testowałem Diamonda i... Zostaję przy X800

• 20 Odpowiedzi
  • 2767 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jarom

• **
  • 169
    • http://paragliding.in.poland.nid.pl/
  • Sprzęt: Compaq 4600 -> Hp5500 -> Hp4700 -> Eten x500 -> Eten X800 -> HTC Touch HD
testowałem Diamonda i... Zostaję przy X800
« dnia: Sierpień 30, 2008, 01:17:45 »
Jak w tytule.
Diamond jest ładny, ale to większość z jego zalet. Poza tym - zeby móc używać interface diamonda wygodnie i bez rysika - moim zdaniem należy sobie zapuścić stosowny paznokieć i systematycznie go opiłowywać. Utrudniony jest dostęp do kontaktów, przewijanie menu przycina się, a klawiatura systemowa jest za mała.
Baterii wystarcza na krócej niż w X800, a przyciski są o niebo gorsze niż w Etenie. Przycisk ok (do zamykania programów) zdaje się nie reagować na wciśnięcia, a joystick jest moim zdaniem dysfunkcjonalny.

Przy wszystkich wadach x800 postanowiłem go nie zmieniać, bo zamieniłbym praktycznie siekierkę na kijek.

Używam x800 z oficjalnym ROMem w wersji bodaj 0471 bez jakichkolwiek dodatkowych programów Etena   B) z doinstalowanym SPB mobil Shell w najnowszej wersji.

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
Odp: testowałem Diamonda i... Zostaję przy X800
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 30, 2008, 01:22:42 »
Będziesz we Wrocławiu - zgłoś się do mnie - masz u mnie piwo. Nie żartuję. Nie pytaj dlaczego.  :smile:

*

Offline kaliadam

• **
  • 134
  • Sprzęt: X800 microSD 4GB
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2008, 10:37:28 »
Ja też się bawiłam Diamondem i.... BARDZO CHĘTNIE ZAMIENIE swojego X800 na niego i powiem więcej dopłacę jeszcze 500zł.
Jarom to tak jak byś porównywał malucha do mercedesa i próbował wmawiać że maluch lepszy. :grin: :D

*

Offline niedzwiedz

• *
  • 51
  • Sprzęt: HTC HD2 (LEO), Asus Prime
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 01, 2008, 22:03:22 »
kaliadam i jarom może jakies szczegóły / porównanie konkretnych funcji. Szczerze mówiąc tez chciałem zamienić X800 na Diamonda lub iPhona (ale ten odpadł w przedbiegach - używam X800 do funkcji biznesowych). Może pomożecie w wyborze?

EDIT by BliSki.
Wycinam zdublowany fragment wypowiedzi wysłany dwa razy.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2008, 08:40:20 wysłana przez BliSki »
------------
pozdrawiam
niedzwiedz

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 02, 2008, 08:07:36 »
Proszę bez kłótni. O gustach się nie dyskutuje...

*

Offline mcc

• **
  • 182
    • Kosmetyki naturalne SklepSpa.pl
  • Sprzęt: Glofiish x800, HTC Touch HD
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 06, 2008, 01:14:18 »
Mialem okazje pobawic sie diamencikiem a x800 znam od podszewki. Mam wrazenie, iz diamond jest o niebo bardziej dopracowany - aczkolwiek model ktorym sie bawilem mial zmieniony rom na "lepszy" z xdevelopers. Kolega (wlasciciel) strasznie marudzil na baterie. Ma on jeszcze (dla mnie) jedna wade - ekran - jest po prostu za maly.
Jesli chodzi o jakosc obslugi to jak do tej pory nie widzialem nic lepszego niz iPHONE - ale zabytkow i zamknietych standardow kupowal nie bede.

Moim zdaniem w HTC i Glofiish pokutuje wingroza - jak byl by to jakis system czasu rzeczywistego - moze sytuacja byla by inna ...

Czekam na Sony Ericcssona x1 - moze bedzie cos lepszego? Ale to znow windows ...

A z zapartm tchem oczekuje androida - to moze byc przelom ...

