a i ja bym chcial swoje dorzucic do tego watku ...
a mianowicie...
chcialbym np wyjasnic czemu zdecydowalem sie na zakup tego telefonu (xperii).
mialem 1500 zl na wydanie... doswiadczenie z diamondem, touch pro 1/2 , iphonem, touch hd (nadal mam ten doskonaly telefon), htc hero
i tak:
- iphone to telefon z duzym program launcherem zamiast today screen'a...
- diamond jest maly, ladny, ale bateria to niestety 900mAh, rozdzielczosc 640x480 :/ SIP jest malenki, bo malenki jest ekranik, brak LED'a w kamerce
- touch pro 1 - VGA a nie WVGA (wiec brak LEO, Topaz bezpośrednich cabów / oemów... :/ bezporównania lepiej jezeli chodzi o diamond'a... ale nadal rozdzielczosc nie jest taka jak powinna być (WVGA to pszyszlosc... VGA to przeszlosc i tyle)
- touch pro 2 - swietny telefon, ale troszke za duzy ... :/, a takze brakuje mu zwyklych kalwiszy na przednim panelu...
- hero - sexy... nawet bardzo, ale to nie to ... zwyczajnie... lepszy HD, a HD nie spelnia warunku sprzetwoej klawiatury... wiec odpada...
touch hd - brak klawiatury = minus... ale poza tym telefon jest przecudowny...
i teraz plusy jakie ja dostrzegam w xperce:
- WVGA !!! (wszystko doslownie wszystko co teraz wychodzi nowego ze srpzetu jest w tej rozdzielczosci, LEO, TOPAZ wszystkie programy pochodzace z tych telefonow nie muszą byc transponowane na inna rozdzielczosc... !
- przyciski na przednim panelu (jeden pokazuje/chowa start menu, drugi przenosi do ekranu glownego, OK zamyka / minimalizuje aplikacje, xPanel otwiera mi showcase... - lubie klikac... szczerze... lubie KLIK kliK... lubie dotknac, wcisnac... jakos lepiej mi tak wtedy

- "wpuszczony" ekran... alleluja... ze tak jest ! inni sie skarżą na to a ja akurat pochwale

i wyrażę zadowolenie... ilekroć przechodzę przez bramki metra i mam w kieszeni spodni xperie dziękuje inzynierom z HTC za to że wyprodukowali Xperie z "wpuszczonym" ekranem
- swietna kamera z AF i bardzo mocnym / jasnym ledem
- dużo RAMU
neutralne (+ / - ):
-beznadziejny soft odpowiedzialny za dzialanie joystick'a (juz niedlugo sie to zmieni

dzieki programowi podobnemu do sensor scrolla tylko dla xperii

-brak akcelerometru - osobiscie nie korzystam (w diamondzie mialem wylaczony akcelerometr calkowicie... w hd tak samo... jedynie w aplikacjach typy tweeter sie to sprawdzalo... wiec ... wiec moglby byc... ale moze go nie byc
minusy to:
-porażka jezeli chodzi o panele (od razu do wywalenia) i zamiana na chociażby manile 2.1 / 2.5
-mało wygodna (dla mnei przynajmniej klawiatura sprzetowa (wzgledem genialnej touch pro 2, niezlej touch pro), ale i tak o niebo lepiej sie pisze niż przy użyciu SIP'u... (bardzo duzo pisze smsow i maili... i mozna sie przyzwyczaic, ale wiem ze mogloby byc lepiej, znacznie lepiej)
o dlatego wlasnie kupilem xperie... wpelni swiadomy wybor...
pozdrawiam,
Adam
cichy3000