu przez różne śmieci, stąd po zawieszeniu, po soft resecie, jakiś czas działa prawidłowo, aż do kolejnego zapchania pamięci i zawieszenia.
Faktem jest, że wersja 6.5.0d ma pod tym względem nieco wyższe wymagania i pewnie w nastepnej wersji zostaną one nieco ograniczone. Działo się tak już wielokrotnie i pod względem optymalizacji użycia pamięci AM (na szczęście!) ma jeszcze wiele do zrobienia  :ok:

*

Offline wsz

• 294
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 13, 2010, 13:13:11 »
http://www.automapa.pl/?PEI=38149&article_id=48279

Wg info producenta minimum to 15MB, optymalnie 25MB. Pytanie, czy Aqurat aktualizuje wymagania dla nowych wersji  :mysli:
Dzięki za link. Te 15MB może być podstawą roszczeń wobec Aqurat. Ale tyle rzeczywiście miał mój PDA przy oryginalnej konfiguracji "z pudełka" po krótkiej pracy z kilkoma aplikacjami, które są zawarte w oryginalnym ROMie. Po SR  sukcesem było ok. 22MB wolnego RAMu (najciekawsze jest to, że na liście Aquratu są urządzenia tego samego producenta tyle że prostrze od mojego, które mają tak samo - chyba na nich nie testują, albo tylko na drogach leśnych, gdzie nie ma problemów z wieloma kombinacjami i trafficem). Po rezygnacji z wideorozmów od razu przybyło mi ok. 5MB RAM, a przejście na wersję angielską dodało jeszcze kilkaset kB - to już zrobiłem 2 lata temu. Teraz po SR mam ok. 28MB wolne, a przy 25MB robię SR. Od Aquratu oczekuję wersji, która będzie działać na takiej 28-25MB wolnego RAMu. I tak przekracza to zakres, który deklarują. Mogą sobie zmieniać wymagania sprzętowo programowe, ale musi to być jasno opisane. Inaczej, sprzedając mi licencję na AutoMapę, zawarli ze mną umowę na te minimum 15MB wolnej RAM, chociaż baza wiedzy nie jest miejscem na takie informacje. Musi to być podane w "Wymaganiach sprzętowych". AutoMapa może też nie mieć pełnej funkcjonalności (np. Traffic) dla słabszego sprzętu - ale znowu - musi to być jawnie i wyraźnie podane. Zawieszanie się z powodu braku pamięci w trakcie nawigacji godzi w podstawową funkcjonalność tego programu. Wszelkie inne ograniczenia np. w długości kalkulacji trasy, ilości gwarantowanych przeliczeń w trakcie nawigacji też muszą być jawnie podane.Jeśli ich nie ma, to znaczy, że AM poradzi sobie zawsze mając te 15MB RAM do dyspozycji.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 13:26:42 wysłana przez wsz »

*

Offline stano0

• 15
  • Sprzęt: Navroad 560BF; Nokia N82, Samsung GalaxyS
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 13, 2010, 16:06:55 »
Wobec tego co napisane zostało powyżej w kilku wypowiedziach ja nie powinienem mieć żadnych problemów z AM.
Urządzenie tylko AM i WinCom więc nie obciążone. Pamięć urządzenia 64MB.
A od wersji 6.5.0a i d - wywala się przy rekalkulacji "dłuższej", ok 300 km trasy, podaje niewystarczającą pamięć Mapy. Poprzednie wersje AM tego nie robiły.
Pisałem już o tym w bieżącym wątku.
I co mam zrobić z tym fantem???

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 13, 2010, 16:32:41 »
@akubit, nie mylisz instalacji z uruchamianiem? Zainstalować możesz dużo, byleby nie było uruchomione w trakcie nawigacji i nie zajmowało pamięci.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #43 dnia: Lipiec 13, 2010, 16:53:18 »
Nawet jeśli jest instalowane na kartę to nieraz zajmuje część pamięci wrzucając jakieś biblioteki
do katalogu Windows, kopiując niektóre pliki do ProgramFiles etc.
To wszystko zmniejsza dostępną pamięć już po instalacji, nawet bez uruchamiania.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline wsz

• 294
« Odpowiedź #44 dnia: Lipiec 13, 2010, 17:12:25 »
Są 3 rodzaje pamięci:
1. RAM - tu nic nie wejdzie bez uprzedniego uruchomienia - może być automatyczne bez wiedzy niezaawansowanego użytkownika Windows Mobile
2. Pamięć wewnętrzna na programy - najprościej to chyba opisać jako "wewnętrzna karta microSD" - to można bez problemu zapchać czymkolwiek przy opcji instalacji na pamięć wewnętrzną lub trzymaniu tam danych.
3. Pamięć na karcie pamięci - najczęściej microSD.

2 i 3 odpowiadają mniej więcej "dyskom" w MS Windows na PC tylko bez symboli literowych.

AutoMapie z reguły brakuje wolnego RAMu lub rzadziej miejsca na mapy na karcie microSD co dużo łatwiej wykryć.

Osobliwością WM jest istotne zmniejszanie się dostępnej pamięci RAM w miarę uruchamiania kolejnych programów. Po ich zakończeniu zwykle dostępne jest mniej RAM niż przed uruchomieniem  chociaż sama aplikacja może być dobrze napisana. Tutaj "puchną" pewne sterowniki WM w miarę żądania od nich pewnych usług dotąd nie użytych od czasu ostatniego SR. Pewnie opis jest "przybliżony" ale postanowiłem sobie nie zostawać specem od kolejnego systemu operacyjnego (zresztą najbardziej byle jakiego ze wszystkich z jakimi się zetknąłem). Ale użytkowanie WM niestety wymusza pewne minimum.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 17:24:40 wysłana przez wsz »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 13, 2010, 17:25:57 »
Jak podał @wsz do ramu nic samo nie wejdzie. Problemem może być złe zarządzanie ramem i nie usuwanie zbędnych bibliotek. Ale pretensje do Bila i ewentualnie producenta urządzenia, że taki system przewidział.

To co w Windows, Program Files nie ma nic wspólnego z ramem. Nawet rozmiar pliku aplikacji jest różny od obrazu programu w ramie. To zupełnie inne kategorie.

Jak wspomniał @wsz mogą być programy działające w tle i tych należy unikać. Nie tylko ze względu na nawigację.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 13, 2010, 17:44:41 »
Miałbyś rację gdyby chodziło 'dużego windowsa', w mobilnym już tak wesoło nie jest.
Przynajmniej jeśli chodzi o 2003SE, bo z nim mam do czynienia na codzień.
tu pamięć RAM jest współdzielona przez pamięć 'Stroage' i 'Program' (nazwijmy go 'RAM właściwy')
Cokolwiek wrzucisz do katalogów Windows, Program Files,  My Documents, Documents & Settings
czy bezpośrednio do głównego katalogu, wrzucasz to do pamięci Storage, a im więcej masz
w Storage, tym mniej pozostaje na RAM.
Jeśli niedowierzasz, zrób proste doświadczenie: znajdź duży plik z folderu Maps z AM na karcie
(np. rozmiaru 'naście' MB) i skopiuj go do dowolnego z wymienionych przeze mnie katalogów,
a potem zobacz ile RAMu Ci ubyło.
Niejednokrotnie w ten sposób 'regulowałem' ilość dostępnego RAMu podczas betatestów AM.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 17:47:06 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline wsz

• 294
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 13, 2010, 17:59:29 »
No człowiek się uczy całe życie. to co opisałem powyżej dotyczy WM 6.x. U mnie instalacja programu nie zmniejsza ilości dostępnej RAM. Dla W2003SE jak widać jest inaczej. Może zależy to także od konstrukcji urządzenia. Tak czy inaczej ja czekam na następny system operacyjny na takie "małe urządzenia" jak PDA i do czasu wyłonienia się lidera chciałbym/muszę używać AutoMapy na tym co mam.

Dlatego przydałoby się by w postach o problemach/radach każdy zaznaczał czego używa, bo WM są różne jak widać.
Dla pewności i testu wrzuciłem 10MB plik mp4 do katalogu "Program Files" w pamięci wbudowanej i nie wpłynęlo to w żaden sposób na dostepny RAM. WM 6.0  zaraportowało tylko zmniejszenie dostępnej pamięci wewnętrznej "Storage" o te 10MB.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 18:15:07 wysłana przez wsz »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 13, 2010, 18:26:38 »
A w całości masz 128 czy 64MB? Może 10 MB to było za mało?
(na moim sprzęcie jeśli pozostanie ponad 6MB wolnego Stroage to pamięci Program nie 'podbiera')
Możesz spróbować kilka plików? Sam jestem ciekaw jak to działa na nowszych WM.