Pzw,
MCC
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2008, 01:19:41 wysłana przez mcc »

*

Offline Teflon94

• 1271
  • 特氟隆- Moje Chińskie oblicze
  • Sprzęt: Palm III , Psion Revo , Palm Centro
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 06, 2008, 20:54:11 »
Diamondem miałem okazję pobawić się chwilkę ale uważam że zdecydowanie Diamond lepszy ...
SE D750i -> Eten X800 - > Palm III -> Psion Revo -> Palm Centro - > Sony Ericsson K510i

*

Offline jarom

• **
  • 169
  • Sprzęt: Compaq 4600 -> Hp5500 -> Hp4700 -> Eten x500 -> Eten X800 -> HTC Touch HD
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 07, 2008, 01:50:51 »
Już pisałem - Diamond jest ładniejszy (od frontu), ma bardziej zwartą obudowę i... to wszystkie zalety.
Interface Diamonda zżera ok 40 Mb - w fekcie aplikacje chodzą podobnie szybko jak na X800.  Może gdybym tak kupił Diamonda, wywalił nakładkę HTC zainstalował SPB, to mogłoby mi się spodobać.
Ale czy warto?
Bardziej już interesuje mnie Omnia Samsunga. Tym bardziej, że miałem i mam kilka różnych produktów Samsunga i na zaden złego słowa powiedzieć nie mogę. Ale poczekam chwilkę i przyjrzę się opiniom userów Omni. Tymczasem nadal uważam że wymienianie X800 w tej chwili na inne urządzenie to nonsens.

Gdybym dzisiaj kupował zupełnie "na swieżo" to nie kupiłbym zapewne ani X800 ani Diamonda tylko własnie Omnię od Samsunga. (Iphone 3G wogóle nie biorę pod uwagę, bo ładny odtwarzacz MPEGów ze śladową funkcją telefonu i nawigacją bez opragramowania stanowczo mnie nie interesuje)

*

Offline dassystem

• **
  • 111
  • Sprzęt: Eten X800 -> HTC Touch Diamond -> Omnia HD i8910 -> HTC Magic |32A|
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 07, 2008, 21:35:57 »
Wymieniłem X800 na Diamonda i nie żałuję.

1. Diamond ma dwa razy więcej ramu niż Eten (plus 64MB dodatkowo na akcelerator graficzny).
2. Diamond wygląda o wiele lepiej i jest lepiej zaprojektowany pod kątem ergonomii.
3. Diamond ma ekran w jednej płaszczyźnie z obudową dzięki czemu nie potrzebuję rysika do przewijania i tapania po skrajnych ikonach (np.
  • )

4. Diamond ma ekran który w porównaniu z Etenem to "żyleta" w odwzorowaniu barw (pomimo "tylko" 65k)
5. Diamond ma małą baterię dzięki czemu jest zgrabny i szybko się ładuje. Oczywiście dzięki temu trzyma krócej niż Eten.
6. Diamond ma fabrycznie starannie zaprojektowane oprogramowanie pod kątem sprzętu czego nie można powiedzieć o Etenie.
7. Diamond ma wybitne wsparcie (jak i inne produkty HTC) ze strony ekipy użytkowników xda-developers.com

Może jestem zły że mój X800 (cmok!) leży już miesiąc w serwisie i dlatego jadę po etenie a może dlatego że tutaj nie ma co porównywać - Diamond to klasa sama w sobie. Poza tym nie wierzę, że jeśli ktoś miał w rękach Diamonda i X800 to chce nadal pozostać przy Etenie.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 07, 2008, 22:31:07 »
A może by tak porównać Etena V900 do Diamonda?
Zauważcie, że x800 nie jest nowością. W Diamondzie pojawia się nowy procesor, podobnie w serii 900 Etena. Diamond to już kolejna generacja.

*

Offline mcc

• **
  • 182
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 08, 2008, 00:19:27 »
Etena kupie nastepny raz jak dowiem sie, ze mozna na nim normalny system zainstalowac. To co wydaje Etan to kpina. I tu moim zdaniem jest pies pogrzebany. Na pewno Diamond to zyleta jesli chodzi o design.

Pzw,
MCC

*

Offline jarom

• **
  • 169
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 10, 2008, 00:52:32 »
nie wierzę, że jeśli ktoś miał w rękach Diamonda i X800 to chce nadal pozostać przy Etenie.

No widzisz. A ja diamonda nie chce i naprawde pozostaję przy etenie, bo po co mam co 4 miesiące wydawać 2k zł, skoro mogę jeszcze miesiąc dwa poczekać na coś naprawdę interesujacego? Już się pojawił Omnia od Samsunga i nie jest to zapewne ostatnia nowość w segmencie wszystkomajacych telefonów z VGA.
A Diamond rozczarował mnie głownie niefukcjonalnym zasobożernym interfacem.

