WM6.1PL Eten X800 by:Kielich

• 185 Odpowiedzi
  • 59871 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Odp: WM6.1PL by:Kielich
« Odpowiedź #90 dnia: Marzec 13, 2009, 18:38:03 »
mozecie dac te systemy pod inny link? bo ten co mam to zaczal sie psuc :mad:

W pierwszym poście masz link z romem 2.2 na serwerze odsiebie. Uploadować Ci ten drugi? Osobiście zamiast tego 1.0 wolałbym wersję FINAL, o której już nic nie mam w pierwszym poście.

*

Offline bnm

• 22
« Odpowiedź #91 dnia: Marzec 13, 2009, 19:58:42 »
to zrob upload wersji final se bo ma duzo pamieci ram a igo nadal mi nie chce isc...

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #92 dnia: Marzec 13, 2009, 21:01:13 »
Wersja FINAL
http://[serwis zabroniony]/pokaz/1815759---16ac.html

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #93 dnia: Marzec 14, 2009, 14:31:21 »
Dzięki ravros za wsparcie,
juz ponad miesiąc czekam na internet...

dorzucę link do pierwszego postu Ok?
Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

*

Offline bnm

• 22
« Odpowiedź #94 dnia: Marzec 15, 2009, 14:50:03 »
ja tez dziekuje ravros mam nadzieje ze przestanie gubic mi dzwiek ani robic bialego ekranu a co najwazniejsze gubic pamieci

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
« Odpowiedź #95 dnia: Kwiecień 05, 2009, 18:43:45 »
Zapraszam do ściągania mojej najnowszej wersji...
link w pierwszym poście...

edit 06.04.2009r
Zebrałem już materiały, może niebawem puszczę moje wydanie WM6.5...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 21:36:03 wysłana przez Kielich »

Odp: WM6.1PL Eten X800 by:Kielich
« Odpowiedź #96 dnia: Kwiecień 09, 2009, 00:46:02 »
Witam
Od kilku dni jestem posiadaczem x800, jest to dla mnie zupełna nowość, ale z tego co wiem to nic na tym urządzeniu nie bylo zmieniane, prawdopodobnie mam standardowe oprogramowanie. Jeśli ktoś ma to poproszę o jakieś wskazówki jak wgrać nowsze, nie chce od razu czegoś zniszczyć  :wink:

Pozdrawiam

*

Offline Teflon94

• 1271
  • 特氟隆- Moje Chińskie oblicze
  • Sprzęt: Palm III , Psion Revo , Palm Centro
« Odpowiedź #97 dnia: Kwiecień 09, 2009, 08:15:59 »

Ktoś już testował czy stabilna ???
jak z uciekającym RAM'em ???
SE D750i -> Eten X800 - > Palm III -> Psion Revo -> Palm Centro - > Sony Ericsson K510i

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #98 dnia: Kwiecień 09, 2009, 10:40:46 »
Witam
Od kilku dni jestem posiadaczem x800, jest to dla mnie zupełna nowość, ale z tego co wiem to nic na tym urządzeniu nie bylo zmieniane, prawdopodobnie mam standardowe oprogramowanie. Jeśli ktoś ma to poproszę o jakieś wskazówki jak wgrać nowsze, nie chce od razu czegoś zniszczyć  :wink:

Pozdrawiam

Ponoć w tym wątku jest kilka wskazówek :ok
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=104521.0

Ktoś już testował czy stabilna ???
jak z uciekającym RAM'em ???

Jestem w trakcie, wczoraj wgrałem. Póki co sprawdziłem czy wszystko działa, no i nie mam zastrzeżeń (jeszcze nie sprawdzałem BT z telefonem). Szybkość działa przyzwoita, stabilność też. Na starcie nawet ponad 30MB ramu. Wczoraj od ostatniego resetu robiłem kilka rzeczy na nim, zostawiłem na noc. Teraz biorę do ręki jest 19MB, uruchomiłem oxiosa i już jest 28MB.

Kielich, pytanie do Ciebie, czym ten rom różni się Adonixa 4.0? Bo chyba na nim bazuje. Wiadomo językiem, ale coś dodałeś czy odjąłeś?

