Z okazji upadate ROM do wersji 403 przeprowadziłem kilka modyfikacji i uzyskałem wreszcie urządzenie, które śmiga bez problemów (tym bardziej, ze wreszcie mam 31 Mb wolnego RAMu!)
Po pierwsze – zmodyfikowałem update za pomocą narzędzia z eten-users.eu ->
http://programmingstuff.free.fr/files/eten/romtools-0.2.zipCelem było zmniejszenie do 4Gb pamiecia jaką eten rezeruje na starcie.
Jak przeprowadzić modyfikację 403 ROM updater?0.
Nie podłaczaj etena do PC1. wejdź w swoim PC do katalogu C:/Documents and Settings/<your user>/Ustawienia lokalne/Temp
2. wyczyść zawartośc tego katalogu
3.Uruchom upgrade systemu x800
4. w katalogu temp pojawią się nowe pliki
5. Przekopiuj trzy z nich do dowolnego katalogu podręcznego np. C:/eten/update/
- USBDLUpdate_Console.exe
- EUU.exe
- temp.dat6. Uruchom
wpatcher.bat z rozpakowanego omtools-0.2.zip
- Pojawi sie okno poleceń. Dalej postepuj zgodnie z instrukcją programu. Zapytany o pożądaną wielkośc RAMu wybierz 4Mb
7.Po zakończeniu działania programu :
- skopiuj C:/eten/romtools/temp-mod.dat doC:/eten/update/
- zmień nazwę pliku C:/eten/update/temp.dat na C:/eten/update/temp.dat.orig
- zmień nazwę pliku C:/eten/update/temp-mod.dat na C:/eten/update/temp.dat"
8.Ponownie uruchom 403 ROM update i skopiuj zmodyfikowany plik temp.dat to C:/Documents and Settings/<your user>/Local Settings/Temp.
9.
Dopiero teraz podłącz X800 i zainstaluj update na swoim urządzeniu.
Po zainstalowaniu systemu i kalibracji wyświetlacza wciśnij i
przytrzymaj klawisz kamery -
nie zostanie zainstalowana żADNA z nakładek etena - podniesie się wymarzony, czysty system z 31 Mb wolnego RAMu!
- telefon działa
-kamera działa
-wifi działa
-bluetooth działa
Jeśli chcesz doinstalować sobie cokolwiek z dołaczanego oprpgramowania etena - wchodzisz do Program/Utylities/Aplication Recovery i wybierasz do zainstalowania interesujące Cię aplikacje.
Instrukcję napisałem dla przeciętnie zaawansowanego użytkownika x800 który nie będzie musiał czytać przez pół dnia kilkudziesięciu watków na tym i innych forach, zeby osiągnąć proste pożądane rezultaty.
Instrukcja nie jest przeznaczona dla wielbicieli polskiej nakładki na system. Ja jej nie znoszę i nie potrzebuję - wolę napis connect od wykonaj połaczenie. Ale coś za coś - mój eten hula jak złoto pomimo doinstalowania poełnych wersji Spb mobile shell i Spb PocketPlus -
UWAGA DLA FANóW spb:jesli chcesz je miec w jednym pasku - najpierW instaluj MobileShell a dopiero potem PocketPlus. Taka kolejność daje wiecej możliwości ustawień nakładki.
Po opisanej powyżej instalacji mam tak:

.

.

.
Na koniec – uruchomienie MMSKliknij w ikonę aplikacji CSP w katalogu Windows. Nic się nie pojawi na ekranie, ale aplikacja się zainstaluje.
Wykonaj miękki reset
Zakładka MMS pojawi się w oknie Menu/Messaging
Możesz skonfigurować swoje MMSy
- instrukcja dla Plusa:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=79705.0instrukcja dla Orange i Ery znajdziesz w tym wątku
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=78954.msg512058;topicseen#msg512058P.S.
Wszystkie powyżej zawarte informacje można znaleźć również w innych wątkach na tym forum. Ale trzeba ich poszukać. Ja po prostu zebrałem je w jednym miejscu.Mam nadzieję, ze okażą się przydatne