Zastanawiam sie nad kupnem Xperii - wskazowki mile widziane

• 83 Odpowiedzi
  • 11298 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline radzix27

• **
  • 246
  • Sprzęt: Sony Ericsson XPERIA™ X1i
Odp: Zastanawiam sie nad kupnem Xperii - wskazowki mile widziane
« Odpowiedź #60 dnia: Wrzesień 08, 2009, 18:29:37 »
Jeśli masz zamiar wymieniać się na Xperię to zapytaj z jakiej serii pochodzi, jeśli to seria 09W12 i wyższe to możesz brać, obudowa powinna więcej wytrzymać niż serie z 08 na początku ;) Ja zamieniłem się na Xperię za Diamonda i jestem bardzo zadowolony, najbardziej z wyświetlacza, który działa idealnie, wystarczy dotknąć, a nie jak to miało miejsce w Diamondzie, gdzie dosłownie trzeba było wcisnąć wyświetlacz, żeby załapało...Klawiatura również działa super i bardzo dobrze się na niej pisze, nie wspominając już o dużej ilości pamięci RAM :) Gry takie jak Xtrakt, NFS Undercover działają bez przycinania nie jak na Diamondzie...Aparat bardzo dobry, kręci firmy w rozdzielczości VGA przy 30fps ;) No i ma normalne wejście na słuchawki 3,5mm. Jak dla mnie telefon świetny :)

> ROM: SGXU Infinite
> RadioROM: 1.14.25.55

« Odpowiedź #61 dnia: Wrzesień 09, 2009, 04:26:25 »
Racja:). Klapka to wielkie nie porozumienie. Z moich obserwacji wynika, że starczy na 2 miesiące :). Czyli co 2 miesiące x 100 zł :D .
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2009, 04:28:29 wysłana przez Norbi90 »

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #62 dnia: Wrzesień 09, 2009, 14:27:24 »
Racja:). Klapka to wielkie nie porozumienie. Z moich obserwacji wynika, że starczy na 2 miesiące :). Czyli co 2 miesiące x 100 zł :D .

61zl, taka jest oficjalna cena w salonach/serwisach SE
co nie zmienia faktu, ze cena jest chora

*

Offline Stone16

• *
  • 74
  • Sprzęt: SeX1| liX2.4 PLK / HTC HD2| WP7.5 Mango 7720 PLK
« Odpowiedź #63 dnia: Wrzesień 09, 2009, 20:30:11 »
Jeśli masz zamiar wymieniać się na Xperię to zapytaj z jakiej serii pochodzi, jeśli to seria 09W12 i wyższe to możesz brać, obudowa powinna więcej wytrzymać niż serie z 08 na początku ;)
Być może że pękają, ja mam właśnie 08 i faktycznie pękła, pęknięcie jest praktycznie niewidoczne. Oczywiście z mojej winy spadła z 0.5 m na podłogę. Uważam że przy normalnym użytkowaniu i trzymaniu jej w kieszeni czy kaburze nic nie powinno pęknąć, nawet 08.
Poza tym polecam X1.

*

Offline mpxxl

• 596
  • Sprzęt: xda flame, e51,hx2110, hx2755, N900, 810f, es400
« Odpowiedź #64 dnia: Wrzesień 09, 2009, 20:33:55 »
takze mysalem nad xperia ...ale boje sie tej obudowy! wczesniej takze przez obudowe skreslilem p750,
ale jak ta era sie konczy to moze niebawem nabede x1

*

Offline pszem

• **
  • 157
    • Fotografia
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #65 dnia: Wrzesień 10, 2009, 10:29:46 »
ja bym nie dramatyzowal jesli peknie obudowa odsylasz sprzet do serwisu i dokonuja wymiany przerabialem akcje z asusem p750 :) tyle ze nie z pekaniem tylko wycieraniem :)