*

Offline Teflon94

• 1271
« Odpowiedź #99 dnia: Kwiecień 09, 2009, 11:02:58 »
Jestem w trakcie, wczoraj wgrałem. Póki co sprawdziłem czy wszystko działa, no i nie mam zastrzeżeń (jeszcze nie sprawdzałem BT z telefonem). Szybkość działa przyzwoita, stabilność też. Na starcie nawet ponad 30MB ramu. Wczoraj od ostatniego resetu robiłem kilka rzeczy na nim, zostawiłem na noc. Teraz biorę do ręki jest 19MB, uruchomiłem oxiosa i już jest 28MB.
Potestuj jeszcze fifi jak możesz ...
Bt też przetestuj ...
I jak uznasz że jest stabilny to instaluje New Version  :ok:
SE D750i -> Eten X800 - > Palm III -> Psion Revo -> Palm Centro - > Sony Ericsson K510i

« Odpowiedź #100 dnia: Kwiecień 09, 2009, 13:40:12 »
Wielkie dzięki, właśnie czegoś takiego szukałem, a jakoś nie moglem znaleźć  :ok:

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
« Odpowiedź #101 dnia: Kwiecień 09, 2009, 21:32:31 »
Sory,

ta wersja romu nie jest zbudowana na Adonixie 4.0

XIP i Drivery są z orginalnego romu (ostatniej oficjalnej edycji 473)
SYS jest z kuchni Adonixa
Packerage (coom. manager itp.) są z DX900

System może działac szybciej (otwieranie katalogu windows itp. rzeczy) jeśli użyję nowszego XIPu i może driverów z
jakiejś ugotowanej wersji...
Nie jest to proste ponieważ Adonix, Panot i inni (ja również) zabezpieczają swoje Romy i nici z tego...

Zrezygnowałem z romów do M800 i zajmę się romami do X800
skompletowałem już potrzebne mi elementy WM 6.5 i w tym kierunku pójdę...

Posprzątam mój pierwszy post ale to jak znajdę więcej czasu...

Znacie ten dowcip, gdzie na budowie pracownik biega z pustą taczką, a majster się jego pyta:
- co robisz?
A on:
- taki zapie.... , że nie mam czasu załadowac.

U mnie jest coś w ten deseń...

« Odpowiedź #102 dnia: Kwiecień 09, 2009, 21:41:08 »

Nie wiem czy to może jakiś błąd, ale po wgraniu wszystko jest ok, działa ładnie szybko, ale nie mogę zgrać kontaktów z karty sim - cały czas jest status 0% i po kilku próbach po prostu anuluje to zgrywanie

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2009, 21:43:43 wysłana przez Dzorcz »

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
« Odpowiedź #103 dnia: Kwiecień 09, 2009, 21:45:15 »
jak chcesz zgrac kontakty z karty sim?

może wyświetlic?
zobacz wątek w M800

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #104 dnia: Kwiecień 09, 2009, 21:57:26 »
No to po dobie działania mogę powiedzieć tak. Chodzi stabilnie, ram nie wycieka. Przesyłanie plików przez BT w obie strony pomiędzy telefonem SE a Etenem bez problemu. Więc mogę polecić ten rom.
Ale dalej pozostała pewna przypadłość, która też była we wcześniejszym romie Adonixa i PL by Kielich. Otóż zawiesza się po kliknięciu na OK w oknach ustawień. Dokładnie, zmniejszyłem podświetlanie -> OK i zawiesił się -> SR. Później już bez problemu poszło. Wszedłem w "informacje" (w eng. about) -> OK i nie było problemu, dwie minuty później znów wszedłem w informacje -> OK i zawisł. Jak dla mnie to drobiazg, bo do ustawień codziennie nie zaglądam.

