X1 XPERIA - kiedy język PL

• 25 Odpowiedzi
  • 10090 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline karlos

• *
  • 64
  • Sprzęt: HTC TyTn II HTC Diamond 2, HTC Touch HD HTC Touch Pro 2
X1 XPERIA - kiedy język PL
« dnia: Styczeń 28, 2009, 14:48:55 »
Witam - w szukajce nie znalazłem więc zadaję pytanie do wtajemniczonych w X1

Właśnie wziąłem do testów X1 z dużym zamiarem zakupu. Generalnie przesiadam sie z HTC TyTn II
więc zamiany nie wielkie ale na plus. Problem jedynie tkwi w MENU w języku PL
podobno nie ma jeszcze "marchwy"

Ma ktoś może info kiedy pojawi sie spolszczenie ??
Bardzo mi zależy na tej informacji ponieważ mocno wpłynie to na podjęcie
mojej decyzji co do zakupu X1 - kolejny w kolejce stoi HTC Touh Pro lub Diamond

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Odp: X1 XPERIA - kiedy język PL
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 28, 2009, 15:08:31 »
przenosze do venusa

*

Offline lukasha

• *
  • 87
  • Sprzęt: Xperia X1
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 28, 2009, 15:20:27 »
Ma pojawić się w q1

*

Offline karlos

• *
  • 64
  • Sprzęt: HTC TyTn II HTC Diamond 2, HTC Touch HD HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 29, 2009, 13:55:29 »
dzwoniłem wczoraj do przedstawiciela SE
Powiedział NIEOFICJALNIE że w marcu mają wyjść X1 z PL menu
Niestety nie będzie to "nakładka" spolszczająca tylko cały soft
Więc będzie się to wiązało z jego zmianą.
Co za tym idzie powiedział jeśli my to zrobimy stracimy prawa gwarancyjne.
Kiedy powiedziałem że zawsze przed wysłaniem można trzasnąć twardy reset
i wysłać - powiedział że dobrze kombinuję ale nie zawsze się da - zależy oczywiście od usterki

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 29, 2009, 14:30:06 »
kupowałem diamonda z polskiej dystrybucji z taką nakładką pierwsze co to musiałem ją usunąć bo qualcoom ledwo zipał
jedno szczęście ze nie będzie nakładki

jak zmienisz rom to twardy rest nie przywroci orginalnego trzeba go wgrac
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 29, 2009, 15:08:56 »
czyli wystarczy wgrać przed wysłaniem stary rom i będzie git ??

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 29, 2009, 19:30:37 »
stary rom i spl (zabezpieczenie przed wgrywaniem innych romów)
i nie bedzie widac ze ktos manipulowal z softem
no ale jak usterka nie będzie pozawalala na wgranie romu moze byc lipa.
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline zxc

• *
  • 65
  • Sprzęt: XperiaX1
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 29, 2009, 20:49:27 »
utratę gwarancji może spowodować wgranie nieautoryzowanego oprogramowania.... a czy oryginalny ""polski" ROM wydany przez SE jest nieautoryzowanym oprogramowaniem???
  ... jeśli nabyłem telefon z oficjalnej dystrybucji w Polsce a będzie do niego dostępna wersja oprogramowania PL powinni mi to wgrać oficjalnie w serwisie SE... może za niewielka oplata...(możliwości techniczne przecież są). ..
...ale samodzielne uaktualnienie do oficjalnej wersji nie powinno ponosić utraty gwarancji!!!!!...
(ja na miejscu SE jesli kozystam z polskiej wersji oprogramowania do aktualizacji ....dalbym opcje mozliwosci  wyboru jezyka ang/pol (po przygotowaniu polskiego romu)) 

mi angielski nie przeszkadza wiec nie będę zmieniał naPl (pewnie nie dopracuja tak wersji Pl jak UK)

jeśli się mylę niech ktoś bardziej biegły w prawie mnie poprawi....

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 29, 2009, 21:14:39 »
Całkiem oficjalnie w erze powiedzieli mi że kiedy bdzie nowy polski rom spokojnie go wgrają, równie oficjalnie - mam maila do dziś, SE napisał mi że w q1 planowany jest rom polski i zupełnie spokojnie mogę go wgrać bez utraty gwarancji. Wię w SE chyba sami nie wiedzą co mają i kiedy to wyjdzie :)

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 29, 2009, 21:28:40 »
jak bedzie z polskiej dystrybucji to nie ma problemu jest programik do aktualizacji i na pewno zmieni na nowszy rom i jak bedzie polski to na polski

mialem diamonda z polskiej dystrybucji i chyba nadal nie ma polskiego romu, pomimo ze w erze mają od początku czy w orange

moze polski rom wyjdzie w erze albo innej sieci ale w polskiej dystrybucji moze byc nadal angielska wersja

