Padniety gps?

• 15 Odpowiedzi
  • 2793 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
Padniety gps?
« dnia: Kwiecień 23, 2009, 17:40:39 »
Witam.

Jak można zdiagnozować moduł gps? Mam wrażenie ze w mojej x1 padł na dobre - droga Kraków-Nowy Sącz łapanie fixa, żółte paski satelitów i lipa. Czy jest jakiś program do diagnozy?

Pozdrawiam, M.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 21:40:52 wysłana przez pasza_sadyka »

*

Offline lukasha

• *
  • 87
  • Sprzęt: Xperia X1
Odp: Padniety gps?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 23, 2009, 20:52:02 »
Czy w X1 miałeś aktywną karte SIM?, Czy użyłeś QuickGPS?

*

Offline pasza_sadyka

• 366
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 23, 2009, 21:37:06 »
Kompletnie nic nie zmieniałem, po prostu dziś odpaliłem AM, sprawdzałem panel On-The-Road, google maps, trekbuddy - wszędzie lipa z odczytem danych - szuka i szuka... updatnę mu roma zobaczę czy to coś da :/

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 23, 2009, 22:26:56 »
Akurat za GPS to chyba radio rom jest odpowiedzialny.
A inne, GoogleMaps np?

*

Offline pasza_sadyka

• 366
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 25, 2009, 14:17:37 »
Dziwna sprawa z tym gps'em. W zasadzie byłem przekonany o konieczności serwisowania, nie działał z żadnym programem do nawigacji - AM, Google Maps, TrekBuddy. Zrobiłem HR i problem nie zniknął. Wieczorem poszedłem na fajkę i z przekory odpaliłem gpsa i... znalazł satelity :O Teraz łapie sygnał nawet w budynku.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 25, 2009, 15:15:23 »
dziwne, chyba że miałeś cały czas otwarty proces, który mógł blokować COM na którym odbywała się komunikacja GPS
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 25, 2009, 16:19:23 »
Panowie a ja mam pytanie odnosnie GPS'u w Xperii, czytalem gdzies w necie test tego telefonu i podobno sa problemy np przy korzystaniu z AM redaktor narzekal ze procesor nie wyrabia sie i program kuleje. Zamierzam kupic ten tel i korzystac z niego jako nawigacji wiec jest to dosc wazna kwestia dla mnie.

*

Offline pasza_sadyka

• 366
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 25, 2009, 16:22:09 »
Jeżdżę na AM z tym telefonem. Problemów nie zauważyłem - wszystko działa płynnie, żadnych zwiech czy przestojów. Jedynie przesuwanie paluchem mapy powoduje lekką czkawkę ale bez obniżenia komfortu pracy /moje odczucie/.

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 25, 2009, 16:24:39 »
Dzieki wielkie za szybka odpowiedz teraz jeszcze czytam temat o pekajacych obudowach i troche mnie zrazilo to  :O

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 25, 2009, 20:18:10 »
Skąd się bieże ten czarny PR... Xperia upadła mi parę razy tak, że myślałem, że nie mam już po co się schylać i oprócz paru otarć nic nie pękło... Estetycznym mankamentem jest ścierająca się farba z klapki baterii, ale na pewno nie pękająca obudowa. Procesor jest jednym z najszybszych na rynku, więc nie bardzo masz w czym wybierać. "Czkawka" AutoMapy to niestety jej problem, a nie sprzętu. Inne nawigatory nie mają takich problemów. Ale niestety w Polsce - nie ma lepszej alternatywy - dlatego kupiłem licencję  :(
Nokia 9210i, SEP800, P910, X1, HTC Charmer, TyTN, Jade, I-mate 9502, 8150, XDA Flame, iP3Gs, iP4, Nokia Lumia 920

*

Offline Vertigo

• **
  • 183
  • Sprzęt: Axim X50v, XPERIA X1, HTC HD2, HTC DesireS, HOX
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 25, 2009, 20:54:38 »
Estetycznym mankamentem jest ścierająca się farba z klapki baterii, ale na pewno nie pękająca obudowa.
Dodałbym jeszcze ostrzejsze krawędzie obudowy - ale to normalne wycieranie się wynikające z użytkowania.