*

Bilunia

« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 13, 2010, 19:04:12 »
W 100 % potwierdzam to, co napisał nM.
http://pdaclub.pl/forum/automapa/am-eu6-5-przeliczanie-dluzszych-tras/msg1333129/#msg1333129
Na moim sprzęcie WM6 Wszystkie transferowane pliki domyślnie trafiały do RAM, a nie na Flash, czy SD. To samo dotyczy nagranych notatek głosowych, czy plików wysłanych przez BT, oraz załączników poczty.
Jeżeli ktoś sobie nie poustawiał tych elementów właściwie, to rzeczywiście z RAM może mieć problemy.

Takich przykładów jest na pęczki. :shock:

Kolejna sprawa. Ktoś napisał, że program zainstalowany, a nie uruchomiony, nie obciąża RAM-u. To niech sobie zainstaluje GarminMobileXT i sprawdzi, gdzie ten program tworzy folder Garmin (a trochę on zawiera). Niech sobie posłucha muzyki z wykorzystaniem Media Playera, po czym go wyłączy - w pamięci dalej figuruje jako uruchomiony.

Edit. Poprawiłem błędny wps trafiają, na trafiały, gdyż niektórzy nie zrozumieli, że tworząc wypowiedź, poprawiając, wycinając i kopiując, nie dostrzegłem błędnego wyrazu, który pozostał - jakże istotnego dla całości.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 22:14:44 wysłana przez Bilunia »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 13, 2010, 19:39:22 »
W takim razie jego (WM) największą i jedyną wadą jest, że w ogóle powstał. Toż dos miał sensowniejsze założenia.

*

Bilunia

« Odpowiedź #51 dnia: Lipiec 13, 2010, 20:06:13 »
Ja nie narzekam. Poustawiałem sobie co trzeba i prawdę mówiąc, przy AM 6.2, mogłem sobie nawet posłuchać w tle muzyczki. Fajnie to działa, bo jak są komunikaty głosowe z AM, to muzyczka jest chwilowo przyciszana.
Natomiast jeżeli się podstawowych rzeczy nie poustawia, napcha programów tylko po to, bo kiedyś mogą się ew. przydać, to niestety, tych 64 RAM może zabraknąć.
To tak jak z tym sloganem - "Rozpakuj i jedź". Nie wychodzi na zdrowie tym, którzy wzięli to dosłownie. :wink:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 20:10:16 wysłana przez Bilunia »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #52 dnia: Lipiec 13, 2010, 20:34:51 »
Na moim sprzęcie WM6 Wszystkie transferowane pliki domyślnie trafiają do RAM, a nie na Flash, czy SD. To samo dotyczy nagranych notatek głosowych, czy plików wysłanych przez BT, oraz załączników poczty.

Nawet mi do głowy nie przyszło, że ludzie użytkujący Windows Mobile 5 i powyżej, nie mają pojęcia o tak podstawowych problemach związanych z eksploatacją tegoż  :O No to już teraz rozumiem te wszystkie problemy z pamięcią w AM na WM>5.
Tym bardziej polecam więc rozwiązania na Windows CE, bo one nawet dla ludzi nie zorientowanych w temacie będą stabilne.

*

Bilunia

« Odpowiedź #53 dnia: Lipiec 13, 2010, 22:03:18 »
Akubit.
Jako inteligentna istota, powinieneś zrozumieć, że popełniłem literówkę - powinno być "trafiały" - tak był domyślnie ustawiony WM6. Dla jasności dodam, że wszystkie wcześniej wymienione elementy ustawione mam od początku właściwie. Dlatego też, chciałem na te elementy wyczulić innych.
Dlatego pozwolę sobie poprawić ten element w mojej wypowiedzi, chociaż sądzę, że inni zrozumieli, co chciałem przekazać potomnym. Mam też nadzieję, że przeedytujesz swojego posta.
Nigdy bym nie przypuszczał, że czyjąś "literówkę", można tak nikczemnie wykorzystać.
Nie mam oczywiście nikogo konkretnego na myśli  :wink:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #54 dnia: Lipiec 13, 2010, 22:55:08 »
Sorry Bilunia, ale Twoja reakcja jest IMHO wyrazem jakichś problemów emocjonalnych. To, że zacytowałem Ciebie, nie ma nic wspólnego z jakąś literówką, tylko było wyrazem tego, że najlepiej zdiagnozowałeś problem. Sposób, w jaki odczytałeś mój post świadczy o problemach. Poważnie.

