Zaślepka sd+pendrive...

• 31 Odpowiedzi
  • 8179 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zaślepka sd+pendrive...
« dnia: Listopad 04, 2007, 11:33:11 »
Siema. Ostatnio grzebiąc w pozostałościach po moich palmach znalazłem kilka zaślepek od kart sd. Ot tak zwykłe, plastikowe.. jednak ścieżki są na nich jakby zaznaczone, i wystarczyłoby tam wsadzić kawałek blaszki, i byłoby ok.
Wpadłem na pomysł, czy by nie można w ten sposób podpiąć pen-driva jako karty sd.. (Całość miała by tworzyć karte pamięci, tzn pendrive z końcówką sd) jak na to patrzą specjaliści? odp. :D
Napisane: Listopad 04, 2007, 10:32:17
Właśnie przeczytałem, że nie ma bezpośredniego podłączenia 4-pinowego usb do tych 9 pinów w sd, potrzeba kontrolera. karta sd sandiska jest taka już z wbudowanym usb, więc ten kontroler  nie może zajmować dużo miejsca. pytanie tylko, czy da sie w tą strone to zrobić, żeby z zaślepki sd zrobić pamięć (w oparciu o pen driva)
Napisane: Listopad 04, 2007, 10:54:04

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
  • Sprzęt: Asus A696
Odp: Zaślepka sd+pendrive...
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 04, 2007, 12:02:23 »
Pomysł interesujący, nie wiem czy zadziała bo elektronikiem nie jestem ale jeśli tak to spoko...
Cos takiego przydało by mi sie bo chciałbym podłączyć aparat cyfrowy do swojego PDA.
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2007, 12:21:31 wysłana przez kubaa »
Było: ASUS A686; ASUS A696; HTC Universal; HTC Wizard; ASUS P565, ASUS P552w, Nuvifone G60, Nec MobilePro 900, ASUS P320, ASUS P527, ASUS m930, Toshiba g900,

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 04, 2007, 12:14:54 »
Pomysł ciekawy ale niestety nie do zrobienia. Aby to mogło działać musiałby to być host a niestety nie jest.
Nie uda się tego zrealizować w ten spsób.Aczkolwiek można zrealizować czytnik innego formatu kart - nie pendrive ale kart o podobnych paramertach adresowania i napięć - sd/xD/MS
potrzebna zgoda

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 04, 2007, 12:16:01 »
to co chcesz skonstruować to host usb na sdio, a to bardziej skomplikowana sprawa niż połączenie odpowiednich pinów...

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 04, 2007, 13:47:20 »
nie host, bezpośrednie podłączenie do pamięci prndriva.. przecież to też jest pamięć flash, a różżnica napięć chyba nie jest duża. Nie musi być koniecznie usb, może być bezpośrednio pod elektronika pendriva. pod wieczor zamieszcze zdjęcia tego, co dziś zrobiłem :)

*

• 7793
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 04, 2007, 14:19:36 »
Możesz zrobić coś takiego
Ale korzystając z innego czytnika będziesz miał bardziej universalne
potrzebna zgoda

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 04, 2007, 14:57:21 »
Ludzie. Macie nadzieję, że przy pomocy kilku kabelków da się wszystko zrealizować, tylko dlatego, że tu i tu jest prąd i pamięć? Dlaczego wierzycie w cuda?
Wystarczy pomyśleć, że we flashu usb wcale nie ma bezpośredniego dostępu do pamięci, ale właśnie za pośrednictwem interfejsu usb, podobnie w czytniku.
weteran napisał o bezpośrednim podłączeniu pod pamięć pendriva. Co znaczy bezpośrednim? Każda pamięć wymaga zarządzania.
Gdyby nawet się tak dało, to pozostaje pytanie o sens ekonomiczny. Proszę porównać ceny.
Gdyby realizacja była tak prosta, odpowiednie przejściówki po parę złotych już dawno produkowano by w Chinach i byłoby tego pełno w sklepach.
Radzę wykorzystać czas w bardziej użytecznym celu.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2007, 15:09:12 wysłana przez awatar »

*

• 7793
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2007, 15:37:56 »
Jak się czegoś bardzo chce to wszystko mozna zrobić
Ale czy warto ?
To zaczyna być już nanoelektronika wręcz:
potrzebna zgoda