*

Offline lukasha

• *
  • 87
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 30, 2009, 00:53:57 »
utratę gwarancji może spowodować wgranie nieautoryzowanego oprogramowania.... a czy oryginalny ""polski" ROM wydany przez SE jest nieautoryzowanym oprogramowaniem???
  ... jeśli nabyłem telefon z oficjalnej dystrybucji w Polsce a będzie do niego dostępna wersja oprogramowania PL powinni mi to wgrać oficjalnie w serwisie SE... może za niewielka oplata...(możliwości techniczne przecież są). ..
...ale samodzielne uaktualnienie do oficjalnej wersji nie powinno ponosić utraty gwarancji!!!!!...
(ja na miejscu SE jesli kozystam z polskiej wersji oprogramowania do aktualizacji ....dalbym opcje mozliwosci  wyboru jezyka ang/pol (po przygotowaniu polskiego romu)) 

mi angielski nie przeszkadza wiec nie będę zmieniał naPl (pewnie nie dopracuja tak wersji Pl jak UK)

jeśli się mylę niech ktoś bardziej biegły w prawie mnie poprawi....

Jeżeli użyjesz narzędzia SEUS do wgrania software to nie wgra się język polski tylko ta costomizacja, którą miałeś (czyli UK) tylko w nowszej wersji. Lokalne serwisy do flashowania używają narzędzie Emma, które nie daje mi możliwości zmiany costomizacji (więc zmiana nawet odpłatna w lokalnych serwisach odpada).  Można zmienić w sposób nieoficjalny - a wszelkie ingerencje w oprogramowanie narzędziami nieautoryzowanymi przez SE powoduje utratę gwarancji (pod warunkiem wykrycia ingerencji). Co do zmiany w serwisach centralnych - to tam jest zmiana costomizacji możliwa... Jednakże podobno problem stanowią nie warunki techniczne lecz licencja na Windowsa.

Całkiem oficjalnie w erze powiedzieli mi że kiedy bdzie nowy polski rom spokojnie go wgrają, równie oficjalnie - mam maila do dziś, SE napisał mi że w q1 planowany jest rom polski i zupełnie spokojnie mogę go wgrać bez utraty gwarancji. Wię w SE chyba sami nie wiedzą co mają i kiedy to wyjdzie :)

Co do Ery - otrzymali oficjalny komunikat o tym, że zmiana języka nie będzie możliwa. Komunikat ten widoczny jest gdy klikną opis telefonu (dotyczy to na pewno Salonów Firmowych, nie wiem jak sprawa ma się z POSami). Więc jeżeli napisali, że zmienią to może jakimiś własnymi kanałami czyli powodując utratę gwarancji.

PS. czy Tobie to powiedział ktoś z Salonu Firmowego, czy z POS, a może Autoryzowany Doradca Biznesowy?

« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2009, 01:09:23 wysłana przez lukasha »

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 01, 2009, 12:06:38 »
Człowiek w salonie dzwonił na linię i przekazał mi słuchawkę - rozmawiałem z technikiem czy cuś.

*

Offline lukasha

• *
  • 87
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 01, 2009, 13:53:18 »
Człowiek w salonie dzwonił na linię i przekazał mi słuchawkę - rozmawiałem z technikiem czy cuś.

Niestety obawiam się, że ktoś wprowadził cię w błąd

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 01, 2009, 15:42:50 »
Jeżeli użyjesz narzędzia SEUS do wgrania software to nie wgra się język polski tylko ta costomizacja, którą miałeś (czyli UK) tylko w nowszej wersji. Lokalne serwisy do flashowania używają narzędzie Emma, które nie daje mi możliwości zmiany costomizacji (więc zmiana nawet odpłatna w lokalnych serwisach odpada).  Można zmienić w sposób nieoficjalny - a wszelkie ingerencje w oprogramowanie narzędziami nieautoryzowanymi przez SE powoduje utratę gwarancji (pod warunkiem wykrycia ingerencji).

A jak to ma się do metody przez kartę SD? Wgrywasz dowolny oficjalny na kartę, zmieniasz nazwę i rozszerzenie i już. Na xda-dev były informacje od ludzi, którzy do europejskich wgrywali oryginalne romy NAM bez żadnych problemów... Efekt masz identyczny jak po aktualizacji przez SEUS, tylko inny rom (język).

*

Offline lukasha

• *
  • 87
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 01, 2009, 16:55:20 »
Jeżeli użyjesz narzędzia SEUS do wgrania software to nie wgra się język polski tylko ta costomizacja, którą miałeś (czyli UK) tylko w nowszej wersji. Lokalne serwisy do flashowania używają narzędzie Emma, które nie daje mi możliwości zmiany costomizacji (więc zmiana nawet odpłatna w lokalnych serwisach odpada).  Można zmienić w sposób nieoficjalny - a wszelkie ingerencje w oprogramowanie narzędziami nieautoryzowanymi przez SE powoduje utratę gwarancji (pod warunkiem wykrycia ingerencji).

