X800 wolno chodzi

• 31 Odpowiedzi
  • 7316 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline PabloNT

• 24
  • Eten X800
  • Sprzęt: Glofiish x800 eten
X800 wolno chodzi
« dnia: Luty 02, 2008, 21:26:50 »
Witam i Pozdrawiam
Kupilem dzis Glofiish X800 i kazdy mowili ze super sprzet a tu jednak porażka

-sprzet wolno laduje system ok 20-30 sek
-jeżeli mam wylaczony wyswietlacz i chce go uruchomic (tj. obudzic) to pojawia sie ekranik po 6-10 sek.

mam pytanie czy mozna go jakos przyspieszyc ????

dodam ze wczesniej mialem M700 i chodzil o wiele lepiej i szybciej tylko maszyna padla, poszla do serwisu i sie zgubila.

Prosze o rade

z gory dziekuje

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
Odp: X800 wolno chodzi
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 02, 2008, 23:38:49 »
"Przeleć" te forum,jest tu na kopy wątków odnośnie tuningu i przyspieszania etena.
Niema sensu kolejny raz to samo pisać.  B)

*

Offline daniol

• **
  • 132
  • Sprzęt: samsung i9000
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 02, 2008, 23:46:16 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=88988.0 przeczytaj nie instaluj dodatkow od etana ani poskiej nakladki bedzie chodzil szybciej ale to i tak nie bedzie rewelacja mysle ze wiele osob czeka na nowy rom ktory poprawi pare rzeczy w x800
nokia 7650>eten X800>samsung i900> samsung i9000 8GB+16GB
2.2.1 i9000XXJPY Darky'S 7.7

*

Offline Polikon

• **
  • 163
  • Sprzęt: X800//HTC HD2+Lobuz1 NewStyle1.2+SDHC16GB
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 03, 2008, 05:34:56 »
Jak będziesz słuchał takich rad jak pisze " daniol " to dobrze na tym nie wyjdziesz.

Ja mam wgrany ROM 403PL i PP ustawione na 6MB z zainstalowanym spolszczeniem i kilkoma programami od E-Tena. i X800 śmiga bardzo przyzwoicie, a ze snu budzi się prawie natychmiast

Poszukaj na tym forum a wszystkiego się dowiesz.
X800.WM6.1.Panot.ver.1.90_PP6_ENG//Acer n311//HTC HD2+Lobuz1 New Style 1.2+SDHC 16GB

*

Offline daniol

• **
  • 132
  • Sprzęt: samsung i9000
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 03, 2008, 10:46:39 »
ciekawe czemy ja mam pp 6mb bez programow etana i bez spolszczenia czyli co jak nie wgra spolszczenia lub progamow od etana to system bedzie zle mu chodzil predzej wyjdzie zle jak bedzie zluchal takich jak ty chce zeby pochet mu szybciej chodzil wiec podalem jaka konfiguracja po moich testach chodzi najszybciej
nokia 7650>eten X800>samsung i900> samsung i9000 8GB+16GB
2.2.1 i9000XXJPY Darky'S 7.7

*

Offline Polikon

• **
  • 163
  • Sprzęt: X800//HTC HD2+Lobuz1 NewStyle1.2+SDHC16GB
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 03, 2008, 23:28:44 »
ciekawe czemy ja mam pp 6mb bez programow etana i bez spolszczenia czyli co jak nie wgra spolszczenia lub progamow od etana to system bedzie zle mu chodzil predzej wyjdzie zle jak bedzie zluchal takich jak ty chce zeby pochet mu szybciej chodzil wiec podalem jaka konfiguracja po moich testach chodzi najszybciej
Nie.
Tylko według ciebie to najlepiej nic nie wgrywać to E-Tenik chodzi najlepiej. Czysty XP też śmiga jak błyskawica tylko po zainstalowaniu kolejnych programów zaczyna zwalniać.
Każdy program zwalnia komputerek.