No i mam jeszcze pewne zastrzeżenia do aparatu. Przy pierwszym uruchomieniu zaznaczyłem wszystkie caby, a widziałem że gdzieś na liście był patch do aparatu. Problem jest taki, że nie można uruchomić trybu zdjęć seryjnych dla rozdzielczości 2mpx (na adonixie 3.0 na 100% można). Żeby seryjne uruchomić trzeba najpierw przejść na przednią kamerkę, w ustawieniach nacisnąć symbol aparatu który jest w rogu (pomiędzy ikoną rotacji a wyboru formatu), wybrać kontynuuj migawkę, dopiero teraz można przejść na tylny aparat. Wcześniej na uprzednio zaznaczonym 2mpx, po zrobieniu tego co opisałem aplikacja zapamiętywała ustawienie 2mpx, na tym romie przestawia się do VGA. W sumie te zdjęcia seryjne to zbędny bajer, ale ja akurat z tego korzystam bo wolę niech mi zrobi trzy ujęcia, żeby było z czego wybrać, niż jedno które i tak będzie kiepskie.

« Odpowiedź #105 dnia: Kwiecień 10, 2009, 10:05:00 »

może wyświetlic?
zobacz wątek w M800

niewidoczne kontakty, mhm ;] jeszcze jedna rzecz , przy łączeniu z wifi nie chce połączyć, widzi siec, łączy ale nie może połączyć. Teraz mam inna wersje (Panot.ver.2.10) i działa bez zarzutu

Pozdrawiam

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
« Odpowiedź #106 dnia: Kwiecień 10, 2009, 19:53:32 »
czytam z niedowierzaniem.. WiFi nie działa?

mi działa bez problemu...
a jak innym?

« Odpowiedź #107 dnia: Kwiecień 11, 2009, 00:42:13 »
Być może to tylko u mnie, czasami mam problem z siecią bezprzewodowa w domu z niewiadomych powodów ;]

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #108 dnia: Kwiecień 11, 2009, 00:53:39 »
Być może to tylko u mnie, czasami mam problem z siecią bezprzewodowa w domu z niewiadomych powodów ;]

Pisząc o tym, że nie działa Wi-Fi miałeś na myśli najnowszy rom Kielicha? Jeśli takie objawy czasami występują z niewiadomych powodów, no to upewnij się czy winny nie jest Twój AP.

Taka mała uwaga na przyszłość, pisz bardziej konsekwentnie. Bo taka odpowiedź jak cytowana poniżej nie jest zbyt precyzyjna. A jeśli chcesz szybko rozwiązać swoje problemy z Etenem, to dobra komunikacja jest niezbędna.

może wyświetlic?
zobacz wątek w M800

niewidoczne kontakty, mhm ;]

Dodano:
Znalazłem błąd w romie 2009 Kielicha. Chodzi o MMSy. Działają, ale po każdym SR gubi ustawienia. Nie długo planuję zobaczyć jak wygląda rom prosto od Adonixa wtedy też to sprawdzę.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2009, 10:20:40 wysłana przez ravros »

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
« Odpowiedź #109 dnia: Kwiecień 29, 2009, 22:22:41 »
Proszę o opinie wersji 2.0

*

Offline jacslaw

• 14
  • Sprzęt: TMOUS HTC Sensation 4G
« Odpowiedź #110 dnia: Kwiecień 30, 2009, 14:26:41 »
Witam!
Wielkie uznanie za ciężką pracę!
ROM 2.0:
Pierwsze co zauważyłem to kłopot z odczytem SMS. Polega na tym, że po wejściu do wiadomości SMS i otwarciu go pokazuje się pusty ekran jakby można było tylko odpisać. Brak folderu "wiadomości usunięte" w katalogu wiadomości SMS.
Można odczytać SMS tylko gdy kliknie się "prześlij dalej".
Może to tylko u mnie więc wieczorem flesznę go jeszcze raz i zobaczę.
Pozdrawiam!!!
Jacek S.
Jacek S.

