USB na SD :D

• 35 Odpowiedzi
  • 10214 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline POPEK

• **
  • 104
  • Sprzęt: SPV m5000/QTEK 9000+ M3000/9100 + 2x 2gb
USB na SD :D
« dnia: Sierpień 14, 2007, 01:07:21 »
Pomysł prosty ale czy realny? Tak sie własnie zastanawiam czy da się zcalić kartę pamieci i port USB tak aby działało to w pamtopie np. MDA PRO? taka przejsciówka np. do pendrajwa

*

Offline narqotic

• 1852
  • Sprzęt: Samsung i780
Odp: USB na SD :D
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 14, 2007, 06:54:20 »
Takie proste to to na pewno nie będzie. No chyba że jesteś elektronikiem - geniuszem i w tej dziedzinie nie ma dla Ciebie rzeczy niemożliwych ;)

*

Offline Evendim

• NerD
  • 583
  • Lewy brzeg warszawa
    • Polish Xbox Community
  • Sprzęt: Lumia 800 ,hx4700, itouch 2g, kindle3, Acer a100
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 14, 2007, 11:08:30 »
możliwe? wydaje mi sie że tak tylko nie dałoby rady chyba z realizacją bez x lat doświadczenia w elektornice
Evendim na prezydenta!

*

Offline POPEK

• **
  • 104
  • Sprzęt: SPV m5000/QTEK 9000+ M3000/9100 + 2x 2gb
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 14, 2007, 11:36:52 »
No to wyruszam na poszukiwania elektryka-geniusza (ja mam problemy z wkręceniem żarówki)

*

Offline narqotic

• 1852
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 14, 2007, 11:38:21 »
Obawiam się, że elektryk sobie nie poradzi ;)

*

Offline vlodeck

• 732
  • xda-dev mod
  • Sprzęt: Hejcztisi Magic
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 14, 2007, 11:42:09 »
Ja mysle ze hydraulik da rade.
Macbook Black

*

Offline narqotic

• 1852
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 14, 2007, 11:46:15 »
Prędzej Zbigniew Zając który od 12 lat naprawia pralkę ;p

*

Offline miloszz

• 359
  • Sprzęt: BlackBerry, a w szufladzie: plamOne Treo 650, Tungsten|T2, palm m505
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 14, 2007, 12:37:59 »
Ej, ale na serio to by to ciekawe było :ok: Nie wszyscy mają hosta... :|

Tylko nie zapomnijscie o miniSD :grin:
Jeżeli masz niepotrzebną plastikową osłonę do Tungstena T|T/T|T2, proszę, skontaktuj się ze mną.

*

Offline kruszbuk3

• 265
  • Sprzęt: IPAQ 4150 Motorola L6 Jornada 690
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 14, 2007, 12:40:47 »
Chyba na elektrodzie widziałem program do atmela (taki 8bitowy kilkunastonóżkowy mikrokontroler, kilka zł w sklepie) który był hostem USB! niestety tylko LoSpeed, ale zawsze coś :)

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 14, 2007, 14:25:15 »
Po co wyważać otwarte drzwi. Do niemal wszystkiego są teraz specjalizowane układy. Np. coś pełniące rolę hosta usb jest w obudowach dysków OTG. Dla dalekowschodnich fabryk stworzenie odpowiedniego scalaka to żaden problem. Na przeszkodzie w budowie podobnych urządzeń stoją sprawy licencyjne, niejawne specyfikacje itp.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 14, 2007, 18:01:01 »
Chyba na elektrodzie widziałem program do atmela (taki 8bitowy kilkunastonóżkowy mikrokontroler, kilka zł w sklepie) który był hostem USB! niestety tylko LoSpeed, ale zawsze coś :)
możesz podać linka?

