X800 zasieg sieci gsm

• 15 Odpowiedzi
  • 3738 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

X800 zasieg sieci gsm
« dnia: Grudzień 29, 2008, 17:54:08 »
Panowie ,prosze o podpowiedz co moze byc jak to zlikwidować.
W moim mieszkaniu zawsze mialem zasieg super plusa
Przy zmianach romow zauwazylemcoraz gorzej
Podobno w moich okolicach cos sie zmienilo bo widac siec 3G w jednym z pokoi. W POZDOSTALYCH JEST dalej Edge
Zasieg mojego telefonu faluje jak glupi. Ale bardzo czesto nie moga sie do mnie dodzwonic.
Teraz mam Panota 2.10 i dalej to samo
Czy moze to byc efektem wymiany tych nadajnikow w okolicy lub cos podobnego. ?
A moze mozna to zaradzić
Prosze o podpowiedz
Fak ten ma miejsce od ok 2 miesiecy
Dla ciekawosci powiem ze moja zona ma HTC i bez problemu
Napisane: Grudzień 29, 2008, 17:51:46
W HTC nawet sygnal nie drgnie jest ful

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Odp: X800 zasieg sieci gsm
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 29, 2008, 19:39:22 »
Wyłącz na próbę 3g. Wejdź w ustawienia telefonu, ostatnia zakładka "others" na dole zaznacz GSM. Jeśli taki problem nie będzie występował, to chyba sprawa jasna. Zasięg 3g za sałaby, a eten za wszelką cenę próbuje go złapać, mimo tego, że ma full edge to on woli zero z 3g.

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2008, 21:34:04 »
testuje jutro dam znac

*

Offline kotex

• **
  • 156
  • Sprzęt: Nokia 808
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2008, 21:47:57 »
ravros jaka jest właściwie różnica między tymi ustawieniami UMTS/GSM/Auto? Jak ustawię na UMTS a dobrze wiem że tutaj itak nie ma 3G (no i go nie łapie, ale ikonka taka szara jest) to itak łączy mi z GSM i wykonuje połączenia. Natomiast jeśli ustawię GSM to łączy mi z 3G ale nie wiem kiedy, tzn. nie pokazuje mi na stałe ikonki. Pokaże ją na 2min po czym dalej mam E. No to myślę że zgubił mi zasięg 3G, jednak nie bo wideorozmowy śmigają aż miło. O co chodzi z tym priorytetem pokazywania ikonek obecnego połączenia? Które tu jest najważniejsze połączenie? Według mojej kolejności to by musiało być tak (1 - największy priorytet):
1. 3G - UMTS
2. E - EDGE
3. H - HSCSD
4 .G - GPRS

I moje pytanie brzmi bo jestem już z tym zmieszany. Gdzie tu jest połączenie CSD i HSDPA ?? I co to w ogóle jest WAP i na cholerę to w takim PDA gdyż mamy do dyspozycji lepsze połączenia?? Być może ja tego nie rozumiem albo nie czaję do końca tych pojęć.
Siemens C25 -> Siemens M35i -> Samsung X100 -> Nokia 7650 -> Motorolla L7 -> SE V630@K550 -> Nokia 6300 -> Nokia E62 -> Nokia 6301 -> E-TEN X800 -> Nokia E71 -> HTC HD2 + Nokia 6700 -> BB9780 -> Nokia 808

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 29, 2008, 21:59:36 »
Przyznam szczerze, że nigdy nie wykonywałem takie testu, czy jak będzie zaznaczone GSM to nie złapie utmsa. Trochę sprostuje eten przez UMTS rozumie zasięg sieci UMTS i HSDPA, przez GSM to dla niego GPRS i EDGE. Literka H oznacza HSDPA i u mnie pokazuje się (chyba) tylko w chwili gdy jestem połączony z internetem przez 3g i jak jest generowana aktywność na łączu to wskakuje literka H, nie ma aktywności to pokazuje się tylko 3g.
HSCSD/CSD o ile wiem to nie obsługuje (chociaż nie testowałem). Poza tym nie dostrzegam konfiguracji dla CSD (możliwe, że na oficjalnych romach ten program do auto konfiguracji to ustawia).
Co do WAPu to nie mam pojęcia jakby go tu na etenie włączyć (a ponoć na stronę wap plusa można za darmo wchodzić).

