usprawnienie Eten X800

• 9 Odpowiedzi
  • 1714 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline AnnaApurk

• 4
  • Sprzęt: Eten Glofiish X800
usprawnienie Eten X800
« dnia: Lipiec 17, 2008, 23:03:14 »
3mc temu kupilam Eten X800 i jestem troszeczke rozczarowana. moze ktos wie co zrobic zeby ten sprzet lepiej dzialal?
- nie wiem jak wylaczyc Etena? jest przycisk ktory wylacza mi ekran ale nie wiem jak mam go wylaczyc jesli chce np wyjac karte sim lub schowac go do szuflady i nie uzywac przez dluzszy czas?
- po wlaczeniu kiedy np rozladuje sie bateria lub po resecie uruchomienie etena trwa 2,5 minuty (mierzyłam stoperem) czy taki dlugi start to normalne?
- RAM po resecie to 21.9MB (w czasie normalnego uzytkowania w RAM od 16MB do 19MB) wiec jak czytam ze ktos ma 25MB to zastanawiam sie gdzie sa moje MB?
- jak ktos do mnie dzwoni to po 4sygnale u kogos moj Eten dopiero wydaje swoj pierwszy dzwiek,
- na poczatku resetowalam go 2 razy w tygodniu teraz robie to 3 razy dziennie co juz mnie bardzo irytuje (gdy chce go wlaczyc nie reaguje wiec robie reset i to pomaga moze jest inne rozwiazanie na to zeby go wlaczyc?)
- a w ogole to jest on bardzo wolny

moze ma ktos pomysl jak go potraktowac zebym byla z niego zadowolona??
ps. wersja softu wwe 040 0402

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Odp: usprawnienie Eten X800
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 17, 2008, 23:32:09 »
Spokojnie  :ok:
Na wszystko znajdzie się sposób.

Po pierwsze proponuje inny rom niż orginalny Etena, np z tąd http://eten-users.eu/index.php?showtopic=14311 (wtedy już to nie będzie PL). Jeśli wolisz pozostać przy prawie orginalnym romie PL, to proponuje wersje 457 (ze zmianą page pool). Jedno z tych dwóch rozwiązań rozwiąże problem z RAMem (30MB wystarczy). Jeśli nie jesteś obeznana w temacie, to pytaj ze szczegółami.

Po drugie proponuje poprawki z eten-users.en (np mniejsze obciążenie procesora przy ekranie dotykowym), wtedy poprawi się szybkość pracy urządzenia.

A to, że da się go wyłączyć, to tak jest w każdym urządzeniu z systemem Windows Mobile. 2,5 minuty uruchomienia, to norma (jak startuje windows w normalnym komputerze, też to chwilę potrwa).

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 17, 2008, 23:34:09 »
Jak zdążyłaś się zorientowac, tu może pomóc tylko wgranie nowszej wersji ROM-u.
Jak zresetujesz urządzenie, to na pierwszym ekranie u góry pokazuje się wersja oprogramowania np WWE A42 040 0457
I tą wersję ci polecam.
Wszystkie informacje nt. sposobu aktualizacji jak i linki do oprogramowania znajdziesz na tym forum.
Po zainstalowaniu nowego ROMu koniecznie ściągnij taki plik jak 3GModemUpdate i przegraj go na urządzenie, a potem poprostu odpal na urządzeniu (zniknie problem z GSM)

I jeszcze proponował bym raczej dla początkującej wersję standardową ponieważ Panot jest niedopracowany i niektóre rzeczy poprostu nie działają bez dodatkowej instalacji CABów.
Proponuję ten:
http://www.downloads.mobilnaut.cz/ROM/X800/EEU_X800_WWE_A42_040_0457_A1970F18.exe

« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2008, 23:45:20 wysłana przez Kielich »
Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

*

Offline Sirrah

• **
  • 163
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Nexus 7
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 17, 2008, 23:43:07 »
Myślę że zmiana ROMu (softu) rozwiąże większość (jak nie wszystkie) problemów. Polecam ten od Panota z Eten Users:

http://eten-users.eu/index.php?showtopic=14311

Jest tam kilka ROMów. Ja korzystam z tego pierwszego (jestem zadowolony i nie mam żadnego z objawów które wymieniłaś), ale nowsze są pewnie lepsze (będę niedługo testował najnowszy). Nie wiem który dokładnie Ci polecić. Są na tym forum osoby które lepiej się na tym znają i mam nadzieję że też się wypowiedzą aby Ci pomóc :)

