Padł panel dotykowy.

• 2 Odpowiedzi
  • 2318 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Padł panel dotykowy.
« dnia: Lipiec 07, 2008, 13:24:50 »
Chociaż do tej pory nie miałem co narzekać na mojego etena, tak teraz przyszedł czas na serwis.

Od wczoraj mam problem podobny jak tutaj http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=86479.0
Czyli, panel dotykowy działa, ale w centrum ekranu nie działa prawidłowo, jego ruchy w tym miejscu są nieprzewidywalne. Pole poza centrum działa poprawnie.
Tak to wygląda na teście
Ja rysowałem tylko poziome linie (nie są idealnie proste, bo linijki nie przykładałem). Ale widać, że w centrum ekranu odchylają się do góry, a potem na dół (choć ja rysowałem tam prostą linie). Tych pionowych kresek od lewego górnego rogu ja też nie rysowałem, same wyskoczyły jak gdzieś w centrum rysowałem kreski.
Ekranu nie da się skalibrować, tj. mimo że poprawnie najade na krzyżyki to zaraz pokazuje się znowu klibracja (po 30 kalibracjach odpuściłem). Żeby było ciekawie to mogę nacisnąć gdzie tylko chce a on to i tak uzna (wydaje mi się, że wcześniej trzeba było kliknąć przynajmiej gdzieś w okolicy krzyżyka).

Usunełem folię, wyczyściłem brud w tych zakamarkach pomiędzy ekranem a obudową. Zrobiłem HR (na romie panota 1.30), dalej nic. Ale tym sposobem zablokowałem sobie dostęp do PDA, bo trzeba go skalibrować, a u mnie końca kalibracji nie widać. Wrzuciłem rom 403 (ten od unicomu) i dalej to samo. Jedynie teraz pozostaje mi zostawić go na noc bez baterii.

Ma ktoś pomysł jak uniknąć kontaktu z unicomem, a przy okazji, żeby sprzęt działał?

*

Offline ravros

• Ekspert Eten
  • 903
  • Sprzęt: X800
Odp: Padł panel dotykowy.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 02, 2008, 19:16:22 »
Moja przygoda z serwisem już się zakończyła. Wysłałem 9 lipca, spowrotem wrócił 1 sierpnia. Opis naprawy "LCM-replace". Cokolwiek to znaczy, wymienili napewno wststwę dotykową (poprzednia miała w jednym miejscu mały dołek). W zgłoszeniu napisałem też, żeby przeczyścili obiektyw aparatu, bo osadził się na nim kurz od środka, ale tego już nie uwzględnili.

W między czasei dzwoniłem do unicomu z pytaniem czy będzie wpis do gwarancji, uzyskałem informację, że nie będzie. Ale jak zgłosze to mailowo to zrobią. Tak więc zrobiłem. Otrzymałem odpowiedź, że będzie kartka z wszelkimi informacjami (faktycznie jest). Ale do gwarancji już nie wpisali.

Podsumowując nie było tak źle. Unicom nie jest zły w tym co robi, czyli w przesyłaniu paczek do ludzi, co znają się na sprzęcie. Chociaż i z paczkami powrotnymi mają problem, bo zaadresowana była na Nazwę firmy i nazwę miejscowości, bez adresu, ulicy itp.

*

Offline SprinterPL

• 11
Odp: Padł panel dotykowy.
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 03, 2008, 14:46:29 »
Miałem dokładnie to samo.Kiedys nagle miałem problem w operze trafić w linka w okolicy srodka ekranu zrobiłem dokładnie to co ty tzn narysowałem sobie siatke w notatniku i było identycznie.Też zrobiłem HR i nie mogłem przejść kalibracji ekranu.Niestety musiałem wysłać do serwisu ,mieszkam w Irlandii mojego etena kupiłem na EXPANSYS.IE wysłałem do nich oni do serwisu na powrót czekałem ponad 5 tygodnii ,wymienili mi LCD (pda jechało do niemiec).Po powrocie stierdziłem ze wsadzili mi LCD z 3 hot pixelami (czerwonymi) kolo siebie ze wyglada jak jeden duzy na dodatek na obudowie widac delikatne slady otwierania nic wielkiego ale jednak.To drugi raz jak mi eten padł pierwszy nawet sie nie chciał uruchomic prosto z pudełka i wymienili mi na nowy.Postanowiłem ze drugi raz nie dotkne etena nawet kijem w rekawiczach niezaleznie od tego jaka specyfikacje bedzie mial

pozdrawiam wszystkich szczesliwych posiadaczy etenow
papapap
Sprzęt: X800