Przepraszam za post pod postem, ale nie chciałem, żeby ten edit umknął komuś, kto mógłby pomóc.
Z tego, co się zorientowałem rozebrawszy ponownie telefon, to rysik trzymany jest w obudowie jednym plastikowym klipsem przymocowanym do tej jej części obudowy, w której go umieszczamy. Klips widoczny jest na poniższych zdjęciach:

Klips, aby utrzymać rysik, musi być mocno dociśnięty w dół.
Tu widać na rzucie od dołu, że kiedy nie jest dociskany, odchyla się mocno w górę:

Problem w tym, że po złożeniu obudowy całość układa się tak, że akurat tam, gdzie wchodzi wystająca część klipsa, jest luka i nic go nie przyciska lub nie przyciska dostatecznie mocno, żeby utrzymać rysik. W efekcie, rysik praktycznie swobodnie się wysuwa i zgubienie go jest kwestią czasu. Poniżej zaznaczone na czerwono miejsce, w którym układa się biały klips i gdzie, jak sądzę, powinno znajdować się coś, co by go mocniej odkształcało.

Być może, że w tym miejscu powinno być coś, co zgubiłem, rozbierając telefon. Wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale jeszcze mniej prawdopodobne jest, że źle go złożyłem, w końcu wszystko do siebie ładnie pasuje.
Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc.