A ja zaryzykowałem i zakupiłem taką:
http://www.allegro.pl/item594209599_a_data_micro_sdhc_8gb_sdhc_class_6_turbo_adaptery.htmlA-Data pamięci RAM robi na prawdę super, więc może i karty będą OK

Korciło mnie by sprawdzić

Co do firm ...
SanDisk bardzo fajny ... zwłaszcza karty z serii Extreme i Ultra - do lustrzanek taka SD Extreme III 4GB (bo 2 i niżej mają niższe prędkości) pozwala zrobić te 6-8FPS ... o kartach CF nie wspomnę, bo są jeszcze szybsze

Sam mam w 6120 standardową 2GB microSD i żadnych problemów, a i szybkość przy wsadzeniu w czytnik bliska deklaracjom producenta.
Kingston ... wolałbym się nie wypowiadać - dla mnie te karty są kieprawe ... potwierdza to tez relacja kilku znajomych fotografów (karty SD, CF...) ... może w urządzeniach takich jak PDA/Telefon się one sprawdzają, gdyż tam prędkość zapisu najczęściej nie przekracza 2-4MB/s ale do lustrzanek nie polecam

Zresztą wgrywanie powiedzmy 4GB muzyki na karcie z gatunku 3MB/s ...
Toshiba - karty SD chyba klasy pro ... kosztują tylko nieznacznie więcej od słabych Kongston a są sporo szybsze (i zapis i odczyt) ... mam jedną w aparacie klasy kompakt (A710IS) i na prawdę sprawuje się fajnie

Poza tym Toshiba ma własną fabrykę takich kart ...
EMTEC ... jak kiedyś pracowałem w MediaMarkt to na szkoleniach towarowych nikt się raczej nimi nie chwalił ... ot taki Kingston ...
Jeszcze odnośnie fabryk ... to tak na prawdę swoje fabryki mają chyba tylko Sandisk, Toshiba i Lexar ... ale mogę się mylić