Tego palmtopa się nie wyłącza :) Trzeba wyjąć baterię żeby się wyłączył. Oczywiście istnieją programy które pozwalają na wyłączenie urządzenia, ale nie znam ich ponieważ nie korzystam. Możesz spróbować poszukać w dziale Download na stronce :)

No i przede wszystkim nie powinnaś instalować spolszczenia i ETENowskich programów.
Napisane: Lipiec 17, 2008, 23:42:27
No dobra ... Ktoś mnie wyprzedził z odpowiedzią :P
Phone: Galaxy Nexus (GSM)
ROM: AOKP JB-MR1 Build 3

*

Offline AnnaApurk

• 4
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 18, 2008, 00:06:34 »
dziekuje bardzo za odpowiedzi  :)

ladny ten moj Eten i ma taki fajny wyswietlacz wiec moze macie racje...    jutro bede mordowala brata zeby sprobowal wgrac mi jeden z tych romow ktore polecacie, ja w ogole sie na tym nie znam i przyznaje sie ze to dla mnie czarna magia a jak brat cos zepsuje to bede miala na kogo krzyczec  :wink:

mam jeszcze tylko pytanie: czy jak bede cos zmieniala i wgrywala to czy nie strace przez to gwarancji? czy to jest legalne i normalne?

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 18, 2008, 00:18:55 »
Przy zmianie romu nie stracisz gwarancji. A przy prawidłowym wgrywaniu nowego romu (czyli, żeby nie odłączyć w trakcie itp) nie powinno nic się wydażyć nieprzewidywanego. A napewno nic takiego poważnego, co na tym forum jeszcze nie było  :wink:

*

Offline Kielich

• ROM Maker
  • 487
    • o mnie
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 18, 2008, 00:37:47 »
A jeśli chcesz wyłączać całkiem swoje urządzenie to jest gotowy plik, który możesz skopiować na PDA i działa.

do strony:
http://eten-users.eu/index.php?showtopic=15087

do pliku:
http://eten-users.eu/index.php?act=attach&type=post&id=1297
Niemożliwe rzeczy załatwiam od ręki, na cuda trzeba trochę zaczekać...

*

Offline AnnaApurk

• 4
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 18, 2008, 00:47:44 »
juz nie moge sie doczekac kiedy bede mogla testowac nowe wcielenie mojego Etena  :proud:
mam nadzieje ze brat poradzi.. bo nie chce brac odpowiedzialnosci na siebie  :wink: choc troche mnie kusi  :-X na szczescie nie wiem od czego sie zabrac wiec bede musiala poczekac az brat sie obudzi i znajdzie dla mnie chwilke

*

Offline kaliadam

• **
  • 134
  • Sprzęt: X800 microSD 4GB
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 18, 2008, 05:42:29 »
Jeśli chcesz mieć polską nakładkę to polecam ROM - Panot ver. 1.05: Dopiero po zainstalowaniu tego ROM-u przekonałam się do tego urządzonka tak leżał mi tylko w szafce i używałam go tylko jako nawigacji. Po instalacji ROM-u i wszystkich dodatków które koledzy już proponowali polecam zainstalować 2 programiki z serii SPB - SpbPocketPlus4 i Spb Mobile Shell v2.0.EN (może i zjadają trochę więcej RAM-u ale mi to nie przeszkadza a bez tych programików to ten eten wygląda Biednie! zwłaszcza bez tego drugiego  :P)

*

Offline Sirrah

• **
  • 163
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Nexus 7
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 18, 2008, 20:40:51 »
mam jeszcze tylko pytanie: czy jak bede cos zmieniala i wgrywala to czy nie strace przez to gwarancji? czy to jest legalne i normalne?

Ja uszkodziłem sobie pamięć przy zmianie ROMu, było to ewidentnie z mojej winy (wyjąłem kartę pamięci podczas wgrywania nowego). Uznali gwarancję i wymienili całą płytkę :)

Więc gwarancji raczej nie stracisz, ale jak nie chcesz użerać się z serwisem to bądź bardzo ostrożna podczas zmiany ROMu.
Phone: Galaxy Nexus (GSM)
ROM: AOKP JB-MR1 Build 3