?
Calosc spakuje sie w plastikowa obudowe i przyczepi np. na rzep do pleckow.
Glownymi problemami sa:
1. Dosyc niski transfer po zle zoptymaliwowanym klijencie(wieszosc starych pda)
2.Wybor zintegrowanej kosci z przynajmniej 2 hostami i czytnikiem sdhc(moga byc 3 hosty i odzielny czytnik).
3.Zasilanie, wiekszosc idzie z 5v, wiec mozna by przy okazji zrobic z tego jeszcze battery packa.
4.OS - udostepnianie plikow pod ftp, pomysl z gps. Chyba najlatwiej bedzie zmodyfikowac zrodla linuxa pod ta architekture.
5. C i pisanie kodu pod wm. Z tym nie powinno byc wiekszych problemow, c znam w stopniu conajmniej srednim.
Narazie to tyle, postaram sie co jakis czas pisac o postepach w pracach. Razem bedzie latwiej znalezc bledy koncepcyjne, utwoze podobny temat na forum elektroda.pl
Z czasem napewno przydal by sie ktos do pomocy.
Wybaczcie ort ale pisze na ba i mam potworna migrene
Napisane: Grudzień 10, 2008, 22:36:04
Nareszcie mam czas i sposobnosc spokojnie usiasc przed kompem i wszystko na trzezwo rozpisac.(co z tego ze i tak bede musial wyslac to z przez PDA)
Tak wiec istota rzeczy polega na stworzonym w moim chorym empirycznie paradoksalnym umysle pomysle. Poczatkowo uklad mial byc wmatowywany w PDA, jednak w polaczeniu z battery packiem bedzie wielkosci drugiego PDA. Dostosowalem tez projekt do prametrow Uni, wiec dodatkowy czytnik sdhc jest zbedny. Postaram sie zobrazowac idee za pomoca znakow(nie mam za bardzo jak przeslac zdjecia).
____ ______________
| | | VUH Battery|
| PDA| | Pack |
|____| |H0__H1__H2__H3|
||________|| || || ||
(kabel usb) || || ||
UH1 UH2 UH3
Roboczo nazwalem moj uklad VUH( Vesper USB Host); H0,H1... to piny do usb hostow od procka VUH. UH - urzadzenie podlaczone do danego portu.
Pomysl polega na przesylaniu strumienia danych po kablu usb do pda i przetwarzaniu ich za pomoca napisanego w c klijemta, w praktyce bedzie to dzialalo podobnie jak udostepnianie neta po kablu usb. Jak widac VUH ma wolne okolo 3 porty(ciagle zastanawiam sie nad wyborem kosci z hostani, ramem itp. cos jak atmega z hostami), pod ktore mozna podlaczyc np. gps na usb, ktory jest duzo tanszy od bt odpowiednika, pendrivy czy wreszcie klawiature usb.
VUH bedzie zasilany z battery packa(5v) zamknietego razem z nim w obudowie.
Jak widac idea jest dosyc prosta, najwiekszym problemem i zarazem zaleta jest pisanie klijemta dla docelowego systemu, dzieki temu VUH powinien dzialac nawet na symbianie. Ciagle zastanawiam sie jakiego uzyc protokolu do transferu danych pomiedzy VUH i PDA, oraz jaki zastosowac uklad resetu, ktory po restarcie dopiero w momecie zaladowania oprogramowania do VUH podalby zasilanie UH(1-3).
Mam nadzieje ze znajdzie sie ktos chetny do pomocy w pisaniu klijemta dla wm, z linuxowym(glownie z mysla o uni) powinienem sam sobie poradzic.
Wracajac do scalaka, szukam czegos:
-z kilkoma hostami(najlepiej 4)
-najlepiej zasilanie 5v
-w obudowie sdm
Nie mam pojecia ile bedzie wazyl kod, ani jakie bedzie zapotrzebowanie na ram/zegar. Mam co prawda niewielkie ale zawsze doswiadczenie z atmegami, wiec mile widziane byl by jeszcze ISP