AM 6.8 - brak opcji szybkosci obliczania trasy

• 41 Odpowiedzi
  • 14123 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Miedzio

• 492
AM 6.8 - brak opcji szybkosci obliczania trasy
« dnia: Kwiecień 04, 2011, 12:41:33 »
Jak wiemy w AM 6.8 opcja szybkosci wyznaczania trasy, kosztem dokladnosci zniknela. Zawsze ta opcja ustawialem na maksymalnie w lewo (dokladnosc kosztem szybkosci, bo to naprawde pomagalo w routingu). Czy nie odnosicie wrazenia, ze obecnie w AM ta opcja ustawiona jest tak jak dafeaultowo sobie to wymyslil Aqurat, czyli bodajrze dwa klikniecia od lewej strony? Osobiscie nie podoba mi sie, ze pozbawiono mnie mozliwosci decydowania w tym zakresie... Moze jakas ankieta jak z kolorkami LD?  :P

Zauwazylem to ostatnio wracajac z centrum Wroclawia w strone Legnicy. Jechalem w srodku nocy, wiec ruch zerowy, dlatego najszybsza trasa jest kierowanie sie na A4. Tak trase wyznaczala AM 6.7 (wlaczony SR i LD - do testowania, bo trase znam na pamiec). Niestety w AM 6.8 proponuje trasy niedorzeczne :/ Pierwsza trasa centrum Wroclawia - centrum Legnicy - godzina 02:00 wtorek. Druga trasa Wroclaw - celowo troche bardziej na polnoc od centrum, dla przykladu Pomorka 20 - godzina ta sama.

Oczywiscie ktos moze powiedziec, ze to wina SR (bo to jakas bzdura dla tych danych o godzinie 02:00 w nocy i kierowanie lokalnymi drogami), tyle tylko w AM 6.7 nie mialem takich wymyslow (choc w poprzednich wersjach jak najbardziej zdarzaly sie takie kwiatki w nocy) i przynajmniej ta trasa byla w miare sensownie wyznaczana - przez cala A4, bez bocznych drog. Oprocz samych danych SR, zmienil sie wlasnie brak mozliwosci zmiany ustawienia opcji szybkosci wyznaczania trasy. Stad moje podejrzenie...

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
Odp: AM 6.8 - brak opcji szybkosci obliczania trasy
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2011, 15:14:34 »
Też nie jestem zadowolony z tego, że zniknęła ta opcja. 

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2011, 15:23:26 »
Nie wiem czy to kwestia braku suwaka, raczej wątpię, w 6.7 dopiero skrajne
uproszczenie algorytmu powoduje wyliczanie trasy z pominięciem autostrady.
A tu również w dzień trasa z gołym SR jest kuriozalna.
Prowadzi po DK94 omijając w 2 miejscach roboty drogowe, żeby zaoszczędzić 4 minuty,
podczas gdy wymuszenie przejazdu autostradą  skraca czas trasy o 22 minuty.
Porównując te czasy, wychodzi że AM proponuje trasę dłuższą czasowo o 1/3 :!:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2011, 16:27:57 »
Może jest jakiś wpisach w plikach profilu odpowiadający za dokładność algorytmu? Ja nie znalazłem, ale przy tej ilości można przeoczyć. Jakby ktoś znalazł proszę o informację.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 10, 2011, 12:18:11 »
Pojawily sie nowe dane SR. Wiec zrobilem kolejny test: znow trasa szybka z Wroclawia z Pomorskiej 20 do Legnicy (centrum), godzina 02:00 wtorek (czyli te same zalozenia jak wczesniej). Zrzut pierwszy, to co wyznacza standardowo AM - jest inaczej niz poprzednio, wiec widac, ze dane sie zmienily. Jednak trasy nie polecam, bo bez sensu zwlaszcza w NOCY, do tego tam jest kawalek ok 2-3km po drodze szutrowej. Drugi zrzut: wymuszenie jazdy przez A4 - czas skraca sie o 14 minut! Nie wiem jak AM to oblicza, ale cos tu jest nie tak, ze trasa szybka, nie jest szybka nawet dla samej AM i tu przeciez nie chodzi o minute czy dwie roznicy - moze sie myle, ale dalej stawiam, ze to problem z brakiem tego suwaka, a dokladnie z jego wymuszonym, stalym ustawieniem, niewiadomo w jakim polozeniu.