*

Offline wsz

• 294
« Odpowiedź #55 dnia: Lipiec 13, 2010, 23:04:58 »
A w całości masz 128 czy 64MB? Może 10 MB to było za mało?
(na moim sprzęcie jeśli pozostanie ponad 6MB wolnego Stroage to pamięci Program nie 'podbiera')
Możesz spróbować kilka plików? Sam jestem ciekaw jak to działa na nowszych WM.
Oficjalna specyfikacja PDA: Eten Glofiish X800 głosi co następuje:
Pamięć 256MB Flash ROM, 64MB SDRAM
Z WM 6.0 "Settings"-->"Memory" mogę wyczytać:
1) przed skopiowaniem dodatkowych plików do \Program Files:
Storage: Total 159,45MB, In use 94,97MB, Free 64,49MB
Program: Total 49,22MB, In use: 25,99MB, Free: 23,23 MB
Jest jeszcze oddzielna zakładka "Storage Card" dla SDMMC ale tym się nie bawimy w tej chwili.

2) po skopiowaniu plików E.all.c i GB.all.c (razem 48,7MB) do \Program Files:
Storage: Total 159,45MB, In use 143,71MB, Free 15,74MB
Program: Total 49,22MB, In use: 26,14MB, Free: 23,08 MB (bo pracował "Total Commander")

Po usunięciu ich z \Program Files:
Storage: Total 159,45MB, In use 94,97MB, Free 64,49MB
Dla ciekawości: po użyciu "Oxios close Apps" po tych operacjach:
Program: Total 49,22MB, In use: 25,66MB, Free: 23,56MB
Po Soft Resecie i "Oxios Close Apps" Free byłoby minimum ponad 27 MB

Morał dla Windows Mobile 6.0 Professional (jak to dumnie nazwał MS):
1. Brakujący RAM 64MB-49,22=14,78 zajęły u mnie "chodzący" firmware + WM.
2. Wygląda na to, że programy instalują się we Flash ROMie obok ukrytych: bootloadera, "obrazu firmware wraz z WM6.0", ...  - swoją drogą ciekawe (na co dzień przywykłem do sprzętu gdzie we Flash ROMie jest tylko podstawowy firmware plus diagnostyka), ale  uprzedzałem, że nie chcę się uczyć "bebechów" kolejnego systemu operacyjnego.

Morał ogólny: wygląda na to, że Windowsy na sprzęt mobilny różnią się mocno między sobą. Więc proponuję abyśmy raczej wspierali się wzajemnie ze zrozumieniem, a nie kłócili (a już na pewno nie o to która z wersji tej wiekopomnej rodziny  jest lepsza).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 23:09:58 wysłana przez wsz »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #56 dnia: Lipiec 13, 2010, 23:28:25 »
Mio P550 + InterWrite Pro (nakładka z polskim językiem)

Pliki - razem: 479,05 MB
         używane: 21,79 MB
         wolne: 457,25 MB

Programy -  razem: 54,10 MB
                   używane: 16,50 MB
                   wolne: 37,60 MB

Przy kopiowaniu czegokolwiek do pamięci PDA zmienia się tylko wartość "Pliki".
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Bilunia

« Odpowiedź #57 dnia: Lipiec 13, 2010, 23:37:20 »
Mio P550 + InterWrite Pro (nakładka z polskim językiem)

Przy kopiowaniu czegokolwiek do pamięci PDA zmienia się tylko wartość "Pliki".
Jak wysyłasz coś do PDA przez BT, nagrasz notatkę głosową, lub ActiveSync coś Ci uaktualni, to gdzie Ci to domyślnie zapisuje ?
Pytam dlatego, bo w Asusie A639 domyślnie te rzeczy zapisuje nie na wbudowanym Flash ( 1 Gb), nie na SDHC (4 Gb), tylko właśnie w pamięci urządzenia uszczuplając dostępny RAM.
Przecież system mamy ten sam, tylko inne urządzenia :shock:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 23:41:41 wysłana przez Bilunia »

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #58 dnia: Lipiec 13, 2010, 23:41:47 »
uszczuplając dostępny RAM.
RAM :shock:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #59 dnia: Lipiec 13, 2010, 23:59:57 »
Pytam dlatego, bo w Asusie A639 domyślnie te rzeczy zapisuje nie na wbudowanym Flash ( 1 Gb), nie na SDHC (4 Gb), tylko właśnie w pamięci urządzenia uszczuplając dostępny RAM.

Ten wbudowany flash podzielony jest na dwie części: pliki - odpowiednik hdd w komputerze i programy - odpowiednik RAM w komputerze.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5