Dwa akumulatory od tel. Jak z tego zrobic zasilacz?:-)

• 8 Odpowiedzi
  • 2639 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline syrjusz

• **
  • 222
Dwa akumulatory od tel. Jak z tego zrobic zasilacz?:-)
« dnia: Październik 19, 2007, 15:24:41 »
Mam dwie baterie od padnietych tel komorkowych i nie mam za bardzo co z nimi zrobic! A jescze calkiem niezle trzymaly!
Jak w najprostszy sposob je polaczyc zeby zasilily mojego ipaqa?
Podkreslam slowo w najprostszy sposob!:-) Bo lutownice mam ale czasu aby zaposnac sie z podstawami "elektroniki" juz nie! :( Wiec licze na wasza pomoc!
BAterie obie po 3,6V (700mAh i 1150 mAh).

Pozdrawiam

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Dwa akumulatory od tel. Jak z tego zrobic zasilacz?:-)
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2007, 15:31:30 »
Poszukaj przejściówki z bolaca na wtyk HP ( pewnie masz ją w zestawie) a do akumulatorków dolutuj standardową wtyczkę okrągłą ( plus w środku)  .
Niestety nie możesz ich połaczyć równolegle( różna pojemność)  , muszą być jako dwa osobne akumulatory zapasowe. Powinno działać.
potrzebna zgoda

*

Offline syrjusz

• **
  • 222
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 19, 2007, 15:51:08 »
Przejsciowke mam! I teraz czy aby plus nie jest z lewej?
? Czyli jeden kabelek do plusa drugi do minusa i do przejsciowki? Cos czuje ze nie zadziala:-)

.

*

Offline awatar

• 316
  • Sprzęt: P750, SE XPERIA Arc
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2007, 20:47:06 »
Ten plus w środku, to chodzi o wtyczkę koncentryczną, a bieguny na akumulatorze tak jak na nim narysowane. Ten styk w środku jest od czujnika temperatury.
Tylko w najprostszy sposób nic z tego nie będzie, jeśli ipaq ma być zasilany napięciem wyższym niż 3,5V i nie ma wtedy znaczenia, że w środku ipaqa jest akumulator o napięciu 3,6V (jeśli taki jest).
Potrzebna jest przetwornica. Musiałbyś poczytać tematy o battery extenderze.
Połączyć akumulatorów rzeczywiście nie można, ani równolegle, ani tym bardziej szeregowo.
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2007, 20:49:10 wysłana przez awatar »

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 18, 2008, 00:02:57 »
Widziałem coś podobnego do laptopa, tylko jako bateria posłużył akumulator od alarmu. Wymiary to 140x60x90 mm wiec duzy nie był. To samo mozna zrobić i tu. Taki akumulator ma 12v wiec podlączamy do niego ładowarkę samochodową (wczesniej do akumulatora musimy przylutować gniazdo zapalniczki) i gotowe. Pojemność ok 7000 mAh to i tak prawie 7 razy tyle co bateria pda

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 18, 2008, 13:14:20 »
14x6x9 cm to nieduży akumulator? Waży ponad 2kg!!! Nawet rowerzyści unikają takiego dodatkowego obciążenia. Z mobilnością nie ma wiele wspólnego.
Jedynymi zaletami takiego rozwiązania są cena i prostota.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 18, 2008, 15:02:43 »
Jezeli zalezy nam na długim czasie pracy w terenie to mysle ze to dobre rozwiazanie. Taki akumulator ma 7 razy wieksza pojemnosc niz baterie w pda wiec mysle ze bedzie spokojnie trzyal jakies 14 godzin przy pracy z uzyciem GPS. Owszem noszenie dodatkowego akumulatora nie jest rewelacyjnie mobilne, jednak dla niektorych zda to egzamin jako dodatkowe zrodlo zasilania za przystepna cene

*

Offline awatar

• 316
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 18, 2008, 22:59:23 »
Moglibyśmy tu długo dyskutować dlaczego użycie akumulatora ołowiowego nie jest najlepszym rozwiązaniem i wbrew pozorom wcale nie najtańszym, ale to już dokładnie było omawiane w tematach dotyczących battery extendera. Nie tak dawno były 2 takie tematy.

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 30, 2008, 16:25:18 »
Witam, ja zrobiłem tzw zasilacz bateryjny lecz uzyłem do tego 4 akumulatorków 2600mAh. iPaq ma wewnętrzną baterie 3,7V więc dopinanie 3,6V raczej nie ma sensu bo możemy naładować właśnie tą podłączoną baterie a nie iPaqa. Standardowy zasilacz sieciowy ma 5V a 4 akumulatorki 4,8V (4 x 1,2V) więc różnica niewielka a naładować wewnątrzny akumulator da rade. Do obudowy baterii wykożystałem "kawałek" starego aparatu foto (akurat był zasilany 4 bateriami AA) i wtyczke taką jak ma oryginalny zasilacz. Jest to niezłe rozwiązanie ale nie próbowalem tam włożyć 4 baterii alkaicznych bo byłoby już 6V i musiał bym zastosować stabilizator 5V ale może się skusze na taki eksperyment bo w "razie czego" moge naładować palmtopa bateriami które można dostać prawie wszędzie :)