jaka wybrac karte pamieci?

• 19 Odpowiedzi
  • 4343 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jaka wybrac karte pamieci?
« dnia: Kwiecień 04, 2009, 14:02:43 »
chodzi mi o pojemnosc. ja mam teraz 2gb, lecz to troche za malo. i zastanawiam sie czy kupic 4gb czy 8gb. w standardzie daja 4gb do zestawow z ery czy plusa. wiadomo- lepiej wieksza, ale nie wiem czy telefon nie bedzie za bardzo zamulal? czy jest odczuwalna duza roznica pomiedzy praca na karcie 4gb a 8gb?

*

Offline zxc

• *
  • 65
  • Sprzęt: XperiaX1
Odp: jaka wybrac karte pamieci?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2009, 14:50:36 »
ja kupiłem największą możliwa jaka u mnie była dostępna ... SanDisk 8 Gb Ultra ....dobra szybka karta...

różnice ...oprócz pojemności...szybciej kopiuje pliki...jeśli chodzi o pobór prądu (czytaj czas życia baterii..) bez zmian, może nawet dłużej działa..
mam wrażenie, ze telefon jest szybszy...
jestem b. zadowolony...myślałem nad kupnem 16GB ale oprócz ceny(masakra) ma b.wolne transfery zapis odczyt...(w trybie pendrive'a)
nie zauważyłem zamulania  ... czy innych problemów...

*

Offline bronx

• 254
  • Sprzęt: htc Desire S, Dell XPS M1330, iPad (2012)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2009, 15:30:20 »
dodam tylko, ze ja wybralem CELOWO 8 gb zamiast 16, bo:

- moja 8gb jest "class 6" a obecne 16 sa tylko 2
- cena 16 byla prawie 5 x taka jak 8 (!)

ogolnie to po przesiadce z kajzerki doznalem szoku jak zobaczylem kopiowanie na karte w trybie usb z predkoscia ~3.5 mega na sekunde. :D (tytn II ~700 kb/sec)

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2009, 18:50:28 »
na xperi miałem 8GB potem kupilem 16GB wielkosc karty bezposrednio nie ma wpływu
posrednio ma bo czym wieksza tym wiecej plikow mozna posiadac
spowolnienie widac jedynie w programach ktore bez sensu po uruchomieniu przelatują całą karte i wyszukują wszystkie pliki dostepne,
ogolnie omijam programy ktore wyszukują wszystko, a jesli juz takich uzywam to uruchamiam bezposrednio np. plik .xls nie uruchamiam excela tylko total commandera i bezposrednio plik ktory chce otworzyc, zresztą innej mozliwosci nie ma bo nie sa pokazywane w ten sposob wszystkie pliki czy katalogi

spowolnienie jest znaczne jak sie zrobi reset podczas zapisywania na karte albo cos sie zwiesi wtedy najczesc robie format po scandisk jakos nie potrafi naprawic

Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2009, 19:12:24 »
Polecacie jakies konkretne modele, czy to u Was kwestia przypadku, czy zbiegu okolicznosci w stylu "Jest i w dodatku tanie, wiec biore!"?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2009, 21:06:15 wysłana przez Pieka »
Jestem jaki jestem :)

*

Offline Szadzik

• **
  • 197
  • Sprzęt: SE X1, HP IQ830UK, Nikon D90
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2009, 19:53:46 »
Polecacie jakies konkretne modele, czy to u Was kwestia przypadku, czy zbiegu okolicznosci tylu "Jest i w dodatku tanie, wiec biore!"?

Sandisk Class 6. Szybka i nie ma obaw, że się rozleci po miesiącu użytkowania
Gadget Tales:
OT MaxDB, CD1, CD5, J5, GD96, ME45, T68i, X6, CX65, A925, E398, MPx200, X6-2, OT715, D600E, W810, M600i, BB Pearl, W880, N95 2, P1i, XDA Ignito, W880 SE X1 + IQ830UK + Nikon D90
www.justaphotographer.co.uk

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2009, 20:06:45 »
W zasadzie albo sandisk albo kingston albo goodram - zwracaj uwagę na jedno jaka jest wartość "class" - im wyższa tym lepiej.
Tak z innej beczki to po formacie w czytniku /fat32/ zauważyłem spadek wydajności, coś zrobiłem nie tak?

