Thanatos Lite - nareszcie znalazłem coś naprawdę odpowiedniego dla siebie
Pozostało tylko to co najważniejsze, i tak powinno być z każdym ROM-em
(albo 2 wersje jak w tym przypadku).
//Zauważyłem tylko jeden mały bug - w Comm Managerze nie da się przełączyć Wi-fi (On-Off), trzeba wchodzić w ustawienia i tam dopiero zadziała.//
Edit: Problem sam zniknal po paru soft resetach (4?), a wiec to chyba indywidualny przypadek. Juz dziala w porzadku.
Wersja Lite jak dla mnie wymiata i jestem pewien że zostanę przy tym na dłużej.
Dzięki eddi 
możesz używać task29 do czyszczenia po poprzednich romach plików(może to wpłynęło na błędy)
tu masz link do tematu na xda:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=649230------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W pierwszym poście wrzuciłem poprawiona odrobinę wersje full.
Dodałem opticaljoystic

w wersji pl i iluminacje(dużo osób nie mogło sobie poradzić bez tego choć w XperiaTweak-który jest dołączony-ta opcja jest dostępna). Dodatkowo uległa zmianie belka górna i dolna(grafikę na pierwszej stronie zmienię w ramach czasu wolnego). Dodałem no data w narzędziach(też dużo osób się prosiło), zaktualizowałem QuickGPS do najnowszej wersji...hmm co jeszcze....
Z resztą sami zobaczycie.
Wersja v2(tylko w mojej numeracji bo fachowo to już 5-wpisu w romie nie dodaje bo to już kosmetyka dla final-oznaczenie tylko po to żeby odróżnić poprzednika)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poprawki do zrobienia w następnej odsłonie(priorytet):
-aktualizacja oprogramowania htc message, conection setup, może kamerę z htc ale szczeże jest ona zbędna

itp
(drugorzędne):
-tutorial klawiatury na start, automatyczny skrót do folderu GPS Automapy, IGO, TomTom itp(jak będzie chwilka wolna-aktualnie dla automapy wystarczy uruchomić autorun w folderze 2577 na karcie microsd), dodać na stałe mod na znikającą ikonkę baterii w menu start(fix do pobrania w pierwszym poście) bo wpisy w trakcie gotowania zastępuje mi któraś aplikacja-ale dojdę w końcu do tego.
Ogólnie postaram się dopracować do tzw perfekcji rom na buildzie 21901 a dopiero potem zabiorę się za tego z paskiem na dole. Co prawda wersje już mam przygotowaną ale z uwagi na niedopracowania jej wole poczekać z uloadem dla wszystkich.
Do tego wypuszczę jeszcze wersje portu X2 bo też już wszystko prawie przygotowane mam

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodatkowo dzięki wielkie za dotacje od paru osób które prosiły aby ich nie wymieniać, no ale podziękować im na forum mogę.
Więc dziękuje i jak to mówi linshi czuje się zmotywowany
(dotacja=motywacja).Jeśli jednak ktoś będzie miał życzenie zaistnieć jako tzw mecenas romu(bo określenia sponsor nie trawie) to nie widze przeciwwskazań