Wyciekanie RAMu

• 36 Odpowiedzi
  • 5511 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jarom

• **
  • 169
    • http://paragliding.in.poland.nid.pl/
  • Sprzęt: Compaq 4600 -> Hp5500 -> Hp4700 -> Eten x500 -> Eten X800 -> HTC Touch HD
Wyciekanie RAMu
« dnia: Styczeń 26, 2008, 12:23:03 »
Tak się zastanawiam - czy "wyciekanie" RAMu w X800 jest cechą :
a. tylko Etenów
b. tylko X800
c. wszystkich urządzeń z WindowsMobile 6

Wczoraj zaobserwałem, ze z wyjściowego 29Mb po resecie po dniu intensywnego użytkowania (głownie przegladarki internetowej) zostało mi 17Mb! Pomimo zamknięcia wszystkich programów i uzycia Oxios, czyli - teoretycznie - nic nie powinno zajmować tych zasobów.

Jak to właściwie jest i gdzie lezy błąd? Czy są jakieś programy do SKUTECZNEGO czyszczenia pamięci. Czy trzeba się zawsze w końcu uciekać do Soft resetów?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Wyciekanie RAMu
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 26, 2008, 12:25:37 »
a. nie tylko - miałem sporo PPC w każdym wolniej lub szybciej znikało
b. j.w.
c. j.w. nie

soft reset co jakiś czas

*

Offline jasio1980

• 35
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 26, 2008, 14:49:40 »
witam

a: miałem te same objawy na fs t830 a teraz mam na etenie x600 .

HTC LEO -->> DFT_LEO_MAGLDR113_DAF -->> CWM Mode
HD2 CoreDroid HD

*

Offline okonez13

• *
  • 63
  • M600+ user^^
  • Sprzęt: Eten M600+ + SD 1 GB
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 26, 2008, 15:41:27 »
polecam Ci zrobic sobie liste programow sprawdzonych ktore sa niezbedne...ja czasem nawet taka liste skracam o kilka pozycji ktorych nie uzywam dluzszy czas.... a te najwazniejsze aplikacje laduj do EXTROM i po soft resecie nie ebdziesz sie musial meczyc z ich szukaniem...kazdy telefon z systemem sie zapycha i traci z czasem RAM... jak moj tata nie formatowal Nokii 6630 (Symbian) przez caly czas kiedy jej uzywal czyli chyba ze 2 lata to po formacie jakby dostala skrzydel :E ....przydatne jest tez robienie upgradu do najnowszych softow...

*

Offline daniol

• **
  • 132
  • Sprzęt: samsung i9000
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2008, 15:10:38 »
mi na x800 z 29mb spada do 9 oxio zwalnia 2mb lub gora 3 zauwazylem ze jak wlaczajac miomap i zaraz ja zamykiajac zwalnia mi 3mb ja rozumiem raz dziennie reset ale nie co pare godzin
nokia 7650>eten X800>samsung i900> samsung i9000 8GB+16GB
2.2.1 i9000XXJPY Darky'S 7.7

*

Offline oldzie

• 397
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM6
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 28, 2008, 07:38:37 »
Tak czytam ten wątek i u mnie na M700 po SR jest 31MB RAM, w miarę używania wycieka i w okolicy 20MB robię kolejny SR, co trwa z reguły po tygodniu od poprzedniego SR. W międzyczasie na bieżąco zwalniam ram przy pomocy managera pamięci.
O wszystkim decyduje środowisko.
Dlatego anioły fruwające w niebie mają piękne skrzydła,
natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 28, 2008, 10:42:49 »
Tak czytam ten wątek i u mnie na M700 po SR jest 31MB RAM, w miarę używania wycieka i w okolicy 20MB robię kolejny SR, co trwa z reguły po tygodniu od poprzedniego SR. W międzyczasie na bieżąco zwalniam ram przy pomocy managera pamięci.

