--> primosz - aparat niestety jak dla mnie niczym się nie różni od tego z M700 (miałem przed X800)
-->kita34 - to, że nie ma klawiatury sprzętowej trudno uznać za wadę bo taka jest specyfika dużej części PDA i możesz sobie kupić np. M800 albo jakikolwiek inny dla odmiany z klawą nawet na wierzchu - ja akurat uważam, że to zaleta bo przy wcześniejszym M700 przekonałem się, że akurat dla mnie jest to zbędna rzecz. Jeśli chodzi o głośnik to sprawdź czy nie masz wadliwego głośnika - ja rozmawiam na 40% i jest naprawdę wystarczająco
Moja ogólna opinia po 5 miesiącach oscyluje gdzieś pomiędzy jaromem, a kaliadam:
- nie do końca zgadzam się z opinią odnośnie kiczowatego telefonu - w większości pda po naciśnięciu zielonej słuchawki masz do czynienia z lagiem - można kombinować żeby ten czas skrócić, ale akurat tu nie ma za bardzo znaczenia czy to X800 czy coś innego.
- jednym wielkim rozczarowaniem jest aparat, który nie nadaje się zupełnie do niczego - ze zwykłego teleofonu SonyEryka aparatem o teoretycznie gorszej rozdzielczości jestem w stanie uzyskać lepsze zdjęcia (jeśli porównywać dany wycinek)
- wyciekanie pamięci w tym telefonie to już chyba by mogło służyć za anty-przykład dla wszystkich producentów
Ogólnie rzecz biorąc jednak sporo pogrzebawszy w systemie, forach itd. można uzyskać sprzęt całkiem znośny. Jeśli jednak policzę cały czas, który poświęciłem dostosowywaniu PagePoola do 4mb i 4-krotnym instalowaniu ROMów, kombinowaniu z konfiguracją i wywalaniu zbędnego softu, uczynienia tego niemal mym hobby to cena jest zdecydowanie zbyt wygórowana. Co mają powiedzieć ludzie, którzy kupili go typowo biznesowo i nie maja czasu na deliberowanie nad konfiguracją...
Eten wypuszcza modele zdecydowanie zbyt prototypowe. Za rok, gdy na rynku już będzie V900 zdecydowanie wezmę też pod uwagę HTC Kaisera, którego następny model będzie miał już prawdopodobnie to samo (oprócz zbędnego moim zdaniem odbiornika tv).