*

Offline bronx

• 254
  • Sprzęt: htc Desire S, Dell XPS M1330, iPad (2012)
« Odpowiedź #66 dnia: Wrzesień 13, 2009, 00:04:07 »
pekaja, pekaja. ja swojej nie rzucalem i popekala. wyslalem x do se i za darmo wymienili spekane elementy. teraz kupilem na ebayu czarna obudowe za jakies 20 funtow, zmienilem ze srebrnej i na razie jest ok.

co do komentazy powyzej tylko dodam, ze aparat faktycznie robi swietne zdjecia jak na pda, lepsze niz np. n95 za to filmy krecone nim to jakies nieporozumienie. niby 640x480, niby 30 klatek, ale 3gp i tak nedzna kompresja ze kwadrat na kwadracie.  :-|

zaostawiam sobie mojego x'a na stale, bo nie mam go na co wymienic a po zakupie nokii n900 bedzie moim backup phone.

« Odpowiedź #67 dnia: Wrzesień 13, 2009, 15:43:39 »
pekaja, pekaja. ja swojej nie rzucalem i popekala. wyslalem x do se i za darmo wymienili spekane elementy. teraz kupilem na ebayu czarna obudowe za jakies 20 funtow, zmienilem ze srebrnej i na razie jest ok.

A kiedy została wyprodukowana twoja Xperia?

*

Offline radzix27

• **
  • 246
« Odpowiedź #68 dnia: Wrzesień 13, 2009, 17:12:05 »
Co do pękających obudów to pozwolę sobie zacytować wypowiedź użytkownika z innego forum:

Nie ma oficjalnej wypowiedzi SE nt. pękających Xperii oraz nie ma poprawionej serii. Nie ma czegoś takiego jak nowa seria nie pękająca.

*

Offline bronx

• 254
« Odpowiedź #69 dnia: Wrzesień 13, 2009, 20:45:46 »
dokladnie. nie ma reguly. generalnie koncowka 08 ponoc peka czesciej, ale znane sa przypadki pekniecia nowych obudow, z tzw. nowym designem.

... no ale nie demonizujmy. :) narazie czarna obudowka daje rade i nawet lakier na klapce sie nie luszczy. (mam dwie ryski, ale to moja wina)

*

Offline radzix27

• **
  • 246
« Odpowiedź #70 dnia: Wrzesień 13, 2009, 21:42:46 »
Ja mam wersję 09W12 i mam tylko jedno pęknięcie ;) Na tej srebrnej otoczce telefonu, na poziomie klawisza "au" klawiatury sprzętowej ;) Reszta obudowy cała. Jakby coś dalej się działo to oddaję telefon na gwarancję i wymieniają obudowę bez problemu, więc niczym się nie martwię ;) A to pęknięcie wcale mi nie przeszkadza :) Oby nie było ich więcej

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #71 dnia: Wrzesień 24, 2009, 13:30:32 »
dokladnie. nie ma reguly. generalnie koncowka 08 ponoc peka czesciej, ale znane sa przypadki pekniecia nowych obudow, z tzw. nowym designem.

... no ale nie demonizujmy. :) narazie czarna obudowka daje rade i nawet lakier na klapce sie nie luszczy. (mam dwie ryski, ale to moja wina)

Tu najlepiej sprawdza się przysłowie "jak dbasz, tak masz" Swojej Xperii używałem jakieś 3 miesiące. Dokupiłem pokrowiec i nie doszła mi żadna nowa rysa. Niestety już się jej pozbyłem bo potrzebowałem $$$ :(

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #72 dnia: Wrzesień 25, 2009, 14:11:14 »
Jeśli masz zamiar wymieniać się na Xperię to zapytaj z jakiej serii pochodzi, jeśli to seria 09W12 i wyższe to możesz brać, obudowa powinna więcej wytrzymać niż serie z 08 na początku ;) Ja zamieniłem się na Xperię za Diamonda i jestem bardzo zadowolony, najbardziej z wyświetlacza, który działa idealnie, wystarczy dotknąć, a nie jak to miało miejsce w Diamondzie, gdzie dosłownie trzeba było wcisnąć wyświetlacz, żeby załapało...Klawiatura również działa super i bardzo dobrze się na niej pisze, nie wspominając już o dużej ilości pamięci RAM :) Gry takie jak Xtrakt, NFS Undercover działają bez przycinania nie jak na Diamondzie...Aparat bardzo dobry, kręci firmy w rozdzielczości VGA przy 30fps ;) No i ma normalne wejście na słuchawki 3,5mm. Jak dla mnie telefon świetny :)