No tak, ale zalezy to od intensywnosci uzytkowania Etena, bo u innych SR moze byc wymagany nawet po 1dniu, a to juz dosyc flustrujace.
Mnie rowniez udawalo sie SR robic po kilku dniach, tygodniu.
Nie wiem, czy to nie jest zbieg okolicznosci, ale jak przez pewien czas obywalem sie bez klawiatury sprzetowej to pamiec wolniej "wyciekala", wychodziloby jakby soft do zmiany orientacji ekranu pogarszal sytaucje, ale to tylko moje gdybanie.

*

Offline mangelob

• **
  • 160
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 28, 2008, 11:20:46 »
A jak jest z HTC? Czy tam też tak szybko wycieka? I ile jest na starcie? Może się wypowie ktoś, kto ma doświadczenie z tym sprzętem?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 28, 2008, 11:44:43 »
A jak jest z HTC? Czy tam też tak szybko wycieka? I ile jest na starcie? Może się wypowie ktoś, kto ma doświadczenie z tym sprzętem?
jak jest z HTC? a którym HTC? jest ich kilkadziesiat :-?

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 28, 2008, 11:47:39 »

No wlasnie :)
Sa takie, ktore maja 64MB RAM i na starcie ok 30MB wolnego, choc przy kombinacjach z ROM, PP pewnie wiecej mozna wycisnac, ale sa i takie jak np
Kaiser, Cruise ktore maja 128MB RAM i wtedy na starcie jest ponad 60MB free RAM i o "wyciekaniu", SR mozna zapomniec :)

*

Offline mangelob

• **
  • 160
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 28, 2008, 15:02:17 »
Pytałem ogólne. Sam pisałeś, że tak mają wszystkie PDA. Ja chciałem się dowiedzieć, czy w Etenach jest to większy, szybszy wyciek, czy np. HTC sobie generalnie lepiej z tym poradziło.

Sa takie, ktore maja 64MB RAM i na starcie ok 30MB wolnego, choc przy kombinacjach z ROM, PP pewnie wiecej mozna wycisnac, ale sa i takie jak np
Kaiser, Cruise ktore maja 128MB RAM i wtedy na starcie jest ponad 60MB free RAM i o "wyciekaniu", SR mozna zapomniec :)
HM... :-? Czyli przy 64MB bez kombinacji jest 30MB? A w Etenie cuda trzeba robić żeby tyle wycisnąć :(
Czyli jak masz 128MB, to w ogóle nie ma wycieków, czy po prostu przy tej ilości wolnej pamięci nie mają żadnego znaczenia?

*

Offline Jablojan

• *
  • 59
  • Sprzęt: Xperia X10
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 28, 2008, 15:31:22 »
Hej,

Z mojego Charmera WM5.0 też wyciekała pamięć (z 23 do 16 po intensywnym skakaniu po programach i np. zadaniach/kalendarzu), ale pomógł mały programik Oxio CloseApps i Oxio Hibernate, a od czasu do czasu SR.

W nowym HTC6300 (Panda) standardowy Task Manager daje opcje zamykania programów 'na amen' krzyżykiem i tu Oxio wiele nie daje, bo przy wolnych np. 90MB odzyskuje raptem 10-30KB.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 28, 2008, 22:28:33 »
dokladnie,majac 128MB RAM sa wycieki,ale na tyle nieduze,ze niezauwazalne :) Niektore z urzadzen potrafia sobie lepiej poradzic z tym problemem.

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 03, 2008, 02:51:43 »
Widze ze pojecie "wyciek pamieci" jest tu modne.
Ciekawe ile ludzi wie co ono oznacza. bo mam wrazenie ze niewiele.

Natomiast zmniejszajaca sie pamiec bym uzasadnil architektora systemu Windows, a konkretnie sposobem uzywania bibliotek dll. Raz zainicjalizowana dll moze zostac w pamieci,  mimo ze program ktory z niej korzystal zostal zamkniety. I nie jest to wyciek pamieci.
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline Polikon

• **
  • 163
  • Sprzęt: X800//HTC HD2+Lobuz1 NewStyle1.2+SDHC16GB
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 03, 2008, 05:31:09 »
Tutaj masz 100% racji.