*

Offline kotex

• **
  • 156
  • Sprzęt: Nokia 808
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 29, 2008, 22:20:57 »
DOKŁADNIE teraz mam ikonkę H (szara) i pisze mi "There are no data sessions active. blablabla" czyli nie ma połączenia. A ustawione mam Auto. Skąd on to wziął w takiej dziurze gdzie właśnie się znajduję?

Ustawiłem UMTS i już w ogóle nie mam GSM'a !! Pisze mi "SIM card missing" WTF????

Wejdź sobie w START>Settings>(zakladka) Connection> CSD Type
Co tam ustawić? Standardowo mam v.110 Transparent (sieć PLUS jeśli ma to coś do rzeczy)
Natomiast kumpel na Vario II ma tam v.32 dlaczego ?

Coś z WAP'em jest grane ponieważ korzystając z Connection Wizard i przystosowując ETEN'a do Plus'a w ustawieniach połączeń(modem) mam "wap.plusgsm.pl" ?????
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 22:30:15 wysłana przez kotex »
Siemens C25 -> Siemens M35i -> Samsung X100 -> Nokia 7650 -> Motorolla L7 -> SE V630@K550 -> Nokia 6300 -> Nokia E62 -> Nokia 6301 -> E-TEN X800 -> Nokia E71 -> HTC HD2 + Nokia 6700 -> BB9780 -> Nokia 808

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 29, 2008, 23:12:05 »
Wiesz Ravros chyba to utawienie naprawde pomoglo w tej chwili mam E na ful w moim pokoju gdzie pojawial sie 3G.
Wydaje mi sie ze cos robią w okolicy bo ok 2 miesiace jak pojawia sie na telefonach 3G.
Zobacze jeszcze, potestuje i dam znać  - myśle że to ciekawostka. Nigdy nie miale w tym telefonie problemow przynajmniej
z zasiegiem . Pozdrawiam  :ok:
Napisane: Grudzień 29, 2008, 23:03:09
W telefonie HTC nie widzialem takich ustawien .

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 30, 2008, 01:46:54 »
kotex, czemu masz dostępne HSPDA w miejscu gdzie jak mówisz nie ma go, to nie wiem. Nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Możesz przetestować czy to faktycznie HSPDA sprawdzając szybkość przez to połączenie. W tym CSD type też mam v.110 (mam w plusie). Ustawienia dla wapu też widziałem, ten autokonfigurator tak ustawia (w romach panota go nie ma, w romach adonixa jest). Ja zawsze wpisuje apn: internet, bo mam pakiet. I szczerze mówiąc nie chce mi się bawić w uruchomienie wapu, z którego i tak nie będę korzystał.

wkrleg, Czyli przyczyna taka jak mówiłem. Jeśli nie potrzebujesz non stop mieć 3g to lepiej wyłączyć. Druga korzyść to oszczędność baterii (ma mocny sygnał edge i nie męczy się z wyszukiwaniem 3g). Ten HTC ma 3g? Jeśli nie to może dla tego nie miał problemów ;-)
Mi kilka razy spotkała taka przypadłość, że zasięg GPRS był full, a EDGE ledwo co, że nawet nie można było zadzwonić. I co zrobił eten? Oczywiście szukał EDGE przez co nie miałem zasięgu w ogóle, a pomiędzy tymi dwoma standardami przełączyć już nie można.

*

Offline wsz

• 294
  • Sprzęt: Eten X800-->Sony Xperia SP-->Xperia XZ1 Compact
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 30, 2008, 10:58:48 »
Przełączenie 3G<-->GSM współzależy od od sieci operatora (to sieć pyta telefon o parametry odbioru i zdaje się, że ona "wydaje" decyzję o przełączeniu). Używałem X800 w sieci ERA i tam gdzie byłem, przełączał płynnie wielokrotnie GSM(GPRS/EDGE)<-->3G(HSDPA) nawet w trakcie rozmowy czy transmisji danych nie doprowadzając do pojedynczej kropki (albo nawet jej braku) dla 3G. Ten sam telefon (w tych samych miejscach) zachowuje się dużo gorzej dla sieci Orange, która ma tam gorsze pokrycie 3G. Dlatego też ustawiam tryb GSM na sztywno dla SIMu z Orange, a Auto dla Ery. Tak samo było w górach w roamingu (wtedy miałem Radio firmware CL4).