Ja również w pewnym sensie wymieniłem Diasmonda na Xperię ale zdecydowanie nie potwierdzam Twoich obserwacji. Zakładam, że wynika to ze stosowania jakiegoś nieudanego romu dla diamonda i udanego dla xperii. Technicznie to prawie to samo. Wyświetlacz w diamondzie ma gorszą rozdziałkę ale obraz jest czytelniejszy, kolory żywsze. Cieniutki Ekran xperii schowany głęboko w obudowie praktycznie eliminuje korzystanie z telefonu bez rysika do czego w diamondzie zdążyłem się przyzwyczaić. Obudowa zaś (głównie jej ciężar) po prostu dno. Nie na darmo taki chiński Diamond jest w podobnej cenie jak super firmowe Sony Xperia.  Jasne to ta sama produkcja ale 90% klientów nie ma o tym pojęcia i bierze bo to Sony.

Xperia jak dla mnie ma  1 zaletę - rozdzielczość, z której HTC uczyniło już standard w komórkach. Łatwiej o nowe wersjie manilli, oglądanie filmów bez zoomu, porty sterowników z najnowszych telefonów HTC.
sgs III

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #73 dnia: Wrzesień 25, 2009, 15:08:54 »

Xperia jak dla mnie ma  1 zaletę - rozdzielczość, z której HTC uczyniło już standard w komórkach. Łatwiej o nowe wersjie manilli, oglądanie filmów bez zoomu, porty sterowników z najnowszych telefonów HTC.

Xperia nie jest komórką. HTC też z tego co się orientuje komórek nie produkuję  :mysli:

« Odpowiedź #74 dnia: Październik 19, 2009, 12:08:01 »
X1i to tykająca bomba zegarowa w prześlicznym puzderku. To tak jakby ktoś do śliwki w czekoladzie włożył kawałek *****.
Obudowa i design na 6, software i radio na 1.

//dbamy o jakosc wypowiedzi - nastepne uzycie tego typu wyrazu zakonczy sie ostrzezeniem - beju//
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2009, 18:51:44 wysłana przez beju »

*

Offline cichy3000

• 39
    • cichy3000.blogspot.com
  • Sprzęt: HD + PRO + Diamond + X1
« Odpowiedź #75 dnia: Październik 30, 2009, 16:30:51 »
a i ja bym chcial swoje dorzucic  do tego watku ...
a mianowicie...
chcialbym np wyjasnic czemu zdecydowalem sie na zakup tego telefonu (xperii).

mialem 1500 zl na wydanie... doswiadczenie z diamondem, touch pro 1/2 , iphonem, touch hd (nadal mam ten doskonaly telefon), htc hero
i tak:
- iphone to telefon z duzym program launcherem zamiast today screen'a...
- diamond jest maly, ladny, ale bateria to niestety 900mAh, rozdzielczosc 640x480 :/ SIP jest malenki, bo malenki jest ekranik, brak LED'a w kamerce
- touch pro 1 - VGA a nie  WVGA (wiec brak LEO, Topaz bezpośrednich cabów / oemów... :/ bezporównania lepiej jezeli chodzi o diamond'a... ale nadal rozdzielczosc nie jest taka jak powinna być (WVGA to pszyszlosc... VGA to przeszlosc i tyle)
- touch pro 2 - swietny telefon, ale troszke za duzy ... :/, a takze brakuje mu zwyklych kalwiszy na przednim panelu...
- hero - sexy... nawet bardzo, ale to nie to ... zwyczajnie... lepszy HD, a HD nie spelnia warunku sprzetwoej klawiatury... wiec odpada...