A moim zdaniem sztuka polega na tym aby wykorzystać oprogramowanie za które już się zapłaciło i żeby to miało ręce i nogi a nie płacić za nowe oprogramowanie.
Jak testowałem swojego X800 z ROMem 403 i PP 6MB z zainstalowanym spolszczeniem i bez niego i z całym moim pakietem programów które używam. To nie zauważyłem zbytniej różnicy w szybkości działania mojego sprzętu.
X800.WM6.1.Panot.ver.1.90_PP6_ENG//Acer n311//HTC HD2+Lobuz1 New Style 1.2+SDHC 16GB

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2008, 10:02:01 »
Kupilem dzis Glofiish X800 i kazdy mowili ze super sprzet a tu jednak porażka
Rzeczywiście było sporo zachwytów odnośnie X800, ale to zanim się pokazał w sprzedaży. Od kilku miesięcy są same negatywne komentarze. Nie tylko dotyczą wolnej pracy. Złe opinie zbiera wbudowany aparat, który ponoć jest gorszy niż w X500.
Myślę jednak, że jak zainstalujesz wszystkie poprawki i wykasujesz wszystkie niepotrzebne dodatki, to będzie Ci dobrze służył. W końcu chyba nie kupiłeś tego sprzętu do oglądania filmów w rozdzielczości VGA, bo do tego najlepiej nadaje się zwykły telewizor (nie wspominając o zwykłym komputerze).

Pozdrawiam.

*

Offline mangelob

• **
  • 160
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2008, 18:52:55 »
jak zainstalujesz wszystkie poprawki i wykasujesz wszystkie niepotrzebne dodatki, to będzie Ci dobrze służył. W końcu chyba nie kupiłeś tego sprzętu do oglądania filmów w rozdzielczości VGA
No nie zgodzę się. Kupuję sprzęt "z całym dobrodziejstwem inwentarza". Jak mam nie oglądać filmów, bo się tnie, nie słuchać muzyki i radia, bo zepsuje się gniazdo słuchawkowe, nie robić zdjęć, bo aparat do d..., nie instalować żadnych programów, bo nie styka ramu, to co mi zostanie??? Notes? Trochę drogi, nie sądzisz?  :-?

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 05, 2008, 02:32:45 »
Hehe. no mozesz miec zainstalowane wszystko i miec tylko... notes. bo nic innego sie nie uruchomi ;-)
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline Artquad

• 40
  • Fresh Meat... :>
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 05, 2008, 03:23:44 »
Też miałem w planie zakup X800, ale po tych wszystkich komentarzach na jego temat, zaniechałem tego zakupu... Kupiłem HTC Advantage i jestem zadowolony po całości... Prędkością reakcji (szczególnie z WM6) dorównuje staremu Dell'owi x51v. Szczerze polecam
HTC X7500 WM 6.1 MichyPrima 5.1 SPL 1.2 + 16GB MiniSD, 

*

Offline mangelob

• **
  • 160
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 05, 2008, 09:13:11 »
Hehe. no mozesz miec zainstalowane wszystko i miec tylko... notes. bo nic innego sie nie uruchomi ;-)
Chodzi o oczekiwania, a nie to co dostajemy. W ten sposób wszystkie pozostałe rzeczy nie powinny być w specyfikacji. Eten powinien napisać: "To urządzenie to notes. Nie ma radia, itp.". Jakby tak było, to myślę że nikt by go nie kupił (chyba się zgodzisz). A tak każdy kupuje, porównując możliwości sprzętu, a potem zostaje notes.
A u konkurencji jakoś działa....

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2008, 09:34:18 »
Zaletą wszystkich tego typu forów jest to, że możemy ustrzec się przed kupnem kiepskiego sprzętu. Reklamy producentów są zawsze zachęcające. Nie można się na nich bezkrytycznie opierać. Część publikowanych w sieci testów też jest w jakiś sposób sponsorowana, co obniża ich wiarygodność (zawsze można powiedzieć, że traktor ma 3 dobre koła, a nie jedno zepsute). Dobrze jest poznać opinie osób bezstronnych.
Uczestnicy forum rzadko są profesjonalistami w dziedzinie, którą komentują. Wbrew pozorom jest to też zaletą. Co z tego, że ekspert robiący test urządzenia nie ma z nim problemów, skoro przeciętny człowiek sobie z nim nie radzi. Jest wtedy duża szansa, że i my sobie nie poradzimy. Lepiej wiedzieć, że możemy mieć problemy.
Zapewne X800 po wgraniu wszystkich poprawek jest sprzętem nadającym się do użytku. Tylko ile osób potrafi to wszystko prawidłowo powgrywać. Może lepiej od razu kupić dobrze działający sprzęt.