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2007, 15:52:52 »
Popieram zdanie poprzednika, że jeśli sie czegoś chce to wszystko da sie zrobić.
Wg mnie warto, ja np. nie potrzebuje hosta USB bo nie potrzebna mi jest myszka bądź klawiatura przy pda, jednak chciałbym mieć możliwość edytowania fotek z aparatu na poziomie palmtopa, bądź podłączenie pendrive by powiekrzyc pamięć...
Było: ASUS A686; ASUS A696; HTC Universal; HTC Wizard; ASUS P565, ASUS P552w, Nuvifone G60, Nec MobilePro 900, ASUS P320, ASUS P527, ASUS m930, Toshiba g900,

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 04, 2007, 16:36:30 »
pomysł dobry, jednak koszt zrealizowania może przekroczyć znacząco granicę opłacalności
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 04, 2007, 20:31:21 »
Popieram zdanie poprzednika, że jeśli sie czegoś chce to wszystko da sie zrobić.
Wg mnie warto, ja np. nie potrzebuje hosta USB bo nie potrzebna mi jest myszka bądź klawiatura przy pda, jednak chciałbym mieć możliwość edytowania fotek z aparatu na poziomie palmtopa, bądź podłączenie pendrive by powiekrzyc pamięć...

A właśnie, że potrzebujesz hosta usb w tym celu. Nawet jeśli ten host ma pracować jedynie w trybie "czytnika kart", a dokładniej mass storage usb. Inaczej nie obsłużysz pendriva czy aparatu fotograficznego zgodnych właśnie z mass storage usb.
Oczywiście, że można wszystko zrobić, ale nie przy pomocy kilku kabelków. Trzeba mieć ogromną wiedzę o elektronice. Pytanie, dlaczego takich rzeczy nie robią, ci którzy odpowiednią wiedzą dysponują - inżynierowie w dalekowschodnich fabrykach, tworzący różnego rodzaju drobiazgi elektroniczne typu czytniki kart itp.
Istnieje gotowe rozwiązanie hosta usb, które można zaadaptować do przedstawionych tutaj potrzeb. To układ Vinculum VNC1L.
Tylko ciągle pozostaje ten sam problem: koszty, koszty, koszty.

« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2007, 20:38:24 wysłana przez awatar »

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 04, 2007, 21:58:30 »
http://www.sensu.pl/?go=product&id=165&cat_id=84&PHPSESSID=6f45756d6489cfb0b3dc34cf82a80e64
tu są po 37 złotych te kości. wcale nie takie kosztowne. i co dalej sie z nią robi?
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2007, 22:10:19 wysłana przez weteran »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 04, 2007, 22:26:22 »
to jest tylko scalak...z niego trzeba jeszcze zrobić cały układ hosta. W elektronice praktycznej sprzed kilku miesięcy umieszczono art z opisanym szczegółowo układem na Vinculum.

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 04, 2007, 22:42:48 »
jak masz to, to zeskanuj i wyslij mi :) moj mail to karol.kowalik@wp.pl
nie wiem czy dam rade to zrobić, ale ciekaw jestem, jak to wygląda od strony technicznej i ile kosztuje

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 04, 2007, 22:53:34 »
poszukam i jeśli znajdę to postaram się wysłać w miarę szybko

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 05, 2007, 00:29:31 »
Wszystko jest na stronie producenta. Dużo więcej i dokładniej niż było w EP. Są też do kupienia gotowe urządzenia (VF2F2)w cenie 19,50 funtów (bez kosztów przesyłki). Niestety od dłuższego czasu niedostępne.
Zapewniam też, że żadne z urządzeń (czy to VF2F2, czy też prezentowane w EP) nie jest hostem USB, który ot tak można prosto podłączyć do czegokolwiek. Są to raczej pewne koncepcje zastosowania układu VNC1L, który wymaga odpowiedniego zaprogramowania dla konkretnego celu.

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 06, 2007, 10:23:24 »
ej a  czym jest problem.. ten cały chip kosztuje 40zł, czyli całość nie powinna wyjść ponad stówe, czyż nie? to jeszcze nie tak drogo, jak na takie rewelacyjne urzadzenie :D

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 06, 2007, 11:48:17 »
A nie łatwiejszy w skonstruowaniu był by host USB na BT niż na SDIO?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 06, 2007, 11:57:07 »
na pewno nie