touch hd - brak klawiatury = minus... ale poza tym telefon jest przecudowny...

i teraz plusy jakie ja dostrzegam w xperce:
- WVGA !!! (wszystko doslownie wszystko co teraz wychodzi nowego ze srpzetu jest w tej rozdzielczosci, LEO, TOPAZ wszystkie programy pochodzace z tych telefonow nie muszą byc transponowane na inna rozdzielczosc... !
- przyciski na przednim panelu (jeden pokazuje/chowa start menu, drugi przenosi do ekranu glownego, OK zamyka / minimalizuje aplikacje, xPanel otwiera mi showcase... - lubie klikac... szczerze... lubie KLIK kliK... lubie dotknac, wcisnac... jakos lepiej mi tak wtedy :)
- "wpuszczony" ekran... alleluja... ze tak jest ! inni sie skarżą na to a ja akurat pochwale :) i wyrażę zadowolenie... ilekroć przechodzę przez bramki metra i mam w kieszeni spodni xperie dziękuje inzynierom z HTC za to że wyprodukowali Xperie z "wpuszczonym" ekranem
- swietna kamera z AF i bardzo mocnym / jasnym ledem
- dużo RAMU

neutralne (+ / - ):
-beznadziejny soft odpowiedzialny za dzialanie joystick'a (juz niedlugo sie to zmieni :) dzieki programowi podobnemu do sensor scrolla tylko dla xperii ;) :)
-brak akcelerometru - osobiscie nie korzystam (w diamondzie mialem wylaczony akcelerometr calkowicie... w hd tak samo... jedynie w aplikacjach typy tweeter sie to sprawdzalo... wiec ... wiec moglby byc... ale moze go nie byc ;)

minusy to:
-porażka jezeli chodzi o panele (od razu do wywalenia) i zamiana na chociażby manile 2.1 / 2.5
-mało wygodna (dla mnei przynajmniej klawiatura sprzetowa (wzgledem genialnej touch pro 2, niezlej touch pro), ale i tak o niebo lepiej sie pisze niż przy użyciu SIP'u... (bardzo duzo pisze smsow i maili... i mozna  sie przyzwyczaic, ale wiem ze mogloby byc lepiej, znacznie lepiej)

o dlatego wlasnie kupilem xperie... wpelni swiadomy wybor...
pozdrawiam,
Adam
cichy3000
my work:
Proszę napisać do Admina o zgodę - zgodnie z regulaminem lub napisać to samo u nas na forum

*

Offline bronx

• 254
« Odpowiedź #76 dnia: Listopad 01, 2009, 00:22:30 »
a ja tylko dodam, ze obudowa w mojej xperii spekala dzisaj sama z siebie poraz trzeci. gdyby nie ten feler, uzywalbym jej przynajmniej jeszcze kilka miesiecy a tak - bye bye juz listopadzie.

nie bede tesknil...

« Odpowiedź #77 dnia: Listopad 01, 2009, 02:08:38 »
Co Wy robicie z tymi terminalami, mam już X1 z pół roku i przy sprzedaży na allegro, mógłbym go podać jako nówkę ;-)

*

Offline cichy3000

• 39
    • cichy3000.blogspot.com
« Odpowiedź #78 dnia: Listopad 01, 2009, 04:07:25 »
ja poki co staram sie nie trzymac xperki w kieszeni z kluczami, monetami, i innymi "ostrymi" rzeczami... (ale przyznam ze taka nokie e66 trzymalem gdzie tylko sie dalo ;) gdzie bylo jeszcze miejsce... i wyglada okropnie :/ ) ...
my work:
Proszę napisać do Admina o zgodę - zgodnie z regulaminem lub napisać to samo u nas na forum

*

Offline bronx

• 254
« Odpowiedź #79 dnia: Listopad 01, 2009, 12:20:58 »
do kolegi dwa posty wyzej:

jak to co ja robie? to samo co z kazdym innym telefonem/pda. noszony jest w pokrowcu, ewentualnie w kieszeni, nigdy z innymi przedmiotami.

swoja xperie mam juz prawie rok i nie mow mi, ze nie ma problemu, tylko poczekaj az i Twoja strzeli. swoja droga to co to za pytanie? jakos innym urzadzeniom np. htc lub nokii samoistne pekanie obudowy sie nie zdarza.

