Stacja dokująca pod Trinity - jakich materiałów użyć?

• 8 Odpowiedzi
  • 2123 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline PikpoczeQ

• 22
  • Sprzęt: HTC Trinity (aka Vodaphone Compact GPS)
Stacja dokująca pod Trinity - jakich materiałów użyć?
« dnia: Sierpień 25, 2009, 16:10:18 »
Witam wszystkich majsterkowiczów :) Chciałbym zrobić stację dokującą pod moją Trinkę, ale nijak mi się do tego zabrać. Przynajmniej mam już pomysł: będę wzorował się na tym: http://pockethacks.com/mini-usb-home-made-docking-station-qtek-s200-htc-prophet/ , ale dodam do tego z tyłu adapter 3w1 z extusb na jacka, słuchawki z htc i ładowarkę. Tyle że nie wiem jakich materiałów użyć. Może ktoś z was robił coś takiego?

@down: Przepraszam, zajrzałem do słownika, źle się wysłowiłem, edytowałem.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 19:11:47 wysłana przez PikpoczeQ »
Sprzęt: HTC Trinity
Radio: 1.38.00.11
Rom: WM 6.5 by tomme45i v2

*

Offline Progressive

• 251
  • Heavy Reggae!
  • Sprzęt: HP iPAQ 214; iPad2; Milestone; iPhone 4S
Odp: Stacja dokująca pod Trinity - jakich materiałów użyć?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 25, 2009, 18:52:07 »
Bynajmniej to nie to samo co przynajmniej!  :-|

*

Offline d8vit

• **
  • 132
  • Sprzęt: SGS +G1
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 25, 2009, 21:32:14 »
W tej podstawce jako główny materiał jest użyty laminat (łatwo dostępny w sklepie elektronicznym). Dobrze się to obrabia i łączy:)
Jest na forum podstawka z laminatu mojego autorstwa :ok:
A z czego zostało zrobione wykończenie mogę się jedynie domyślać.
Może jest to jakaś szpachlówka albo żywica.
Kiedyś używałem czegoś jak żywica. Były dwa składniki które łączyło się w dziwnym stosunku około 1 do 10.
Nakładałem kilka warstw jedna na drugą. Łatwo się to modelowało dopóki nie zaschło a działo się to bardzo szybko.
Bardzo dużo jest potem szlifowania i czyszczenia żeby to jakoś wyglądało i nadawało się do malowania. Mimo wszystko efekt końcowy wglądał świetnie:) Używałem tego do moddingu ale nie mogę sobie przypomnieć nazwy tego specyfiku... puszki też już nie mam...
Wiem tylko że tani nie był a puszka miała około 2 L pojemności.
Podsumowywując mogę polecić do takiego projektu na pewno laminat i chyba żywicę:)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 25, 2009, 21:34:59 wysłana przez d8vit »

*

Offline PikpoczeQ

• 22
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 25, 2009, 22:07:07 »
Ogólnie rzecz biorąc to dzisiaj mam urodziny i nawet myśleć mi się nad tym nie chce :E Więc jutro/jak nie to w tym tygodniu pojadę do miasta i kupię ten "laminat". To na czym się telefon trzyma to "power-plasticine" - czyli jakiś dobry w modelowaniu, szybkoschnący materiał. Dobry jest też pomysł autora z diodami led - może zastosuję. Ale za żadne skarby nie mogę się doczytać czym jest pokryty ten laminat. Jakieś sugestie?

*

Offline d8vit

• **
  • 132
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 25, 2009, 22:16:22 »
Laminat jak to laminat pokryty miedzią :E
Ja swoją podstawkę wymalowałem porostu lakierem i jest ok :) Służy już trochę a lakier ciągle w stanie bardzo dobrym:)
Nic nie odpryskuje ani się nie wyciera:) Tu link do mojej podstawki http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=133818.0

*

Offline PikpoczeQ

• 22
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 25, 2009, 22:28:14 »
Już widziałem tą twoją podstawkę. Może uda mi się ją tak wymodelować, jakbym chciał, a chodzi mi o podobną koncepcję jak ta z linku z pierwszego posta tylko z tą przejściówką i jeszcze może wiatraczkiem bo jak używam trinki jako modemu 3g, a to robię często i mogę to robić tylko przez bt, to się przegrzewa, a jak się przegrzewa to się wiesza... I potem trzeba czekać 10-15 min żeby się schłodziła i można by ją było uruchomić. A ile mogę zapłacić za trochę tego laminatu i jakiś lakier do pomalowania tego wszystkiego?

*

Offline d8vit

• **
  • 132
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 25, 2009, 22:51:34 »
Laminat w mojej mieścinie kosztuje coś koło 16zł za A4( na allegro są nawet i po 4zł i to dwustronne), spokojnie wystarczy ci tyle na taką podstawkę. Trzeba tylko przed cięciem dokładnie wszystko rozplanować i rozrysować :)
Lakier jak lakier ja do dawna używam zwykłych motip-ów za nie więcej jak 15 zł. Z własnego doświadczenia wiem że matowe są trwalsze:) nie widać na nich od razu zarysowań. No chyba że będziesz malował wszystko bezbarwnym lakierem na koniec, wtedy nie musisz się tym przejmować  :ok:

*

Offline xprimo

• 477
  • Sprzęt: LG G (E975)
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 29, 2009, 22:46:40 »
słuchaj wszystko zależy od twojej wyobraźni.jak lubisz rege i takie klimaty to nie zrobisz podstawki plastikowej tylko coś z bambusa itp.

mozesz użyć gliny nawet tej z wykopalisk robót drogowych - jak wyschnie i ja wypalisz nawet na palniku kuchennym to zrobi sie fajna brązowa.
(wiem bo sam tak robiłem)

laminat bardzo wygodny szczególnie obustronny łatwo łączyć - a do uzyskania ciekawgo kształtu możesz użyć zwykłej modeliny - potem wszystko wygotować a następnie papierem ściernym i malowanie :)

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 31, 2009, 21:20:09 »
tak dla majsterkowiczow to w sumie wystarczy popatrzec wokol siebie i odrazu z czegos mozna cos wyskrobac, plastiku mamy pod dostatkiem stare obudowy od monitorow, telewizorów, radyjek, glosnikow komputerowych, panele podlogowe tez moga sie nadac jesli ktos chce, nawet niedzialajaca klawiatura moze uzyczyc nam swoich elementow.... do tego kropelka, klej na goraco lutownica i kropla wyobrazni ;)

mozliwosci jest mnostwo trzeba sie zdecydowac...

offtop sory ale moze kogos nadchne