Ja osobiście korzystam z Garmin Mobile XT z nie pełną mapą europy. Powiem tyle nie ma na co narzekać. Nawigacja pracuje dobrze na wbudowanym odbiorniku GPS i bardzo dobrze na zewnętrznym odbiorniku Pentagram Pathfinder 3106. Nie ma żadnych zwiech, lagów, itp. Obraz jak najbardziej wyraźny przejrzysty. Lektor całkiem miły a co ważne w wielu językach do wyboru. Warto też wspomnieć iż nawigacja współpracuję z układem ekranu wertykalnie jak i horyzontalnie. Punkty POI spisują się nieźle, miałem niedawno okazję sprawdzić podczas pobytu w Wiedniu gdzie byłem pierwszy raz i problemem jest znaleźć jakąś kafejkę na obrzeżach miasta, nie błądząc w tym czasie. Dobrą funkcją jest również przypisanie adresów bądź współrzędnych geograficznych do każdego kontaktu w książce. Garmin prezentuje nam dużo wiele innych ciekawych funkcji o których nie będę się rozpisywał. Nie wiem jak wypada względem Automapy czy TomToma bo nie porównywałem. Kumpel na Vario II korzysta z Automapy i jest też zadowolony, natomiast inny na x800 również sklina na Automapę. Tak więc wybór należy do ciebie, jaką nawigacje załadujesz na swój PDA.
Pozdrawiam...