Problemy z BT, problem z wprowadzaniem PIN

• 4 Odpowiedzi
  • 941 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problemy z BT, problem z wprowadzaniem PIN
« dnia: Grudzień 17, 2008, 21:04:39 »
Mam kilka problemów z moim X1:

1. Jeśli jest włączone wifi, po jakimś czasie (kilka minut na oko) samoczynnie wyłącza się bluetooth.... Dlaczego? To normalne?

2. Powiązałem przez BT X1 z laptopem, w X1 i w laptopie wybrałem tryb "port szeregowy", i nijak nie chce mi się zszynchronizować activesync przez BT. Pojawia się komunikat "Cannot find an existing BT partnership with a PC that supports ActiveSync..." Jak wchodzę w ustawienia BT to chyba jest wszystko ok, jest laptop, wybrany port COM, w laptopie też...

3. To może nie związane z BT, ale czy to normalne, że po włączeniu pojawia się ekranik SE, ekranik WM, potem na chwilkę ekran z klawiaturą do wprowadzenia PIN, ale PINu nie zdążę wprowadzić bo zaraz łądują się panele... dopiero potem trza wejść w Comm Managera, zrobić phone off i on i dopiero da się wprowadzić PIN...

Odp: Problemy z BT, problem z wprowadzaniem PIN
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 17, 2008, 21:15:49 »
Ad. 1 Niestety to normalne. Ale na szczęście dzieje się tak tylko przy włączonym wi-fi. Więc albo wi-fi, albo BT. Na xda-developers jest sposób naprawy tego problemu, niestety zbyt skomplikowany jak dla mnie:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=441439
Ad. 2 Nie wiem, bo łączę się przez USB.
Ad. 3 U mnie jest to samo, ale po załadowaniu panela wystarczy wcisnąć klawisz z zieloną słuchawką i już można wprowadzić pin.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2008, 21:44:54 »
Ad. 1 Niestety to normalne. Ale na szczęście dzieje się tak tylko przy włączonym wi-fi. Więc albo wi-fi, albo BT. Na xda-developers jest sposób naprawy tego problemu, niestety zbyt skomplikowany jak dla mnie:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=441439
Ad. 2 Nie wiem, bo łączę się przez USB.
Ad. 3 U mnie jest to samo, ale po załadowaniu panela wystarczy wcisnąć klawisz z zieloną słuchawką i już można wprowadzić pin.

Ad. 1. - dla mnie też zbyt skomplikowane :( może to ktoś na jakąś łopatologie przetłumaczyć? Za świerzy jestem w WM

Ad. 2. jeszcze sobie nie poradziłem ale kombinuje z portami COM na kompie i w Xperii

AD. 3. Bardzo dziękuję za poradę...  :ok: niby to takie proste rozwiązanie. Przestałem dostrzegac to jako wadę, rewelacyjne rozwiązanie :)
Ale czy to chyba nie powinno tak być?

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2008, 22:15:55 »
3. To może nie związane z BT, ale czy to normalne, że po włączeniu pojawia się ekranik SE, ekranik WM, potem na chwilkę ekran z klawiaturą do wprowadzenia PIN, ale PINu nie zdążę wprowadzić bo zaraz łądują się panele... dopiero potem trza wejść w Comm Managera, zrobić phone off i on i dopiero da się wprowadzić PIN...
Właśnie odkryłem przyczynę (przynajmniej u mnie). Ponieważ zainstalowałem sobie pakiet programów SPB, które współpracują ze standardowym Today'em, odznaczyłem w XperiaTweaks opcję ładowania wybranego panelu na starcie. Teraz po włączeniu fona lub po soft resecie ładowany jest Today, a po nim ekran telefonu do wprowadzenia PINu.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 20, 2008, 23:02:14 »
Ad.3. - zanim zainstalowałem Xperia Tweaks też mi się tak działo...