Witam!
Mną też targały pewne wątpliwości, podsycane tym że nigdy jeszcze nie flashowałem romów, ale ciekawość zwyciężyła.
Ogólnie rom bardzo fajny, instalacja bez problemów, podoba mi się to, że w Windows 6.5 naprawdę niewiele już widać elementów starego 6.1. Szybkość, pewność działania, przemyślane wiele elementów systemu, duże klawisze i obsługa "paluchami" przemawiają za kontynuacją dzieła znanego pod nazwą liX!
Linshi - dla mnie jesteś masterem i masz wśród ludzi wielu zagorzałych fanów

A teraz mała łyżka dziegdziu:
1. W zakładce "strona główna" nie działa trzeci rząd przycisków na dole - nie można przyporządkować.
2. W zakładce kontakty nie działa kliknięcie "na twarz" delikwenta, kliknięcie "na imię" tak - ogólnie ta zakładka jest jakaś chimeryczna, czasami mam wrażenie że mnie nie lubi i odmawia współpracy.
3. W ustawieniach "Inne" jest cos takiego jak "Smart lock" - za chiny nie wiem czym się różnią poszczególne opcje i kiedy zacznie mi blokować ekran a kiedy nie (Dim lock, Suspen lock, Outcall lock, Outcall connected lock itd). PL by się przydało. A wogóle ta blokada ekranu działa też jakoś dziwnie, czasami trzymam telefon w rękach coś majstruje i po kilku dosłownie sekundach "pyk" blokada, nie wiem gdzie to poustawiać, nie mogę znaleźć gdzie mógłbym ustawić czasy, nie wiem czy to ma coś wspólnego z wygaszaniem ekranu. Tutaj proszę o helpa.
4. Pochodna blokady ekranu - opiszę małą sytuację. Zainstalowałem Dialera z X2 (jest PL), ładnie chodzi, podoba mi się czytelność, duże zdjęcie na prawie cały ekran, duże napisy i wszystko fajnie. Ale! Jak ktoś do mnie dzwoni to: dzwoni X2 dialer, odbieram, gadam, gadam, kończę rozmowę i na ekranie który sie wygasił (a tego bym nie chciał - dawniej XperiaTweak to rozwiązywało) ukazuje się jakaś inna część systemu z białym tłem, gdzie widzę małe zdjęcie, i napisy zakończ itd. Więc wciskam zakończ. Potem nagle wskakuje blokada ekranu, z przewijakiem lewo-prawo więc przewijam co by odblokować. Potem wskakuje ten wcześniejszy X2 dialer z którego muszę jeszcze wyjść i dopiero po tych kilku kliknięciach mam pewność, że rozmowa sie zakończyła i jestem na stronie głównej. Uff! W 6.1 było łatwiej, dzwonił ktoś, ekran się nie wygaszał ani nie zmieniał, cały czas był X2 dialer, jedno wciśnięcie zakończ i byłem na stronie głównej. Może to ja popełniam jakiś błąd konfiguracyjny, proszę o helpa/naprawę.
5. Czy da się wyświetlić w pasku górnym i baterię i zegarek naraz? I chyba w tym zestawie ikon nie było ikony ładowania baterii, robiło się puste miejsce po podłączeniu do komputera na przykład.
6. W ustawieniach "Aplikacja" nie chodzi "Zarządzaj programami"
7. W ustawieniach "regionalne" nie można zmienić (bo nie ma na co) formatu daty krótkiej (yy-MM-dd – dlaczego duże MM?) i daty długiej. Powinien być większy wybór, np.: dd-mm-yy (18-12-09) - tak chyba piszemy w Polsce, lub dd-mm-yyyy (18-12-2009). Poza tym na stronie głównej w dacie raczej powinny być minimalnie inne skróty, ponieważ "Pt gru 18" to jakaś chińszczyzna. Proponuję: "Pon." "Wto." "Śro." "Czw." "Pią." "Sob." "Nie." i miesiące, może wejdą niektóre całe nazwy "Stycz." "Luty" "Marzec" "Kwiec." "Maj" "Czerw." "Lipiec" "Sierp." "Wrzes." "Paźdz." "List." "Grudz." i raczej powinien być zapis "Pią. 18 Grudz." lub "Pią 18 Grudz" (inna kolejność niż w tej chwili).
