Problem z przestawiającym się losowo zegarem

• 4 Odpowiedzi
  • 1052 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z przestawiającym się losowo zegarem
« dnia: Czerwiec 11, 2010, 08:45:45 »
Witam,
Kupiłem nedawno używany egzemplarz X1 i wszystko śmiga świetnie, oprócz jednego mankamentu - przestawia się losowo o losowe wartości zegar i to ten systemowy (staram się nie używać nakładek).
Czasem jak wybudzam telefon z wygaszenia to przez sekundę widzę poprawną jeszcze godzinę, a po chwili jest już jakaś inna, kompletnie losowa, czasami przestawia się o 23 minuty czasami o 6h i 12min itp, ale zawsze do tyłu (późni się). Jest to solidnie upierdliwe ;). Gdzieś na angielskich forach trafiłem na wzmiankę o tym, że któryś z modeli HTC miał tą samą przypadłość i wyszedł jakiś fix na to, ale nie było tam skonkretyzowane co za model i gdzie ten odnośnik. Jak by ktoś gdzieś słyszał o podobnym problemie i rozwiązaniu dla X1 to proszę o pomoc.
Pozdr. Arek

Odp: Problem z przestawiającym się losowo zegarem
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 11, 2010, 10:24:48 »
Miałem podobny problem u siebie. U mnie zegar przestawiał się do "tyłu" tak że 2 razy zaspałem do pracy :) Zrobiłem dwie rzeczy tego samego dnia (sugerowane przez support SE) i tak naprawdę nie wiem która z nich pomogła:
1. W menu Ustawienia -> Telefon -> Strefy czasowe odznaczyłem opcję "Automatyczna zmiana strefy czasowej i ustawień zegara"
2. Nie chcąc ponownie zaspać (nie czekając na efekty z punktu 1) ponownie wgrałem oprogramowanie telefonu (Software Update) i również odznaczyłem check z punktu 1.
Od 3 miesięcy problemów z zegarem nie ma.
Pozdrawiam i napisz czy pomogło :)

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 11, 2010, 11:12:58 »
Miałem podobny problem u siebie. U mnie zegar przestawiał się do "tyłu" tak że 2 razy zaspałem do pracy :) Zrobiłem dwie rzeczy tego samego dnia (sugerowane przez support SE) i tak naprawdę nie wiem która z nich pomogła:
1. W menu Ustawienia -> Telefon -> Strefy czasowe odznaczyłem opcję "Automatyczna zmiana strefy czasowej i ustawień zegara"
2. Nie chcąc ponownie zaspać (nie czekając na efekty z punktu 1) ponownie wgrałem oprogramowanie telefonu (Software Update) i również odznaczyłem check z punktu 1.
Od 3 miesięcy problemów z zegarem nie ma.
Pozdrawiam i napisz czy pomogło :)
Dzięki za informację, tego jeszcze nie próbowałem - ustawiłem tak jak pisałeś, zobaczę i dam znać jaki da to skutek.
Dziwne, że nikt więcej nie ma takich problemów.
Pozdrówka Arek

*

Offline v!ccy

• *
  • 73
  • Sprzęt: Moto Milestone
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 11, 2010, 13:35:28 »
Heh, to bardzo ciekawe, bo akurat wczoraj tez mi się przestawił :P
Myślałem że to jakiś błąd, przypadek, jednorazowy bug. Wchodzę na forum i widzę temat o tym ;)

U mnie się przestawiło jakieś 1,5h w tył, zdziwiłem się trochę, na szczęście nie miałem w tym momencie nic ważnego do roboty. Softreset pomógł, zegar wrócił do normy.
Nokia 3410>Sharp TM100>SE V600i>SE W800i>Toshi G900>SE X1i>Milestone.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 13, 2010, 18:31:29 »
Sposób kolegi maciejboron jest skuteczny, od tamtej pory nic się nie przestawia  :D
Dzięki i pozdrówka.