kotex, czemu masz dostępne HSPDA w miejscu gdzie jak mówisz nie ma go, to nie wiem. Nigdy nie spotkałem się z czymś takim. Możesz przetestować czy to faktycznie HSPDA sprawdzając szybkość przez to połączenie. W tym CSD type też mam v.110 (mam w plusie). Ustawienia dla wapu też widziałem, ten autokonfigurator tak ustawia (w romach panota go nie ma, w romach adonixa jest). Ja zawsze wpisuje apn: internet, bo mam pakiet. I szczerze mówiąc nie chce mi się bawić w uruchomienie wapu, z którego i tak nie będę korzystał.
wkrleg, Czyli przyczyna taka jak mówiłem. Jeśli nie potrzebujesz non stop mieć 3g to lepiej wyłączyć. Druga korzyść to oszczędność baterii (ma mocny sygnał edge i nie męczy się z wyszukiwaniem 3g). Ten HTC ma 3g? Jeśli nie to może dla tego nie miał problemów

Mi kilka razy spotkała taka przypadłość, że zasięg GPRS był full, a EDGE ledwo co, że nawet nie można było zadzwonić. I co zrobił eten? Oczywiście szukał EDGE przez co nie miałem zasięgu w ogóle, a pomiędzy tymi dwoma standardami przełączyć już nie można.