PS. Jako osoba, ktora od poczatku wierzyla w SR i LD naprawde trace cierpliwosc  :-? Jestem o krok zeby przestac to testowac...

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 10, 2011, 12:33:37 »
Miedzio

U mnie trasa szybka wygląda dobrze...  Zresztą widać na obrazku. Dane SR 08.04.2011r.

Połączone: Kwiecień 10, 2011, 12:37:24
Sorka za mały błąd... Trasa jest z centrum do centrum... Sprawdziałem teraz start z Pomorskiej 20 - przebieg trasy bez zmian.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2011, 12:37:24 wysłana przez jachraniak »

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 10, 2011, 12:37:52 »
Beta? Profile predkosci? Bo i czas nieprawdopodobny (jak dla AM i wlaczone SR i LD).

Połączone: Kwiecień 10, 2011, 12:39:23
A no wlasnie, w pierwszym watku pisalem, ze chodzi o trasy na polnoc od centrum Wroclawia ;) Z Pomorksa 20 to przyklad.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2011, 12:39:23 wysłana przez Miedzio »

*

Bilunia

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 10, 2011, 12:41:00 »
PS. Jako osoba, ktora od poczatku wierzyla w SR i LD naprawde trace cierpliwosc  :-? Jestem o krok zeby przestac to testowac...
Ty przestać wierzyć w gadżety? :O

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 10, 2011, 12:47:26 »
Beta? Profile predkosci? Bo i czas nieprawdopodobny (jak dla AM i wlaczone SR i LD).
Beta z najnowszymi danymi SR. Nie używam Profilu.

Połączone: Kwiecień 10, 2011, 12:39:23
A no wlasnie, w pierwszym watku pisalem, ze chodzi o trasy na polnoc od centrum Wroclawia ;) Z Pomorksa 20 to przyklad.

Ustawiłem start na Redyckiej, czyli jeszcze bardziej na północ od centrum, trasa szybka. Start o 2:00 wynik na obrazku.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 10, 2011, 12:52:25 »
Zrobilem jeszcze trase centrum - centrum. Wtorek 02:00 (to wazne). Pierwszy zrzut standard AM, drugi z wymuszeniem jazdy przez A4. Jak widac jest ta sama analogia co do czasu trwania trasy. Sa 2 wersje trasy przy tych warunkach (moja i jachraniaka). Czy ktos moze potwierdzic jak jest u innych?

Zalozenia: AM PL 6.8, SR i LD wlaczone, profile predkosci wylaczone.

Połączone: [time]Kwiecień 10, 2011, 12:54:22[/time]
Beta z najnowszymi danymi SR. Nie używam Profilu.

Czyzby to kwestia Bety??

Połączone: Kwiecień 10, 2011, 12:56:03
Ty przestać wierzyć w gadżety? :O

W gadzety wierze, to znaczy jestem przekonany, ze to moze dobrze dzialac. Tylko nie wiem dlaczego AM nie chce sie za to zabrac na powaznie, a trwa to juz bardzo dlugo  :-|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2011, 12:56:03 wysłana przez Miedzio »

*

Bilunia

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 10, 2011, 12:56:46 »
W gadzety wierze, to znaczy jestem przekonany, ze to moze dobrze dzialac. Tylko nie wiem dlaczego AM nie chce sie za to zabrac na powaznie, a trwa to juz bardzo dlugo  :-|
To tak jak ja.
Tylko dopóki używanie gadżetów będzie się wiązało z "psikusami", daję sobie na wstrzymanie :proud:

Bez gadżetów z włączonym profilem:
Start: Wrocław, Pomorska 20
Koniec: Legnica Centrum
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2011, 13:01:12 wysłana przez Bilunia »

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 10, 2011, 13:00:43 »
Bez gadżetów z włączonym profilem:

Wlasnie dlatego chcialbym zeby gadzety dzialaly... Twoja szybka w rzeczywistosci tez nie bedzie "szybka". Autostrada bedzie szybciej - zakladam jazde zgodnie z przepisami.