Co do X800, to na tym forum nie widziałem zachwytów osób, które go kupiły. Oznacza to, że należało trochę więcej czasu poświęcić na czytanie przed zakupem. Nie byłoby teraz prośb o pomoc.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 05, 2008, 17:01:46 »
Fakt, że może nikt nie wychwala Etena, ale to nie oznacza niezadowolenia. Większość osób które piszą jaki to x800 jest zły nie dostrzegają tego, że to jednak VGA. Dell x50 napewno lepiej chodzi, ale nie ma GSM. HTC x7500 też pewno lepszy, ale cena i 5 cali. Więc komu pasuje x800 to go weźmie, bo nic lepszego pod takimi kryteriami nie ma.

*

Offline jarom

• **
  • 169
    • http://paragliding.in.poland.nid.pl/
  • Sprzęt: Compaq 4600 -> Hp5500 -> Hp4700 -> Eten x500 -> Eten X800 -> HTC Touch HD
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 05, 2008, 18:00:22 »
To nieprawda, ze "same negatywne opinie" Ja jestem zadowlonym posiadaczem X800
Mam 403 6 Mb PP, telefon 3.5G ekran VGA wbudowane WiFi i GPS - żadne inne urządzenie oferowane w tej chwili nie ma takich możliwości.
Używam go do:
-dzwonienia
-czytania e-booków (na VGA znakomicie się czyta)
-nawigacji ( AM 4.5 z wizualizacją 3D chodzi szybko i bez problemów)+Miplo.
- sporadycznie grania w brydża
- ogladania filmów i zdjęć (tu ekran VGA jest rewelacyjny)

Co do zdjęć - nigdy nie zakładałem że bedą rewelacyjne. Aparat natomiast przydaje się genialnie jako urządzenie do robienia zdjęcia referencyjnego. Te właściwe zdjęcia robię normalnym aparatem (Canon D5) a jedno ekstra za pomocą X800. Po co? Bo X800 w zdjęcia zapisje jako jpg+EXIF (a w ramach EXIF zapisuje pozycję geograficzną gdzie zostały zrobione zdjęcia. Dla mnie to rozwiązanie eleganckie i wygodne.
Nie używam polskiej nakładki i nigdy nie używałem

Zainstalowane oprogramowanie:
Eten Quick Bar
MiploSync
AutoMapa 4.5
ETEN GPRS Wizard 3,0
SPb Pocket Plus
Spb Mobile Shell
Eten X800 Camera
Mobipocket Reader

Jedtnej rzeczy jakiej nie mam to możliwośc wysyłania mms. W zyciu wysłałem moze ze 3 mms więc bardzo nie boleję nad tym. Gdyby jednak ktoś wiedział co doinstalować, zeby móc mieć te mmsy to bedę wdzięczny.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 05, 2008, 18:23:57 »
A ja chyba będę narzekał na aparat, bo nagrywanie filmików czasami się przydaje. A w 5D jak i każdym innym DSLR takiej funkcji nie ma. Co prawda, na moje oko jakby zapisywał do mpg zamiast do 3gp to było by lepiej, bo moc obliczeniona nie byla by marnowana na kompresję do 3gp.

*

Offline mangelob

• **
  • 160
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 05, 2008, 18:26:12 »
Co do X800, to na tym forum nie widziałem zachwytów osób, które go kupiły.
Czy to że chcemy żeby było lepiej, to coś złego? Nie. Widać pewne braki i miejsca gdzie można było się lepiej postarać. Przykładem jest tu aparat: Eten coś poprawia, robi łatki i nie za bardzo mu wychodzi. Ale my tu go wszyscy dopingujemy :P
Jak już wcześniej pisałem ja uważam Etena za porządnie zrobiony sprzęt, jeśli chodzi o jakość i estetykę urządzenia. Nie mam zastrzeżeń.
Przydałoby się za to wiele poprawek samego romu, oprogramowania, itp. Ale tu jeszcze nic straconego i gorąco liczę że rom w wersji 666 sprawi, że będę mógł robić rewelacyjne fotki, grać w szybkie gry, a polska nakładka będzie miała poprawne tłumaczenie i nie zamuli systemu. :grin:

Używam go do:
- ogladania filmów i zdjęć (tu ekran VGA jest rewelacyjny)
I nie tnie się? Oglądasz bez problemów?

O MMSach poszukaj na forum. Trzeba dograć jakieś pliki i działa. Było na 100%.

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 05, 2008, 19:06:24 »
Cieszę się, że są pozytywne opinie użytkowników. Szkoda by było, żeby tak dobrze wyglądający sprzęt był do niczego.