To nie wyciek tylko beznadziejnie napisany system WM przez ludzi którzy w ogóle go nie używają.
To samo jest w XP tylko tego tak nie widać. Spróbuj usunąć jakieś pliki w XP z których korzystałeś kilka dni temu ( bez resetu kompa ) a zostaniesz poinformowany że nie można ich usunąć bo używane są przez jakiś program. To samo jest w WM.
Trzymanie w pamięci plików programów które się otwiera raz na jakiś czas to totalna porażka a zawłaszcza z tak nie wielką ilościom RAMu.
Czemu inni programiści radzą sobie z tym problemem np. AM. podczas zamykania usuwa wszystkie swoje pliki z RAMu.

Ale jesteśmy zmuszeni do dyktatury Microsoftu i długo to się nie zmieni.
X800.WM6.1.Panot.ver.1.90_PP6_ENG//Acer n311//HTC HD2+Lobuz1 New Style 1.2+SDHC 16GB

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 03, 2008, 09:56:11 »
MaXyM
napisz, nauczymy się czegoś nowego
ten wyciek się przyjął ale skoro inaczej się to nazywa - tylko jak?
my wiemy tylko że palmem nie możemy nazwać każdego pocketa  :E

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 03, 2008, 12:57:06 »
MaXyM
napisz, nauczymy się czegoś nowego
ten wyciek się przyjął ale skoro inaczej się to nazywa - tylko jak?
my wiemy tylko że palmem nie możemy nazwać każdego pocketa  :E

Dobre :ok: Sorki za OT :)

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 03, 2008, 13:25:35 »
Nazwalbym to nienajlepszym zarzadzaniem zasobami.

Ale zastanawialem sie czemu tak to jest zorganizowane. pewnie chodzilo o przyspieszenie ponownego ladowania aplikacji. poza tym biblioteki dll sa pomyslane tez jako shared. czyli ze z jednej moze korzystac wiele programow. nie ma teoretycznie powodu na ich usuwanie z pamieci... teoretycznie bo problemem jest RAM.

Ale i tu obwinialbym po czesc producentow oprogramowania ze nie staraja sie zamknac nieuzywanych juz przez siebie bibliotek. chociaz to moze byc ciezkie, bo windows sklada sie z miliona dll'i. Programista uzyje jakies funkcji z systemowego API i moze sie kaskadowo otworzyc wiele bibliotek systemowych.

w kazdym razie wyciek pamieci to jest co innego - to jest blad programisty polegajacy na pozwoleniu na niekontrolowana alokacje pamieci. w konsekwencji pamiec nie jest zwalniana. Tu mamy do czynienia z wlasnoscia a nie z bledem. choc rezultat jest podobny.
ciekawskich odsylam do wiki
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2008, 13:29:01 wysłana przez MaXyM »
HTC HD | radio: 1.17.25.09 | OS: Energy 23569 Titanium 14.Jul1010 | spb MobileShell

*

Offline oldzie

• 397
  • Sprzęt: HTC TyTN II WM6
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 04, 2008, 14:27:34 »
Tak, to prawda, że systemy Microsoftu (nie tylko WM) mają problemy z ze zwalnianiem alokowanej pamięci. Dotyczy to i samego systemu operacyjnego (co jest błędem programistów czy też projektantów systemu MS) jak i aplikacji, co już jest błędem programistów aplikacji.

Co ciekawe u mnie tzw. "wyciekanie ramu" polega na tym, że po soft resecie mam około 29,5MB RAM, po czym dosyć szybko ubywa do około 26MB i potem już praktycznie zjawisko zanika, tzn. ubywa, ale bardzo mało i powoli. Natomiast poniżej 25MB jak dla mnie działanie telefonu jest zbyt wolne i wtedy robię SR.