Zgłosiłem problem do supportu Etena - poradzili mi zwrócenie się do serwisu - do czego nie jestem przekonany (zresztą widać, że podobnie potrafi być w Plusie dla innych aparatów). Być może X800 ma mniejszą czułość dla 3G niż inne telefony 3G lub gorzej raportuje warunki odbioru i dlatego kiepsko mu idzie to przełączanie. Nie sądzę by było to jakoś ustawialne np. w Rejestrach.

Jak będę miał czas, to porównam z C702 SonyEriccsona.

Sytuacja nieco się poprawiła po instalacji Radio firmware CL5. Nie wiem jak z Panotami lub Adonixem - ja używam ROMu Etena 473 PL lub obecnie EN.

Z ikonką H (HSDPA)/3G zmieniło mi się nieco po instalacji CL5. Dla CL4 "H" pojawiało się znacznie częściej niż teraz dla CL5 "w stanie spoczynku" bez zainicjowanego połaczenia transmisji danych. Tym niemniej w momencie inicjacji transmisji "3G" z reguły przełącza się na "H".

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 30, 2008, 17:48:23 »
Ravros to byl strzał w 10. Jest tak jak opisałeś. Teraz przynajmniej mam pewny zasieg w calym domu i mozna sie do mnie dodzwonić.
Poczekam az 3G bedzie w całym mieście a są juz takie przymiarki w plusie (orange dla porownania ma)
i z powrotem przełącze na auto.
Wielkie dzieki.  :ok:
Po paru usprawinieniach przywracam ten fonik do łask. A juzgo miałem przejechać samochodem.
Tak naprawde to mam go juz od 8 miesiecy i dopiero teraz zaczyna to śmigać.
Z zaciekawieniem bawiłem się telefonem HTC touch (mojej żony) za który dalem tylko całe 400 zł. Kręciło mnie zapakowanie X800 za kwotę 1300 zł i wysłanie go w kosmos.
Liczyłem że moze zostawią go sobie w swoim muzeum .ALE obawiałem się że tamtejsza cywilizacja odeśle mi go.

HTC nie wiem dlaczego tylko czasami pokazuje mi ikone E . Ogolnie cały czas wyswietla w tym miejscu jakies strzałki ale zasie jest caly czas. Musze go jeszcze sobie potestować .

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 30, 2008, 18:55:48 »
Strzałki oznaczają, że nie ma w zasięgu żadnej technologii pakietowej transmisji danych. Chociaż u mnie w zależności od romu pokazują się mimo tego, że gprs jest w zasięgu.

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 31, 2008, 00:48:02 »
Temat zasiegu mogę juz zamknąć.
Załatwiony

Do pełni szczescia w X800 potrzebował bym jeszcze fajnej klawiatury do pisania sms-ów na ekranie palcem
moze wiecie gdzie znajde
pozdrawiam wszystkich i zycze Super Nowego Roku 2009 

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 31, 2008, 12:00:59 »
Temat zasiegu mogę juz zamknąć.
Załatwiony
Podziel się zatem informacją co było przyczyną.

Do pełni szczescia w X800 potrzebował bym jeszcze fajnej klawiatury do pisania sms-ów na ekranie palcem
Tu masz taki temat: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=118616.msg840555#msg840555
A ja polecam PCMKeyboard, ma wiele skórek i można coś dobrać. Ale o tym dyskutujmy już w tamtym wątku może. Albo innym podobnym.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 31, 2008, 13:06:37 »
Przyczyna taka jak napisałem w pierwszej odpowiedzi. Zbyt słaby zasięg 3g, a mimo wszystko eten nieudolnie próbował się z nim połączyć, chociaż miał full zasięgu edge.

Rozwiązanie: przestawić ręcznie aby korzystał tylko z edge/gprs. Ustawienia telefonu->Others->wybrać GSM-> ok

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 31, 2008, 13:37:51 »
Tak wlasnie
sprawdzona wiadomość
w pierwszej odpowiedzi
cyt. "eten za wszelką cenę próbuje złapać 3G, mimo tego, że ma full edge to on woli zero z 3g."
wystarczy zmienić ustawienie jak w poscie wyzej i bedzie dzialać zasieg na ful w Edge.

Moze ten post przydać się wielu osobom w okolicach ktorych cos zmieniają z siecią
polecam

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 31, 2008, 14:13:50 »
Tak, wiem jakie były konkluzje w poprzednich postach. Myślałem, że coś nowszego jeszcze się pojawiło ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.