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 06, 2007, 13:28:43 »
W przypadku użycia układu VNC1L i gotowego modułu BT byłoby w miarę prosto zrobić to amatorowi. Nawet nie potrzeba by żadnego oprogramowania w palmtopie. Wystarczyłyby standardowe usługi interfejsu BT.
Jak jednak wcześniej wcześniej wspomniałem, dla konkretnego zastosowania, należy odpowiednio zaprogramować układ i jeśli się nie mylę moduł BT również.
Wcale nie jest też taką prostą sprawą zabawa z VNC1L. Już lutowanie takich układów, to raczej zajęcie dla bardziej doświadczonego amatora, a o zaprojektowaniu i wykonaniu odpowiedniej płytki tylko wspomnę.
Oczywiście wszystko jest możliwe, ale niech pochwalą się ci, którzy wykonali choćby prościutki battery extender z przetwornicą. Ilu Was nas jest? A ilu interesowało się tematem?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 06, 2007, 13:41:48 »
może ja się nie znam, ale jak w przypadku hosta na BT rozwiązać problem zasilania podłączanego do hosta elementu? Normalnie jest on zasilany z usb, a tak musiałby mieć chyba jakieś zewnętrzne dodatkowe zasilanie

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 06, 2007, 14:21:25 »
nie wiem czy dobrze rozumiem...
czy chodzi o to żeby podłączyć BT pod jeden port USB a drugi pelnił by funkcję hosta?

http://www.vinculum.com/images/vf2f2.jpg
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2007, 14:23:52 wysłana przez kubaa »

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 06, 2007, 18:53:12 »
tylko co Ci to da? po co tak? gdzie to podłąćzyć? :D po co te guziki :D

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 06, 2007, 20:40:30 »
Niezupełnie. Tak raczej się nie da, bo klucze BT na usb nie mają w sobie wystarczającej ilości oprogramowania. Niemal całość obsługi sprzętu zapewnia sterownik w kompie.
Do tego potrzebny byłby moduł BT, taki "goły", ale za to zawierający w sobie pełne oprogramowanie (cały stos bluetooth, jeśli się nie mylę). Moduł taki można podłączyć do któregoś z pozostałych interfejsów VNC1L, np. do UART, który też jest w modułach BT.
Potrzebne moduły BT są do kupienia. Niestety są dość drogie. Nie tak dawno szukałem i było to chyba coś ok. 150 zł.
Od razu mówię. Nie da się wykorzystać modułu BT z klucza usb, z powodu o którym już wspomniałem. To już prędzej znajdziemy coś takiego w telefonie komórkowym. Wątpię jednak, by komukolwiek udało się wydzielić odpowiedni fragment albo odnaleźć potrzebne łącze, np. UART właśnie.
Istnieje jeszcze możliwość połączenia interfejsem szeregowym z układem Vinculum i obsługa podłączonej pamięci usb przy pomocy terminala. To akurat jest dość dobrze opisane w EP.

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 08, 2007, 22:09:45 »
czyli na hosta na BT trzeba by zarezerwować z 250zł pewnie...

*

Offline RybA™

• Ekspert Dell
  • 920
  • The Chosen One
    • Moje Portfolio
  • Sprzęt: Samsung S4, Dell Axim x50v & x51v, Nexus 7" 2012
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 06, 2008, 12:25:55 »
I tak tańsze od hosta USB na CF:)

Wybaczcie powracanie do wcześniejszych wątków, jednakże a'propos edycji zdjęć z aparatu na PPC, to przecież wystarczy kupić aparat korzystający z kart SD/MMC i zwyczajnie przełożyć kartę:) Powiem więcej- sprawdziłem tą metodę;)
Ten kto walczy z potworami winien uważać by nie stać się jednym z nich
Fryderyk Nietzsche.

*

Offline czayna

• **
  • 114
    • megasite.republika.pl
  • Sprzęt: HTC magician,BigStorage,2GBsandisc Motorola HT-820->HTC Kaiser i Asus P750
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 13, 2008, 16:27:34 »

« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 14, 2008, 07:39:17 »
no tak, tylko że jak bym się skusił na palma z CF, to miałby on od razu hosta, więc bez sensu (np fuji ;] )

*

Offline skerdeJ

• 745
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 20, 2008, 01:19:14 »
albo kupic etena m500 za 250 i miec hosta odrazu
.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 21, 2008, 12:50:34 »
Możesz zrobić coś takiego
Ale korzystając z innego czytnika będziesz miał bardziej universalne

Jasiu, czy to moze Twoja tasiemka na foto ? ta biala i ze sciezkami ... bo szukam czegos podobnego, bardzo podobnego tylko, hmmm, lekko szerszego tzn chyba (dokladnie nie liczylem) ale z wieksza iloscia sciezek