Tak sobie pomyślałem, że takie zachowanie mojego M700 może polegać na tym, że WM pewne biblioteki po prostu cachuje w pamięci RAM, aby dzięki temu działać szybciej. Przy pomocy Advanced Configuration Tool znalazłem takie parametry jak File System Cache (domyślnie Auto), i zmieniłem to na 2048, teraz obserwuję jak się będzie zachowywał. Jest tam jeszcze coś takiego jak Glyph cache z wartością 8192), ale że nie wiem dokładnie do czego to służy to zostawiłem na razie wartość domyślną. Zresztą, mniej się nie da.
O wszystkim decyduje środowisko.
Dlatego anioły fruwające w niebie mają piękne skrzydła,
natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

*

Offline mangelob

• **
  • 160
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 04, 2008, 18:46:13 »
w kazdym razie wyciek pamieci to jest co innego - to jest blad programisty polegajacy na pozwoleniu na niekontrolowana alokacje pamieci. w konsekwencji pamiec nie jest zwalniana. Tu mamy do czynienia z wlasnoscia a nie z bledem.
Ja nie widzę różnicy :( A pisanie, że coś jest własnością a nie błędem, to chyba maniera Unicomu :) I moim zdaniem nie usprawiedliwia błędów.

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 04, 2008, 19:32:10 »
wiesz.. to tak jakbys napisal ze opony zimowe sie szybciej zuzywaja wiec sa wadliwe. a one sa zaprojektowane po prostu do pracy w innych warunkach. IMHO Win zostal zaprojektowany do pracy w innych warunkach (wiecej ramu) a ze producenci daja taki HW a nie inny to juz wina producentow a nie systemu. i o ile wyciek pamieci jest bledem to zasada dzialania DLLi jest przewidziana i udokumentowana rzecza.
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2008, 19:34:00 wysłana przez MaXyM »

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 04, 2008, 23:00:38 »
wiesz.. to tak jakbys napisal ze opony zimowe sie szybciej zuzywaja wiec sa wadliwe. a one sa zaprojektowane po prostu do pracy w innych warunkach. IMHO Win zostal zaprojektowany do pracy w innych warunkach (wiecej ramu) a ze producenci daja taki HW a nie inny to juz wina producentow a nie systemu. i o ile wyciek pamieci jest bledem to zasada dzialania DLLi jest przewidziana i udokumentowana rzecza.

Nie do konca zgadzam sie, ze to wlasciwosc i ze WM, czy tez "normalny" Windows zostal zaprojektowany do pracy z wieksza iloscia pamieci.
Oba systemy maja minimalne wymagania systemowe odnosnie m.in pamieci i myslac w ten sposob, ze potrzebna jest wieksza liczba pamieci, zawsze po jakims czasie by jej w koncu brakowalo, nawet przy duzych ilosciach na starcie.
Przy WM chodzilo o szybsze uruchamianie aplikacji i zostawaly one w tle, ale juz to, ze po zamknieciu programow zostawiaja smieci w postaci zbednych dll jest juz dla mnie bledem programistow i wlasnie zla reallokacja pamieci.
Sprzety z XP na pokladzie nie mowiac juz o systemach serwerowych ( oczywiscie potezniejsze maszyny choc nie zawsze) potrafia miesiacami chodzic bez resetu i pomimo uruchamiania na nich wielu programow pamieci jakos drastycznie nie ubywa.
Jak ktos wczesnie slusznie zauwazyl dlaczego AM pomimo korzystania z Windosowych API potrafi po zakonczeniu zwolnic nawet wiecej pamieci niz ma na starcie, wiec jednak dla chcacego nic trudnego....

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 05, 2008, 02:14:13 »
A wiec to nie wina WM (czy jak to wiekszosc tu pisze: wyciekow pamieci w WM) a kwestia pewnej dbalosci programistow danego programu.

Dwa, to ze sie nie zgadzasz to jest twoja sprawa. polecam lekture MSDN gdzie jest wyjasnione jak dzialaja biblioteki DLL. Jest tam w prost napisane ze biblioteka raz uzyta zostaje w pamieci. I nie sa to smieci, czy zla realokacja pamieci. tak zostal zaprojektowany system Windows. A od programistow pojedynczych aplikacji zalezy jak to wykorzystaja.

