Przyśpieszenie X1

• 19 Odpowiedzi
  • 5738 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline eddi666

• *
  • 64
  • Sprzęt: Xperia X1
Przyśpieszenie X1
« dnia: Luty 21, 2010, 08:48:32 »
Głównym, kolejnym uszczerbkiem X1 jest jej prędkość. Po zainstalowaniu nie wiadomo jak szybkiego romu czy też dużej ilości aplikacji po pewny czasie X1 zaczyna diametralnie zwalniać lub też pojawiają się błędy w postaci zapychania pamięci("zamulanie") oraz zawieszaniu się widoczne zwłaszcza przy przełączaniu ekranu z poziomego na pionowy i na odwrót.

Do wykonania tzw. tuningu X1 potrzebujemy:

1.Advanced Configuration Tool - http://www.4shared.com/file/194782697/e4c96ac1/Advanced_Configuration_Tool_33.html

2. oraz SD TuneUP.cab - http://www.4shared.com/file/194782312/5ab1d6ad/SD_TuneUP.html

Instrukcja:

1. Należy zainstalować modyfikacje: SD TuneUP.cab (jest to tzw. modyfikacja przyśpieszacz odczytu i zapisu na karcie microSD, przyśpieszenie do 8x - odczuwalne, u mnie ładowanie pełne folderu Windows wraz z pokazywaniem wszystkich plików wyniosło 3s )
2. Po zainstalowaniu SD TuneUP.cab należy zainstalować Advanced Configuration Tool
3. Przechodzimy do Performances i ustawiamy wszystko jak na screenie[wybierz tylko jeden rodzaj modyfikacji a) lub b)]:

a)Wersja stabilna:

b)Wersja dla użytkowników zaawansowanych:
(rzadko ale może powodować nieprawidłowe działanie niektórych aplikacjach, bądź też doprowadzić do uszkodzenia romu; plus natomiast jeśli wszystko przebiegnie prawidłowo to mega szybkość B))

4. Po wykonaniu 3[ a) lub b) ] kroku należy zamknąć program, nastąpi restart X1.

Po mniej więcej paru sekundach po uruchomieniu i wpisaniu Sim kodów itp i pojawieniu się HTC Sense bądź też manili od razu zauważalną będzie tzw. lekkość działania X1 oraz przyśpieszenia. Można bezproblemowo grać we wcześniej zacinające się gry oraz inne aplikacje.

Modyfikacje tą testowałem na:
ROM Touch-IT Full Leo oraz liX X2 v2
Karta microSDHC Kingston 8gb class 6

Należy pamiętać że wszystkie aplikacje jeśli tego nie wymagają, powinny być instalowane na karcie pamięci w celu zaoszczędzenia pamięci urządzenia na uruchamiane procesy i inne zadania.

Ja dodatkowo po każdym uruchomieniu na nowo systemu(softresecie lub restarcie X1) uruchamiam CleanRAM w celu wyczyszczenia wolnej przestrzeni pamięci urządzenia.

Zachęcam do testowania oraz dzielenia się informacjami na jakim romie została wykonana operacja tuning a także czy przyniosła oczekiwany skutek.
A także ile aktualnie w procesach pokazuje zużycia. Na mojej X1 jest około 90-110mb wolnej pamięci czyli około 49-55% i wszystko działa płynnie i szybko.
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 14:57:26 wysłana przez eddi666 »

Odp: Przyśpieszenie X1
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 21, 2010, 11:53:19 »
Zrobilem tak jak napisales i sam nie wiem, zuzycie ramu mam na poziomie 55. Nie wiem czy to nie jest czasem efekt placebo - widac to, co chce sie zobaczyc. Moze wytlumaczysz po krotce czemu sluza dabe opcje i dlaczego zmieniamy je tak a nie inaczej. Pozdrawiam.

*

Offline eddi666

• *
  • 64
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 21, 2010, 23:50:44 »
Hmm dziwne bo jako placebo miało nie działać tylko w sposób normalny znaczy namacalno-wizualny(fizyczny)Odpowiedź jest dość prosta. Pamięć telefonu podobnie jak pamięć wirtualna w komputerze może być wykorzystywana jako dodatkowy ram. Zmiana wyżej wymienionych wartości wpływa na szybszy odczyt oraz na szybszy zapis na urządzeniu oraz zwiększa zakres na działanie glyph cachu czyli wyświetlania i wygładzania czcionki na ekranie itp. Dokładnie nie będę Ci tłumaczył dlaczego zmieniasz wartość w taki a nie inny sposób bo by mi posta brakło na napisanie. Potraktuj te wpisy jak dokupienie dodatkowej kości ram do telefonu. I upgrade sterowników graficznych  B)

P.S
Dodałem drugą opcję dla użytkowników zaawansowanych. Nie podawałem jej wcześniej z uwagi na sprawdzanie funkcjonalności modyfikacji oraz jaki wpływ ma na szybkość oraz prawidłowe działanie. Wynik extra pozytywny.(tak X1 powinna działać od zawsze-jeśli oczywiście rom wytrzyma  B))
Mod 2 testowałem na liX 2.5 po zmodyfikowaniu przechodzenie z landscape do portrait i na odwrót trwa max 2s(dokładnie 1,54s).
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2010, 15:04:50 wysłana przez eddi666 »

*

Offline mravel

• 22
  • Sprzęt: XDA IIi
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2010, 09:06:52 »
Powiem krótko - to dziala!

*

Offline radzix27

• **
  • 246
  • Sprzęt: Sony Ericsson XPERIA™ X1i
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2010, 14:51:30 »
U mnie na romie R3AA nie zauważyłem różnicy przy 3b w stosunku do punktu 3a...może dlatego, że ten rom i tak jest szybki :P

> ROM: SGXU Infinite
> RadioROM: 1.14.25.55

*

Offline soltinio

• 253
  • Sprzęt: i5700
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 25, 2010, 20:02:39 »
Testowałem opcje A
 nie wiem czy działa szybciej HTC sense ,nie odczuwam dużej różnicy ale za to folder windows po tej kuracji ładuje się szybciej:)Napewno zmiana tych wartości coś daje:)

Rom Valkyrie_v5.7 FireStorm

Dzięki kolego za poradnik:)

Pozdrowienia
Kaiser - Diamond - złOmnia -SE Xperia -  N85 - Szajsung Szpica:)

*

Offline Rajan

• 47
  • Sprzęt: Sony Ericsson Xperia x1 -8GB, genesis.one 1.2!
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 25, 2010, 23:19:06 »
Testowałem Mod 2 na lix 2.5 póki co działa i jest przynajmniej tak mi się wydaje zdecydowanie szybciej... :ok:  Nie ma tak na prawdę nie wiadomo jak szybkiego wyniku, ale i tak znacznie lepiej i płynniej wszystko się ładuje...:)) POLECAM!

*

Offline eddi666

• *
  • 64
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 26, 2010, 02:42:46 »
Testowałem opcje A
 nie wiem czy działa szybciej HTC sense ,nie odczuwam dużej różnicy ale za to folder windows po tej kuracji ładuje się szybciej:)Napewno zmiana tych wartości coś daje:)

Rom Valkyrie_v5.7 FireStorm

Dzięki kolego za poradnik:)

Pozdrowienia

Zainstaluj sobie jeszcze Resco Explorera(najlepiej w wersji 2010) ładowanie w nim folderu windows z podglądem wszystkich plików łącznie z ukrytymi trwa 5s, bez podglądu ukrytych max 3s)
Możesz też przetestować wersje b)
Testowałem Mod 2 na lix 2.5 póki co działa i jest przynajmniej tak mi się wydaje zdecydowanie szybciej... :ok:  Nie ma tak na prawdę nie wiadomo jak szybkiego wyniku, ale i tak znacznie lepiej i płynniej wszystko się ładuje...:)) POLECAM!
Przetestuj rozsuwanie na liX 2.5. Bo przyśpiesza do 2s z landscape do portrait i z powortem   B)  B)
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 02:46:37 wysłana przez eddi666 »

*

Offline pszem

• **
  • 157
    • Fotografia
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 09, 2010, 15:01:31 »
Witam, podejrzewam ze do dzialania wymagana jest nowa wersja framework'a, wlasnie ja zaciagamz  sieci, ponizej screen na fabrycznej z romu r3aaa
nie jestem pewnien czy sciagam wlasciwa ale jakby co to znalezc je mozna na stronie M$ http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=E3821449-3C6B-42F1-9FD9-0041345B3385&displaylang=en

---edit---
potwierdzam na tyej wersji framework'a soft smiga
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 15:06:15 wysłana przez pszem »

*

Offline szafa81

• 34
    • Forum Mercedes 201-124
  • Sprzęt: SE Xperia
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 19, 2010, 12:15:03 »
zastosowalem opcje B na lix2.5 i folder windows wogole nie chce sie wylistowac w exploratorze ;) w total commanderze trwa to jakies 3 sec

jedyna ulomnosc jaka udalo mi sie zaobserwowac po zmianach
REGULAMIN !!

*

Offline Mosiu

• 44
  • Sprzęt: Xperia
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 06, 2010, 15:58:51 »
Ja przyspieszenia większego nie zauważyłem (LiX X2 v1)
PS. A z ciekawości skąd masz LiX X2 v2??
ericsson t10s->nokia 3310-> sony ericsson t230-> siemens cx65-> sony ericsson k750i@w800i -> HTC Tytn:)->Jak się uda to XPERIA

*

Offline eddi666

• *
  • 64
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 07, 2010, 05:16:12 »
Z tego samego źródła co wersje pierwszą :D
Ale raczej nie licz że ujrzy ona światło dzienne chyba że mistrz wyśle dla innych bo link już trochę temu został usunięty.
Aktualnie i tak jadę na Thanatos v One jakby co :D .
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2010, 05:18:50 wysłana przez eddi666 »

*

Offline soltinio

• 253
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 08, 2010, 17:44:36 »

Jak wygląda ten rom?Zamieścicie go na PDAclub? Na sexperia widziałęm że w fazie testów.Moze by tak go już do szerszego grona puścić ?

*

Offline Wlladyslaw

• *
  • 83
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S4
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 11, 2010, 19:27:07 »

Jak wygląda ten rom?Zamieścicie go na PDAclub? Na sexperia widziałęm że w fazie testów.Moze by tak go już do szerszego grona puścić ?
Mam wrazenie, ze szybciej bedzie LiX 2.6 niz rom od eddi666, o tym romie(Thanatos v One) juz slysze i slysze, ale nie widze.
" Zanim nie skorzystalem z internetu, nie mialem pojecia, ze na swiecie jest tylu idiotow."

*

Offline v!ccy

• *
  • 73
  • Sprzęt: Moto Milestone
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 11, 2010, 20:19:59 »
Radzę się uzbroić w cierpliwość; a jeżeli wydaje Ci się że zrobienie romu jest sprawą prostą i szybką to dlaczego sam nie zrobisz własnego? ...
Nokia 3410>Sharp TM100>SE V600i>SE W800i>Toshi G900>SE X1i>Milestone.

*

Offline soltinio

• 253
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 11, 2010, 21:45:23 »
Przeciez rom już jest gotowy i jest u testerów...od dłuższego czasu.Ja nie mówie ze Eddi sie nim musi dzielić , ja na to nie nalegam, jego sprawa i jego decyzja.
Ci testerzy chyba już sprawdzili większe BUGi , reszta i tak wyjdzie podczas oficjalnej odsłony.Idealnego romu nikt nie zrobi.Popatrz jak robią  kucharze na XDA, wypuszczają  i dostaje wiadomości co poprawić ewentualnie i tak jest przy każdej odsłonie.

*

Offline Wlladyslaw

• *
  • 83
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S4
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 12, 2010, 21:10:22 »
Przeciez rom już jest gotowy i jest u testerów...od dłuższego czasu.Ja nie mówie ze Eddi sie nim musi dzielić , ja na to nie nalegam, jego sprawa i jego decyzja.
Ci testerzy chyba już sprawdzili większe BUGi , reszta i tak wyjdzie podczas oficjalnej odsłony.Idealnego romu nikt nie zrobi.Popatrz jak robią  kucharze na XDA, wypuszczają  i dostaje wiadomości co poprawić ewentualnie i tak jest przy każdej odsłonie.
Powienien to zrobic dawno temu, po drugie powinien zalozyc osobny temat o tym ROMie i czekac na sugestie uzytkownikow, tak jak to robi nasz wielki LINSHI.
" Zanim nie skorzystalem z internetu, nie mialem pojecia, ze na swiecie jest tylu idiotow."

*

Offline szafa81

• 34
    • Forum Mercedes 201-124
  • Sprzęt: SE Xperia
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 12, 2010, 21:40:14 »
eddi666 ma wlasne forum i tam prowadzi support swojego romu zapewne
REGULAMIN !!

*

Offline soltinio

• 253
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 13, 2010, 12:31:21 »
Tak tak wiemy ze Eddi ma własne forum , tylko że tam nic nie ma nowego na temat wyczekiwanego przez nas romu:)
Jak pisałem, to będzie jego sprawa czy podzieli się też na pdaclubie , o to zresztą pytałem chociaż kolega nas chyba nie odwiedza bo nie ma żadnej odpowiezi:)

*

Offline eddi666

• *
  • 64
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 14, 2010, 03:58:31 »
Tak tak wiemy ze Eddi ma własne forum , tylko że tam nic nie ma nowego na temat wyczekiwanego przez nas romu:)
Jak pisałem, to będzie jego sprawa czy podzieli się też na pdaclubie , o to zresztą pytałem chociaż kolega nas chyba nie odwiedza bo nie ma żadnej odpowiezi:)
Jestem dość zawalony ostatnio robotą więc nie miałem jak :D

link do tematu z romem:
http://pdaclub.pl/forum/xperia-%28venus%29/%2814-04-10%29-%28rom%29-thanatos-one/

Przyjmuje zapisy na beta testerów na priv i podaje link do wersji 002 :D