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
« Odpowiedź #111 dnia: Maj 01, 2009, 18:37:00 »

ROM 2.0:
Pierwsze co zauważyłem to kłopot z odczytem SMS. Polega na tym, że po wejściu do wiadomości SMS i otwarciu go pokazuje się pusty ekran jakby można było tylko odpisać. Brak folderu "wiadomości usunięte" w katalogu wiadomości SMS.
Można odczytać SMS tylko gdy kliknie się "prześlij dalej".
Może to tylko u mnie więc wieczorem flesznę go jeszcze raz i zobaczę.
Pozdrawiam!!!
Jacek S.

Potwierdzam, poprwię tą wade z sms-ami,
może jeszcze jakieś uwagi?

*

Offline bolz

• 25
  • Sprzęt: X800, HTC Diamond (MDA)
« Odpowiedź #112 dnia: Maj 12, 2009, 14:33:38 »
Powitać...

Przez dłuższy czas bazowałem na Panocie (większość wersji, skończywszy na 2.10). Kilka tygodni temu postanowiłem "postawić" WM6.5 od Adonixa. System fajny, bajerki itp lecz wycieki ramu uniemożliwiają normalne korzystanie z aplikacji, więc skoro "Polacy nie gęsi" postanowiłem skorzystać z Romu Kielicha. Niestety, okazało się że pojawił się problem z synchronizacją ActiveSync -> Outlook 2007. Błąd 80180001.
Zrobiłem chyba wszystko co możliwe:
- przeinstalowywanie AS,
- czyszczenie rejestrów,
- diagnostyka MS Office,
- usuwanie urządzeń w AS/zmiana nazw...
- antywirusy, combofixy itp.
Nic nie dało...

Postawiłem ponownie Panota 2.1 i synchronizacja ruszyła bez najmniejszego problemu...

Kielichu drogi, rzuć okiem na swoją kuchenkę :) bo chyba tu jest problem... Nie jestem pierwszym, który ma z tym problem gdyż znalazłem post dotyczący tego błędu na Szanownym Forumie. Celowo nie wpisywałem posta w tamtym temacie, gdyż (jak sądzę) dotyczy to Twojej wersji.
Nie ukrywam, iż Adonixa nie wgrywałem... 

Życzę Tobie (i sobie również) dalszych - udanych prac nad spolszczonymi romami do naszych Etenków. Czekam z niecierpliwością na obiecane 6.5 ale wnioskując po ostatnich testach pewnie nawet optymalizacja kodu niewiele zmieni przy tej ilości ramu :(

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
« Odpowiedź #113 dnia: Maj 12, 2009, 16:08:55 »
Fajnie, że o tym piszesz ale ja korzystam z kuchni Adonixa oraz VDC, do tego wyciągam większość plików MUI415 z kuchni Raphaela...
Myślę, że problem jest z modułami w moich kuchniach i wersjami tych modułów - poprostu różne kombinacje i zmiany niektórych modułów powodują to, że trzeba uaktualniać pliki MUI ze spolszczeniem więc tu tkwi problem...

Przyznaję się, mam mniejsze lub większe błędy w moich romach ale brakuje mi również czasu...
(żona, budowa, praca i jeszcze bierzące sprawy to przyczyna moich niedopracowań)
Jak widzicie nie sugeruję żadnych dotacji, nie jestem studentem i nie mieszkam w akademiku...
Informatyki również nie skończyłem (jeszcze nie) tylko elektronikę...

Cieszę się, że są na tym forum osoby, które testują moje wersje i jeśli nie wszyscu są do końca zadowoleni to mogę jedynie odesłać ich do anglojęzycznych wersji w których wszystko jest dopracowane...

Pozdrawiam
Kielich

p.s. będę nadal pracował nad wersjami do X800 i może za jakiś czas jeszcze do M800

« Odpowiedź #114 dnia: Maj 13, 2009, 15:47:31 »
Mam jedno pytanie :
Czy w romach kielicha są już wgrane te wszystkie potrzebne łatki , czy trzeba osobno doinstalować  ?. ( chodzi o sterowniki ekrany i dzwieku )

Czy skoro korzystano z kuchni adonixa został jego fajny today ?

Brawa dla kielicha za ojczysty język i czekamy na wm 6,5 rakiete

*

Offline Teflon94

• 1271
« Odpowiedź #115 dnia: Maj 13, 2009, 20:09:00 »
wm 6,5 rakiete

Wm 6,5 rakieta ???