Inne nawigatory nie mają takich problemów. Ale niestety w Polsce - nie ma lepszej alternatywy - dlatego kupiłem licencję  :(
Jakto nie ma? - a iGO? - nie mówiąc już o płynności pracy, do której Automapie bardzo daleko.

*

Offline pszem

• **
  • 157
    • Fotografia
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 14, 2009, 14:21:03 »
co do problemow z fixem to mialem identyczne objawy 17 lipca od godziny ok 23 nie bylo szans na zlapanie fixa, co zabawniejsze 3 dni pod rzad wszedziejezdzilem z navi w ramach testow i wszystko bylo idealnie :)podejrzewam ze chodzilo o jakies problemy techniczne z systemem satelit, dodam ze rowneiz mio na ukladzie sirf star mial problem z fixem, dopiero 18tego okolo godziny 5tej nad ranem problemy ustaly, szkoda tylko ze akurat wtedy musialy byc problemy jak pilnie potrzebowalem navi w drodze do chorwacji :>
eh te prawa murphyego :)
od tego czasu wszystko dziala jak zloto

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 01, 2009, 14:15:14 »
Witam

Ja mam taki problem wgralem AM do X1 i wszystko by grało ale jak wlacze AM i szuka fix'ow jest wszystko wporzadku lecz jak juz chwyci pelny sygnal zwiesza X1 tak ze baterie trzeba wyciagnac probowalem juz pare razy wgrywac Am formatowalem karte robilem HR i nic nie wiem w czym problem

sprawdzalem tez przez taki progam KGPs sprawdzic czy problem jest po stronie Am jak chwyci pelny sygnal zwiesza X1

mial ktos taki problem juz

pozdro

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 03, 2009, 16:10:54 »
Witam

Ja mam taki problem wgralem AM do X1 i wszystko by grało ale jak wlacze AM i szuka fix'ow jest wszystko wporzadku lecz jak juz chwyci pelny sygnal zwiesza X1 tak ze baterie trzeba wyciagnac probowalem juz pare razy wgrywac Am formatowalem karte robilem HR i nic nie wiem w czym problem

sprawdzalem tez przez taki progam KGPs sprawdzic czy problem jest po stronie Am jak chwyci pelny sygnal zwiesza X1

mial ktos taki problem juz

pozdro

Spróbuj tak:

Start/Automapa/menu/ustawienia/gps/ i tu odznacz Synchronizuj czas z GPS

Mi pomogło...
PS: Masz pytanie... masz MSN ;)

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 08, 2009, 18:52:50 »
Oddalem Xi do serwisu a ze jestem w Niemczech trwalo to tydzien i mam juz X1 wymienili mi jaka czesc odpowiadajaca za wysylanie sygnalu czy cos z tego rodzaju po niemiecku EINSENDERUMFANG wrzucilem AM na karte i smiga azmilo

pozdrawiam :)

*

Offline zxc

• *
  • 65
  • Sprzęt: XperiaX1
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 04, 2010, 22:33:18 »
właśnie miałem "przygodę" jak pasza_sadyka
wsiadam do samochodu i gps nie łapie fixa,..w AM  żółte paski...ale fix'a brak.. (w zasadzie to raz złapał ...po ponad godzinnej jeździe ...i pokazał, że jestem po za Europą na wysokości 20 km.... ) soft resety... rożne programy  do navi...i nic...
po 3-ch dniach wszystko samo wróciło do normy...po prostu odpaliłem AM i łapie natychmiast....
....nic nie robiłem...przeczekałem (trochę sugerowałem się opisanymi tu problemami pasza_sadyka a troche brak czasu..)