Ok długi weekend się zaczał więc mam chwilę aby poeksperymentować, wreszcie wgrałem ten rom (21901). Eh powrót do zwykłego windows 6.5 z tak wielce uwielbianego przeze mnie 6.5.3. I o dziwo czuję się znów jak ryba w wodzie. Ten widok polskich słów, szok:) Ogromny plus za klawiaturę wirtualną! To przez nią zainstalowałem ten rom i jestem zachwycony. Świetne ikonki, grafiki, pięknie romik wygląda. Szybkość też rewelacja. Zapomniałem, że telefon może się tak szybko uruchomić:)
A tu parę sugestii:
-splash screen ma rozmiar ma rozmiar 800x480 a nie 800x800 (przy otwartym sliderze przy uruchamianiu to widać)
-komunikat 'wiadomość wysłana' domyślnie bym wyłączył [znany błąd przymulenia na sekundę)
-obok/zamiast SoftReset proponowałbym xdaShutDown (
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=544016) ze skórką WVGA peterbonge, albo może jakąś nową autorską?, domyślnie przypisać do przycisku power, oraz z wyłączonymi potwierdzeniami i w jednym miejscu mamy wszystko:)
-HKCU\Software\Microsoft\Inbox\Settings\OEM\SMSInboxThreadingDisabled ustawiłbym "0", chyba że są uzasadnione powody wyłączenia Chatu,
-nie ma polskich znaków pod au (mimo podmiany sym.415.txt), w ogóle ten klawisz nie działa:/
-hmm w Zegarach światowych sporo miast jest dodane, pierwszy rom w którym z tym się spotkałem, w sumie w niczym to nie przeszkadza;p
-ktoś już wcześniej mówił o HTC Messaging, fajnie że po tapnięciu 'Wszystkie wiadomości' mamy windowsowy, ale po kliknięciu w wiadomość w manilce mamy ten z HTC, ale to jeszcze da się przeżyć;p
Brakuje:
-Advanced Config, jakiś edytor rejestru (wiem, że można doinstalować ale jeśli byłoby od razu w romie razem ze ślicznymi ikonkami byłoby super)
-MP3Trimmera [nie mogę znaleźć działającego caba, a wiem że w paru gotowych romach on był (npw touchIt)
?-? brakuje zegarka/baterii na pasku na górze ale to zwykły 6.5 i muszę się z tym pogodzić :/
Sporadyczne/dziwne 'problemy':
-Raz po uruchomieniu telefonu na stronie głównej Sense nie było dolnych przycisków i układ strony głównej był inny niż powinien (dobył pasek ze stanem wiadomosci nieodebranych) (na pozostałych kartach były) po restarcie Sense powróciło do normy
-przymulenie (zero reakcji przez kilka sekund) przy przeglądaniu plików totalcommanderem, tylko raz się to stało
I po kilku godzinach testowania, zostawiam romik na telefonie, a miał być tylko do przetestowania, super robota!