Zastanawiam sie nad kupnem Xperii - wskazowki mile widziane

• 83 Odpowiedzi
  • 11323 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
Odp: Zastanawiam sie nad kupnem Xperii - wskazowki mile widziane
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 04, 2009, 22:18:39 »
Cytat: Damianoo  Dzisiaj o 20:39:56
+ Czy da się podnieść jakimś sposobem bitrate czy framerate video?! W diamondzie idą znośnie, ale o tych w X1 dużo złego czytam ;/
Po Sony-Erisconie można by spodziewać się czegoś dobrego, niestety aparat jest jak w wszystkich PDA z WM  Jest programik, ale nie działa na polskich romach.

A jak z 'lagowaniem' aparatu? Na filmikach widzę że menu włącza się baaaardzo powoli i laguje

Cytat: Damianoo  Dzisiaj o 20:39:56
+ I ostatnie. Jak z jakością słuchawek dołączonych do zestawu? Warto kupować nowe?!
Cóż słochawki są dokanałowe i jak to z wszystkimi dokanałówkami dają głośny dźwięk. Jeśli jesteś audiofilem to powinieneś kupić nowe słuchawki i iPoda.

O nie tak nie zrobie :D nie mam tyle szmalu, dlatego musi mi wystarczyć to co na x1

Może lepiej wybrać Pro ?

Pozdrawiam

*

Offline bronx

• 254
  • Sprzęt: htc Desire S, Dell XPS M1330, iPad (2012)
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 04, 2009, 23:57:11 »
lmao  :E

co znaczy IMAO? :E

Laughing My Ass Off  :grin: istnieje jeszcze mutacja LMFAO  :mrgreen:

co do tematu, to podgrzeje atmosfere:

po instalacji r3a sygnal jest lepszy, xperia jest glosniejsza, panele bardziej sprawne, media xperience panel tez jest duzo responsivniejszy, podczas gry w nfsu zniknal jakis dziwny parosekundowy lag ktory mialem wczesniej i ogolnie jakis taki jeszcze bardziej stabilny i szybki sie sprzecik zrobil. doinstalowalem wszystko co trzeba, porobilem tweaki, zapodalem kamere nieoficjalna r3a i mobile shell 3. powiem tak - zmienie ja dopiero na x2.

amen.

*

Offline robertnik

• **
  • 107
    • NC10 forum
  • Sprzęt: Xperia X1; NC10
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 05, 2009, 00:07:10 »
Czyli krok w dobrą stronę :) Osobiście nie widzę powodu by pozbawić się użyteczności i wrażeń estetycznych manilli, więc oficjalka odpada...
M3000 ROM NBD v8.2
G900 ROM ROM PLK XIP 20755 SYS 20755 Beta 3 By Felix
Xperia ROM genesis.one 1.6 PL

*

Offline bronx

• 254
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 05, 2009, 00:31:46 »
tzw. kwestia gustu. ja myslalem, ze bez m2d juz sie nie obede, a tu prosze jaka niespodzianka. mobile shell to jednak moja para kaloszkow.

*

Offline robertnik

• **
  • 107
    • NC10 forum
  • Sprzęt: Xperia X1; NC10
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 05, 2009, 00:45:22 »
"m2d" to jak skosztujesz m3d... na Touch HD miodzio, nad X1 trzeba jeszcze troszkę popracować.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2009, 00:47:16 wysłana przez robertnik »
M3000 ROM NBD v8.2
G900 ROM ROM PLK XIP 20755 SYS 20755 Beta 3 By Felix
Xperia ROM genesis.one 1.6 PL

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 05, 2009, 12:23:59 »
+ Zajętość ramu przy TF3D, w diamondzie kilka godzinek i 90% ;/ Jak tutaj? A jak bez softu z Tf3D

no na start na romie fabrycznym dostajesz 150 mb ramu wolnego. to bardzo dużo, mi ram oscyluje na poziomie 30~35% procent, nawet przy włączonej operze, wmIRC, palringo i mp3 nie zdażyło mi się by spadł poniżej 50%...

więc jest potencjał :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline amonlb

• **
  • 103
  • Show me what you got
  • Sprzęt: HTC Trinity, Samsung Omnia, Zte Blade
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 07, 2009, 17:54:36 »
Jak dobrze pójdzie to po wakacjach dołączę do grona posiadaczy SEX1  :O~ i wiem że pierwsze co zrobię to zainstaluje spb mobile shell 3.x bo nie dam rady obejść się bez tego wspaniałego UI.

