czyszczenie MDA Vario II-prośba o pomoc

• 9 Odpowiedzi
  • 2814 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Torsen

• *
  • 71
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
czyszczenie MDA Vario II-prośba o pomoc
« dnia: Sierpień 07, 2009, 19:22:27 »
Klawiatura trochę odmawia posłuszeństwa w moim MDA Vario II. Próbuję go rozłożyć w celu wyczyszczenia, ale wykręcenie widocznych 5 śrubek nie wystarcza na zdjęcie obudowy - podejrzewam, że trzeba w jakiś sposób rozłączyć klawiaturę i ekran, ale nie chcę robić nic na siłę. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, jak gnoja rozebrać?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: czyszczenie MDA Vario II-prośba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 07, 2009, 19:30:09 »
Uważaj ze slownictwem. A manual serwisowy masz w download:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130753.0
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Torsen

• *
  • 71
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 07, 2009, 19:32:31 »
Uważaj ze slownictwem. A manual serwisowy masz w download:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=130753.0
Za podpowiedź dziękuję. A uwaga dotycząca mojego słownictwa to chyba żart był?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 07, 2009, 19:40:42 »
Nie, to nie był żart, to jest poważne forum a nie onet. Tak to można rozmawiać pod blokiem, my staramy się trzymać poziom.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Torsen

• *
  • 71
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 07, 2009, 19:46:38 »
A nazwanie telefonu gnojem ubliża mu, czy sprawia, że ktoś tu się czerwieni?
Nie chcę być bezczelny, ale to co piszesz, to ewidentna przesada. Nikomu nie naubliżałem, ani nie użyłem wulgarnego słowa. O ile słowo gnój może być uznane za obraźliwe, to na pewno nie obraża ono telefonu, bo telefon nie jest podmiotem takich dóbr osobistych takich jak cześć i godność :)
A sprawy podwórka zostawiłem za sobą 20 lat temu.
Przez Ciebie chyba ukręciłem śrubkę! ;)
Pozdrawiam i bez urazy, mam nadzieję.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 07, 2009, 19:54:47 »
Ja tylko pisałem żebyś uważał, jakbyś komuś ubliżył to byłby warn  :) Dmucham na zimne.

A sprawy podwórka zostawiłem za sobą 20 lat temu.

Cieszę się. W profilu nie ma ile masz lat a dzieci mamy tutaj sporo.  Dobra koniec OT.

*

Offline Torsen

• *
  • 71
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 08, 2009, 00:25:36 »
No i jest problem.
Rozłożyłem zgodnie z instrukcją, wyczyściłem, złożyłem z powrotem. Wszystko działa, tylko... Rysik wypada! Co powinno go trzymać na miejscu? Jak go wkładam, jest ten znajomy opór i wszystko wydaje się być w porządku, ale wystarczy go lekko podważyć i swobodnie się ze swojego miejsca wyślizguje.
Bardzo proszę o pomoc.

*

Offline Torsen

• *
  • 71
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 08, 2009, 02:08:56 »
Przepraszam za post pod postem, ale nie chciałem, żeby ten edit umknął komuś, kto mógłby pomóc.
Z tego, co się zorientowałem rozebrawszy ponownie telefon, to rysik trzymany jest w obudowie jednym plastikowym klipsem przymocowanym do tej jej części obudowy, w której go umieszczamy. Klips widoczny jest na poniższych zdjęciach:

Klips, aby utrzymać rysik, musi być mocno dociśnięty w dół.
Tu widać na rzucie od dołu, że kiedy nie jest dociskany, odchyla się mocno w górę:

Problem w tym, że po złożeniu obudowy całość układa się tak, że akurat tam, gdzie wchodzi wystająca część klipsa, jest luka i nic go nie przyciska lub nie przyciska dostatecznie mocno, żeby utrzymać rysik. W efekcie, rysik praktycznie swobodnie się wysuwa i zgubienie go jest kwestią czasu. Poniżej zaznaczone na czerwono miejsce, w którym układa się biały klips i gdzie, jak sądzę, powinno znajdować się coś, co by go mocniej odkształcało.

Być może, że w tym miejscu powinno być coś, co zgubiłem, rozbierając telefon. Wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale jeszcze mniej prawdopodobne jest, że źle go złożyłem, w końcu wszystko do siebie ładnie pasuje.
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.

*

Offline Torsen

• *
  • 71
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 08, 2009, 20:43:41 »
Co prawda nikt nie kwapi się do pomocy :( ale znalazłem chyba coś, co pomoże w rozwikłaniu zagadki, gdyby ktoś jednak zdecydował się spróbować.
Znalazłem mianowicie mały kawałek półprzezroczystej gumy lub plastiku ze śladami kleju po jednej stronie; mógł on wypaść z telefonu podczas rozkręcania go. Niestety nie wiem, skąd odpadł, nie znajduję też żadnych informacji na ten temat w podanej wyżej instrukcji serwisowej - instrukcja w ogóle milczy na temat "mechanizmu" utrzymywania rysika.
Osoby, które mają podobny telefon i chciałyby poświęcić 10 minut na pomoc, BARDZO PROSZĘ o zajrzenie do środka i przesłanie informacji, gdzie i jak umieszczony jest ten gumowy element przytrzymujący klips, który z kolei utrzymuje rysik na jego miejscu. Założyłem go tak, jak moim zdaniem powinien być założony, ale niestety nie do końca dobrze to działa.
Jeszcze raz, wielka prośba o pomoc. Jak nikt się nie zdecyduję, na pewno prędzej czy później zgubię rysik :(

*

Offline FreakBoy

• 16
  • Sprzęt: Hermes + WM6.1 z własnej kuchni
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 02, 2009, 02:18:59 »
Ta gumka umieszczona jest w rynience na rysik- pod blaszką metalową- ja miałem ten sam problem.
Musisz całą blaszkę odczepić- jedna śrubka z tego co pamiętam plus nadlany plastik- ja te małe kropeczki odciąłem i przykleiłem po przyklejeniu gumek do blachy kropelką ;-)

Już kilka miesięcy działa i trzyma mocno.