Co do wysyłania MMS-ów, to chyba to najmniejsza wada. Swoją komórką też nie wysyłam MMS-ów, tylko e-maile. Równie łatwo, ale taniej i z większymi możliwościami. Przeważnie wysyłam jakieś fotki i nie chciałbym, żeby ktoś oglądał je na komórce. E-maile odbiera się komórką równie łatwo i szybko, co SMS-y (przynajmniej tak jest w SE k800i).
Jednak jeśli jest jakaś poprawka na te MMS-y, to trzeba ja zainstalować dla świętego spokoju.

*

Offline mangelob

• **
  • 160
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 05, 2008, 19:26:22 »
MMSy nie działają, kiedy się odinstaluje programy Etena. Jeżeli nic nie będziesz grzebał, to wszystko działa. ...tylko że wolno :(

*

Offline rafalb

• 18
  • DELL AXIM x50v WM 6
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 06, 2008, 11:18:37 »
Witam!

No cóż, trochę bawią mnie te spory o to czy X800 jest kiepski czy nie. O to do czego go wykorzystywać, a do czego nie. Większość z nas i tak już dokonała zakupu X800 i takie dyskusje niczego nie zmienią. Szczerze mówiąc to szkoda miejsca na te czcze pogawędki. Lepiej by było gdybyśmy odnosili się bardziej do postawionej w wątku kwestii (w tym wypadku do poprawy wydajności x800) niż spierali się, kto ma rację.

A tak swoją drogą to jakiej jakości można oczekiwać od aparatu, którego optyka ma rozmiar łebka od szpilki? Jak bym chciał mieć dobre zdjęcia to bym aparat fotograficzny kupił  :grin:

Pozdrawiam wszystkich !

*

Offline romann

• **
  • 152
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 06, 2008, 12:10:57 »
No cóż, trochę bawią mnie te spory o to czy X800 jest kiepski czy nie. O to do czego go wykorzystywać, a do czego nie. Większość z nas i tak już dokonała zakupu X800 i takie dyskusje niczego nie zmienią. Szczerze mówiąc to szkoda miejsca na te czcze pogawędki. Lepiej by było gdybyśmy odnosili się bardziej do postawionej w wątku kwestii (w tym wypadku do poprawy wydajności x800) niż spierali się, kto ma rację.

Takie "czcze pogawedki" są bardzo pomocne dla osób, które dopiero decydują się na zakup sprzętu i szukają opinii użytkowników.

*

Offline mangelob

• **
  • 160
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 06, 2008, 19:45:45 »
Szczerze mówiąc to szkoda miejsca na te czcze pogawędki.
Szkoda ci miejsca  :-?
No sorry, ale chyba ci nic nie ubywa. Jak nie chcesz - nie czytaj.
Ale nie rozliczaj nas z miejsca   B)

*

Offline roy

• *
  • 62
    • Czarter jachtów Zalew Szczeciński
  • Sprzęt: SPV m650 Artemis Touch 4.02 Vanilla
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 08, 2008, 01:39:15 »
hmmm czytając ten wątek zastanawiam się czy zmieniać mojego Artka (artemis) na coś "mocniejszego"....
artemis ma procek 200 Mhz a eten 500 Mhz....
jak to jest?
jak nie zawale go softem to wszystko smiga jak zloto, filmy, mp3, wifi, navi itp....
Myslalem, ze jak sie ma 500 Mhz na pokladzie to mozna poszalec z dodatkami - a tu widze ni bardzo...
pzdr.
R.

*

Offline mangelob

• **
  • 160
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 08, 2008, 08:22:36 »
Jak ci śmiga, to nie zmieniaj :)
Wzrostu szybkości na filmach nie odczujesz

*

Offline SprinterPL

• 11
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 08, 2008, 21:15:34 »
Witam
Jestem posiadaczem x800 od tygodnia i zadaje sam sobie pytanie czy aby szczesliwym??
Pierwszy x800 byl popsuty prosto z pudelka nie udalo sie go wlaczyc wymienilem nowy chodzi bez problemu ale:
wczesniej mialem n560 i qurde filmy na nim byly miodzio a tu nie moge dojsc do ladu z x800 filmy 320x240 skacza ,czy ktos moze ma jakies spostrzezenia w jakim formacie z jakim bitrate konwertowac  w jakim programie najlepiej i czy trzeba cos ustawiac w tcmp prosze o jakies sensowne odpowiedzi,kupilem sobie karte 8gb i teraz zastanawiam sie po co jesli nie da sie filmow ogladac i gdzie podziewa sie ten procesor 500mhz mam smartphona vodafone v1240 (htc) i ten slynny TIOMAP 850 195Mhz na pokladzie i te same klipy dzialaja bez problemu.Moze udalo komus znalesc sie format ktore znosnie jest odtwarzany na x800 (tzn bez rwania obrazu)