*

Offline Damiiianos

• 4
  • Sprzęt: sex1 lub htc touch pro
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 07, 2009, 20:42:55 »
Ja po wakacjach też miałem być posiadaczem xperi ale jak dowiedziałem się, że ona pęka to wezmę touch pro ;)

*

Offline Szadzik

• **
  • 197
  • Sprzęt: SE X1, HP IQ830UK, Nikon D90
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 07, 2009, 20:48:09 »
Haha, mnie tam nic nie pęka.

To że kilku/ kilkunastu osobom na skale światową pękła, nie znaczy, że u wszystkich się to dzieje.
Gadget Tales:
OT MaxDB, CD1, CD5, J5, GD96, ME45, T68i, X6, CX65, A925, E398, MPx200, X6-2, OT715, D600E, W810, M600i, BB Pearl, W880, N95 2, P1i, XDA Ignito, W880 SE X1 + IQ830UK + Nikon D90
www.justaphotographer.co.uk

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 07, 2009, 21:45:08 »
tak jak wyżej, nie musi pękać :) pozatym jest gwarancja i opcja sprzedaży.

*

Offline Damiiianos

• 4
  • Sprzęt: sex1 lub htc touch pro
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 08, 2009, 17:28:09 »
Sam już nie wiem co myśleć o tym pękaniu ;) Jedni mówią, że to czeka każdego a jedni, że nie pęka. Bo ogólnie sex1 poszedł bardzo cenowo w dół i po wakacjach będzie mnie na niego stać.

*

Offline bronx

• 254
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 09, 2009, 23:24:11 »
"m2d" to jak skosztujesz m3d... na Touch HD miodzio, nad X1 trzeba jeszcze troszkę popracować.

i na tym polega dowcip, ze mnie m3d podoba sie mniej niz m2d. przesadnie zamula system, zre zasoby, pamiec i miejsce. do tego skroty do kontaktow mniej kiczowate w m2d i podglad smsow tez mi bardziej w niej odpowiadal. ... ale to juz przeszlosc. :)

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 10, 2009, 18:05:16 »
też wolałbym manillkę 2D. dużo sprawniej działała i miała mniej tych fajerwerków...
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline xeo00

• 34
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 27, 2009, 16:08:19 »
U mnie nic nie pęka, bo nówka szt , dopiero odebrana z Ery :wink:

jakby ktoś chciał kupić to niech wali na priv.
Jak dla mnie za maly ekran... :-(
zmienie sobie na HD

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 27, 2009, 17:34:40 »
U mnie nic nie pęka, bo nówka szt , dopiero odebrana z Ery :wink:

jakby ktoś chciał kupić to niech wali na priv.
Jak dla mnie za maly ekran... :-(
zmienie sobie na HD

Ja tam bez klawiatury sprzętowej się już nie mogę obejść więc dla mnie urządzenia pokroju HD, czy Topaza są całkowicie niefunkcjonalne. Ekran w x1 rzeczywiście mógłby być większy, ale idzie się przyzwyczaić. Dla maniaków wydajności przydałby się lepszy procek. Do podstawowych zastosowań Qualcomm w zupełności wystarczy. Po przetestowaniu całej masy gotowanych romów postanowiłem skorzystać z rady bronx`a i zaopatrzyć się w r3a. Teraz jestem naprawdę bardzo zadowolony z "kultury" pracy xperii :D

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 28, 2009, 11:15:57 »
jak ja wrocilem do czystego pl r3a, dziala wspaniale :)
te angielskie romy to przebajerowane, bugi maja, a na nowym spb ms i 30 procent zajetosci na starcie ! :D

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 28, 2009, 15:20:05 »
Na tyle duzo ramu jest w xperii ze nie sposob go zajac. Nigdy bedac w jej posiadaniu nie przekroczylem progu 70% zajetosci...
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 28, 2009, 16:31:30 »
Na tyle duzo ramu jest w xperii ze nie sposob go zajac. Nigdy bedac w jej posiadaniu nie przekroczylem progu 70% zajetosci...

