Witam,
Etenka kupiłem m-c temu i muszę powiedzieć, że mam z nim świetną zabawę.
Przez bardzo długi czas zbierałem na takie urządzenie, przejrzałem chyba większość forów, serwisów o telefonach w poszukiwaniu tego wymarzonego, a chciałem:
- aparacik - byle zdjęcia robił, do kontaktów, aby kogoś zapamiętać
- radyjko - czasem jeżdżę autobusami i tramwajami
- gps - mam dobrą "dezorientację" w terenie, nawet na własnym osiedlu jestem w stanie się zgubić

- vga - bo qvga to troszkę za mało
- wifi - troszkę internetu, radio internetowe
- wydajność wystarczającą do odtwarzania divx-ów
- byle wysyłał sms-y
- byle dało się porozmawiać przez telefon
- WM - bo linux-ó, symbianów i innych takich nie trawię
- rozmiar i "kompaktowość" - cegieł ani rysików na uwięzi nie lubię
- wygląd - w prawdzie estetą nie jestem ale x800 zrobił na mnie wrażenie, te czerwone wstawki przy aparatach, pseudo aluminiowe wykończenie, pseudo gumowa obwódka dająca "poczucie" bezpieczeństwa - ummmm miodzio

Za nowego dałem 700zł na ellegro, na ceneo 1100zł - moim zdaniem to niewiele za taki sprzęcik.
Na początku się wieszał, budził się 5 sekund, pamięć wyciekała kilo bajtami, a obecnie mam najnowszy ROM 473 ze znalezionym gdzieś spolszczeniem, wywaliłem większość softu eten-a i mam na dzień dobry 31MB wolnej pamięci RAM.
Mając pewne doświadczenie z windows-ami zainstalowałem sobie MS Device Emulator, do tego ROM-y z WM6, 6.1 i 6.5 wszystko VGA, instaluję sobie tam co chcę, testuję, sprawdzam, używam - jak mi się nie podoba to reset i ponownie mam czysty systemik, a jak jest okay to wrzucam na etenka, zero śmieci, zero stresu.
Raz mi się system posypał po tym jak z rejestru usuwałem zbędne klawiaturki i zapomniałem przestawić domyślnej na nie usuniętą, nie wstał ale wyszło mi to na dobre.
Że jestem programistą więc piszę sobie właśnie język skryptowy, który pozwoli mi przygotować odpowiedniego, finger friendly shell-a i w łatwy sposób dostać się do wszystkich funkcji urządzenia jakie mi są potrzebne

do szczęścia.
Ten pda to dla mnie taka sama zabawka jak dla mojego taty kolejka elektryczna

Pozdrawiam