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2009, 19:27:18 »
Znalazlem na Allegro dwa zestawy tych kart (class 6 wedlug sprzedajacych) i jestem ciekawy, ktory i dlaczego polecacie.
SanDisk MICRO SDHC ULTRA 8GB + CZYTNIK za 99.90zl:

KINGSTON MICRO SD 8GB MICROSD + CZYTNIK za 63.50zl:

Z wiadomych wzgledow nie podaje linkow do aukcji, ktorych w/w opisy (pisane wersalami) sa nazwami.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 05, 2009, 19:38:47 »
Nie wiem z którego miejsca Polski piszesz, ale byłem 2 dni temu w Auchan (Warszawa ul. Modlińska) na stoisku foto, były 3 rodzaje kart pamięci dwie sd (1GB i 2 GB) na tw nie zwracałem uwagi, ale trzecia to SDHC 4GB Emtec w pudełeczku, z jakimś pokrowcem wielkości małego aparatu cyfrowego i z czytnikiem kard SDHC takim jak na zdjęciu i całość kosztowała 65 zł. Oczywiście nowe z gwarancją i z pewnego źródła :mrgreen:. Może sprawdź cena uważam konkurencyjna.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2009, 07:40:33 wysłana przez Budniu »

*

Offline pasza_sadyka

• 366
  • Sprzęt: Xperia Neo
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 05, 2009, 20:37:37 »
@Pieka

Jeśli sprzedają to co na zdjęciu to bierz SanDiska - ten kingston to class4. Poza tym zastanawia mnie to że niektórzy mieli problem z wrzuceniem romu z kingdtonów :O

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 05, 2009, 20:48:57 »
Interesuja mnie tylko w/w wielkosci, czyli 8GB.

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 05, 2009, 21:17:50 »
mam 4,8 i 16GB sandiska i nie robily problemow, wgrywanie romow czy cokolwiek, mam je nadal i uzywam
kingston byl zawsze lepszy ale nie oznacza to ze na pewno nie moze robic problemow z danym sprzetem
ale tanszy kingston i to sporo
na karcie sandika obok napisu sandisk jest duze C a w srodku ja mam 4 na 16GB mam 2

Napisane: Kwiecień 05, 2009, 21:08:45
http://www.allegro.pl/item596341931_okazja_karta_micro_sd_8gb_zawsze_najtaniej.html
43zł class4

ale to chyba jakas podrabiana
Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 05, 2009, 21:24:38 »
...Jeśli sprzedają to co na zdjęciu to bierz SanDiska - ten kingston to class4. ..
Tez bardziej jestem przekonany do tego SanDisca, a przy okazji mam pewnosc, ze jest CL6 (SanDisk MicroSDHC 8GB Mobile Ultra).

...na karcie sandika obok napisu sandisk jest duze C a w srodku ja mam 4 na 16GB mam 2...
To nie SanDisc, tylko Kingston, pomylilo Ci sie. Rowniez mam wrazenie, ze to oznacza CL4, ale czytajac opis na aukcji odnosi sie wrazenie, ze to CL6.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2009, 21:28:04 wysłana przez Pieka »

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 05, 2009, 22:20:32 »
http://www.allegro.pl/item593770597_sandisk_micro_sd_hc_ultra_8gb_czytnik_gliwice.html
na tym duzym rysunku jest 6
tylko co to daje ? na czytniku mam class 2 tez mam 15MB/s
w xperi nie bedziesz mial i tak 8MB/s po usb
a co z kompatybilnoscią mysle ze sterowniki w romie sa bardziej pod 2 i 4
dwie karty class2 i class 6
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 05, 2009, 23:59:00 wysłana przez slawrumia »

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2009, 23:50:00 »
Fajnie, ze pokazujesz benchmarki, ale mnie to totalnie nie interesuje, pytam o wrazenia bezposrednie, a nie cyferki i kreseczki. Mimo wszystko dziekuje.
Mysle, ze jednak wspomoge sie zdaniem zaprzyjaznionej firmy, oferujacej akcesoria, w tym rowniez karty. Zobaczymy jak oni to widza.

*

Offline Rybson

• **
  • 231
  • Sprzęt: HTC LEO, HTC ONE m8
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 06, 2009, 15:22:26 »
Ja osobiście polecam MICRO SDHC ULTRA 8GB -SanDisk.