*

Offline kruszbuk3

• 265
  • Sprzęt: IPAQ 4150 Motorola L6 Jornada 690
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 16, 2007, 22:27:53 »
Kilka linków, niestety chyba to nie jest to o co mi chodziło, to są chyba slave'y a tamten projekt hosta był wspomniany przy okazji jakiejś inne dyskusji, a źródła dołączone jako załącznik do posta na elektrodzie i nie moge go znaleźć  :|
http://www.cesko.host.sk/IgorPlugUSB/IgorPlug-USB%20(AVR)_eng.htm
http://cesko.host.sk/IgorPlugUSB_RS232/IgorPlug-USB%20(AVR)%20RS232_eng.htm
Przejściówka  USB <-> RS232
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc2556.pdf
PDF ze strony atmela.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2007, 22:29:29 wysłana przez kruszbuk3 »

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 16, 2007, 23:56:37 »
Dokładnie!
Właśnie to nie jest to.
Materiały w linkach nie mają nic wspólnego z hostem USB (poza tym, że do hosta właśnie prezentowane tam urządzenia trzeba podłączyć).
Jeśli chodzi o tamten projekt hosta na atmelu to też zapewne nic tu nie pomoże. Pytanie co było na wyjściu tego urządzenia. Pewnie był to interfejs usb do jakiegoś systemu procesorowego, ale raczej na wyjściu nie było tam "sygnału SDIO".

*

Offline sgx

• 12
  • Sprzęt: A701 > diamond > HD2 > desire hd>htc one x
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 17, 2007, 12:09:12 »
Witam

dałoby radę ;) VNC1L dostępny choćby w kamami.pl

pozdrawiam
Łukasz

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 17, 2007, 13:05:33 »
ciekawa sprawa.
a slyszal ktos o sofware'owym hoscie USB? gdzies czytalem ze japonczycy cos probowali w tej kwwestii zrobic... ale czy to dziala to watpie.

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 17, 2007, 20:59:12 »
Witam

dałoby radę ;) VNC1L dostępny choćby w kamami.pl

pozdrawiam
Łukasz
Już o tym wspominałem, ale powtórzę. Problemem nie jest komunikacja z klientami usb, ale z interfejsem SDIO. O ile mi wiadomo specyfikacja SDIO nie jest ogólnodostępna.
Wskazany układ ma tylko interfejsy USB, UART, SPI, Parallel FIFO, PS2 ale nie ma SDIO.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2007, 21:30:39 wysłana przez awatar »

*

Offline sgx

• 12
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 17, 2007, 22:52:58 »
ciekawa sprawa.
a slyszal ktos o sofware'owym hoscie USB? gdzies czytalem ze japonczycy cos probowali w tej kwwestii zrobic... ale czy to dziala to watpie.

probowali, bo pozazdroscili Igorowi,  I o ile pamietam skutecznie ale w bardzo ograniczonym zakresie, zdajesie myszy I klawiatury obslugiwal ich host

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 18, 2007, 10:40:34 »
hmm ale to i tak ciekawa sprawa.
masz jakies zrodlo tego? google znajduje tylko informacje niebezposrednie-czyli o tym, choc moze zle szukam.

*

Offline sgx

• 12
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 18, 2007, 12:19:25 »
Witam
hmm ale to i tak ciekawa sprawa.
masz jakies zrodlo tego? google znajduje tylko informacje niebezposrednie-czyli o tym, choc moze zle szukam.

http://tiny.pl/5j3m

Już o tym wspominałem, ale powtórzę. Problemem nie jest komunikacja z klientami usb, ale z interfejsem SDIO. O ile mi wiadomo specyfikacja SDIO nie jest ogólnodostępna.
Wskazany układ ma tylko interfejsy USB, UART, SPI, Parallel FIFO, PS2 ale nie ma SDIO.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą :). Specyfikacje można znaleźć w sieci bez większych problemów, zresztą nie wydaje mi się żeby była wymagana - jeśli zależy nam na robieniu przejściówki karta sd <-> pendrive wystarczy emulować zwykłą kartę sd/mmc a z tym \vinyl\ sobie chyba poradzi, zresztą jesli nie to mając tyle interfejsów do wyboru myślę, że można użyć jakiegoś innego procka do samego udawania. Co do samego SDIO:
The SDIO (SD Input/Output) card is based on and compatible with the SD memory card. This compatibility
includes mechanical, electrical, power, signaling and software. The intent of the SDIO card is to provide
high-speed data I/O with low power consumption for mobile electronic devices. A primary goal is that an SDIO
card inserted into a non-SDIO aware host shall cause no physical damage or disruption of that host or it’s
software. In this case, the SDIO card should simply be ignored.