Co ciekawe zaprzeczasz samemu sobie. Piszesz ze WM zostalo zaprojektowane aby sie szybciej uruchamialy. I wlasnie tak jest - dzieki temu ze biblioteki zostaja w RAMie. Kdyby tak nie bylo, to kazdy kolejny program ktory korzysta z tej samej biblioteki uruchamial by sie rownie dlugo.

Takze zle dedukujesz twierdzac ze ilosc pamieci w koncu po jakims czasie by sie skonczyla. Ilosc bibliotek jest ograniczona. I ta sama biblioteka laduje sie do RAMu tylko raz. Problem w tym ze uzytkujac duzo roznych programow, tych bibliotek do pamieci wedruje wiecej i wiecej. Akurat systemy serwerowe maja te zalete ze na starcie laduja wszystko i przez miesiace moga pracowac o ile starcza pamieci na dane. Ale programy (w tym biblioteki siedza juz w RAMie). Gorzej z systemami domowymi. Tyle ze teraz, gdy kazdy ma 1 czy 2GB, ilosc pamieci przeznaczana na programy/dlle jest nieporownywalnie mniejsza niz od pamieci potrzebnej na dane.

Oczywiscie ww. sytuacja moze Ci sie nie podobac. i mozesz sie nie zgadzac z zaistniala sytuacja. Ale to nie zmieni faktu o ktorym tu dyskutujemy.

pozdro

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 05, 2008, 09:57:56 »
Oczywiscie, ze moge sie nie zgadzac i to jest moja sprawa, ale po to jest forum, zeby o tym dyskutowac, czy sie to Tobie podoba, czy nie, a to, ze masz jakies zdanie na ten temat nie musi jeszcze przy najmniej dla mnie oznaczac faktu.
Nie zaprzeczam sam sobie, przeczytaj dokladnie.
Chodzilo mi o to, ze zamykajac aplikacje (nie chodzi mi o minimalizacje za pomoca "x") powinny zwolnione byc zasoby w tym pamiec.
Mysle, ze prawda jest po srodku, a Ty skupiles sie akurat na dll.
Jesli wywolywanie kolejnych funkcji API, a co za tym idzie bibliotek systemowych powoduje zapetlenie tego stanu,spadek pamieci to w takim razie, co zajmuje ponad polowe pamieci RAM przy starcie systemu?(WM)
Owszem w miare ilosci uruchamianych aplikacji dostepna pamiec maleje, ale po to producent systemu podaje swoje minimalne wymagania, czy tez zalecana konfiguracje, zeby to dzialalo, a to co pozniej uzytkownik robi w sensie ilosci rownolegle dzialajacych aplikacji albo ich specyfiki to inna sprawa wtedy jest inne zapotrzebowania na pamiec, a co za tym idzie inna konfiguracja.
Po skonczeniu pracy z dana aplikacja zasoby powinny byc zwolnione w tym pamiec i jest to nie tylko specyfika Windows, ale rowniez niedbalosc programistow
Kazdy dobry programista od najmlodszych lat jest tego uczony, a ze korzysta sie z gotowych narzedzi, duza role gra czas kto pierwszy wypusci nowa wersje itp. to jest jak jest.
Gdybanie co szybciej sie skonczy czy pamiec, czy biblioteki jest dla mnie nieporozumieniem.
W systemach serwerowych niekoniecznie wszystkie potrzebne biblioteki ladowane sa od razu, zalezy to od samej specyfiki serwera albo aplikacji na nim uruchamianych.
Mysle, ze wine ponosza zarowno tworcy Windowsa jak i rowniez programisci konkretnych aplikacji.
I jak dla mnie to wcale nie jest to specyfika, a raczej jesli juz blad Win, bo majac np 2 razy wiecej pamieci na pokladzie, korzystajac z tych samych aplikacji (czy zostawiajac je w tle, czy tez zamykajac i ponownie uruchamiajac ) pamiec nie powinna spadac, a nadal jej ubywa...
Wiec przyjmujac Twoje rozumowanie, ze wine ponosza otwarte biblioteki to taka sytuacja nie powinna miec miejsca.

