Wracając do 471. Zakupiłem w lipcu X800 z wersją 454 i ustawiłem PL. Kompletna porażka. Aktualizacja do 457 także z PL (potrzeba klawiatury PL) zrobiła z tego telefonu produkt używalny. Od wczoraj używam 471 z PL, więc tylko kilka uwag na gorąco na jego temat. Dotyczą to mojego X800 - mam pewne przeczucie, że być może są różnice sprzętowe w poszczególnych egzemplarzach robionych w różnym czasie - to tylko przeczucie! Ale nie wiem czy można wytłumaczyć wszystkie różnice w opiniach np. na temat jakości aparatu fotograficznego - od skrajnbie krytycznych po entuzjastycze z rynku USA w review dziennikarzy z branży z początku tego roku.
Uwagi do 471 z opcją PL (wgrane wszystko oprócz Voice Commandera):
Wydajność chyba ta sama jak 457, 471 zawiera patch R3BEC37ACL_V1.01CL4 dla GSM/GPRS; bardzo przyspieszyło u mnie łapanie fixa GPS (ale w zasadzie osiągnęło wyniki raportowane we wspomnianym amerykańskim review z początku 2008 - jeśli polonizacja wpływa na nieinteraktywne opracje GPS, to byłoby to kolejne osiągnięcie MS). Przy moim użytkowaniu pamięć wolna ustaliła się mniej więcej na poziome 14.9 MB. Zaraz po instalacji najnowszej Automapy Europa 5.1 plus aktualizatora Miplo (na karcie), oraz Google Maps Beta system był nieco wolny - soft reset bardzo pomógł.
Uwagi ogólne:
Jeśli ktoś ma 454, to niech nie traci czasu i wgrywa aktualizację. Dla każdego z tych firmware X800 działa wolno po resecie - rozpędza się w miarę używania kosztem pamięci RAM. Radio ma nienajgorsze parametry i nawet soft próbuje wyświetlać RDS, ale nie potrafi więcej niż kilka znaków (bug) więc nie jest to obecnie użyteczne. Opóźnienie dzwonka zależy od jego "złożoności" - wszytkie fabryczne są plikami midi. Najprostszy Ring-Standard odzywa się po2-3 sekundach w teście jego brzmienia, a np. mocno polifoniczny Canon po 6-8 sek. (ciekawe czy dla EN jest szybciej). Używam X800 tylko do nawigacji, jako telefon i prostej poczty starając się unikać wykonywania wielu zadań jednocześnie. Co do WiFi, 3G-HDSPA, GSM-EDGE-GPRS, to wszystko działa OK w Erze natychmiast zmieniając się z GPRS na EDGE (znalazłem jescze GPRS w warszawskim metrze), a w ciągu mniej niż minuty na 3G-HDSPA bez zrywania transmisji danych jeśli 3Gjest osiągalne. Miałem kłopoty z połaczeniami do Internetu już w 454, ale po usunięciu automatycznie skreowanej definicji punktu dostępowego GPRS dla "praca" i zostawieniu jednej poprawnej dla "Internet" wszystko działa.
Reasumując na koniec: Nawigacja (Automapa 5.07(test na 457), 5.1 (test wstepny na 471 - prawdziwy podzas najbliższego weekendu)i Google Maps beta) działają b. dobrze - zwiększyłem tylko trochę czcionkę nazw ulic. w Automapie. NIE MA JVY dostarczanej przez producenta jako OEM! Jak ktoś koniecznie musi mieć, to pozostają chyba tylko wersje shakowane by używać gier, gmail software'u i opery mini.