PS. Jak bede mial chwile, to zainstaluje bete (o ile mam ja gdzies na dysku), zobacze jakie beda efekty.

*

Bilunia

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 10, 2011, 13:04:57 »
Każda opcja ma minusy. Zawsze można postawić jeden "Przez - punkt" i po sprawie.
Zerknij, ile dziwnych objazdów Ci wyznaczyło na Twoich zrzutach. Nie wiem, czy zasadnych, czy nie, bo dawno nie trenowałem tego rejonu w realu.
Zobacz u nM jak prowadzi od Prochowic do Legnicy - bezsens. No chyba, że ukradli ten odcinek 94-ki, a ja o tym nie wiem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2011, 13:09:40 wysłana przez Bilunia »

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 10, 2011, 13:09:40 »
Zrobilem jeszcze trase centrum - centrum. Wtorek 02:00 (to wazne). Pierwszy zrzut standard AM, drugi z wymuszeniem jazdy przez A4. Jak widac jest ta sama analogia co do czasu trwania trasy. Sa 2 wersje trasy przy tych warunkach (moja i jachraniaka). Czy ktos moze potwierdzic jak jest u innych?

Nie zwróciłem uwagi na to że to ma być wtorek. Zarzucam zatem jeszcze raz zrzut z bety. Trasa z centrum do centrum. Tak jak wcześniej już pisałem SR aktualny.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 10, 2011, 13:13:50 »
Każda opcja ma minusy. Zawsze można postawić jeden "Przez - punkt" i po sprawie.
Zerknij, ile dziwnych objazdów Ci wyznaczyło na Twoich zrzutach. Nie wiem, czy zasadnych, czy nie, bo dawno nie trenowałem tego rejonu w realu.

Tia, tylko jeden przez dla opcji z SR i tez jest po sprawie. Moze mam za duze wymagania, choc w 6.7 bylo lepiej i nie musialem stawiac punktu przez... Czepilem sie tego ustawienia "szybkosci obliczania trasy", ale skoro mi zabrali ta opcje, to na cos moge teraz zwalic...

Objazdy sa bezzasadne, celowo testuje o 02:00, bo wtedy ruch zerowy i latwiej wyeliminowac takie rzeczy.

*

Bilunia

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 10, 2011, 13:15:28 »
Twoja szybka w rzeczywistosci tez nie bedzie "szybka". Autostrada bedzie szybciej - zakladam jazde zgodnie z przepisami.
Moja szybka, to 72 km w czasie 1h 03'
Zapewniam że w profilu mam niziutkie prędkości i bez wciskania pedału w podłogę dojazd będzie w czasie
Dla przykładu:
Międzynarodowe - 64
Główne - 63
Drugorzędne - 56
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2011, 13:18:49 wysłana przez Bilunia »

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 10, 2011, 13:16:03 »

Nie zwróciłem uwagi na to że to ma być wtorek. Zarzucam zatem jeszcze raz zrzut z bety. Trasa z centrum do centrum. Tak jak wcześniej już pisałem SR aktualny.

Tak mi wyznaczala trase na AM 6.7 (czas w zasadzie ten sam). Moze w becie 6.8 jeszcze czegos nie popsuli?

PS. Nie mam na dysku 6.8 bete  :( Jestes w stanie mi gdzies w neta wrzucic instalke? (jakby co przeniesiemy sie na PW :) )

Połączone: Kwiecień 10, 2011, 13:21:32
Twoja szybka w rzeczywistosci tez nie bedzie "szybka". Autostrada bedzie szybciej - zakladam jazde zgodnie z przepisami.
Moja szybka, to 72 km w czasie 1h 03'
Zapewniam że w profilu mam niziutkie prędkości i bez wciskania pedału w podłogę dojazd będzie w czasie

Taka rozmowa nie ma sensu :) Zaraz znow bedziemy sie klocic  :P Bez wciskania pedalu (dozwolone predkosci) przez A4 mozesz byc na miejscu w 50-55minut. Jadac przez Srode co chwile masz obszar zabudowany, wiec predkosc 60-70km/h. Na A4 mozesz miec non stop 110-120km/h, a w kilku miejscach 140-150km/h.