Nic niechcę mówić ale 6,5 jest dosyć powolnym i niestabilnym systemem ...

I proszę Cię Kielich kieruj swoje działania ku WM 6,1 a nie 6,5 ...

*

Offline maccumail

• 3
  • Sprzęt: E-TEN X800+ Kingstone 4GB + Panot 2.10
« Odpowiedź #116 dnia: Maj 16, 2009, 19:35:23 »
smsy j/w oczywiscie ogolnie niestabilna i powolna zachowuje sie dziwnie po wylaczniuu GPS trzeba soft reseta robic gsm sie czasem zawiesza profile mms sie zeruja klawiatura sluzaca do dzwonienia nieczytelna pozatym bomba a i zapomnial bym po zmianie softu przestal dzialas mi wibrator a dzwiek nawet jesli sie sciszy napie.... na caly regulator doputy nie sciszysz w mix.  :grin: ale powoli zaczynam tracic nadzieje ze x800 da sie uzywac do czegokolwiek a ilosc ramu poprostu oszalamia ;) ale spoko na szachach nie mam laga ;) pozdrawiam
P.s sprawdzilem w menu servisowym wibrator padl na dobre ;( nie koniecznie od twojego softu ale po zmianie przestal bzykac. wiec ogolnie mam niebzyczacy bezuzyteczny zawieszajacy sie tel ktory ma przesterowany glosniczek IGO8 praktycznie nie ma szans sie odpalic, polskie literki obciazaja go drastycznie takie mam wrazenie a budzik dzwoni raz i cos chyba nie potrafie tego zmienic ;) w pracy tez sie ciesza z mojej gloofiski
chetnie sprzedam to badziewie pozdrawiam a zapomnialem dodac jpg-i na poczatku rozruchu bardzo staranne podobaja mi sie ;)

« Odpowiedź #117 dnia: Maj 16, 2009, 22:56:29 »
Witam
Testuje od paru dni wersje 2 kielicha i pare niedogodnosci ( wersja 2.0 jest ostateczna w tej chwili ?)
- pusty ekran przy probie odczytania sms
- nie zapisuje ustawien przy SR
- Nie odswieza ostatnio otwieranych programow
- czesta zwiecha przy wejsciu w ustawienia
- czesto rozłacza osobe dzwoniacą przy nacisnieciu odbioru

Pozatym całkiem szybko jak na x800 . Kielichu powiedz mi bo nikt mi nie odpowiedział czy po wgraniu wersji 2.0 trzeba wgrac sterowniki , ekranu , dzwieku itd ? czy juz wszystkie w rom wpakowałes ?

Pozdro

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
« Odpowiedź #118 dnia: Maj 16, 2009, 23:07:25 »
sirgoro, tutaj masz odpowiedź Kielicha na problem z smsami http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=120979.msg975325#msg975325
Od pory zauważenia tego błędu nie pojawił się żaden inny rom. Wersji 1.0 używam od miesiąca i jedyne dolegliwości to kasowanie ustawień mmsów i zawieszki przy klikaniu OK w ustawieniach.

W romach Adonixa są sterowniki do ekranu, ver.1.0 bazuje na Adonixie 4.0 i stwierdzam, że sterownik ekranu jest.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2009, 23:09:15 wysłana przez ravros »

« Odpowiedź #119 dnia: Maj 17, 2009, 20:23:10 »
Witam.
Od dłuższego czasu używam tylko romów kuchni Kielich-a, człowiek dla nas się poświęca i chwała mu za to.
Znalazłem sposób na puste okno wyświetlanych SMS-ów. Podobny problem mieli posiadacze HTC. Aby normalnie widzieć treść SMS-a trzeba dodać wpis do rejestru.
-tworzymy folder OEM w HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Inbox\Settings

W nowo utworzonym folderze "OEM" tworzymy DWORD key o nazwie: SMSInboxThreadingDisabled i ustawiamy go na 1,
sposób sprawdzony, działa, pozdrawiam.