pozdrawiam
(sorki za brak znakow pl komp na ang widowsie)
Sprzęt: X800

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 09, 2008, 00:10:30 »
Dlaczego tak tnie, a no dlatego że VGA, więc procesor ma cztery razy więcej roboty, więc myśle że znikające MHz już się znalazły. Ja urzywam programu o takiej nazwie AliveVideoConverter-v3.1.6.9 (wersja portable) i robie do DivXa (jest chyba 5.20) przy 320x240 i 512 kbps + audio 128kbps. W TCMP ustaw "Czysty bufor ramki" na tym u mnie najlepiej idzie.

*

Offline SprinterPL

• 11
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 13, 2008, 13:35:45 »
Wiem wiem ze vga wiem ze 4 razy wiecej punktow ale w fs Loox n560 tez byl vga wiem ze processor byl szybszy o 124mhz ale szybkosc w looxie to byla inna bajka filmy w divx dzialaly mi bez konwertowania prosto na karte i wio jakosc miodzio a na x800 po skonwertowaniu na 320x240 tnie cos jest nie tak sterownik ekranu albo cos, 500 mhz powinien uciagnac film w qvga a nie ciagnie ??

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 13, 2008, 13:49:44 »
500 mhz powinien uciagnac film w qvga a nie ciagnie ??
Jakim programem to odtwarzasz? Może tu jest pies pogrzebany?

na x800 po skonwertowaniu na 320x240 tnie cos jest nie tak
Swoją drogą nie wiem czy konwersja z 320x240 na VGA też nie zajmuje trochę procka...?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline SprinterPL

• 11
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 13, 2008, 19:47:21 »
Na x800 odtwarzam w tcpmp
Kombinowalem juz w ustawieniach i nie udalo mi sie osiagnac naprawde zadowalajacego efektu chyba jestem zepsuty juz przez looxa

*

Offline Axles

• 40
  • Sprzęt: Eten x800 WM6 by Kielich
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 16, 2009, 13:25:23 »
Odświeże temat ale cóż chyba nie ma żadnych przeciwskazań. Czytałem, że dużo osób narzeka na etena x800 nie wiem wlaśnie czemu, może teraz eteny sa z innej lini produkcyjnej. Szczerze nie mogę narzekać na swojego x800 wszystko smiga miodzio, nawet filmy VGA super odtwarza lecz trza zmienic w TCPMP w funkcjach video na cos innego niz DirectDraw (swoja droga nie wiem czemu tlyko na DirectDraw tnie)
GPS miodzio zwlaszcza z automapa lub google maps (cos fajnego) wifi lapie sygnal z daleka. Aparat nie jest zly. Pozdrawiam

*

Offline kaliadam

• **
  • 134
  • Sprzęt: X800 microSD 4GB
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 17, 2009, 21:07:21 »
Odświeże temat ale cóż chyba nie ma żadnych przeciwskazań. Czytałem, że dużo osób narzeka na etena x800 nie wiem wlaśnie czemu, może teraz eteny sa z innej lini produkcyjnej. Szczerze nie mogę narzekać na swojego x800 wszystko smiga miodzio, nawet filmy VGA super odtwarza lecz trza zmienic w TCPMP w funkcjach video na cos innego niz DirectDraw (swoja droga nie wiem czemu tlyko na DirectDraw tnie)
GPS miodzio zwlaszcza z automapa lub google maps (cos fajnego) wifi lapie sygnal z daleka. Aparat nie jest zly. Pozdrawiam
GPS to jest jedyne co jest miodzie w tym złomie reszta to dno i stwierdzam to po ponad roku użytkowania nie jest to urządzenie typu włącz i używaj kosztował mnie ten aparat wiele nerwów, tyle kombinacji których dokonałam na nim aby w miarę odpowiadał moim upodobaniom to skandal używam ROM ów Panota albo Adonixa bo na oryginałach to można jedynie godzinę sprawdzać. Na pewno następnym urządzeniem które kupie nie będzie z stajni ETENA.