Pozdrawiam, jesli cos namieszalem to na wytlumaczenie mam 3h snu :)

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 05, 2008, 10:24:13 »
chcesz powiedziec ze PDA zostawiony sam sobie, po paru dniach zglosi brak pamieci? chyba nie.
W kazdym razie pamiec mojego X500+ ustala sie na jakims tam poziomie (ok 17MB) ilu bym programow nie uzyl i potem je zabil. Nigdzie pamiec nie znika. a te 10MB ktorych jest mniej od startu systemu to wlasnie shared resources ktore zostaja w systemie.

Ale mysle ze dochodzimy do dobrej konkluzji. Nie chodzi o wyciek pamieci, w szczegolnosci wycieki pamieci w WM. Chodzi o swego rodzaju niedbalosc programistow. Niedbalosc, jesli sie wezmie pod uwage, ze program jestdedykowany systemowi z malym RAMem.

Przy okazji, kdy ja pisze aplikacje ktora laczy sie z baza danych, to myslisz ze przy zamykaniu jej mysle o zamknieciu biblioteki OleDB + dedykowanej do bazy danych? Oczywiscie ze nie. Zapytaj ktory z programistow to robi. A biblioteka zostaje w pamieci? oczywiscie ze zostaje.

*

Offline mangelob

• **
  • 160
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 05, 2008, 18:34:35 »
chcesz powiedziec ze PDA zostawiony sam sobie, po paru dniach zglosi brak pamieci? chyba nie.
W kazdym razie pamiec mojego X500+ ustala sie na jakims tam poziomie (ok 17MB) ilu bym programow nie uzyl i potem je zabil. Nigdzie pamiec nie znika. a te 10MB ktorych jest mniej od startu systemu to wlasnie shared resources ktore zostaja w systemie.
Nie zgłosi, ale nawet używając w kółko tych samych programów przez kilka dni, ilość pamięci będzie powoli spadać. Dlaczego? Biblioteki powinny się tylko raz ładować.
A z innej beczki: skąd programik typu oxios odzyskuje pamięć? Zamyka biblioteki??

*

Offline MaXyM

• 469
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 05, 2008, 19:39:32 »
Hmm. no mi nic nie spada. moze podaj przyklad. uruchamiam i zamykam notatnik (zabijajac go za pomoca programu memory z WM) i mi wraca do dokladnie takiego samego stanu pamieci.
W tej chwili mam PDA juz ponad tydzien bez SR, codziennie mnie budzi spb Clock, uzywam telefonu i TT. Wlasnie pozamykalem wszystko - 17MB. czyli tyle ile powinno byc.

co robi oxios? nie wiem. przypuszczam ze wlasnie zamyka biblioteki. ale to trzeba by autora zapytac.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 05, 2008, 20:41:49 »
Nie chodzilo mi o to, ze pda pozostawiony sam sobie zglosi brak pamieci, oczywiscie, ze nie.
Napisalem, ze uzywajac te same aplikacje, czy mam je w tle, czy "zabijam" i ponownie uruchamiam, nie wazne, to pamiec i tak spada.

« Odpowiedź #28 dnia: Luty 05, 2008, 21:52:47 »

co robi oxios? nie wiem. przypuszczam ze wlasnie zamyka biblioteki. ale to trzeba by autora zapytac.

Strzelam, że alokuje jakąś dużą strukturę zajmującą większość pamięci, w wyniku czego WM zaczyna zwalniać obszary zajmowane przez nie używane już biblioteki czy dane, a potem usuwa tę strukturę z pamięci.

No a poza tym wysyła oczywiście sygnały Close/Kill i Hibernate do aplikacji (ale te mogą je zignorować).

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 05, 2008, 22:02:42 »
Jeszcze fragmentacja obszarów pamięci, wyrównanie nagłówków.