problem z programem obsluga wiadomosci

• 10 Odpowiedzi
  • 2684 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

problem z programem obsluga wiadomosci
« dnia: Marzec 28, 2009, 01:00:38 »
witam. mam problem ze skonfigurowaniem poczty na gmailu w programie obsluga wiadomosci. nie moge tego tak ustawic, zeby poprostu pobieral nowe wiadomosci i sobie przechowywal w jakims folderze i tyle. osobno odebrane, osobno wyslane. natomiast program ten, tworzy mi kopie tego co mam na gmailu, pobiera wszystkie etykiety. no i to co skasuje w telefonie kasuje mi sie tez w gmailu. a moze polecacie jakis inny program do obslugi poczty... no i obsluga smsow jest beznadziejna, czy jest jakis program do wysylania smsow? pozdrawiam.
Napisane: Marzec 28, 2009, 00:36:28
chodzi mi o to, ze smsy nie sa pokolei wg kolejnosci odebrania, tylko polaczone razem, jakby to byl jakis czat czy cos.. da rade to jakos normalnie ustawic?

*

Offline linshi

• 555
  • Od pytań jest forum.
  • Sprzęt: Xperia Z3 Compact
Odp: problem z programem obsluga wiadomosci
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 28, 2009, 01:14:27 »
Poczty na telefonie nie używam, co do smsów, zainstaluj sobie XperiaTweak lub Advanced Configuration Tooli i wyłącz "threaded sms" wtedy bedziesz miał normalne smsy
Czy aby na pewno ?

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 28, 2009, 02:11:35 »
A więc, linshi dał mi do przetestowania pierwszą beta wersję swojego ROMu, w niepublicznym tescie ...

Skonfigurowałem gmaila i działa bez problemu i żadnych dodatkowych ustawień. Trzyma sobie maile osobno i jak je kasuje na tele to dalej są na poczcie:)

A co do smsów proponuje xperia-tweak. Tam da się wszytsko ładnie ustawić co do smsów :wink:

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2009, 15:31:03 »
dziekuje bardzo za pomoc z smsami, teraz jest tak jak chcialem :)
natomiast z poczta jest duzy problem.. tzn chodzi mi o to, zeby telefon dzialal dokladnie tak jak moj outlook w komputerze... myslalem, ze skoro program w xperii sie nazywa outlook, to bedzie tak dzialal. wylaczylem imap na gmailu... wylaczylem nawet pop na chwile. no i outlook w komputerze zachowal sie tak jak powinien. pobral wszystkie ponad 100mb wiadomosci i tyle, dalej zyje wlasnym zyciem. w gmailu wszystkie wiadomosci mam zarchiwizowane. nie wiem jak je sciagnac do telefonu.. telefon zachowuje sie jak kopia gmaila. jak cos tam skasuje, to i w telefonie sie kasuje.. jak mam tam wiadomosci to i w telefonie sa, mimo, ze np dawno juz je w telefonie przeczytalem.. bardzo prosze o pomoc, czy mozna to tak ustawic, zebym po prostu mial w telefonie poprostu osobna baze maili, zebym mogl je sobie kasowac, czy nie kasowac tak jak mi to potrzebne, zupelnie niezaleznie od gmaila. no i zeby przy kazdym nowym pobraniu poczty pobieral mi tylko wiadomosci (niekoniecznie nowe) tylko te, ktorych jeszcze w telefonie nie mialem. wszystko mialem w ten sposob ustawione w n95 i ciezko mi uwierzyc, zeby w xperii nie bylo takiej mozliwosci.. pozdrawiam i czekam na pomoc!

problem polega wg mnie na tym, ze ja bym chcial miec odbieranie poczty poprzez pop, a on na sile ustawia imap. mimo, ze na gmailu wylaczam imap, po synchronizacji jest on wlaczony...
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2009, 18:39:28 wysłana przez mateuszwdowiak »

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 28, 2009, 18:51:58 »
Dokladnie. Utworz nowe konto, ale tym razem nie podawaj domeny gmail.com, tylko  jakakolwiek inna. W ten sposob wyeliminujesz automat i ustawisz Gmaila przez POP. Reszte danych podajesz oczywiscie poprawnie.  Po zakonczeniu procesu tworzenia edytuj konto i zmien domene na wlasciwa.
Jestem jaki jestem :)

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 28, 2009, 19:04:23 »
dziekuje za pomoc:) siedze juz nad tym kilka godzin i oczywiscie taka mozliwosc tez juz testowalem.. problem jest w ustawieniach portow. robie nazwe byle jaka, ustawiam na pop, a potem wchodze w ustawienia i edytuje. problem jest taki, ze gmail do uslugi pop uzywa innych portow niz standardowe i do smtp tez. wiec po takiej zamianie poprostu sie nie laczy z gmailem i nic nie pobiera. tak samo jakbym w outlooku nie podawal tych innych portow, to by sie nie polaczyl. tylko, ze tam jest opcja gdzie to wpisac, a tutaj nie widze... nawet w n70 takie cos jest... :( kupilem ten telefon wczoraj, jak narazie jestem zalamany tym, ze z kazda blachostka trzeba tyle kombinowac i nic nie wychodzi.. tyle drobnych niedociagniec...  probowalem zamiast pop.gmail.com wpisywac ssl://pop.gmail.com:995 , probowalem //pop.gmail.com:995, pop.gmail.com:995... nic nie dziala.... :(:(:(..

no i juz mam kolejny problem.. tamten jeszcze nei rozwiazany a pojawil sie nastepny.. dlaczego przy pobieraniu poczty telefon sie mnie nie pyta, czy chce pobrac ja przez wifi, czy przez gprsa? przeciez nie wszedzie mam dostep do wifi..

pomocy!