*

Offline RafalPL

• **
  • 112
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 10, 2008, 01:45:23 »
samsung omnia bardzo szybki lecz z wygladu nie wiem dla czego iPhona przypomina :P hehe polecam bawie sie nim i jak wskocze na diamenta to uczucie na -
a dla czego diamond ma wady ktore mysle ze producent wyeliminuje

dla niektorych - bateria (nom z tym sobie poradzilem 1340mah i juz mam problem z glowy)
- w co ida te ramy ? bo ja sie zastanawiam
 wada Quake 3 mi sie przytnie czasem :P

na +

wyglad
tf3d
Ekran nigdzie sie jeszcze z takim nie spotkalem w telefonie piekne kolory nasycenie itp az trodno uwiezyc ze to ma 65tys kolorow bardziej jak 16mil albo jak to byl by OLED :)

jakies opinie wyssane z palca

nic nie dziala wolno w nowym romie zostala poprawiona wydajnosc o jakies 70+% jak sie ma rom 137 to wiadomo bo sam bylem rozczarowany po zakupie

Samsung Omnia fajny ale w zasadzie taki zbajerowany tak mi sie wydaje skierowany dla mlodych ludzi

+ Wydajnosc x2
- niepotrzebny ten niby sidebar inaczej to mogli zrobic
- cukierkowate ikonki (fuj) :P

ja musze dostac tego Sony wtedy zobacze co i jak

*

Offline mcc

• **
  • 182
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 11, 2008, 00:43:54 »

Samsung Omnia fajny ale w zasadzie taki zbajerowany tak mi sie wydaje skierowany dla mlodych ludzi

+ Wydajnosc x2
- niepotrzebny ten niby sidebar inaczej to mogli zrobic
- cukierkowate ikonki (fuj) :P

ja musze dostac tego Sony wtedy zobacze co i jak

Ale rozdzielczosc jest niska - stad moze szybkosc sie bierze? Ponoc w soniaczu maja z tym najwieksza zagwozdke

Pzw,
MCC

*

Offline RafalPL

• **
  • 112
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 12, 2008, 04:43:02 »
byc moze to tak jak z komputerem jak nie wgrasz sterownikow go grafiki to komp sie tnie przywiesza moze po prostu tutaj lezy przyczyna ze w samsungu sobie z tym poradzili w diamondzie nie za bardzo nom do tego dochodzi 480-640

*

Offline dassystem

• **
  • 111
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 12, 2008, 12:39:08 »
X800 jest dobrym tego przykładem - platforma niedostosowana pod ekran VGA

*

Offline kaliadam

• **
  • 134
  • Sprzęt: X800 microSD 4GB
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 12, 2008, 22:22:35 »
X800 jest dobrym tego przykładem - platforma niedostosowana pod ekran VGA
X800 jest niedostosowany do niczego - do uchwytu samochodowego nie pasuje :-| do foli dostarczanej w opakowaniu też jest nie dostosowany,  :mad: do oglądania filmików też jest nie dostosowany po prostu zwykła tandeta :mad:

*

Offline dassystem

• **
  • 111
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 12, 2008, 23:17:26 »
Zasadniczo każdy połakomił się na X800 bo to "najlepiej tak wyposażony pda na rynku" i to racja, w pewnym okresie tak było.  Ale wyposażenie to nie wszytko a jak wiadomo diabeł przeważnie tkwi w szczegółach

Procesor Samsung SC32442 to staroć i ma pewne ograniczenia w obsłudze pamięci (nie znalazłem urządzenia z tym procesorem które miałoby więcej niż 64MB ramu - stąd wniosek oczywisty), oryginalny soft jest tak niedopracowany że brak słów, reszty nieszczęścia dopełnia sam Windows Mobile 6.0.
Fakt że upgrade softu na np. rom Panota z WM 6.1 na pokładzie dużo daje (wow, mam 28MB free ram po starcie !!!) ale po co mi to? Wolę mieć PDA które będzie chodziło przyzwoicie i którym producent interesuje się dłużej niż do czasu wypchnięcia towaru z magazynu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 23:20:35 wysłana przez dassystem »

*

Offline Teflon94

• 1271
  • 特氟隆- Moje Chińskie oblicze
  • Sprzęt: Palm III , Psion Revo , Palm Centro
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 13, 2008, 12:10:53 »
Ja poleciałem na Vga i na procesor ale jednak już się zastanawiam nad zmianą palmtopa ...

Już zmieniłem XD
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2008, 12:19:45 wysłana przez Teflon nie Tefal »
SE D750i -> Eten X800 - > Palm III -> Psion Revo -> Palm Centro - > Sony Ericsson K510i

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 13, 2008, 12:14:03 »
palma ...

TEFAL!  :mad:

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 13, 2008, 12:17:41 »