a ja zajołem.. na angielskim touch it z tf3d2 :/ tam na starcie było 40% a jak doinstalowało sie coś to 50% jak nic :/ niemniej trudno jest to zrobić
na r3a czystym nawet nie próbuję bo nie zdołam z nikąd 100% wyciosać w normalnym użytkowaniu :]

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 28, 2009, 22:23:24 »

a ja zajołem.. na angielskim touch it z tf3d2 :/ tam na starcie było 40% a jak doinstalowało sie coś to 50% jak nic :/ niemniej trudno jest to zrobić
na r3a czystym nawet nie próbuję bo nie zdołam z nikąd 100% wyciosać w normalnym użytkowaniu :]

Ja mam r3a angielski. Nie wiem czemu jakoś nie mogę się przyzwyczaić do romów po polsku. A co do "dyskotekowych" romów to już się wyleczyłem z tego. Najlepiej wgrać czysty rom i samemu go usprawniać.

*

Offline linshi

• 555
  • Od pytań jest forum.
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 04, 2009, 02:56:30 »

Ja mam r3a angielski. Nie wiem czemu jakoś nie mogę się przyzwyczaić do romów po polsku. A co do "dyskotekowych" romów to już się wyleczyłem z tego. Najlepiej wgrać czysty rom i samemu go usprawniać.
I przy kazdym .cab odejmij pare % z ramu.
Co masz na myśli dyskotekowe romy ? Te które oferują wiecej niż stock rom ?
Te w krórych masz wszystko wgotowane i nie musisz instalować cabów ? ( kazdy zainstalowan .cab == wiecej ramu niż to samo ale wgotowane w rom)
Co do romów po polskju dlaczego nie, r3aa PL moim zdaniem działa lepiej niż r3aa uk.
Czy aby na pewno ?

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 07, 2009, 09:40:53 »

I przy kazdym .cab odejmij pare % z ramu.
Co masz na myśli dyskotekowe romy ? Te które oferują wiecej niż stock rom ?
Te w krórych masz wszystko wgotowane i nie musisz instalować cabów ? ( kazdy zainstalowan .cab == wiecej ramu niż to samo ale wgotowane w rom)
Co do romów po polskju dlaczego nie, r3aa PL moim zdaniem działa lepiej niż r3aa uk.

nie chodzi mi ogólnie o gotowane romy, tylko o romy przeładowane bajerami graficznymi.

« Odpowiedź #51 dnia: Lipiec 19, 2009, 00:37:33 »
ja też się kiedyś zastanawiałem nad kupnem Xperii, niestety. Codziennie żałuję tego zakupu.  Cegła która zazwyczaj kiedy chce się gdzieś szybko zadzwonić, robi sztuczkę i zamiast otwierania się ekranu z telefonem otwiera na przykład Automapę. itp.  Odradzam.
Nie pęka obudowa, z nowym romem głośniej dzwoni, internet działa stosunkowo nieźle. Ale jako telefon - porażka.

*

Offline michael_13

• *
  • 55
    • MiChaeL_13
  • Sprzęt: SE W610, Samsung Omnia, Xperia X1, HTC HD2
« Odpowiedź #52 dnia: Lipiec 19, 2009, 09:36:16 »
Ja też kiedyś się zastanawiałem nad kupnem Xperii, zdecydowałem się mimo lęku pękającej obudowy. Moja Xperia jest z serii 09w14 po tygodniu używania nie ma żadnych śladów zużycia, pęknięć itp. Ale to dopiero tydzień, jestem dobrej myśli.
Co do wypowiedzi poprzednika, jest w niej sporo prawdy. Zgodzę się, że dostosować ten telefon do użytku jako 'telefon' jest ciężko. Ja xperie głównie kupiłem do zabawy a w tym przypadku spełnia swoją rolę. Wiem, że po sporu modyfikacjach (także po zmianie nawyków po tradycyjnej słuchawce) ten telefon jest w stanie być poręczniejszy niż niejeden inny. Ale to po prostu trzeba mieć czas, chęci i zapał. Bo to jest wyższa szkoła jazdy. A jeśli nie znasz się totalnie na systemie operacyjnym, boisz się cokolwiek instalować to ten telefon nie jest dla ciebie.

