przede wszystkim p535 nie ma ekranu VGA a x800 ma ekran z rozdziałką VGA
ja osobiście posiadam etena x500+ i bardzo chwalę sobie tę maszynkę (niewiele się różni od x800), fakt, x500+ to nie jest jakiś demon szybkości ale filmy mogę sobie spokojnie pooglądać, gps działa wyśmienicie na różnych programach, poza tym eten x500+ w wersji black bardzo ładnie wygląda i jest solidny - miła w dotyku gumowana obudowa
etena nie kupiłem po to by robić nim zdjęcia - od tego mam porządną cyfrówkę
jak chcesz kupić x800 to będziesz pewnie zawiedziony, użytkownicy tego sprzętu zazwyczaj psioczą na niego ze względu na to, że działa bardzo wolno - wszyscy czekają na jakiś nowy ROM który może rozwiąże te problemy
niektórzy twierdzą też, że ekran VGA jest przesadą w takim małym urządzeniu, bo literki są za małe - dla mnie to bzdura, nie wyobrażam sobie przeglądania internetu w innej rozdziałce niż VGA, literki mam wystarczająco duże (zresztą ich wielkość można ustawiać w opcjach), opera mini działa wyśmienicie
co do baterii to przy dość mocnym piłowaniu urządzenia trzyma ze 2 dni
oczywiście jest zawsze pewne "ale", eten jest urządzeniem dla "majsterkowiczów", trzeba się trochę natrudzić, aby urządzenie zaczęło śmigać, bo to co dostajemy ze sklepu to zazwyczaj totalny zamuł z kupą śmieci