http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=442154
tu masz caly watek o tym
co do wyboru to indywidualna sprawa wedlug potrzeb ja lubie wszystko mające wiec nie moglbym sie obyc bez klawiatury czy porządnego pada tu są dwa optyczny i zykły, czy nawet flesha jesli nie masz takich potrzeb to na pewno warto wziasc z wiekszym ekranem
...dla mnie xperia jest w porzadku w HD najbardziej przekonywal mnie olbrzymi wyswietlacz, szkoda tylko ze w X1 zrobili waziutki ten ekran

Ogolnie to xperi ma mnostwo zalet: wzronictow oraz jakosc obudowy( wg mojego gustu najladniej prezentuje sie black) , dobry aparat(mam wrazenie ze nawet lepszy od HD-ka ale w koncu SE ma w tym doswiadczenie, nagrywanie filmow kolejna przewaga, diody informujace o stanie urzadzenia-nie banalne

napewno klawiatura sprzetowa( chociaz dla mnie nie jest piorytetem) , bardzo rozbudowane MENU PANELS, tak jak wspomniales pad(optyczny oraz zwykly) a bym zapomnial jeszcze posiad diode led ( plus funkcja latarki) i przy tym jest maly i zgrabny
...do wad moge zaliczyc: grubosc oraz waga urzadzenia z tym ze nie wypada najgorzej a napewno lepiej od HTC PRO, ekran przy krawedziach nie jest plaski, z czasem moga wystepowac luzy na sliderze, waski ekran, brak eqalizera(mogliby wmontowac Audio Booster z diamonda) ...
Przypomnialem sobei o najwazniejszej sprawie, jak z jakoscia oraz glosnoscia rozmow? Jak ktos do Ciebie dzwoni, odbierasz sluchawke i w tej sekundzie slyszysz rozmowce? reaguje odrazu nie ma minimalnych opoznien jak w dimaondzie? uffff.....

pozdrawiam...