A jak to ma się do metody przez kartę SD? Wgrywasz dowolny oficjalny na kartę, zmieniasz nazwę i rozszerzenie i już. Na xda-dev były informacje od ludzi, którzy do europejskich wgrywali oryginalne romy NAM bez żadnych problemów... Efekt masz identyczny jak po aktualizacji przez SEUS, tylko inny rom (język).

Pewnie się wgra jednakże zauważ, że aktualizacja nie będzie dokonana w sposób autoryzowany przez SE (w domowym zaciszu możesz jedynie zmienić oprogramowanie za pomocą SEUS). Jeżeli serwis wykryje ingerencje to pewnie odmówi naprawy gwarancyjnej. Pytanie jest jescze czy serwis będzie miał czas na to aby sprawdzać czy była ingerencja w soft (tam liczy się czas).

*

Offline Alwarez

• **
  • 239
  • iPhone 4S
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 01, 2009, 17:28:30 »
jak pojawi się nwa wersja softu t można to zrobić za pomocą oprogramowania SE "update service".

*

Offline lukasha

• *
  • 87
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 01, 2009, 18:05:40 »
jak pojawi się nwa wersja softu t można to zrobić za pomocą oprogramowania SE "update service".

Ta aplikacja wgra Tobie tylko tą customizację jaką miałeś czyli jeżeli miałes wersję angielską to to narzędzie wgra angielską, a nei np. polską.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 01, 2009, 18:08:46 »
Głupie stwierdzenie, ale po prostu zróbcie sobie polską wersję :sleepy:
To nie zajmie dłużej niż kilka dni.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 01, 2009, 19:02:07 »
Pewnie się wgra jednakże zauważ, że aktualizacja nie będzie dokonana w sposób autoryzowany przez SE (w domowym zaciszu możesz jedynie zmienić oprogramowanie za pomocą SEUS). Jeżeli serwis wykryje ingerencje to pewnie odmówi naprawy gwarancyjnej. Pytanie jest jescze czy serwis będzie miał czas na to aby sprawdzać czy była ingerencja w soft (tam liczy się czas).

Zaraz zaraz. Mam oryginalny rom, oryginalny bootloader. Wrzucam oryginalny rom na kartę. Uruchamiam dokładnie w takim trybie, jakiego wymaga SEUS. Nie ma ani śladu, że był tam jakikolwiek hardSPL. O jakiej ingerencji mówisz? O jakich śladach? A jak zaraz po tym zapuszczę SEUS, który oczywiście pobierze mi ten sam rom, który wgrałem?

*

Offline Alwarez

• **
  • 239
  • iPhone 4S
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 01, 2009, 19:23:07 »

Ta aplikacja wgra Tobie tylko tą customizację jaką miałeś czyli jeżeli miałes wersję angielską to to narzędzie wgra angielską, a nei np. polską.
Customizacja do nie wgrywanie ROM-u to  jedynie rodzaj zbrandowania go (aplikacje, ustawienia etc..).

*

Offline lukasha

• *
  • 87
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 01, 2009, 19:35:46 »

Customizacja do nie wgrywanie ROM-u to  jedynie rodzaj zbrandowania go (aplikacje, ustawienia etc..).

Owszem ale jezeli customizacja softu jest opisana jako generic UK wówczas aplikacja SEUS wgra tą samą customizację czyli generic UK, a co za tym idzie ROM będzie cały czas po angielsku. Np. spróbujcie za pomocą SEUS na generic UK wgrać choćby generic FR. Nie uda się gdyż SEUS stwierdzi, że zainstalowany jest soft UK o customizacji Generic i wgra również UK tyle, że zaktualizowanego.

*

Offline Alwarez

• **
  • 239
  • iPhone 4S
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 01, 2009, 19:39:09 »
codziło mi o nie mylenie pojęć takich jak ROM i jego customizacja.

*

Offline lukasha

• *
  • 87
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 01, 2009, 21:43:34 »
ok, masz rację...

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 07, 2009, 19:16:47 »

*

Offline dameon

• **
  • 187
  • Sprzęt: iPhone 4S 32GB White
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 07, 2009, 21:36:51 »
lol36256  :E Przecież język PL jest dostępny od dobrych kilku miesięcy.

*

Offline Stone16

• *
  • 74
  • Sprzęt: SeX1| liX2.4 PLK / HTC HD2| WP7.5 Mango 7720 PLK
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 08, 2009, 20:43:35 »
gość jest nowy to jego pierwsza wiadomość zobacz.
chciał się wykazać.
xD