*

Offline Szadzik

• **
  • 197
  • Sprzęt: SE X1, HP IQ830UK, Nikon D90
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 28, 2009, 19:40:49 »
dziekuje za pomoc:) siedze juz nad tym kilka godzin i oczywiscie taka mozliwosc tez juz testowalem.. problem jest w ustawieniach portow. robie nazwe byle jaka, ustawiam na pop, a potem wchodze w ustawienia i edytuje. problem jest taki, ze gmail do uslugi pop uzywa innych portow niz standardowe i do smtp tez. wiec po takiej zamianie poprostu sie nie laczy z gmailem i nic nie pobiera. tak samo jakbym w outlooku nie podawal tych innych portow, to by sie nie polaczyl. tylko, ze tam jest opcja gdzie to wpisac, a tutaj nie widze... nawet w n70 takie cos jest... :( kupilem ten telefon wczoraj, jak narazie jestem zalamany tym, ze z kazda blachostka trzeba tyle kombinowac i nic nie wychodzi.. tyle drobnych niedociagniec...  probowalem zamiast pop.gmail.com wpisywac ssl://pop.gmail.com:995 , probowalem //pop.gmail.com:995, pop.gmail.com:995... nic nie dziala.... :(:(:(..

U mnie śmiga bez dodawania portów. Tylko na karcie ustawień serwera poczty wychodzącej musisz zakliknąć oba kwadraciki i jeszcze wejść w "Advanced Server Settings" i też zakliknąć oba kwadraciki. Na tej same stronce będziesz też miał wybór połączenia, jakiego telefon ma używać do połączenia.

Nie mów, że to niedociągnięcia są, bo nie są, tylko Twoja niewiedza.
Gadget Tales:
OT MaxDB, CD1, CD5, J5, GD96, ME45, T68i, X6, CX65, A925, E398, MPx200, X6-2, OT715, D600E, W810, M600i, BB Pearl, W880, N95 2, P1i, XDA Ignito, W880 SE X1 + IQ830UK + Nikon D90
www.justaphotographer.co.uk

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 28, 2009, 19:51:43 »
ok. pewnie i moja niewiedza. ale w koncu sie udalo! trzeba bylo najpierw oszukac automat wpisujac inna domene, potem w edycji dodac te porty bez zadnych dodatkow czy spacji poprostu pop.gmail.com:995 i analogicznie dla smtp. dobrze, udalo sie... ufff... ok :) dziekuje za pomoc.

ok teraz ta druga sprawa, faktycznie, jest wybor polaczenia, czy wifi czy np erainternet... tylko ze to musze ustawiac w ustawieniach konta .. czy moze gdzies nie widze, zeby dalo sie tak ustawic, ze bedzie sie za kazdym razem pytal przed sprawdzeniem jakiego typu polaczenia ma uzyc? 

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 28, 2009, 19:54:42 »
Poza tym, co napisal kolega wyzej, musisz zaznaczyc rowniez, ze serwer wymaga uwierzytelnienia.

P.S. Nie trzeba nigdzie podawac portow, wystarczy wejsc w rozszerzone ustawienia i zaznaczyc, ze ma uzywac polaczen SSL.
Jestem jaki jestem :)

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 30, 2009, 15:29:51 »
a ja wciaz walcze z a pocza... nie moge tego ustawic... :( juz dziala prawidlowo komunikacja miedzy telefonem i gmailem (tym na stronie), i dziala ok w outlooku... tylko teraz mam tak, ze jak pobiore poczte do telefonu, to mam ja w telefonie... a potem gdy pobiore ja do outlooka w komputerze, to mam je rowniez w komputerze. i wszystko byloby pieknie, gdyby nie to, ze po kolejnym sprawdzeniu poczty w telefonie, wiadomosci mi znikaja :(... czemu to nie dziala!? :(

bardzo prosze o pomoc.. to samo dzieje sie nie tylko w outlooku 2003, ale rowniez w tym express vistowym.. to chyba outlook cos psuje. czy ktos ma moze to ustawione? w opcjach mam zaznaczone, zeby pozostawial wiadomosci na serwerze.. w gmailu tez mam ustawione, zeby wiadomosci nie kasowal... co mam zrobic.. najbardziej ze wszystkich ustawien zalezy mi na poczcie, a tego nie moge ustawic juz od 3 dni. .. pomocy :(:(
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2009, 16:28:40 wysłana przez mateuszwdowiak »

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 30, 2009, 16:46:48 »
narazie, zeby te wiadomosci mi nie znikaly, kazda odebrana przenosze sobie do nowego folderu 'odebrane'.. w sumie od biedy wystarczyloby mi, zeby byl jakis filtr, ktory wszystkie nowe wiadomosci ustawialby do odebranych...