pozdrawiam
Łukasz

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 18, 2007, 14:25:43 »
Jednak będę się upierał, że problemem jest niejawna specyfikacja. SDIO to nie tylko rodzaj złącza ale ściśle określone protokoły komunikacji. Standard ten stworzyła grupa firm, która nie zamierza bezpłatnie udostępniać szczegółów. Gdybyś poszperał trochę w sieci, wiedziałbyś, że podobnie było z CF.
Jeśli twierdzisz, że jest inaczej i "Specyfikacje można znaleźć w sieci bez większych problemów", udowodnij to. Podaj linki, może znajdź choćby jeden układ scalony, który jest interfejsem SDIO.
Opis po angielsku, to popularna informacja. Pasuje do dowolnego urządzenia, wystarczy zastąpić SD/SDIO inną nazwą.

Przykłady dotychczas podane nie są hostami USB, albo hostami umożliwiającymi podłączenie przez port szeregowy.

*

Offline sgx

• 12
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 18, 2007, 15:48:48 »
Tak się zastanawiam, dlaczego właściwie upierasz się przy SDIO, przecież ten standard nie jest konieczny przy obsłudze pendrive'a, a wręcz przysporzyłby tylko konieczność napisania sterowników dla WM. Co do strony sprzętu, jak dla mnie wszystko co ma SPI może emulować karty pamięci (mówię o trybie 1bit w którym moga pracować tak karty SD, MMC  jaki i urządzenia SDIO)

Opis po angielsku, to popularna informacja. Pasuje do dowolnego urządzenia, wystarczy zastąpić SD/SDIO inną nazwą.

http://www.sdcard.org/about/sdio/sdio_spec/Simplified_SDIO_Card_Spec.pdf
strona 10 punkt 1

oczekuję przeprosin

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 18, 2007, 17:39:06 »
ja mam jeszcze takie małe pytanko... zrozumiałem, że możliwa jest obsługa pendrive. a jak jest z dyskami twardymi, które nie sa widoczne jako dysk wymienny, tylko jako normalny dysk twardy? jeśli to by działało... taki "host usb" byłby bardzo przydatny...

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 19, 2007, 00:52:23 »
sqx mogę uznać, że wskazana specyfikacja wystarczy, bo nie mam wystarczającej wiedzy, żeby twierdzić inaczej.
Powiedzmy, że jestem niedoinformowany i w lutym 2007 specyfikacja została ujawniona.
Jednak wątpliwości nadal budzi określenie "simplified - uproszczona, podstawowa" oraz podawana w kilku miejscach na zielono informacja, że czegoś jednak w tej specyfikacji nie ma.

Nie napisałem, że zacytowany wcześniej fragment nie dotyczy SDIO. Napisałem tylko, że to standardowa formułka, która równie dobrze pasuje do innych urządzeń i nic konkretnego nie mówi.

Skoro jednak już przyjąłem tu rolę advocatus diaboli to zapytam jeszcze o sens takiego hosta na SDIO. W moim pockecie mam jedno gniazdo SD. Na karcie poinstalowane programy. Żeby urządzenie było użyteczne musiałoby obsłużyć równocześnie tę kartę oraz klienta USB zgodnie z zaleceniem ze strony http://www.sdcard.org/about/sdio/ :
Of course, the host device for the SDIO Card will also be able to use the SD Memory Card.
Może łatwiej zrobić niezależne urządzenie hosta usb komunikujące się z PDA przez WiFi albo BT.

Swego czasu Asus miał w ofercie coś w tym stylu.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 19, 2007, 01:07:35 »
Taki niezależny host przez WiFi to ASUS WL-HDD  ( opisany zresztą swojego czasu przez Jakuba na PDAClubie) - mozna go nabyć dość tanio - bo w cenie niewiele wyższej niż standardowe obudowy dysków zewnętrznych .
potrzebna zgoda

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 19, 2007, 01:35:10 »
Szczerze mówiąc nie szukałem, bo czytając kiedyś tamten opis trafiłem na informację, że to dość drogie urządzenie właśnie i na dodatek mało mobilne - bez wewnętrznego zasilania.

