Komunikaty głosowe z nawigacji satelitarnej w samochodowych głośnikach.

• 6 Odpowiedzi
  • 4310 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
  • Masz uszkodzony głośnik w swoim PDA?
  • Komendy wydobywające się z głośnika są zbyt ciche?
  • Lubisz eksperymenty?

Jeżeli twierdząco odpowiedziałeś na jedno z powyższych pytań, to ten sposób jest właśnie dla Ciebie. Nie każdy z nas ma dedykowany uchwyt samochodowy z wbudowanym głośnikiem. Niektóre PDA, jak choćby Acer n35 ma głośnik wbudowany …. w tylnej części obudowy i w momencie zainstalowania go w fabrycznym zestawie prawie nie słychać komunikatów głosowych. Czasami podczas jazdy w mieście, z otwartymi szybami kompletnie nie słychać komend z naszej nawigacji. Ja znalazłem bardzo łatwy i tani sposób na rozwiązanie tego problemu.

Wymagania:

1.   PDA z uchwytem samochodowym
2.   Radio samochodowe ze sprawnie działającym mechanizmem odtwarzania kaset magnetofonowych
3.   CD/MP3/MD Cassette adapter

W prawie każdym sklepie RTV, na giełdzie elektronicznej lub portalu aukcyjnym można nabyć kasetowy adapter, dzięki któremu możemy podłączyć odtwarzacz CD/MP3. Koszt takie adaptera waha się na poziomie 15 PLN. Zasada działanie adaptera jest bardzo prosta: kasetę wkładamy do radia samochodowego, a końcówkę typu Jack w gniazdko słuchawkowe odtwarzacza. Dzięki temu możemy słuchać ulubioną muzykę nie wydając dużych pieniędzy drogi sprzęt audio. Ten sam zabieg możemy wykonać w przypadku PDA. Ważna rzecz: PDA musi mieć sprawne gniazdko słuchawkowe!

Umieszczamy PDA w uchwycie samochodowym, podłączamy adapter tak jak na zdjęciach i ... cieszymy się komendami z nawigacji płynącymi z samochodowych głośników. Ktoś powie, że tracimy w ten sposób możliwość słuchania radia... Owszem, ale każdy PDA ma możliwość odtwarzania muzyki za pomocą mobilnego Windows Media Player (standard) lub dowolnego innego programu do odtwarzania muzyki.

W tym celu należy:

1.   Uruchomić odtwarzacz z wybraną muzyką i ustawić głośność na odtwarzaczu po stronie PDA
2.   Ustawić poziom dźwięku w PDA
3.   Uruchomić program do nawigacji satelitarnej
4.   Ustawić poziom dźwięku w samochodowym radio

Większość programów do nawigacji samochodowej daje możliwość regulacji głośności komunikatów głosowych, dzięki czemu możemy dostosować je do własnych potrzeb, np. muzyka z MP3 głośniej, a komunikaty głosowe ciszej i odwrotnie. Wszystko zależy od preferencji użytkownika.

Wady i ograniczenia:

Niestety ten sposób ma też swoje wady: przybywa nam kolejny kabelek w samochodzie, no i tracimy możliwość słuchania stacji radiowych. Poza tym opisany sposób dotyczy wyłącznie radioodbiorników samochodowych ze sprawnie działającym mechanizmem kasetowym. Natomiast jedynym ograniczeniem jakie mamy to pojemność naszej karty pamięci.

Reasumując, opisany przeze mnie sposób jest tani i bardzo łatwy w stosowaniu. Ustawienia dotyczące dźwięków po stronie PDA, po wcześniejszych testach wykonujemy przecież tylko raz. Miłej zabawy  :)

Urządzenie i dodatki:
PDA marki Acer n35
Karta pamięci SD 1GB Kingston
Fabryczny zestaw samochodowy Acer

Oprogramowanie:
MapaMap Pocket PC 5.1,
AutoMapa 5.0.7,
iGO My way 2006 Plus,
Windows Media Player 10 Mobile for Pocket PC
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline Flonder

• **
  • 130
  • HD2+MSI Wind
Odp: Komunikaty głosowe z nawigacji satelitarnej w samochodowych głośnikach.
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 17, 2008, 15:52:36 »
W niektórych radyjkach mamy także wejście AUX, z tyłu, bądź z przodu, kabelki można pociągnąć pod deską rozdzielczą, wprost do uchwytu :)
Skóra.... fura.... PDA.... ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 18, 2008, 19:47:25 »
ja mam niestety radio na płyty  :(

jedyna rzecz która moze mnie uszczęśliwić to transmiter FM  :)

*

Offline wedlock

• 19
  • Sprzęt: I900
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 06, 2008, 13:41:53 »
ja mam niestety radio na płyty  :(

jedyna rzecz która moze mnie uszczęśliwić to transmiter FM  :)

uzywalem jakis czas transmitera i z nim jest maly problem. 1./ jakosc dzwieku jest niezadowalajaca 2./ podczas podrozy po kraju zdarza sie, ze chca wcinac ci sie stacje raiowe, bo nachodza na siebie MHz. Zrobilem AUX w radyjku podpinajac sie przed wzmacniaczem. A i kolega zrobil mi wtyczke z czyms tam w srodku bo impedancja gniazda sluchawkowego jest inna od tej w samochodzie. Bodajrze w aucie jest 4Ohm a w sprzecie domowym 8 Ohm.

Teraz ja uzywa CD MP3 car player. Najlepsze wyjscie
If shit happend take a hostage.

*

Offline kamillo-s

• 436
  • jakie to proste, a jednak skąplikowane
  • Sprzęt: spv m1000, s110, s100, mio a701, wallaby, himalaya
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 28, 2008, 21:59:50 »
Ja używam adaptera z kasety i działa fajnie  :ok:
Jest super wrażenie jak się film ogląda bo jest dźwięk tak jakby przestrzenny.
Polecam obejrzenie klątwy w nocy  :evil:
Nowe nie znaczy lepsze

*

Offline Flonder

• **
  • 130
  • HD2+MSI Wind
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 29, 2008, 15:15:22 »

uzywalem jakis czas transmitera i z nim jest maly problem. 1./ jakosc dzwieku jest niezadowalajaca 2./ podczas podrozy po kraju zdarza sie, ze chca wcinac ci sie stacje raiowe, bo nachodza na siebie MHz. [/quote]

ja mam baaardzo pozytywne doświadczenia związane z transmiterami, znajomi maja chyba samsunga (?)
często, gdy jedziemy na 2 auta, to słuchamy razem muzyki, do 45-50m w ruchu w trasie działa bardzo dobrze, nie jestem audiofilem, ale nie słyszę różnicy między sygnałem fm a muzyką z pendrive`a...
Podstawa, to raczej zakup przyzwoitego sprzętu, nie z biedronki :p bo się tylko nawkurzamy
Skóra.... fura.... PDA.... ;)

*

Offline wedlock

• 19
  • Sprzęt: I900
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 29, 2008, 19:31:31 »
Możliwe, że to jest mój problem bo mam transmiter prawie z BIEDRONKI :P na Allegro zakupiłem za grosze.
If shit happend take a hostage.