Voice Commander w ETEN-ie

• 11 Odpowiedzi
  • 1454 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline niedzwiedz

• *
  • 51
  • Sprzęt: HTC HD2 (LEO), Asus Prime
Voice Commander w ETEN-ie
« dnia: Kwiecień 15, 2008, 10:41:10 »
Bardzo chciałbym móc w czasie jazdy samochodem korzystać z komend głosowych za pomocą Voice Commandera. Niestety wszelkie próby spełzają na niczym. Myślałem, że mam coś z dykcją, angielskim akcentem lub czymś podobnym. Ale ostatnio miałem okazję pobawić się ASUS-em P750 podczas jazdy samochodem z Voice Commanderem w wersji polskiej i działał bez zarzutu. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś z Was korzysta z Voice Commandera na ETEN-ie (najlepiej X800) i mógłby podzielić się doświadczeniami.

pozdrawiam
niedzwiedz
------------
pozdrawiam
niedzwiedz

*

Offline TDey

• 31
  • Sprzęt: X800
Odp: Voice Commander w ETEN-ie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 15, 2008, 13:31:47 »
Zgadzam się... trochę wariuje... np. próbując zadzwonić poprzez zadanie "call" nie identyfikuje kontaktu, ale ten sam kontakt wyszukuje już po komendzie "find", ale zaraz przy pytaniu czy chcę do tej osoby zadzwonić nie rozpoznaje odpowiedzi "yes"  :O
Tak sobie myślę, że trzeba przy zakładkach głosowych w kontaktach nagrać jakieś prostą głosową komende identyfikującą daną osobę np. zamiast Bogusia np. BO , wtedy akcent, czy tempo wypowiedzi nie gra już roli...
Jak wypróbuję to dam znać   B)

*

Offline mangelob

• **
  • 160
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 15, 2008, 14:14:23 »
Ale Asus to ma polskiego VC, czyli rozpoznaje komendy wydawane po polsku, a w Etenie musisz mówić po angielsku :(
Ciekawe, czy przy okazji nowego romu PL, Unicom podaruje nam także polską wersję VC. Byłoby miło :D

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 15, 2008, 18:45:48 »
Alternatywnie mozna pobawic sie Vito Voice2Go - dziala naprawde super. Rozpoznawanie Magic Word czy tez nagranych polecen idzie mu zadziwiajaco precyzyjnie.
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

*

Offline niedzwiedz

• *
  • 51
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 15, 2008, 23:19:41 »
k.l.m.n. a co to jest Magic Word?
------------
pozdrawiam
niedzwiedz

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 15, 2008, 23:36:16 »
k.l.m.n. a co to jest Magic Word?

Możesz ustawić Voice2Go tak, aby "nasłuchiwał" przez cały czas na ustalone wcześniej (=nagrane) hasło (właśnie Magic Word), np. takim hasłem może być "Uwaga padaku, coś ci zaraz każę zrobić". Jeżeli w jakimś momencie wypowie się do urządzenia to hasło, wówczas Voice2Go to wychwytuje i tuż po tym oczekuje na podanie polecenia, np. "Połącz z kochanym szefem", albo "Uruchom nawigację" itp.
Trzeba tylko uważać na prądożerność takiego nasłuchu - szybko może wyczerpać baterię. Chłopaki z Vito pomyśleli i o tym, i można ustawić Voice2Go tak, aby nasłuch na Magic Word uruchamiał się sam w momencie podpięcia się do zasilania  :ok:

ADD:
Aha, oczywiście superdodatkiem do Voice2Go jest Vito MacroRecorder umożliwiający nagranie dowolnej sekwencji tapnięć w ekran. Ja przykładowo makrem z MacroRecorder odpalam MiniOperę: jedno kliknięcie uruchamia makro, które robi: 1. włączenie emulatora java  2. odpalenie miniopery  3. wybranie domyślnej zakładki   4. potwierdzenie (dwukrotne) chęci połączenia się z netem. Fajne i przydatne.  (MacroRecorder jest chyba dostępny niezależnie, za free, ze stronki Vito)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 15, 2008, 23:46:37 wysłana przez ..k..l..m..n.. »

*

Offline niedzwiedz

• *
  • 51
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 16, 2008, 00:11:04 »
..k..l..m..n.. dzięki. Ściągnąłem i testuję. Wygląda obiecująco. Jak się włącza Magic Word? A czy mając Voice2Go potrzebny jest VoiceDialer?

pozdrawiam
niedzwiedz
------------
pozdrawiam
niedzwiedz

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 16, 2008, 00:20:06 »
Nie nie jest potrzebny. Voice2Go działa niezależnie od VoiceDialera. Magic Word aktywuje się z tego menu w trayu (bodajże pierwsza opcja od góry z tego co pamiętam (nie mam obecnie zainstalowanego). Cośtam cośtam 'Turn Magic Word on' ;)  Oczywiście wcześniej trzeba nagrać Magic Word w ustawieniach + tak jak mówiłem, ustawić czy ma się sam uaktywniać przy podłączaniu do zasilania zewnętrznego.

Jak się tym bawiłem, to byłem bardzo zadowolony z efektów. Praktyka tylko pokazała, że zbyt rzadko używałem poleceń głosowych i tylko dlatego odinstalowałem.

*

Offline niedzwiedz

• *
  • 51
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 16, 2008, 00:42:18 »
..k..l..m..n.. ponowne dzięki. Udało mi sie włączyć MagicWorda. Co do VoiceDialer źle zadałem pytanie. Rozumiem, że Voice2Go służy do zarzadzania głosowego PDA, natomiast VoiceDialer do wbierania głosowego kontaktu z książki telefonicznej. Pobawię sie teraz trochę. Dużo jeżdżę samochodem z AutoMapą i jestem ciekaw jak sobie poradzi w praktyce.

A tak przy okazji nie znasz jakiegoś dobrego budzika na PDA?

------------
pozdrawiam
niedzwiedz

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 16, 2008, 00:47:39 »
Z budzików kiedyś polecałem Pocket WakeUp i od tamtego czasu nadal go namiętnie używam, choć pewnie są i inne tego typu programiki.

Co do wybierania głosowego kontaktów, to o ile chce Ci się nagrać tagi dla poszczególnych osób (albo przynajmniej te najczęściej używane) to później jak najbardziej można wykorzystać je do wybierania połączeń poprzez Voice2Go, bez potrzeby korzystania z Voice Dialera.

*

Offline jarom

• **
  • 169
    • http://paragliding.in.poland.nid.pl/
  • Sprzęt: Compaq 4600 -> Hp5500 -> Hp4700 -> Eten x500 -> Eten X800 -> HTC Touch HD
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 18, 2008, 01:18:19 »
włączenie emulatora java 

A jakiego używasz emulatora? Szukam takiego, na którym bedę mógł odpalić skutecznie trekbuddy.

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 18, 2008, 01:43:48 »
Jakiś Jeodek, ale nie pamiętam która dokładnie wersja i skąd go ściągałem, jest tego sporo, można się pogubić. Nie do końca jestem z niego zadowolony i będę coś szukał na zastępstwo.