Posiadam  taką i używam , nie miałem dotąd żadnych problemów
Rybson

*

Offline McGyver

• **
  • 128
    • PDA sezon
  • Sprzęt: Acer S500 root
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 07, 2009, 07:32:30 »
witam,
ja kupiłem kartę MicroSDHC 8GB, i nie jestem pewny czy będzie dobrze czytać i problemów w przyszłości nie będzie, bo www.google.com piszą, że czyta tylko same karty MicroSD [bez HC]
i jaką nawiększą pojemność może obsłużyć telefon, są 16 GB to max.  czy większę niż 16 GB obsłuży, czytałem to co napisaliście i nie macie problemów z 16'stką
i jak spra. prędkość kopiowania z kompa na kartę w telefonie poprzez kabel USB w WinVista ???
Dieta jest dla frajerów ,których nie stać na suple.
suple są dla frajerów ,którzy boja się igły.
witamy w sezonie 2009

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 07, 2009, 07:38:05 »
Sprawdzalem juz wczesniej na stronie SanDisca i jednym ze zgodnych urzadzen jest wlasnie nasza Xperia. Skoro producent podaje to mysle, ze bedzie ok :)

*

Offline barat

• 34
    • Photoshop - tutoriale
  • Sprzęt: G900, 6120 (s60v3)
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 07, 2009, 08:36:33 »
A ja zaryzykowałem i zakupiłem taką:

http://www.allegro.pl/item594209599_a_data_micro_sdhc_8gb_sdhc_class_6_turbo_adaptery.html

A-Data pamięci RAM robi na prawdę super, więc może i karty będą OK :) Korciło mnie by sprawdzić :)

Co do firm ...
SanDisk bardzo fajny ... zwłaszcza karty z serii Extreme i Ultra - do lustrzanek taka SD Extreme III 4GB (bo 2 i niżej mają niższe prędkości) pozwala zrobić te 6-8FPS ... o kartach CF nie wspomnę, bo są jeszcze szybsze :) Sam mam w 6120 standardową 2GB microSD i żadnych problemów, a i szybkość przy wsadzeniu w czytnik bliska deklaracjom producenta.
Kingston ... wolałbym się nie wypowiadać - dla mnie te karty są kieprawe ... potwierdza to tez relacja kilku znajomych fotografów (karty SD, CF...) ... może w urządzeniach takich jak PDA/Telefon się one sprawdzają, gdyż tam prędkość zapisu najczęściej nie przekracza 2-4MB/s ale do lustrzanek nie polecam :) Zresztą wgrywanie powiedzmy 4GB muzyki na karcie z gatunku 3MB/s ...
Toshiba - karty SD chyba klasy pro ... kosztują tylko nieznacznie więcej od słabych Kongston a są sporo szybsze (i zapis i odczyt) ... mam jedną w aparacie klasy kompakt (A710IS) i na prawdę sprawuje się fajnie :) Poza tym Toshiba ma własną fabrykę takich kart ...
EMTEC ... jak kiedyś pracowałem w MediaMarkt to na szkoleniach towarowych nikt się raczej nimi nie chwalił ... ot taki Kingston ...

Jeszcze odnośnie fabryk ... to tak na prawdę swoje fabryki mają chyba tylko Sandisk, Toshiba i Lexar ... ale mogę się mylić :)
Jeśli wydaje Ci się, że jesteś najlepszy to MASZ RACJĘ! ... Wydaje Ci się ... :)

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 07, 2009, 09:01:13 »
witam,
ja kupiłem kartę MicroSDHC 8GB, i nie jestem pewny czy będzie dobrze czytać i problemów w przyszłości nie będzie, bo www.google.com piszą, że czyta tylko same karty MicroSD [bez HC]
i jaką nawiększą pojemność może obsłużyć telefon, są 16 GB to max.  czy większę niż 16 GB obsłuży, czytałem to co napisaliście i nie macie problemów z 16'stką
i jak spra. prędkość kopiowania z kompa na kartę w telefonie poprzez kabel USB w WinVista ???
mam 16GB od grudnia nie ma problemow z 2 razy musialem zrobic format ale to prawdopodobnie od resetowania podczas zapisu na karte scandisk nie pomogł

32GB na pewno tez obsłuzy nie wiem w ktorym momenie konczy sie wielkosc fat32 ale chyba kolo 40GB wiec wyzszych
nie bedzie, pomimo ze mozna by było zrobić dwie partycje (sam na 16GB zrobilem saobie drugą 5GB i doskonale sie sprawdza), wystarczyłoby zeby dodali sterowniki ntfs i byloby po problemie tyle ze producenci sprzetu fotograficznego nie mogą uzyc standardu ntfs a dla nich są produkowane glownie karty
w listopadzie byly wzmianki o 32GB myslalem ze w grudniu bedzie a tu cisza i cisza, w kazdym razie czekam na nią z niecierpliwością