Maksymalny odczyt z kart micro SD HC

• 3 Odpowiedzi
  • 1651 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Maksymalny odczyt z kart micro SD HC
« dnia: Marzec 12, 2009, 17:23:17 »
Mam pytanie odnośnie maksymalnej prędkości odczytu karty micro SD HC w ETEN x800.
Jaka ona właściwie jest?
Czy warto inwestować w kartę 8GB class 6 jak powiedzmy ETEN x 800 ma tzw. wąskie gardło i wystarczy class 2 lub 4?
Proszę o konkretną odpowiedz.

P.S. Chodzi mi też o odczyt zainstalowanych programów na karcie np. Auto Mapa czy polepszy się wtedy jakość korzystania z niej???

*

Offline Teflon94

• 1271
  • 特氟隆- Moje Chińskie oblicze
  • Sprzęt: Palm III , Psion Revo , Palm Centro
Odp: Maksymalny odczyt z kart micro SD HC
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 12, 2009, 18:22:57 »
Jeżeli masz dużo kasy to inwestuj w większa ale uważam że nie warto ... Tyle tylko ze szybciej będzie się zgrywało z PC na karte ...
SE D750i -> Eten X800 - > Palm III -> Psion Revo -> Palm Centro - > Sony Ericsson K510i

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 12, 2009, 19:51:53 »
Na tą chwilę nie mogę przybliżyć żadnych statystyk, ale pół roku temu robiłem porównanie Kingstona 2GB (to jest bodajże class 4) i sandiska 8GB mobile ultra (class 6). Obie w fat32, testowane na tych samych porcjach danych, w ten sam sposób, dodatkowo test w SKToolsie. No to sandisk wypadał lepiej i nie była to różnica kilku KB, a przynajmniej kilkuset KB, szczególnie przy zapisie. Jak znajdę plik z wynikami to umieszczę.
Generalnie ja wolę class 6. Moja 8GB zaginęła, to wczoraj zamówiłem kolejną taką samą.

*

Offline MFC

• *
  • 82
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 17, 2009, 22:38:02 »
Karty SD ( nie HC) nie maja klas szybkosci (CL2,CL4, CL6) w nich szybkość jest podawana za pomocą mnożnika x60, x 80,etc. (1x = 150 kB/s). Oczywiscie mozna porównać szybkości ale nie wyraża sie ich tak samo.

Klasa szybkosci mową nam o  minimalnej szybkości zapisu i tylko zapisu. W praktyce  różnice miedzy CL6 (6MB/s) i CL4 4MB/s) są naprawde niewielkie. Same predkosci często znacząco przewyższają minimum.

Same pamięci sa notowane na gieldach i moze sie zdażyć ze karta SDHC CL6 bedzie tańsza od CL4. Dlatego obstawiał bym przy CL6, dla samej wygody. Róznica w cenie bedzie naprawde niewielka, klika złotych.