PS. Niestety polski internet jest ubogi w wiedzę o xperii, więc jeśli chcesz się bawić tym telefonem a nie znasz angielskiego będziesz miał ciężko.

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #53 dnia: Lipiec 19, 2009, 22:20:54 »
Ja głównie używam telefonu. I jak tylko skosztowałem tf3d, stwierdzziłem że "to jest to". Pierw z caba, później custom romy. Kilkanaście dni temu przesiadłem sie na Valkyrie Firestorm i najnowsze radio (mimo różnych opinii). Wczoraj rano odłączyłem od ładowarki. Dziś gdy piszę (po 22) 68% baterii, a było ze dwadzieścia minut rozmów. TF3D śmiga jak miło, kilka najważniejszych kontaktów pod ręką, reszta kontaktów błyskawicznie do odnalezienia. Całoekranowa identyfikacja kontaktu (S2U2) a przy okazji fajne blokowanie ekranu, oczywiście dzwonki personalizowane. DO tego automatyczne przełączanie profilu - to miałem w starszych E/// w nowych już nie ma.  Jako telefon sprawdza się nieźle, a do tego wszystkie zalety smartfona i nawigacji.

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #54 dnia: Lipiec 20, 2009, 00:02:00 »
Dziwią mnie trochę wypowiedzi typu "porażka bo nie sprawdza się jako telefon"Przecież Xperia jest przede wszystkim  PDA a funkcje telefonu są tu bardziej dodatkiem niż podstawową funkcją. Jeśli ktoś chce przede wszystkim telefonu to niech kupi sobie Jakąś Nokie. 

« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 26, 2009, 19:37:53 »
kajam się i przepraszam za to , że ośmieliłem się miec własne zdanie i je wypowiadać na publicznym forum i że niechcąco skalałem niedobrymi słowami tak wspaniałe arcydzieło jakim jest ten telefon.
Nadal jednak żałuję zakupu ...

*

Offline linshi

• 555
  • Od pytań jest forum.
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 26, 2009, 19:43:44 »
Przeprosiny przyjęte ;)
Czy aby na pewno ?

*

Offline surcouf

• **
  • 156
    • Sherkin Island
  • Sprzęt: Xperia X1; Galaxy Tab 2; Xperia T
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpień 29, 2009, 23:21:51 »
kajam się i przepraszam za to , że ośmieliłem się miec własne zdanie i je wypowiadać na publicznym forum i że niechcąco skalałem niedobrymi słowami tak wspaniałe arcydzieło jakim jest ten telefon.
Nadal jednak żałuję zakupu ...

Jaki problem? zamiast żałować i wylewać gorzkie łzy, sprzedaj ;)
Tungsten W; FS n560; iPAQ 4350; Xperia X1; HTC HD2Xperia X10mini; Motorola XOOM; Nokia Lumia 800; Galaxy S3; Galaxy Tab 2; Xperia T

*

Offline mravel

• 22
  • Sprzęt: XDA IIi
« Odpowiedź #58 dnia: Wrzesień 08, 2009, 15:28:58 »
Witam
Jestem posiadaczem HTC Artemis'a. Mam mozliwosc wymiany sprzetu na m.in. Xperie.
Telefon bardzi mi sie podoba. Chcialbym sie spytac uzytkowników czy warto sie za niego zabrac czy lepiej brac cos w desen MDA Compact IV lub Vario IV?
Z tego co czytalem telefon ma kilka wad m.in. pekajaca obudowe.

*

Offline pszem

• **
  • 157
    • Fotografia
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #59 dnia: Wrzesień 08, 2009, 15:35:14 »
co do obudowy, ja osobiscie nie doswiadczylem tego defektu choc telefon mam od pol roku i jakos szczegolnie go nie oszczedzam
sam uzywalem artemisa, przesiadlem sie z niego na asusa p750 w arte draznil mnie blak klawy sprzetowej, asus mial male problemy z ramem zaledwie 64MB i zdazalo mu sie czasami zamulic :)
uzywam obecnie X1 i nie powiem na nia zlego slowa poza scierajaca sie farba z klapki baterii, wykonanie moim zdaniem jest niezle czuc w dloni ze masz kawal dobrze zrobionego sprzetu :)