Podsumowujac, zachowujac ten sam styl jazdy (nie porownujmy 2 kierowcow) naprawde szybciej bedzie A4.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2011, 13:21:32 wysłana przez Miedzio »

*

Bilunia

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 10, 2011, 13:33:39 »
Taka rozmowa nie ma sensu :) Zaraz znow bedziemy sie klocic  :P
Nie rozumiem dlaczego, ale skoro tak uważasz, to.... :(
Dodam tylko, że wyżej wyżej dodałem prędkości... i już milknę.
Miłego dzionka

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 10, 2011, 13:36:45 »
Bo czy tak po prostu jestes w stanie uwierzyc, ze A4 bedzie szybciej? (znam obie trasy dosc dobrze). Jesli tak, to sorry, pomylilem sie :)

*

Bilunia

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 10, 2011, 13:51:20 »
W 100% autostradą będzie szybciej. I to nawet ok. 10 minut.
Jednak ustawiając profil celowo zaniżyłem prędkość dla autostrad, by np. na trasie Kórnik k. Poznania - Mikołów nie ciągnęło mnie na siłę przez Wrocław i to w kilku wariantach.
Tutaj dyskutujemy o jednej konkretnej trasie i trudno się nie zgodzić, że w tym przypadku, szybka powinna prowadzić autostradą :ok: Ale nie na wszystkich krajowych trasach to jest regułą.
Prawdę mówiąc nie rozumiem w tym przypadku jednej rzeczy - dlaczego jeżeli zmusiłem AM do jazdy autostradą (Przez) i czas wyszedł krótszy o ok. 10 min od tego przez Prochowice, to dlaczego szybkiej (bez Przez) nie wyznaczyło autostradą :O
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2011, 14:02:34 wysłana przez Bilunia »

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 10, 2011, 14:27:05 »
Cisna mi sie na usta brzydkie slowa... [cenzura]

AM 6.8 beta - mamy suwaczek o ktore tocze tu boje. Suwaczek ustawiony maksymalnie w lewo - trasa jest ok, jestem zadowolony (trasa taka, jaka wyznaczala mi w AM 6.7 - tak jak zrzucil jachraniak). Przesuwamy suwaczek kilka klikniec w prawo (jedno klikniecie u mnie juz wystarczy) i co uzyskuje... oooo bezsensowna trasa jak w AM 6.8 oficjalnej wersji. Tak oto Aqurat uroczyl nas swoim stalym ustawieniem (po co? dlaczego?), ktorego nie mozemy juz tknac, a dzieki temu spiep***** routing. DZIEKUJE!

Wrocilem do bety...

PS. Zeby nie byc goloslownym, zrzuty: 1. Suwak maks w lewo; 2. Suwak jedno klikniecie w prawo (zalozenia jak powyzej Pomorska 20, 2 w nocy, wtorek)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2011, 14:36:58 wysłana przez Miedzio »

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 10, 2011, 14:33:19 »
Wróciłem do bety z innego powodu... Tak czy inaczej - witam w klubie 6.8beta

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 10, 2011, 14:43:47 »
Przypatruję się dysusji i postanowiem sam sprawdzić czy beta tak bardzo różni się od final. Mam zainstalowane 2 wersje programu.
Na becie faktycznie trasy są bardziej logiczne (WROCŁAW-LEGNICA)natomiast na 6.8 final nawet w nocy AM proponuje dziwne odjazdy wyimaginowanych utrudnień i korków.
Od początku jeździłem i nadal jeżdżę na becie bo uważam że jest wersją lepszą niż oficjalna.
Powód..... Być może brak suwaka prędkości obliczania trasy i standardowa jego pozycja nie ustawiona w pozycji max w lewo.

*

Bilunia

« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 10, 2011, 14:44:25 »
Wróciłem do bety z innego powodu...
... ach, te kolorki w traffiku :D

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 10, 2011, 15:11:36 »
Co ja zrobię że AM z włączonym SmartRoutes wg mnie lepiej działa niż z wyłączonym, że o profilach nie wspomnę  :mrgreen:
Ponieważ LiveDrive w Wawie i okolicach sprawdza się często i lubię podejrzeć w AM czy to co widzę przez przez szyby ma odzwierciedlenie w LD pozostał wybór pomiędzy 6.7 a 6.8beta.

