Problem z pamięcią

• 5 Odpowiedzi
  • 797 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline szerii

• 23
  • Sprzęt: Blue Angel
Problem z pamięcią
« dnia: Wrzesień 23, 2008, 23:56:45 »
Mam  jedno pytanko.Gdy miałem telefon i kartę 2.GB to mogłem na nim zainstalować dziesiątki gier i aplikacji.Teraz zainstalowałem Automapę, 2 programy do Windowsa,2 gry i po pamięci,pomimo że instaluje wszystko na karcie.Czy ten typ tak ma,czy ja coś zle robie bo 8.Gb tylko na mp.3 i filmy to za dużo.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Odp: Problem z pamięcią
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2008, 00:36:09 »
Jak miałeś telefon, to wrzucałeś co chciałeś? Rozumiem, że masz tu na myśli zwykły telefon (SE, Nokia, Samsung etc.) z możliwością karty pamięci. W PDA jest jak w komputerze, co zainstalujesz to tyle zajmuje. Wgrałeś Automape, sama polska to góra 150MB, ale jak wgrałeś całą Europe to już 1,5GB, więc na dobrą sprawę zostało 300MB wolnego (z karty 2GB). Na zwykłej komórce to Automapy raczej nie miałeś, to tyle nie zajmowała. Te dziesiątki gier i aplikacji zajmowały co najwyżej każda po 500KB. A tutaj niestety wszystko więcej zajmuje.

*

Offline szerii

• 23
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2008, 01:46:43 »
Dzięki Ravros za odpowiedz. Mie nie o to chodzi co ile miejsca zajmuje tylko że aplikacje instalowane na karcie pamięci kradną mi pamięć z ramu Etena i po zainstalowaniu paru programow i gier zostaje tak mało że czasem mam komunikat o zwolnienie ramu bo się jakaś aplikacja nie chce uruchomić.Chyba że to kwestia jakiś ustawien?

*

Offline BliSki

• 1059
  • Sprzęt: M700
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 24, 2008, 14:18:16 »
aplikacje instalowane na karcie pamięci kradną mi pamięć z ramu Etena i po zainstalowaniu paru programow i gier zostaje tak mało
Jesteś pewien, że aplikacje instalujesz na karcie a nie w pamięci urządzenia?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Znajdziesz mnie także na: http://forum-laptopy.info.pl/
Sygnatura zatwierdzona przez administrację.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 24, 2008, 15:16:46 »
Dzięki Ravros za odpowiedz. Mie nie o to chodzi co ile miejsca zajmuje tylko że aplikacje instalowane na karcie pamięci kradną mi pamięć z ramu Etena i po zainstalowaniu paru programow i gier zostaje tak mało że czasem mam komunikat o zwolnienie ramu bo się jakaś aplikacja nie chce uruchomić.Chyba że to kwestia jakiś ustawien?
To już wiem o co chodzi. I powiem, że to raczej wynika z budowy Windows Mobile. Sam to zauważyłem już kiedyś, np dość stary Skype zajmował 2MB ramu, mimo tego że nie było wtyczki na todayu, a eten był świeżo po SR (skype nie był uruchamiany). Po odinstalowaniu go, już o te 2MB więcej ramu. 2MB to mi się wydaje, że dużo jak na jedną aplikację. Nie wiem po co aż tyle rezyduje w pamięci, w autostarcie go raczej nie było. Dlatego teraz nie instaluje nic od nowa. Jedyne aplikacje które musze doinstalować to Opera i opcjonalne FIXy do Etena. Pozostałe raz zainstalowane, działają cały czas.

*

Offline szerii

• 23
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 25, 2008, 00:26:45 »
Właśnie też to zauważyłem instaluje program na karcie a zjada pamięć telefonu.