8. W "ustawieniach/więcej/system" jest program "Task Manager" (ANG nazwa) po wejściu w niego jest on już "Menedżerem zadań" (PL nazwa). Natomiast jest też "Menedżer zadań" który po wejściu w niego jest tylko nazwany "Ustawienia". Coś tu jest namieszane.
9. Wydaje mi się, że gdzieś mi mignęło "OK/cancel" na dole ekranu ale mogę się mylić.
10. W alrmie po zadzwonieniu (porannym) są do wyboru opcje "Drzemka" (i to jest jasne) i "Odłóż" - tutaj na poranne wstawanie jest już za ciężko - odłóż to chyba właśnie zdrzemnij się jeszcze - źle dobrane tłumaczenie - lepsze by było "Skasuj" albo wręcz krótkie "Już wstaję" (byłoby śmiesznie, chyba że ktoś używa alarmu w dzień lub na wieczór i niekoniecznie do spania)
11. Dociskamy przycisk wyłącznika i uruchamia się fajny programik "Wyłącz/Resetuj/Uśpij/Anuluj" - wciskam resetuj i widzę: "Are you sure you want to reset your device? Tak/Nie" ANG/POL? Przy opcji "wyłącz" też tak jest. A w menu tego programu mamy skróty "Utwórz Long Press Power" i "Utwórz Long Power Press". O co tu chodzi? Jaka jest różnica?
12. W "ustawieniach/zabezpieczenia" mamy cos takiego jak "Szyfrowanie" - jak tam wchodzę raz jest zaznaczone, raz nie, nie mogę sam decydować, o co w tym chodzi?
13. Zakładka "kontakty" dodaję nowego delikwenta, wybieram dodaj zdjecie i tutaj masakra - system zamiast prostego "Karta pamięci" i dalej foldery proponuje jakieś albumy - i np. na karcie pamięci która jest nomen omen "Storage Card" (ANG - nie da się po polsku jak w 6.1?), znajduje mi dziesiątki albumów, bo np. w instalu mam program z innymi ikonami i dla niego to już jest album i bardzo często sytuacja jest nie do rozwiązanie, nie da się dokopać do tego co człowiek chce.
14. I na koniec kwiatek do kożucha: pogoda i ustawienia "mojej lokalizacji" - toto działa jak chce i nie mam nad tym żadnej kontroli. W programach znalazłem takie fajne coś co się nazywa "Advanced Confi" (znowu ANG nazwa mimo, że program po polsku) i jest tam zakładka "HTC Home" i na końcu "Pogoda - Lokalizacja" i "Pogoda - Kod lokalizacji". Pierwsza rzecz - nazwa - wpisałem "Warszawiunia" co bym mógł to rozróżnić od innych, kod lokalizacji "EUR|PL|PL007|WARSAW" i dupcia blada. Za chiny nie mogę zmusić urządzenia żeby wyświetlało to co ja chcę, powiem więcej pracuje w Piasecznie i jestem podłączony xperią do firmowej sieci Wi-fi i przez chwilę miałem Piaseczno nawet, ale w tej chwili mam "GrandCasablancaMA" z Maroka, miałem już "BOSTON" z USA i wyspy kanaryjskie. O co chodzi, znowu mam coś źle ustawione?
I to chyba tyle - sorry że tak dużo nasmędziłem.
Czekam na nowe wersje romu, będę go używał a i datków $ znowu nie poskąpię.
pzdr. tomeelee
p.s. Pisanie tak długiego postu w tym okienku jest niewykonalne, po kilkunastu linjkach każde uderzenie klawisza, post skacze góra-dół - nie da się pisać. Całe szczęście że w systemie jest Notatnik. Paaaaa.....