Połączone: Kwiecień 11, 2011, 11:45:53
PS. Zeby nie byc goloslownym, zrzuty: 1. Suwak maks w lewo; 2. Suwak jedno klikniecie w prawo (zalozenia jak powyzej Pomorska 20, 2 w nocy, wtorek)

Zajrzałem przed chwilą do ustawień z suwaczkiem i wygląda na to, że sprawa jest bardziej złożona.

Przy wyznaczaniu trasy miałem 8/10 (suwaczek może być w 10-ciu pozycjach)
10 to max dokładność,
0 to max szybkość.

przestawiłem na 10  :proud:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2011, 11:45:53 wysłana przez jachraniak »

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 11, 2011, 13:32:11 »
Chyba nie wiemy do konca jak jest napisany algorytm tego suwaczka. Moze na roznych urzadzeniach, inaczej wykorzystuje moc obliczeniowa danego sprzetu. Przetestowalem jeszcze czysty standardowy profil w ktorym nic nie zmienialem - wiec ustawienie suwaczka 9/11 (bo jest 11 pozycji ustawien, ale 10 klikniec ;) licze od prawej) z wlaczonym SR i LD, bez blokad Miplo czy innych ustawien pod siebie. U mnie na B7610 trase wyznacza blednie (nie przez A4) az nie ustawie 11/11. Jak masz chwile, to przetestuj jeszcze na takim czystym profilu.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 11, 2011, 13:38:52 »
Zgadza się... od 0 do 10 daje 11 pozycji  :proud:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 11, 2011, 14:26:47 »
Przeprowadziłem małą analizę tytułowego problemu.
Suwak z ustawień został usunięty, ale  w pliku road.settings
(w ...\Profiles\...\settings files) pozostał odpowiadający suwakowi parametr.
Wpis odpowiadający za położenie suwaka szybkości obliczania trasy to
fTBFactor5=2.000000 (2=default)
Wartości parametru odpowiadające poszczególnym położeniom suwaka to 0-10
gdzie 0 to max. dokładność, a 10 - max.szybkość algorytmu.

W AM 6.8 wpis ten jest dodawany do pliku z wartością domyślną, czyli odpowiadającą
dotychczasowemu położeniu suwaka 2 pozycje od skrajnej lewej.
(wpis nie jest dodawany od razu przy instalacji, pojawia sie dopiero
po zmianie dowolnego parametru w ustawieniach trasy)
Wartość parametru można trwale edytować ręcznie. Niestety nie udało
mi się zaobserwować różnicy w wyznaczaniu tras, nie wiem więc,
czy zapis tego parametru jest tylko nieuprzątnietym śmieciem
z poprzednich wersji, nie mającym żadnego wpływu na routing
(znając bałaganiarstwo programistów AM muszę stwierdzić,
że jest to całkiem prawdopodobne) czy też nadal AM korzysta z tej wartości.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 11, 2011, 14:51:36 »
Dzieki, mialem dzisiaj sam szukac wpisu odpowiedzialnego za ten parametr.

Niestety, przynajmniej w przypadku tej trasy, zmiana parametru na 0 nie zmienia routingu (AM 6.8 ostateczna wersja). Wyglada na to, ze jest to pozostalosc po poprzedniej wersji. Co gorsza wrozy to tez , ze w kolejnych wydaniach AM suwaka nie bedzie i nie byla to zadna pomylka/przypadek.

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 11, 2011, 15:48:19 »
Przeprowadziłem analizę obliczania tras  w becie 6.8

Efekt : przy ustawieniu suwaka na 2 kliknięcia od strony prawej ( przy  fTBFactor5=8.000000 dla bety)  pojawiają się trasy jak w 6.8 final

Z pewnością jest to parametr odpowiedzialny za pozycję suwaka!

W 6.8 final u mnie defaultowo było 0.000000 jednak wydaje się nie mieć już to wpływu na siłę obliczeniową algorytmu! - zmiana tego parametru nie wpływa na wyznaczanie tras!