*

Offline cichy3000

• 39
    • cichy3000.blogspot.com
« Odpowiedź #80 dnia: Listopad 01, 2009, 13:41:15 »
no akurat to jest znany problem z xperii ... :/ z ktorym ja tez sie liczylem (dlatego kupilem nową xperie: dla gwarancji...)

strzeli obudowa to sie wymieni/naprawi na gwarancji ... wreszcie to wada fabryczna... :) i bedzie xperka nowka sztuka :) wtedy bedzie juz prawdopodobnie w normalnej cenie xperia x2 / albo Motorola Droid... wiec nowke sztuke xperie x1 sprzedam i kupie ktorej z tych ;)

stwierdzam ponownie ze wvga i masa przyciskow fizycznych na panelu przednim to swietna sprawa... i za to xperke ubostwiam...
my work:

*

Offline bronx

• 254
« Odpowiedź #81 dnia: Listopad 01, 2009, 15:59:47 »
nie no... nie zrozumcie mnie zle. gdyby nie te p... pekniecia to jest to genialne urzadzenie. wyswietlacz jest jednym z lepszych jakosciowo jakie w zyciu widzialem. podoba mi sie zawsze opadanie szczeki kolegow z np. iphonem 3gs kiedy pokazuje im zdjecia (robione xperia) w htc albumie. ostrosc i kolory powalaja. :)

...ale jest to jedno ale. raz wyslalem x'a na gwarancji, wymienili obudowe i odeslali po prawie 2 tygodniach. pekla. kupilem na ebayu czarna, zamontowalem sam, pekla. poskladalem z niepopekanych czesci dalmatynczyka, zauwazylem wczoraj pierwsza ryske ktora ma potencjal na piekne pekniecie. pech? moim zdaniem ch... materialy. za malo elastyczne jak na urzadzenie przenosne z ruchomymi elementami.

*

Offline zxc

• *
  • 65
  • Sprzęt: XperiaX1
« Odpowiedź #82 dnia: Listopad 01, 2009, 18:11:06 »
... błąd konstrukcyjny... przy intensywnym użytkowaniu (np podłącz do laptopa jako modem HSDPA na kilkanaście godzin).....przegrzewa się (parzy!!!)...różnica temperatur...pęknięcie...

reperują (ale nie wymieniają na nowe całego  sprzętu tylko obudowę, a w zasadzie jej uszkodzoną część - przy okazji można dostać klapkę od baterii)....
....TAK.....ale ja miałem 45 dni w naprawie....nie ma określonego terminu naprawy...teoretycznie mogą trzymać w serwisie 2 lata i oddać jak się gwarancja skończy...

*

Offline cichy3000

• 39
    • cichy3000.blogspot.com
« Odpowiedź #83 dnia: Listopad 01, 2009, 23:13:20 »
nie no... nie zrozumcie mnie zle. gdyby nie te p... pekniecia to jest to genialne urzadzenie. wyswietlacz jest jednym z lepszych jakosciowo jakie w zyciu widzialem. podoba mi sie zawsze opadanie szczeki kolegow z np. iphonem 3gs kiedy pokazuje im zdjecia (robione xperia) w htc albumie. ostrosc i kolory powalaja. :)

heh ;) mi najbardziej sie podoba gdy wlaczam Xperkową kamere i gdy ekran podgladu zdjecia tak ładnie się rozświetla ! bardziej niz podczas normalnego użytkowania ... kolorki wtedy są naprawde ładne, kontrast świetny...

no i powtorze... przyciski ... boooooskie przyciski ktorych nie ma ani diamond, ani touch pro, ani hd ... uwielbiam je... i bardzo żałuje że nowa xperia będzie ich pozbawiona :/
my work: