Problemy z SMS.

• 6 Odpowiedzi
  • 1525 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline aleka

• 10
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
Problemy z SMS.
« dnia: Sierpień 15, 2009, 14:47:51 »
Witam,

Xperie mam od 2 miesięcy i sprawuje się dobrze poza licznymi rysami na klapce z tyłu. Chciałbym tutaj poinformować o moim problemie dotyczącym SMS. Zazwyczaj zasięg mam maxymalny i gdy chcę wysłać SMS zazwyczaj komunikat "wiadomość wysłana" widzę po 3-4 godzinach od kliknięcia przycisku "wyślij". Wczoraj wysłałem do kolegi SMS po północy, a po 18 dostałem komunikat "nie można wysłać wiadomości". Mój drugi problem : Gdy dostaje SMS nie wiem o tym, nie dostaję dźwięków, muszę sam ręcznie sprawdzać skrzynkę odbiorczą, a gdy chcę ustawić dźwięk dzwonka to nie działa. Już skracałem MP3 Trimmerem dźwięk do 3 sekund jednak bez efektu.

Za pomoc serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam

*

Offline michael_13

• *
  • 55
    • MiChaeL_13
  • Sprzęt: SE W610, Samsung Omnia, Xperia X1, HTC HD2
Odp: Problemy z SMS.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 15, 2009, 21:04:55 »
Jaką masz wersję Radia? (Radio rom  w start ustawienia system informacje) to odnośnie problemu z smsami, ale ja tu bym bardziej stawiał na problem z siecią, może jesteś na jakiejś starej platformie u operatora (jak masz stary starter i nie zmieniałeś nić krótkim kodem, być może to to)? Najlepiej potestuj z inną karta (inny operator).

Dźwięk smsa ustawiasz w Dźwięki i powiadomiania w ustawieniach, zakładka Powiadomienia, i na liście szukasz nowy sms, sprawdź czy nie masz cichego profilu, mp3 wrzuć do windowsa.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 15, 2009, 21:10:53 wysłana przez michael_13 »

*

Offline Ilendil

• *
  • 59
  • Sprzęt: Xperia X1
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 15, 2009, 21:19:38 »
Oj niestety jestem zielony w tych sprawach i nie wiem gdzie Radio Rom jest napisany. Dla pewności napiszę to co jest napisane w Wersji:

Sys. CE 5.2.21041 (wersja 21042.1.6.1)

Procesor MSM7200A-528MHz

Mogę jeszcze napisać że używam TouchFlo3D dla HTC.

Co do Operatora, jestem w Plusie, jakim krótkim kodem? (przepraszam, jestem kolejnym noobem w sprawach dostyczących takich rzeczy).
Moj tata też ma telefon w plusie i ma normalny zasięg 3G, SMS dochodzą od razu, u mnie nie. Ja nie mam 3G, nie wiem czemu. Karte Sim mam od 3 lat, jest dosyc poniszczona, może to jej problem?

michael, naprawde nie jestem aż tak głupi ^^ próbowałem tak ustawić dzwięk SMS niestety nie da się, albo dzwieku wogole nie odtwarza, albo jest bardzo cichy, profilu cichego nie mam.

Dziękuję za odpowiedź, czekam na następne.

PS. Napisałem z konta kolegi "Aleka" teraz piszę z mojego własnego konta, po zarejestrowaniu, przepraszam za kłopoty.

*

Offline michael_13

• *
  • 55
    • MiChaeL_13
  • Sprzęt: SE W610, Samsung Omnia, Xperia X1, HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 16, 2009, 11:39:26 »
Ok, co do karty twojego taty, to oczywiście mówisz o przypadku jak przełożysz kartę do xperii i wtedy masz 3g itp?
Co do platformy, zapytam tak, po pierwsze czy masz na karte (simplus, mix plus) czy abonament. Jesli na kartę to w jaki sposob sprawdzasz stan konta (czy pojawia ci sie na wyswietlaczu, czy używasz kodu *100#).

Kolejna sprawa, nie wgrywałaś żadnych nieoficjalnych romów? Uaktualniałeś system u siebie w xperii? Telefon ma simlocka? Używasz jakiś turbosimów i innych zdejmujących blokadę? Masz gwarancję na telefon?

Co do wersji Radia, to niestety nie podałeś tego co chciałem;p Ale domyślam się że masz stare, dla pewności prawie dobrze wszedleś w informacje tlko nie ta ikona, ja mam angielski soft, u mnie jest Device Information, w polskiej wersji coś w stylu Informacje o urządzeniu. Po wejściu do tego będziesz miał Radio wersja (u mnie Radio version) i powinno być coś w postaci: 1.14.25.55 (1.06.25.29 albo 1.10.25.18 albo 1.11.25.71 albo 1.11.25.76). Ale jesli po włożeniu innej karty jest ok, to już nie takie ważne.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 11:44:19 wysłana przez michael_13 »

*

Offline Ilendil

• *
  • 59
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 16, 2009, 16:40:09 »
Nie, przekładam karte do Xperii i nadal mam E, natomiast jak przekładam karte swoją do Nokii Ojca to mam 3G. To nie wina karty SIM. Poza tym byłem dzisiaj w salonie plusa i potwierdzili że to nie ich wina.

Mam abonament  w Plusie.

Co do ROMów, miałem najpierw ROM z Xperii a potem TouchFlo3D, nic więcej. Telefon nie ma simlocka, kupiony został na Allegro, mam gwarancję.

Co do Radio Romów to ... nie mam takich liczb jak napisałeś :] Jedyne liczby jakie tak są wpisane to te które podałem wyżej.

W każdym razie Radio Romów nie modyfikowałem :] mam oryginalny z SE podobno...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2009, 16:55:29 wysłana przez Ilendil »

*

Offline thomass

• 38
  • thommee
    • Dj Thom'ass
  • Sprzęt: Nokia N900
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 17, 2009, 13:43:51 »
Może poprostu masz wyłączone 3G w XPERII?

Byc może też XPERIA ma słabszą antene (lub np stare radio) przez co potrzebuje silniejszego sygnału z BTSu (stacji GSM) do  tego aby przełączyc sie w tryb 3G/

*

Offline Ilendil

• *
  • 59
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 17, 2009, 15:36:01 »
3G mam wyłączone w Comm Manager - zapomniałem napisać. Nie da się włączyć, cały czas jest wyłączone. Co zrobić w tym przypadku?

I jeszcze jedno pytanie. Mam gwarancję na X1, czy jeżeli zmienię RadioRom to będę mógł potem przywrócić stary jeżeli chciałbym go oddać do gwarancji? Czy w ogóle da się zmienić RadioRom.

pozdrawiam

EDIT : Dzięki Beju ' owi wszystko działa. Zrobiłem Hard Reset poprzestawiałem w Paśmie i działa.

WIELKIE DZIĘKI BEJU!
« Ostatnia zmiana: Sierpień 17, 2009, 20:15:22 wysłana przez Ilendil »