Piszę nowy post bo poczytałem trochę o układzie VNC1L i muszę stwierdzić, że może on spełnić doskonale funkcje o które nam tutaj chodzi a nawet trochę więcej, chociaż nie na SDIO. Mianowicie układ ten ma 2 porty USB. Nie będę się rozpisywał. Zacytuję fragment z karty katalogowej:
1.3 Typical Applications
- Add USBhostcapability to embedded products,
- Interface USB Flash drive to MMCU / PLD / FPGGA,
- USB Flash drive to USB Flash drive file transfer interface,
- Digital camera to USB Flash drive or other USB slave device interface,
- PDA to USB Flash driver or other USB slave device interface,
- MP3 Player to USB Flash drive or other USB slave device interface,
- USB MMP3 Player to USB Player,
- Mobile phone to USB Flash drive or other USB slave device interface,
- GPStomobilephoneinterfaceGGPS to mobile phone interface,
- Instrumentation USB Flash drive or other USB slave device interfacing,
- Datalogger USB Flash drive or other USB slave device interface,
- Set Top Box - USB device interface.

Myślę, że użyta tu angielszczyzna jest dla większości zrozumiała.
Zainteresowanych odsyłam na stronę producenta http://www.vinculum.com/

Może są zainteresowani kompletnym urządzeniem, bo ja się napaliłem. Przy 5 szt. wyniesie jakieś 120zł+ koszt przesyłki w Polsce.
Jeśli są zainteresowani to zapraszam na priv. Urządzenie VF2F2  szybko się rozchodzi. Wczoraj jeszcze było, a teraz chwilowo jest niedostępne.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2007, 20:58:24 wysłana przez awatar »

*

Offline kubaa

• 522
    • asuspda.pl
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 05, 2007, 19:04:51 »
a nie dalo by sie zalatwic host usb przez bluetooth ? :P
Było: ASUS A686; ASUS A696; HTC Universal; HTC Wizard; ASUS P565, ASUS P552w, Nuvifone G60, Nec MobilePro 900, ASUS P320, ASUS P527, ASUS m930, Toshiba g900,

*

• 7793
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 05, 2007, 19:10:41 »
a nie dalo by sie zalatwic host usb przez bluetooth ? :P
Być może udało by się za pomocą  BT Slippera - ( takiego urządzonka  BT do którego wklada się kartę GPS CF)
A - hosty na CF są dostępne - co prawda drogie. Wtedy wspomniane urządzonko ASUSA jest najbardzie optymalne - chociaż sporawe
potrzebna zgoda

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 05, 2007, 23:33:45 »
BT Slipper wydaje się ciekawym rozwiązaniem. Cena 150 zł też do zniesienia. Nie ma konieczności używania go z hostem usb - wystarczy, że zadziałają czytniki kart na CF. Pytanie tylko jak to będzie widoczne w systemie. W przypadku odbiornika GPS, to rozumiem, widać go po prostu na wirtualnym porcie com.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2007, 23:38:06 wysłana przez awatar »

*

• 7793
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 06, 2007, 00:04:10 »
Taka cena jest zbyt wysoka jak na takie urządzenie - w Unicomie 150 zł ( http://www.unicom.pl/index.php?page=26) - ale czy to zadziała? Odbiornik GPS wysyla informacje w jedną stronę - co prawda otrzymuje komendy sterujące - ale czy wszystkie ?
Ale w podobnej cenie uda Ci się znaleźć ASUS WL-HDD( nowe są po 250 zł w sklepach)  - a funkcjonalność jest wielokrotnie większa.
potrzebna zgoda

*

Offline YoJin

• *
  • 51
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 06, 2007, 00:16:26 »
dzisiaj dopiero zauwazylem cos takiego (z watka na jednym forum ;) )

z http://www.allegro.pl/item229396500_sandisk_sd_2gb_ultra_plus_usb_pendrive_gwar_fv.html

gdybym tylko mial urzadzonko ktore obsluguje zwykle SD to bym sie 100% w to zaopatrzył ;)